Korona

Hongkong in Japonska odpirata meje za mednarodne turiste

Hongkong, 23. 09. 2022 12.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.S., STA
Komentarji
4

Vlada Hongkonga je po več kot dveh letih in pol strogega nadzora pandemije napovedala konec uradne karantene za mednarodne potnike. V skladu z novimi pravili, ki bodo začela veljati 26. septembra, bodo morali prihajajoči potniki ob prihodu opraviti tridnevno samokontrolo. Vrata tujim turistom sicer odpirata tudi Japonska in Tajska.

Zaradi pešajočega gospodarstva, odliva tujcev in zaskrbljenosti, da je finančno središče, nekoč znano kot "svetovno mesto Azije", zaostalo za preostalim svetom, ki se je premaknil od pandemije, se je hongkonška vlada odločila, da sprosti omejitve glede covida. K slednjemu so vsekakor pripomogli tudi pritiski poslovne skupnosti in nekaterih uradnikov za javno zdravje. 

Novi ukrepi Hongkonga prihajajo več kot 900 dni po tem, ko je mesto prvič uvedlo mejne omejitve marca 2020, in skoraj dve leti po tem, ko je decembra 2020 odredilo hotelsko karanteno za vse mednarodne goste. Najdaljše obdobje karantene se je raztegnilo na 21 dni. Potniki, ki so bili med karanteno pozitivni, so bili premeščeni v določene objekte, včasih tudi v taborišča, ki jih vodi vlada. 

Izvršni vodja Hongkonga John Lee je na težko pričakovani tiskovni konferenci dejal, da se je število okužb v mestu stabiliziralo, kar omogoča odpravo karantene. "Upamo, da bomo dali dovolj prostora za ponovno povezavo Hongkonga in oživitev našega gospodarstva," je dejal. Prihajajoči popotniki bodo lahko tridnevno samokontrolo opravili doma ali na kraju po lastni izbiri. V tem času bodo lahko šli ven, vendar bodo imeli na nekaterih mestih prepovedan vstop. Potnikom pred vkrcanjem na letalo tudi ne bo treba več predložiti negativnega testa PCR, bodo pa 24 ur pred vkrcanjem morali imeti negativen hitri antigenski test. 2., 4. in 6. dan po prihodu bodo morali opraviti PCR-test, vsak dan, sedem dni zapored, po prihodu, pa bodo morali narediti hitri antigenski test. V tridnevnem obdobju spremljanja bodo ljudje pod mestno digitalno zdravstveno kodo dobili jantarno barvo, ki jim bo preprečila vstop v kraje, kot so bari ali restavracije.

Japonska odpira svoje meje
Japonska odpira svoje meje FOTO: Shutterstock

Do spremembe politike je prišlo po tem, ko je Tajvan izjavil, da namerava 13. oktobra odpraviti obvezno karanteno, če bo otok prestal vrhunec zadnjega izbruha omikrona BA-5, in potem, ko je Japonska napovedala, da bo 11. oktobra znova odprla svoje meje. To se bo zgodilo po več kot dveh letih zaprtih meja. Tuji turisti bodo tako lahko od 11. oktobra obiskali državo brez vizuma in ne več preko potovalne agencije. Odpravili bodo tudi omejitev dnevnih prihodov. Država sicer dovoljuje obiskovalce od junija, vendar so morali priti preko turističnih agencij. 

Japonsko je leta 2019, zadnje leto pred pandemijo, sicer obiskalo skoraj 32 milijonov tujcev. Poročila so pokazala, da so omejitve za potnike v zadnjih mesecih številnim tujcem onemogočile obisk.

Hkrati bo od 1. oktobra poenostavljeno tudi potovanje na Tajsko. Na letališču obiskovalcem ne bo treba predložiti dokazila o cepljenju ali negativnega testa na covid-19.

Osebe, okužene z virusom, pa se bodo morale samoizolirati le, če bodo imele hude simptome, sicer pa po novih pravilih zadostuje nošenje maske in vzdrževanje razdalje. Sproščanje ukrepov je del prizadevanj oblasti na Tajskem za oživitev ključnega turističnega sektorja v državi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sosed9
23. 09. 2022 16.52
+1
super..pridemo kuj k bo gnar
Delavec_Slo
23. 09. 2022 16.40
+1
Jim ie dnarja zmanjkalo!
231koak
23. 09. 2022 14.59
+4
Ki te toti zivijo
financar
23. 09. 2022 14.01
+5
Ampak pogoj še vedno polno cepljen status. Kr neki. Do kdaj, za vekomaj?