Korona

Poziv iz jeseniške bolnišnice: Spoštujte ukrepe, smo v hudi kadrovski stiski

Ljubljana, 05. 10. 2020 11.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Račič, Neža Pušnik, Urša Zupan, STA
Komentarji
264

V jeseniški bolnišnici so okužbo s covidom-19 odkrili pri 19 zaposlenih, ki so v bolniškem staležu. Poleg tega je šest zaposlenih v karanteni, trije pa v izolaciji. Zaradi izpada kadra imajo zaprte tri oddelke, prekinili so z izvajanjem vseh nenujnih posegov. Na KO za žilne bolezni UKC Ljubljana je deset okuženih bolnikov in prav toliko zaposlenih. En primer so potrdili tudi na oddelku za pljučne bolezni in alergije. V UKC Maribor pa je aktivno okuženih 11 zdravstvenih delavcev in en pacient.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V Mariboru dovolj postelj
    03:18
    Iz 24UR: V Mariboru dovolj postelj
  • Iz SVETA: Porast okužb
    04:02
    Iz SVETA: Porast okužb

V nedeljo so pristojni potrdili 75 novih primerov koronavirusa ob opravljenih 1034 testih, kar predstavlja 7,2-odstotni delež pozitivnih testov. Na dopoldanski novinarski konferenci je vladni govorec Jelko Kacin opozoril, da je postelj, namenjenih bolnikom s covidom-19, vse manj. Trenutno je v Sloveniji hospitaliziranih 107 oseb, na intenzivni negi jih je 21. 

Iz jeseniške bolnišnice so v večernih urah sporočili, da teden pričenjajo z novico, "ki smo se je bali in za katero smo po tihem upali, da nam je ne bo treba nikoli zapisati".

"V tem trenutku smo okužbo s covidom-19 odkrili pri 19 zaposlenih, ki so v bolniškem staležu. Poleg njih je šest zaposlenih v karanteni, trije zaposleni so v izolaciji," so zapisali.

Zaradi izpada kadra imajo zaprte tri oddelke bolnišnice – oddelek abdominalne kirurgije, oddelek poškodbene kirurgije in gastroenterološki oddelek. V bolnišnici so prekinili izvajanje vseh nenujnih posegov, zaradi kadrovskega manka težko pokrivajo dejavnost dialize. Specialistične ambulante za zdaj delajo nemoteno z izjemo nevrološke in UZ ambulante, ki delujeta v zmanjšanem obsegu. Ob izvajanju energetske in požarne sanacije jim omenjene omejitve predstavljajo dodatne hude prostorske težave, zato brez možnosti premeščanja covid-19 pozitivnih pacientov v covid bolnišnice ne bi zmogli. 

"Trenutno smo resnično v hudi kadrovski stiski, zato vas prosimo, da javnost čim večkrat pozovete k doslednim upoštevanjem vseh navodil za preprečevanje možnosti širjenja okužbe," so še dodali.

 V karanteni 18 zdravstvenih delavcev UKC Maribor 

Strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin je podal izjavo o trenutni epidemiološki situaciji v njihovem kliničnem centru. Aktivno okuženih je 11 zdravstvenih delavcev in en pacient, v karanteni pa je trenutno 18 zdravstvenih delavcev. V mesecu septembru je bilo skupno okuženih 35 zdravstvenih delavcev in 14 pacientov. 

Gibanje pacientov med posameznimi sobami je omejeno, prav tako pri morebitnih stikih nosijo zaščitne maske, je povedal Vogrin. Prav tako pacienti ne smejo zapuščati bolnišnice, saj se je dogajalo, da so tisti bolj mobilni zapuščali prostore in se zunaj bolnišnice srečevali s svojci, saj so obiski seveda prepovedani. 

Covid oddelek UKC Maribora je trenutno zaseden z 10 pacienti, dva pa potrebujeta intenzivno terapijo. Kot je povedal Vogrin, lahko povečajo število akutnih postelj za skupno 20 in število intenzivnih postelj najprej za osem, potem pa še za pet, odvisno od potrebe. Dejal je, da so premeščali številne oddelke, število obravnavanih pacientov, postavljenih diagnoz in operiranih v UKC Maribor pa je zato manjše. 

Po njegovih besedah se je Interna klinika zaradi vdora okužb z novim koronavirusom soočila z izpadom od 70 do 80 postelj, zato računajo na pomoč drugih bolnišnic, zlasti v zahodnem delu države: izolske, šempetrske in sežanske bolnišnice. "Slovenija je nenazadnje tako majhna, da bi lahko bili vsi skupaj ena bolnišnica," je dodal.

Eden od bolnikov na oddelku za žilne bolezni, ki je zbolel za covidom-19, je medtem žal že umrl. Fras je dejal, da je imel ta bolnik težko osnovno bolezen, okužba pa je pripomogla, da se je klinična slika še poslabšala. Tudi ostali okuženi so starejši bolniki, prav tako z zahtevno osnovno boleznijo in sodijo med rizične bolnike.

Nenujni bolniki na interni kliniki predstavljajo približno 25 odstotkov vseh bolnikov na kliniki. "Enotedenski izpad sprejema te četrtine ne bi smel povzročiti bistvenih zamikov pri obravnavi bolnikov. Na kliniki je skupaj 478 postelj, 1270 zaposlenih, na oddelkih za žilne bolezni in za pljučne bolezni pa je skupaj približno 200 zaposlenih. Izpad 70. ali 80 postelj ne bi predstavljal večjega problema, če bi imeli normalno zasedenost postelj," je opozoril Fras.

Priporočena zasedenost je namreč med 70 in 80 odstotki, da je vselej na voljo nekaj rezerve, na Interni kliniki pa imajo vseskozi okoli 95-odstotno zasedenost postelj, je navedel Fras. Izbruh okužb z novim koronavirusom na kliniki je po njegovih besedah lahko povzročil asimptomatski bolnik, ki so ga premestili iz druge bolnišnice, "druga verjetna pot pa je preko enega zaposlenega zdravstvenega delavca".

Janez Poklukar
Janez Poklukar FOTO: POP TV

Predstojnica infekcijske klinike doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc je na dopoldanski tiskovni konferenci povedala, da so zaznali okužene med zdravstvenimi delavci UKC Ljubljana, in sicer na Kliničnem oddelku (KO) za žilne bolezni, en primer okužbe pa na oddelku za pljučne bolezni in alergije.

Na izjavi za javnost sta spregovorila strokovni direktor Interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Zlatko Fras ter generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar.

Kot napovedujejo v UKC Ljubljana, bodo podrobno spremljali stanje zaposlenih in ostalih bolnikov. Služba za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb skupaj z oddelkoma preverja vse stike ter odreja ukrepe in pogoje za nadaljnje varno delo. "Ker se podoben scenarij lahko zgodi na vseh oddelkih, prosimo zaposlene za večjo pozornost pri spremljanju lastnega zdravstvenega stanja in vodje k vnaprejšnjemu razmisleku o rešitvah," poudarjajo. 

UKC Ljubljana: Pričakujemo sodelovanje drugih bolnišnic pri oskrbi in prevzemanju bolnikov

Trenutne kapacitete UKC Ljubljana so na zgornji meji načrtovanih epidemioloških kapacitet, opozarjajo v največji slovenski bolnišnici. Delo infekcijske klinike za ostale bolnike se po načrtu postopno seli v Bolnišnico Petra Držaja v Šiško, tako bodo postopno pridobili dodatnih 19 postelj na navadnem oddelku za bolnike s covidom-19 in 10 na intenzivnem oddelku. Kot so dodali, pričakujejo sodelovanje drugih bolnišnic pri oskrbi in prevzemanju bolnikov, ki niso okuženi s koronaviruosm.

V UKC Ljubljani se trenutno sicer skupno zdravi 48 bolnikov s covidom-19, od tega jih 12 obravnavajo s pomočjo telemedicine, 36 pa jih dejansko leži v bolnišnici. Kot je izpostavil Poklukar, 12 bolnikov s covidom-19 v njihovi bolnišnici potrebuje intenzivno zdravljenje. Na voljo je sicer 30 'akutnih' in 30 'negovalnih' postelj za bolnike s covidom-19, skupno torej 60 postelj. Dvanajst postelj je na voljo za bolnike, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje (trenutno so torej zasedene vse), ta oddelek se lahko razširi na največ 16 postelj, je še povedal Poklukar.

Da jim manjka predvsem negovalnega kadra in da bo tudi tukaj pomoč iz drugih bolnišnic zelo dobrodošla, pa je o stanju na KO za žilne bolezni povedal Fras. Na Interni kliniki zaradi odrejenih karanten že prihaja do odpovedi nekaterih programov. To bi se, če bi se okužbe še širile, lahko zgodilo tudi na drugih oddelkih, je dodal Poklukar.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (264)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aprilc00
06. 10. 2020 15.30
+0
Naj mi nekdo obrazloži sledeče. 1. Zakaj se pogovarjajo o dajanju celotnih občin v karanteno (kjer bi bilo veliko število okuženih naenkrat), medtem pa lahko moji sodelavci hodijo v Bosno in iz nje in nimajo niti odrejene karantene? 2. Zakaj so sedaj takšne ogromne težave s kadrom in prostorom v bolnišnicah, ČE SO IMELI NAJMANJ 2 MESECA ČASA POLETI, DA SE PRIPRAVIJO??!!
DaVinci
06. 10. 2020 08.28
-4
Je ze cas za 3.jo svetovno.Jaz bi jo rad dozivel.
BitterTruth
06. 10. 2020 09.35
zelja se ti kmalu izpolni, ne pricakuj pa da bos dozivel konec
Volga Malek
06. 10. 2020 08.27
+7
Gantarjevanje 1.0 med letoma 2004 do 2008 kot je unicevanje zdravstvene nege in oskrbe, ZUJF, premale place in razvrednotenje poklica medicinskih sester, blokada standardov in normativov za ZN s strani Gantarja in DESUSa ze kazejo smrtonosne posledice. Medicinske sestre odhajajo ven v nemsko govorece dezele kjer je slovenska bruto placa njihova neto placa v tujini. Drage kolegice 25.000 nas je medicinskih sester vrzimo Gantarja na odpad kot cel DESUS ! Srednjim je vzel licence itd. Gantar pac misli da so samo ubogi zdravniki ki bi jim dal place do neba in se dlje. Zaradi Korone stoji ves ostali program, in bolnisnice so vse v izgubah, Zavarovalnice pa bogatijo na dolgih cakalnih vrstah in umiranju ker ljudje ne morejo na osnovne preglede zaradi povezanih bolezni. Da to fazo pa imenujemo Gantarjevanje 2.0. Gantar s faze 1.0 se je proslavil kot najslabsi zdravstveni minister v zgodovini Slovenije, v fazi 2.0 je pa dokoncno postal grobar slovenskega zdravstvenega sistema z DESUSom.
preprostež
06. 10. 2020 08.25
+2
Mogoče ne bi imeli tolikšne kadrovske stiske če bi vodstvu prepolovili plače in zaposlenim potrojili plače na Avstrijsko raven...
NotMe
06. 10. 2020 08.15
+4
Tale novica bi morala ostat na naslovnici, ne Trump, ne super dedi, ne Rogla.
User398398
05. 10. 2020 21.59
+6
Kej na to pravi Potrč?
hersonissos
05. 10. 2020 21.53
+3
Povsod panika! Zakaj niste zaprli mej, ko je bilo to še mogoče? Na prireditvi vsa elita brez mask? Ljudje smo zbegani! Če ste vedeli kaj nas čaka in, da bo tako hudo zakaj niste že prej ukrepali? Adijo pamet!
hersonissos
05. 10. 2020 21.56
+2
Ali pa tako kot pravijo? Virus je namenjen, da se zdravstvo zaustavi in posledično je prepozno zdravljenje! Pokojninske blagajne pokajo po sivih! To velja za cel svet!
lnterReflections
05. 10. 2020 21.48
+10
Kako pokvarjeni ste zdravniki? Ker ne zmorete, ste lagali ljudi, da je virus kuga! Lahko bi po pravici povedali, da je nevaren enako kot gripa, le da bolnice ne zmorejo! Na lažeh ste hoteli, da vam pomagamo zajeziti epidemijo! Banda!
Fluxx
05. 10. 2020 21.55
+4
Ti še na wc ne znaš sam, kaj boš ti drugim pomagal.
Smartone
05. 10. 2020 21.58
+2
Vedno so govorili, da je problem kapacitet v bolnicah, to je bil cel princip ravnanja krivulje. Ko bomo enkrat presegli kapacitete, bodo brez zdravstvene oskrbe ostali ljudje, ki bi z oskrbo brez problema preživeli covid.
Asclepius
05. 10. 2020 21.44
+11
Ko berem komentarje dobivam obcutek valjenja krivde na nas zdravstvene delavce, ki smo izgoreli, nezmoremo vec ker je pacientov enostavno prevec, od zgoraj pa se naprej diktirajo “suti i radi”...
lnterReflections
05. 10. 2020 21.46
+4
Ne gre se zato, da ste izgoreli ali ne. Gre se zato, da ste lagali, da je virus kuga. Lahko bi po pravici povedali, da ni nevaren, le da ne zmorete!
grumf
05. 10. 2020 21.51
+16
Nočem.bit nesramen, samo.. 100 ljudi je v bolnici in govorimo o zlomu sistema. Kje je po vašem mnenju skrajna zmogljivost sistema?
Karel Car
06. 10. 2020 18.25
100 pacijentov v celi državi hospitaliziranih pa ste izgoreli .ite v rit po domače povedano,če to ne zmorete pa niste za nikamor
PejtGaPogledatBrane
05. 10. 2020 21.42
+17
Kitajci so zgradili bolnišnico v dveh tednih. Pri nas bi jo gradili 7 let. V teh sedmih letih, bi šel prvi izvajalec v stečaj, pol bi politika izbirala drugega izvajalca. Vmes kopica tožb, odpis dolgov, nov predračun, trije na zatožni klopi..........no in potem......bi v Slovenijo prišli tuji strokovnjaki, katere bi plačali davkoplačevalci....bolnišnico bi dokončalo podjetje, katerega večinski lastnik bi bil sin ministra za gospodarstvo. Ko bi končno prerezali trak pa bi ob prvi ujmi odneslo streho. I FEEL SLOVENIA!
morosito
05. 10. 2020 21.38
-2
Na kitajskem so vsi dobili cepivo
lnterReflections
05. 10. 2020 21.40
+5
Bojan 1
05. 10. 2020 21.37
+8
Ja ne pošiljajte zdravnike za mesec dni doma, tak kot Trump 3 dni in nazaj na delo.
lnterReflections
05. 10. 2020 21.35
-2
Donald Trump je po zapustitvi bolnišnice dejal, da virus ne obstaja!
MaksiLopez
05. 10. 2020 21.34
+2
Saj je ena gripca to. Bolnice kitajska scena pa bo morda kdo bolj previden
PejtGaPogledatBrane
05. 10. 2020 21.30
+20
Plačujem OBE zavarovanji! Ne zanima me stanje v zdravstvu in zadostno število osebja. Če bo treba, bog ne daj, mi boste rektum pogledal, ker plačujem za to! Aprila ste vpili, jeseni bo kriza. Vedeli ste, časa ste imeli zadosti. Ne zanima me. Plačujem obe zavarovanji! Zdej pa dost tega! Kva je to?!? Kje jst živim?!? Faq
Uporabnik1923750
05. 10. 2020 21.50
+9
Sem bil na rentgenu zob po enem mesecu čakanja. Mi porine neko plastiko, ki je bila pred tem v neki tekočini, verjetno razkužilu, v usta. Za 3 minuten postopek 1 mesec cakanja + seveda sem dobil herpes, ker verjetno je bilo tisto razkuzilo navadna voda. Kaj se sele dogaja pri resnejsih zdravstvenih postopkih si se presdstavljati nocem.
Alass
05. 10. 2020 21.29
+6
Pa v tistem domu v črni kar pustili so jih samemu sebi tam pa 100 okuženih ljudi z posebnimi potrebami, marš taka vlada
Rde?a pesa in hren
05. 10. 2020 21.28
+10
Ne ta vlada ampak vse vlade od l. 1991 in še prej so ustvarile in poglobile seistem, ki ga imamo. In ta sistem je zelo nevaren za poprečnega človeka. Če imaš denar si lahko zdravnika kupiš tako ali tako, pa je to v Slo ali kje drugje.... Ta covid samo razgalja vso bedo tega, kar se je delal z zdravstvom do sedaj, pogoltnilo je miljarde, ne miljone, evrov, ki so šli v žepe priviligiranih, od tega čemur pa so bili promarno namnjeni ni ostalo velik, samo pogorišče,. No, Slovenci tako ali tako vse potrpimo...
Sars2
05. 10. 2020 21.26
+1
jutr vsi vn se ojemat brez mask,si potalat tel cifre,cez cas se z vsakm slisat,pa da vidmo kok jih bo zbolel,jst vem noben,razn ce kdo po stengah pade,pa bo resnica prsla za velik ljudi
valkirie
05. 10. 2020 21.53
-1
v redu kar zacni pjd do 1 okuzenega pa se nalezi in pisi
pomlad 2020
05. 10. 2020 21.23
+16
Kaj hočejo povedati? Plačujemo dve zdravstveni zavarovanji! Torej??? Kam je šel denar zadnjih 15 let??? Zdravstvo ste uničili, zdravstveni sistem na nivoju najrevnejših držav, politika in plačanci pa nas sedaj zaradi podhranjenosti zdravstvenega sistema imate za norca, nam grozite s kaznimi, sprejemate povsem nesmiselne umrepe itd!!! Zakaj je Počivalšek v marcu bil ves penast, da imamo premalo respiratorjev? Za kaj jih je sploh nabavljal, če jih ne potrebujemo oziroma so neuporabni??? Aja, treba je bilo napolniti žepe in račune... In potem bi nas, navaden narod radi dajali pod ključ, nas nadzirali, zapirali, samo zato, kej je zdravstvo na psu! Zato torej ukrepi in odloki za vso smetano ne veljajo? Ker za sebe in tiste premožnejše bo zdravstvo absolutno lahko poskrbelo. Problem smo mi, navadna raja! Tu pa so kapacitete zelo majhne, mar ne?
pomlad 2020
05. 10. 2020 21.26
+11
Konec marca so govorili, da bo septembra drugi val. In kaj so naredili? NIČ! Nas bi pa represirali zaradi svoje nesposobnosti in podhranjenih bolnišnic... Dovolj je!
Sars2
05. 10. 2020 21.22
+4
Nova bolezen je rece se ji ovce,potrebna je nosnja celade,pozna nobenga,obolelega za to boleznijo,nima veze,najdl bomo govorca pred penzijo da si se mal evrov nabere,mj frend bo stacuno z celadam odpru,moja tetka bo sla v kontrolo...