Korona

Hrvaška ministrica: Zavračamo Kacinove navedbe, da je stanje pri nas dramatično

Zagreb, 19. 08. 2020 18.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Karmelina Husejnović, STA
Komentarji
432

Hrvaška ni po nobenem kriteriju nevarna država, je poudaril hrvaški notranji minister Božinović. Tudi ministrica za turizem je zavrnila Kacinove navedbe, da je stanje v državi dramatično. Njihov zdravstveni minister pa ocenjuje, da gre pri ukrepih, ki sta jih uvedli Slovenija in Avstrija ob vrnitvi iz Hrvaške, za politični pritisk, ki je po njegovem mnenju zaradi bližajočega se šolskega leta legitimen.

Hrvaška ministrica za turizem Nikolina Brnjac je po seji ožjega kabineta vlade dejala, da z avstrijskimi in slovenskimi kolegi redno komunicira glede ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa in številu okužb na Hrvaškem. Zagotovila je, da stalno in transparentno predstavljajo podatke o okužbah v državi in po županijah.

"Glede zadnjih izjav govorca Vlade Republike Slovenije za koronavirus Jelka Kacina zavračamo njegove navedbe, da je stanje na Hrvaškem dramatično," je bila jasna ministrica. Kacin je namreč danes slovenske državljane pozval, naj se čim prej vrnejo iz nevarne države, saj se stvari hitro slabšajo.

Hrvaška ministrica je dejala, da je ravno Slovenija že ves čas ključna za končni rezultat hrvaškega turizma. Kot pravi, so na Hrvaškem junija zaznali približno 270 tisoč prihodov in 1,1 milijona nočitev slovenskih turistov, julija pa je na Hrvaškem počitnikovalo 382 tisoč slovenskih turistov, ki so opravili 3,4 milijona nočitev. "Po preliminarnih kazalcih za avgust (z vključno 18. avgustom) smo trenutno na 238 tisoč prihodov in 2,2 milijona nočitev Slovencev, od katerih se 71,4 odstotka ustvarja v Istri, na Kvarnerju in Liki. Radi bi poudarili, da je ravno v teh treh županijah evidentiranih vsega skupaj 10 primerov novookuženih s covid-19 v zadnjih 24 urah," je po poročanju N1 sporočila ministrica.

Ukrepi Slovenije in Avstrije pomenijo dodaten udarec že tako slabi turistični sezoni na Hrvaškem.
Ukrepi Slovenije in Avstrije pomenijo dodaten udarec že tako slabi turistični sezoni na Hrvaškem. FOTO: Shutterstock

Izpostavila je tudi dejstvo, da se "njihovi turisti na Hrvaškem počutijo varne, še posebej če pogledajo razmere v sosednjih državah". Percepcija Hrvaške je pri večini slovenskih turistov izjemno dobra, na Hrvaškem se počutijo varne, glede na to, da jo dobro poznajo in so lastniki številnih nepremičnin (več kot 100.000), je še dodala. 

Pričakuje, da bo slovenska vlada to upoštevala. Upa, da bi iz ukrepov lahko bile izvzete županije, kjer so epidemiološke razmere boljše, kot sta Istrska in Primorsko-goranska.

Kot najbolj pomembno pa je izpostavila, da zdaj vsi na Hrvaškem spoštujejo ukrepe. Ko bo število okužb čez nekaj časa padlo, pričakuje, da bi nekatere ukrepe lahko revidirali.

Božinović: Hrvaška ni nevarna država po nobenem kriteriju

Na uvrstitev Hrvaške na rdeči seznam se je odzval tudi hrvaški minister za notranje zadeve in načelnik hrvaškega štaba civilne zaščite  Davor Božinović. Obregnil se je predvsem ob Kacinove besede, da je Hrvaška nevarna država. "Seveda Hrvaška ni nevarna država po nobenem kriteriju spremljanja varnosti. Kar zadeva te izjave, dejstvo je, da številke rastejo, ampak je Hrvaška sočasno ena redkih držav, ki imajo v tem času turizem, ki dosega celo 70, 80 odstotkov rezultata iz lanskega leta, ki je bilo rekordno. Tega ni dosegla nobena druga država. Povečano je gibanje ljudi, ko so ljudje na dopustu, se zagotovo sprostijo, tako da ni nič čudnega, če številke rastejo," je Božinović za RTL komentiral slovensko potezo. Prepričan je, da je prav pretirana sproščenost posledica večjega števila novookuženih. 

Tudi Božinović je poudaril, da večina slovenskih turistov počitnikuje v županijah, kjer imajo relativno majhno število okužb. Dodal je, da vse države, ki v zadnjih dneh govorijo, da je Hrvaška nevarna država, in svoje državljane pozivajo nazaj, zelo dobro vedo, kakšne so razmere v turističnih destinacijah. "Prepričan sem, da se bodo vsi morali na neki način potruditi, da svojim državljanom pojasnijo to odločitev, ker mi niti nimamo velikega števila turistov, pod enim odstotkom, ki so se tukaj okužili," je dejal hrvaški notranji minister. 

Beroš: Zaostritev ukrepov držav za turiste iz Hrvaške politični pritisk, a legitimen

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je ocenil, da gre pri zaostritvi ukrepov nekaterih držav do svojih državljanov, ko se vračajo iz Hrvaške, za politični pritisk. "Na podlagi pogovorov s kolegi ministri za zdravje menim, da gre v vseh teh državah za politične pritiske. Približuje se jim začetek šolskega leta, nekaterim še prej kot Hrvaški, in želijo vzpostaviti nadzor nad svojimi epidemiološkimi razmerami," je dejal danes po seji ožjega kabineta vlade. 

Slovenci so bili eni najštevilčnejših turistov na Hrvaškem v letošnji sezoni.
Slovenci so bili eni najštevilčnejših turistov na Hrvaškem v letošnji sezoni. FOTO: Dreamstime

Izpostavil je, da je to legitimno in da je to do svojih sosed počela tudi Hrvaška, je povedal v komentarju dejstva, da vse več držav, med njimi tudi Slovenija, poziva svoje državljane, naj se vrnejo domov.

Hrvaška je v zadnjih 24 urah potrdila največje število okužb, Beroš pa je kot dobro izpostavil, da so več kot 35 odstotkov novih okužb kontakti že znanih bolnikov. Okoli 25 odstotkov novih okužb pa prihaja iz nočnih klubov in določenih večjih druženj.

Beroš je zavrnil tudi trditev govorca slovenske vlade Kacina, ki jo je podal pred dnevi, da je na Hrvaškem že tretji val epidemije covid-19. Dejal je, da niso prepričani, ali gre za drugi val, kaj šele tretji. Ker Kacin ni epidemiolog, pa meni, da njegove izjave ne gre jemati kot realne.

Trenutno na Hrvaškem najbolj številčni Nemci

Na novinarsko vprašanje, ali ve, koliko avstrijskih turistov je zaradi ukrepov Avstrije minuli konec tedna odšlo iz Hrvaške, je dejal, da večina, ker se jim je dopust končal ter da gre za običajno zamenjavo turistov sredi avgusta. Medtem sta eno vodilnih hrvaških turističnih podjetij Valamar Riviera in hotelska skupina Falkensteiner že uvedla brezplačno testiranje avstrijskih turistov na okužbo.

Zaradi zahtev več držav po negativnih testih ob vrnitvi v domovino pa za turiste dodatna testiranja od minulega tedna izvajajo na kvarnerskih otokih in na Reki. Testirajo se tako lahko tudi na Lošinju, Cresu, Rabu in Krku. Za test je treba plačati.

Na Hrvaškem so trenutno najbolj številčni turisti Nemci, ki jih je več kot 170.000. Sledijo Slovenci, Poljaki, Čehi in Avstrijci, je še povedala ministrica za turizem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (432)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lenika23
24. 08. 2020 12.34
+0
Saj drugega ne znajo kot zavračati ali pa spreobračati besede. Oni naj besede, Slovenija na pa njih zavrača - na meji.
borjac
22. 08. 2020 18.01
+2
320 okuženih danes. Kaj že zavrača ministrica Brnjac ????
drhook
22. 08. 2020 17.05
+7
Ne bluzite! Nehajte štet okužene! A kdo šteje, koliko jih je umrlo že zdaj zaradi posledic plandemije??? Nehajte se ukvarjati s Hrvaško! Izobražujte se, ne nasedajte propagandi in mislite na svoje zdravje! A je že kdo slišal za imunski sistem??!!
drhook
22. 08. 2020 17.06
+6
ElectroVoice
21. 08. 2020 21.58
-3
Kakopak da zavrača...
minnaema@yahoo.com
21. 08. 2020 20.50
+1
Oja vsak brani svoje čeprav sosedi Hrvati so pozabili šteti tudi tiste Slovenčke , ki so dopustovali pri sosedih in so prinesli domov Coronavirus. & iz drugega ZORNEGA KOTA bomo sedaj, ko so sosedi v RDEČI ZONI imeli konflikte z Hrvati na meji med morjem in kopnim....bo še zelo pestro na jesen-ker sosedi ne bodo mogli preboleti tako velikanske izgube v turizmu zaradi Coronavirusa &smatrajo,da smo tudi Slovenčki krivi za njihov "verlust" v turistični brangi...pustimo se presenetiti
drhook
22. 08. 2020 17.08
-3
Jooj ovce, ne morem verjet. Krivi za kaj? Virus je oslabel, naše gospodarstvo pa še bolj. Puste Hrvate pri miru in delat!!
oberzajebant
21. 08. 2020 18.59
+4
Slovenci bodo odšli, na Hrvaškem ne bo več tujih gostov. Ja, kako pa to, saj so še Italijani, Poljaki, Madžari, Čehi itd.?
55bojan
20. 08. 2020 15.52
+11
Ni dramatično je pa katastrofalno!
icekpicek
20. 08. 2020 14.54
+11
Hrvati že skoz lažejo, ker se bojijo bankrota
111111112
23. 08. 2020 17.35
+3
Jle ? Pri nas pa kupujejo podjetja eno za drugim, lepo te prosim
murinar
20. 08. 2020 11.19
+16
Nemški časopisi pišejo dobesedno ---hrvaška je gnilo jajce v EU !!! Kar pa tudi drži !
hothead
23. 08. 2020 15.46
+1
Albanski časopisi pišejo, da ti hajvan Slovenski imaš gnjilobo v buči Oslovski.Drži, seveda da drži...
Schnitzel
20. 08. 2020 11.09
+26
To, da na samem koncu sezone omejiš delovni čas diskotek do polnoči z namenom preprečevanja širjenja virusa, je norčevanje iz ljudi!
Schnitzel
20. 08. 2020 10.48
+21
Bo prišla sezona smučanja...hehe...za njo pa spet poletna sezona.
oberzajebant
21. 08. 2020 19.03
+4
A se bo kaj poznalo, če jih ne bo? Mislim , da ne. Itak vsi, s Slovenci vred hodimo preko naših meja, ker so cenejše in kakovostnejše usluge.
Lope
20. 08. 2020 10.32
+26
Po vseh teh izjavah cro politikov se da razbrati njihovo lakomnost. Slovenski turisti so jim vsaj 75% rešili sezono, ponekod še več. In to jim ni dovolj, hrvati bi najraje, da jim slo turisti sezono rešijo 150%. Na njihovem mestu bi se jaz zahvalil slovenskim politikom, ker niso hrvaške dali že prej na rdeči seznam, kar bi lahko storili že v začetku avgusta.
Schnitzel
20. 08. 2020 10.53
+11
Se strinjam. Slovenska vlada je bila izjemno obzirna in popustljiva glede Hrvaške. Kar se mi sicer zdi čisto ok. Nimajo nam kaj očitati.
oberzajebant
21. 08. 2020 19.05
-2
Je treba JJ vprašat zakaj. Plenko tudi ve.
borjac
20. 08. 2020 10.26
+18
Strah me je, Hrvati ne bodo prišli smučat na Lokve (smučišče pri Novi Gorici kjer ni bilo snegu že 10 let).
podalpski
20. 08. 2020 10.29
-1
Žac
20. 08. 2020 10.40
+1
Strah gor ali dolj ampak kdo hodi na Slovenska smucisca kot turisti? Mogoce Italijani,Avstrijci,Francuzi ali Svicarji? Mogoce kateri ali redko. Vecina turistov na vasa smucisca prihajajo z drzav nekdanje juge. Ce njih ne bo bosta imeli prazno. Sarme gor ali dolj,prenocisca pa placajo,pa karte tudi ne glede ali vedo ali ne smucat.
Schnitzel
20. 08. 2020 11.02
+6
Žac, letos je bilo na Rogli kar nekaj Italijanov, še več pa Avstrijcev. Bilo je tudi veliko Hrvatov. Če slednjih ne bo, bodo to praznino z veseljem zapolnili tisti Slovenci, ki si zaradi trenutnih razmer ne bodo upali v tujino. Ampak jaz mislim, da se to ne bo zgodilo in bodo Hrvati kar lepo prišli, tako kot so Slovenci na Hrvaško.
misko5lin
20. 08. 2020 10.15
+11
Izpostavlja, da vsi na Hrvaškem spoštujejo ukrepe. To trdijo že ves čas... Rezultati pa takšni!
SlovenŠtima
20. 08. 2020 10.08
-8
Vsaj nekdo, ki Kacinove izjave ne jemlje resno. No, ni mu treba, ker imajo svojega človeka za to.
Hej Slovani
20. 08. 2020 10.07
-3
Podrite mu sušilnico sadja na Krku Hrvatje, to bo smeha v Sloveniji, pa še vladni gobec bo mogoče 2x premislil qua govori!
podalpski
20. 08. 2020 10.32
+11
sušilnica sadja a ni to samo v deželici za potrebe ex udbašev jelko hrvatar je rekel da ima ,vikendico, verjetno 4x5 bruno in glej ga zlomka vila z bazenom ,vikendica, ...zares te v vladi so res nepismeni še v davčno ne znajo bogi vpisat pravilno nepremičnino pa nem grenijo življenje....kot bi se ,prijateljicazgodnijihpopovdnevovinpoznihnoči, izdajala za nuno!
User768643
20. 08. 2020 10.06
+21
Politični pritisk? To bi lahko bil, če bi pogoje postavili junija. Bi bilo boljše za vse. Hrvaška bi zaprla klube in imela sezono do oktobra. Mi pa ne bi vnašali okužbe.
RUBEŽ
20. 08. 2020 10.04
-4
Vaša IVAN JANUZAJ JANSHA vlada ni zaprla mej zato, ker potem ne bi mogla do svojih vikendov in hiš. In nič drugega. Sramota. Potrebno bi bilo skupinsko tožiti vlado, ker omogoča vnos virusa iz Hrvaške. Jaz sem 25 let hodil na dopust na Hrvaško, letos pač ne. Vladniki pa kar po svoje.
misko5lin
20. 08. 2020 10.19
+12
Malo prej si napisal, da 30 let hodiš... tja
DeeDee77
20. 08. 2020 12.43
-1
misko5lin pa tudi to, da letos ni bil. Je treba vse prebrat ;)
reaf
20. 08. 2020 09.35
+4
Če se zapira Rvačka obala (Istra, Kvarner) se naj zapre tudi SLO obala, ker je situacija dosti slabša kot na zgoraj omenjenih destinacijah!!! Bodimo pošteni ...
User768643
20. 08. 2020 10.08
+18
Zakaj? Ker je gužva? Koliko pa je prenosa okužb na slovenski obali?
Žac
20. 08. 2020 10.29
+5
Koliko je se bo vidlo za 14 dni. Ne bo mogla po tem biti Hrvaska in Slo dopustniki krivi ce bo meja zaprta. Ali pac. Do zdaj so manj ali vec za vse bili krivi slo dopustniki.
mali.mato
20. 08. 2020 09.34
+51
Hrvati so si sami krivi. Najprej niso zaprli mej z BIH in Srbijo, sedaj pa niso zaprli nočnih klubov.
Žac
20. 08. 2020 10.31
+2
Nic Bosna i Srbija. Eno in edino so krivi klubi in diskoji. Pika ende.