Korona

Direktor doma starejših v Hrastniku: Smo na meji grozljive nemoči

Ljubljana/Hrastnik, 22. 07. 2020 06.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Vrečar, Neža Pušnik, STA
Komentarji
401

V Sloveniji smo potrdili 29 novih primerov okužb s koronavirusom. Umrla je ena oseba. V domu starejših Hrastnik, kjer je okuženih že 20 stanovalcev in osem zaposlenih, se medtem pripravljajo na vzpostavitev novih rdečih območij, še vedno pa menijo, da bi bilo treba okužene oskrbovance namestiti zunaj domov. Več okužb imajo tudi v naselju Novi log, kjer so začeli razkuževanje večstanovanjskih stavb, zdravstvena inšpekcija pa bo preverjala izdane karantenske odločbe.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 29 novih okužb
    02:57
    Iz 24UR: 29 novih okužb
  • Iz 24UR: Nemočni
    03:39
    Iz 24UR: Nemočni
  • Iz 24UR: Okužba v kanalskem vrtcu
    02:27
    Iz 24UR: Okužba v kanalskem vrtcu
  • Iz SVETA: Okuženih 20 oskrbovancev in 8 zaposlenih
    04:17
    Iz SVETA: Okuženih 20 oskrbovancev in 8 zaposlenih

 

V Sloveniji so v torek opravili 1150 testiranj, pri čemer je bilo 29 testov pozitivnih. Ena oseba je umrla. Hospitaliziranih je 22 obolelih, dve osebi sta na oddelku za intenzivno nego. En bolnik je zapustil bolnišnico.

Okužbe z novim koronavirusom so potrdili v 16 občinah, največ v Ljubljani in Velenju, in sicer po štiri. Trije novi potrjeni primeri so bili še v Hrastniku, po dva v Domžalah, Kamniku, Trbovljah, Šenčurju in Mislinji. En nov primer pa so potrdili v Kranju, Šentjurju, Postojni, Litiji, Trebnjem, Zagorju ob Savi, Rogatcu in Tišini.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Sloveniji imamo trenutno aktivnih 243 primerov, od začetka izbruha epidemije pa smo jih potrdili že 2006. Umrlo je 115 oseb s covid-19. 

V Domu starejših Hrastnik bodo vzpostavili nova rdeča območja

Najhujše žarišče ostaja občina Hrastnik, kjer so v domu starejših znova potrdili tri nove primere. Skupno je tako okuženih že 20 stanovalcev in osem zaposlenih. Sedem okuženih stanovalcev so že včeraj prepeljali v šempetrsko bolnišnico, danes pa še dva novookužena. 

Strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler je povedala, da bo devet stanovalcev iz hrastniškega doma starejših pri njih predvidoma do konca tedna, potem se bodo lahko vrnili v dom. V celotnem negovalnem oddelku za covid-19 imajo 14 postelj, vendar so na oddelku trenutno le starejši stanovalci doma iz Hrastnika. "Oskrbovanci iz doma starejših v Hrastniku so starostniki s pridruženimi boleznimi, vendar se za zdaj počutijo dobro. Zato predvsem počivajo pod nadzorom našega osebja na negovalnem oddelku," je dejala Savnik Winklerjeva. 

Dom starejših Hrastnik
Dom starejših Hrastnik FOTO: POP TV

V domu se medtem spopadajo s hudo kadrovsko in prostorsko stisko. V t. i. rdeči coni imajo namreč prostora le za deset obolelih stanovalcev. Na včerajšnjem kriznem sestanku s predstavniki ministrstva za zdravje in ministrstva za delo ter NIJZ so se dogovorili, da bodo v domu vzpostavili nova rdeča območja oziroma razširili rdečo cono. Direktor doma Drago Kopušar ter župan občine Marko Funkl menita, da bi morali obolele stanovalce namestiti zunaj doma, saj jim tu ne morejo nuditi takšne zdravstvene oskrbe, kot bi jo potrebovali. A ministrstvo vztraja pri stališču, da v bolnišnice namesti le tiste obolele oskrbovance, ki potrebujejo hospitalizacijo, obljubljajo pa dodatne kadre. 

V domu bo tako potekala reorganizacija dela. Za pomoč pri obvladovanju razmer se bo ponovno aktiviralo tudi civilno zaščito ter hrastniški Rdeči križ. Pomoč so obljubili tudi v mariborskem UKC, kjer bo njihova ekipa strokovnjakov pripravila načrt za reorganizacijo dela ter za dodatna izobraževanja zaposlenih in morebitnih novih sodelavcev.

Kopušar je opozoril, da so razmere res slabe, to pa opiše kot občutek nemoči. "Trudiš se, delaš vse – organizacijsko, zaščitna oprema, ne vem, kaj še vse – pa je dovolj, da vzameš v roko neki kuli, ki  ni bil razkužen, to pa je lahko že nova točka prenosa," oriše razmere direktor hrastniškega doma starejših. 

Krajane je medtem župan Funkl pozval, naj ostanejo doma, NIJZ pa po naših neuradnih informacijah razmišlja, da bi ministru za zdravje predlagal, naj izolira kar cel kraj, dokler število obolelih ne bo začelo upadati. Župan je državi sporočil še, da bi morali pripraviti protokol za primere, ko v neki občini nastane novo žarišče, ob tem pa je dodal, da bi pomoč morala priti prej kot v dveh tednih. V Hrastniku bodo potrebovali tudi pomoč državne civilne zaščite z zaščitno opremo, ki je je že začelo primanjkovati.

Razkuževanje večstanovanjskih stavb v občini Hrastnik
Razkuževanje večstanovanjskih stavb v občini Hrastnik FOTO: POP TV

Večje število okuženih so potrdili tudi v naselju Novi log, zato je občina na tem območju začela razkuževanje večstanovanjskih objektov. Opremo in sredstva za razkuževanje je zagotovila občina. 

Zdravstvena inšpekcija je na terenu že dvakrat preverjala upoštevanje karantenskih odločb. V prihodnjih dneh pa se bodo inšpekcijski pregledi nadaljevali, preverjalo se bo vse izdane odločbe vsem, ki so ali okuženi ali pa so prišli iz držav z rdečega seznama.

Otroci iz kanalskega vrtca ostali doma 

Čeprav je vrtec ob osnovni šoli v Kanalu odprt, zaradi okužene vzgojiteljice ostajajo doma tudi tisti otroci, ki jim ni bila odrejena karantena. V torek zjutraj sta v vrtec prišla le dva otroka, vendar so tudi njiju pozneje prišli iskat in ju odpeljali v domače varstvo, že danes pa v vrtec ni bilo nobenega. "Glede na trenutne razmere v vrtcu so se starši ostalih otrok odločili, da jih do 24. julija zadržijo v domačem varstvu," so zapisali na spletni strani vrtca Kanal.

V ponedeljek zvečer so bili o karanteni obveščeni starši približno 20 otrok iz skupine obolele vzgojiteljice, prav tako so morali v karanteno trije zaposleni v vrtcu, ki so bili konec prejšnjega tedna v stiku z obolelo vzgojiteljico.

V kanalskem vrtcu je 91 otrok in 13 zaposlenih strokovnih delavcev, vendar je bilo v tem času veliko otrok na dopustu, še več pa jih je čez poletje doma. "Kako bo potekalo delo v prihodnjem tednu, je za nas še neznanka, saj je inkubacijska doba različno dolga. Zato bomo spremljali, kaj se dogaja, in se temu tudi prilagajali," je povedala ravnateljica kanalskega vrtca Barbara Kragelj Jerič.

Dogajanje v vrtcu spremlja tudi njihova ustanoviteljica, Občina Kanal ob Soči. "Ravnateljica me redno obvešča o dogajanju v vrtcu, z njo sva nenehno na zvezi že od ponedeljka zvečer. O celotnem dogajanju je obveščena tudi občinska civilna zaščita," je povedala županja kanalske občine Tina Gerbec. Za zdaj ne razmišljajo o morebitnih dodatnih zaščitnih ukrepih v občini, če pa se bo stanje poslabšalo, jih bodo morali sprejeti. Županja je poudarila, da so že ob prvem valu epidemije odpovedali vse večje in tradicionalne dogodke v občini, tako da bodo poleti odpadli plezanje na zvonik, skoki z mostu in mušje dirke.

V družbi TEŠ potrjena okužba pri enem od zaposlenih

Kot so za 24UR potrdili v Termoelektrarni Šoštanj, je bila pri enem od njihovih sodelavcev danes potrjena okužba. Zaposleni je sicer odsoten že od 13. julija. 

Okuženi delavec iz TEŠ je odsoten že od 13. julija.
Okuženi delavec iz TEŠ je odsoten že od 13. julija. FOTO: Miro Majcen

Ob tem so v TEŠ zagotovili, da že od izbruha novega koronavirusa izvajajo vse predpisane ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe. "Med drugim od marca 2020 ob vstopu v zgradbo merimo temperaturo, v družbi je obvezno nošenje mask, ob porastu okužb smo 18. junija ponovno uvedli obvezno vzdrževanje varnostne razdalje med zaposlenimi in zunanje stike omejili. Okužba nima vpliva na varnost, stabilnost in zanesljivost proizvodnje električne energije v TEŠ," so še dodali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (401)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SLObunkeljn
23. 07. 2020 14.56
+3
A se niso napihovali pred več kot tremi meseci kako bodo uredili razmere v DSOjih? Aja, bolj jih zanima medijska zakonodaja in ostale lumparije!
pravi?nik2
23. 07. 2020 11.29
-3
Pa pesem ob tabornem ognju naj zapojejo.
pravi?nik2
23. 07. 2020 11.28
+2
Kot vse vojske na svetu,ima tudi naša mobilno vojaško bolnišnico.Naj jo postavijo v kraju doma starostnikov in vanjo evakuirajo zdrave starostnike,ker je poletje bo to še lažje.Končno bodo na kampiranju pa še krompirček iz žerjavice naj jim postrežejo in problem je rešen.Vojska bo pa imela dober trening za podobne primere.
BenQurer24
22. 07. 2020 21.58
-5
sm opazu da majo nekje tale rdeč raskužilo prštiman za roke... ki to ni....
biggbrader
22. 07. 2020 21.57
-4
Kje so sedaj modeli, da bi pomagali v Hrastniku; Šarko, Jani - škatlica, Nitko, Šarko ....?
prinašalec2
22. 07. 2020 21.56
-1
Kaj si pa delal v času vseh izrednih ukrepov, se norčeval iz vladnih odločitev?
alenka.NN
22. 07. 2020 21.53
+11
tukaj je ponovno odpovedala vlada, ki ni znala organizirati po državi vse potrebno za nove primere, ampak jaz verjamem, da se bodo hrastničani organizirali in s pomočjo civilne zaščite, aktivistov RK, prostovoljcev in mariborčanov, uspeli... potem pa da vidim ministrskega junaka, ki se bo prišel tja dol 'sončit' pred novinarje, ko bo najhujše mimo.....dajmo hrastničani, mi normalni slov. smo z vami...SREČNO
PredsednikPepe
23. 07. 2020 11.42
-1
Jaz bi poklical na odgovornost tiste zdravstvene in strokovne sodelavce zaradi njihovega neodgovornega obnašanja, zaradi katerega so okužili sodelavce, starejše v domovih, pa otroke v vrtcih .. Vse bi vrgel iz službe in jih kaznoval
MaksiLopez
22. 07. 2020 21.52
-5
Zdaj pa jokajo. Ko je bilo vse ok pa veselo poloznice za 1500eur, vse za doplacat, sparanje na zaposlenih...cel biznis, direktor kak lokalni partijec
Škrinca
22. 07. 2020 21.51
+4
hrastniški direktor že par dni cvili da nima dovolj kadra........model se naj zamisli in odpre mošnjo......lahko se odreče tudi svoje mesečne plače 5000€.......i
krucyfix
22. 07. 2020 21.20
+10
> "A ministrstvo vztraja pri stališču, da v bolnišnice namesti le tiste obolele oskrbovance, ki potrebujejo hospitalizacijo, obljubljajo pa dodatne kadre. " ------------------ Spet vlada varčuje tam kjer ni primerno. Prej pa so lahko zmetali milijarde v luft z drugim nepotrebnim mesecem lockdowna. Sej jih ni nujno dat v bolnice če niso hudo bolni, ampak bi jih pa morali dat drugam, da se virus težje širi, pa poskrbet za dodaten kader.
PredsednikPepe
23. 07. 2020 11.43
+3
Minister in vsi politiki so neodgovorni, skrbijo samo za svoje riti in klečeplazijo pred Hrvati.
konstruktor
22. 07. 2020 21.08
-4
Ups, mene so pa zradiral, k sem pokritiziral jokajočega direktorja...
alenka.NN
22. 07. 2020 21.48
+3
borjac
22. 07. 2020 20.58
+32
Ali je Hrastnik v Črni gori, mogoče v Albaniji, ali v Romuniji, NE HRASTNIK JE V SLOVENIJI, domovina jih je pustila na cedilu, eden (1) zdravstveni delavec jim prihaja na pomoč, razmišljajo o karanteni za kompleten Hrastnik, ali samo to zmore Slovenija, po besedah Janše velika zmagovalka v borbi z pandemijo, Tonin pravi da bi vojska pomagala policiji, lepo, ali naša vojska pomaga samo z puškami v rokah proti migrantom, ali Tonin ne pomisli na pomoč brez pušk, v Evropi je vojska pomagala brez pušk, razen v Srbiji in Madžarsko, ali SV nima v svoji sestavi zdravstveno izobraženega kadra, no ta kader naj gre v Hrastnik in tam pomaga ljudem, v Afganistanu naj pomaga kdo drugi, mi Slovenci plačujemo našo vojsko, nam Slovencem naj pomaga SV, za pomoč ljudem v Hrastniku ne potrebuješ niti pušk , niti oklepnikov, potrebuješ pa DOMOLJUBNO ZAVEST DA POMAGAŠ SLOVENCEM V STISKI.
Uporabnik437802
22. 07. 2020 20.41
-8
Po poročanju medijev sem najprej pomislil, da so ti okuženi iz Hrastnika že na pol mrtvi! No, potem pa zasledim, da gredo samo malo do Šempetra in čez nekaj dni že nazaj, uh prav odleglo mi je, ker iz medijskega poročanja je bilo razbrati kot, da jih bo najmanj 20 šlo v vaservago.....dejte se mal skulirat prosim in ne delajte paniko.
VAREN
22. 07. 2020 20.40
+1
Župan in direktor doma že od prvega dne cvilita in nič ne naredita. Zdaj pa se je župan spravil na razkuževanje blokov, za katerega so že zdavnaj povedali, da ni učinkovito. Res je bogi.
Alass
22. 07. 2020 20.37
+13
Janša a pri nas ni epidemije?
Prljavi prasek
22. 07. 2020 21.00
+0
bojer
22. 07. 2020 20.07
-12
Širjenje virusa, medicinci pravijo, da je precej "smotan", je predvsem odvisno od našega vedenja. Poglejmo okoli sebe, prideš v lokal, natakar brez maske ali v najboljšem primeru okoli vratu. Seveda so tudi izjeme, ki potrjujejo pravilo.
PredsednikPepe
23. 07. 2020 11.47
+1
Kar se vedenja tiče, bi povprašal razne zdravstvene in strokovne sodelavce, zakaj se potikajo po gostilnah in raznih zabavah. Na posledice pa ne pomislijo.
Pimplc
22. 07. 2020 20.05
+15
ma kej ti penzionerji hodijo v zrce na feste... nekaj je narobe da se to ponavlja
Cervantes Saavedra
22. 07. 2020 19.52
-27
Še en dokaz več, kako neodgovorno je ravnala Šarčeva vlada. Morala bi predvideti, kaj se zdaj dogaja. In preprečiti, da JJ pride na oblast. Torej je Šarec pravi krivec.
bojer
22. 07. 2020 20.03
+28
...smešno... Šarčeva vlada. Pozabljaš, da je SLO gosto posejana z gozdovi in sledi veliko polen in še več. V zadnjem obdobju tiste vlade ni bilo drugega kot polena, ker so se v SMC na veliko pripravljali za prestop k SDS in zraven potegnili še Desus. Bodimo vsaj malo realni...
Periot222
22. 07. 2020 20.38
+7
PredsednikPepe
23. 07. 2020 11.50
+3
Šarec je vsaj zaprl mejo z Italijo. Kaj pa počnejo sedanji oblastniki? Hrvatom se udinjajo. Hrvati so trenutno prijazni, po koncu turistične sezone pa se bodo zaželi ribiški incidenti v Piranskem zalivu. Naše bebce vedno znova nategnejo.
tron3
22. 07. 2020 19.49
+21
Vladajoci kaj pa če se ne bo seslo s tem nategom korona, kaj pa bo potem? Imate v rezervi kaksen nov scenarij?
Karantanija
22. 07. 2020 19.07
+11
Slabša se tudi pri nas.
tron3
22. 07. 2020 19.46
+4
Uporabnik437802
22. 07. 2020 20.42
-6