Korona

Na meji zaživel nov režim: prvi dan izdali že okoli 200 karantenskih odločb

Ljubljana, 04. 07. 2020 07.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Račič, STA, Urša Vrečar
Komentarji
448

Na mejah je ob polnoči zaživel nov režim. Slovenski državljani, ki se vračajo iz 'rumene' Hrvaške, morajo na meji predložiti dokazila o bivanju na Hrvaškem. Po novem se tudi karantenske odločbe za državljane, ki se vračajo iz rdečih držav, spiše in vroča že na meji. Izdali so jih že približno 200. Policistom so se tako pridružili strokovni delavci z ministrstva za zdravje. Pričakovano so ves dan vztrajali daljši zastoji, drugih posebnosti pa zaradi novega režima ni. "Potniki so dobro pripravljeni in imajo ustrezna potrdila," ocenjujejo na koprski policijski upravi.

S seznama varnih držav so ob polnoči izpadle Hrvaška, Francija in Češka. Večjih omejitev za slovenske državljane to ne pomeni, otežuje pa prihod v Slovenijo državljanom iz omenjenih držav.

Slovenci, ki se odpravijo na Hrvaško, se lahko vrnejo v domovino brez težav, če dokažejo, da so bili na Hrvaškem. To lahko storijo s predložitvijo plačila namestitve, turistične takse, dokazilom o lastništvu nepremičnine ali plovila in pa tudi z dokazili o plačilu parkirnine. Bo pa policija imela na meji diskrecijsko pravico, da presodijo, ali so predložena potrdila verodostojna ali skuša nekdo izigrati pravila, in mu v tem primeru odredijo karanteno.

Ekipe na mejnih prehodih okrepljene, do zdaj izdali približno 200 karantenskih odločb

Opolnoči so se policistom na štirih mejnih prehodih s Hrvaško in enem z Madžarsko pridružili strokovni delavci z ministrstva za zdravje, ki od danes že na meji izdajajo karantenske odločbe. Prvi dan veljave strožjih ukrepov ob prehajanju državne meje so zdravstveni delavci v sodelovanju s policisti na mejnih prehodih izdali že približno 200 odločb o karanteni. Največ dela so imeli na mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje. 

Po novem režimu na mejah, ki je začel veljati opolnoči, se lahko Slovenci, ki so bivali na Hrvaškem, vrnejo v domovino brez težav, če dokažejo, da so bili na Hrvaškem, četudi ta država od danes ni več na zelenem seznamu epidemiološko varnih držav, ampak je zdrsnila na rumenega. Če pa Slovenci prihajajo iz katere od držav z rdečega seznama, pa je zanje odrejena karantena.

Ta velja tudi za državljane drugih držav, izjema za vstop v Slovenijo brez karantene veljal le za tiste osebe, ki imajo rezervacijo nočitve v Sloveniji - če prihajajo iz držav, ki so bile v času ureditve te rezervacije še na zelenem seznamu, in če predložijo negativen izvid testa na novi koronavirus.

Karantenske odločbe pristojni izdajajo na štirih mejnih prehodih s Hrvaško, in sicer na Gruškovju, Obrežju, Metliki in Jelšanah, v Pincah na meji z Madžarsko ter na brniškem letališču. Na te mejne prehode je ministrstvo opolnoči poslalo strokovne sodelavce, ki imajo pristojnost izdajati odločbe.

Na mejnem prehodu Jelšane so prve odločbe izdali že kmalu po polnoči, sicer pa so jih na vseh petih kontrolnih točkah do 17. ure izdali skupaj 164. Od tega so jih 69 izdali na mejnem prehodu Obrežje in 57 na mejnem prehodu Gruškovje. Do 19. ure se je nato številka na Obrežju povečala za dodatnih približno 20, so za STA povedali na ministrstvu za zdravje. Večinoma je šlo za prebivalce Slovenije, ki so se vračali iz BiH.

Kot so za STA pojasnili na Policijski upravi Koper, so sicer na mejnem prehodu Jelšane odprli dodatno kolono. 

Čakalne dobe na mejah 

Pričakovano so se ves dan pred mejnimi prehodi vile daljše kolone vozil. Čakalne dobe so na mejnih prehodih Sečovlje, Dragonja, Sočerga, Starod, Jelšane, Gruškovje. Na večini prehodov so potniki za izstop iz države čakali od ene do dve uri, na Jelšanah pa več kot dve uri, kjer so eno uro čakali tudi na vstop v Slovenijo. Do večera večjih zastojev ni bilo več. 

 Več o aktualnem dogajanju na slovenskih cestah in čakalnih dobah na mejnih prehodih si lahko preberete tukaj.

Ob tem so na koprski policijski upravi navedli, da so zastoji v tem letnem času in še posebej ob koncih tedna na mejnih prehodih pričakovani, tako da so ekipe okrepljene že zaradi tega, neodvisno od karantenskih odločb.

Pričakovano je na meji danes precejšnja gneča.
Pričakovano je na meji danes precejšnja gneča. FOTO: Aljoša Kravanja

Posebnosti na mejnih prehodih zaenkrat ni: "Potniki so dobro pripravljeni"

Tako kot z Jelšan o posebnostih zaradi izdajanja karantenskih odločb ne poročajo niti z mejnih prehodov Obrežje in Metlika niti z ministrstva za zdravje. Kot so navedli na ministrstvu, zadeve tečejo nemoteno, tudi ne opažajo nobenih pritožb prišlekov. Prav tako pa še ne razpolagajo s številom doslej izdanih karantenskih odločb.

Da so potniki dobro pripravljeni in imajo ustrezna potrdila, ugotavljajo tudi na koprski policijski upravi. Dokazila, v katerih državah so bivali, izkazujejo pri vstopu v državo, prav tako pa morajo imeti potrdila pri odhodih na Hrvaško zaradi postopkov hrvaške policije. Zaradi teh ukrepov se čakanje na meji podaljša tudi pri izstopanju iz države.

Na mejnih prehodih Obrežje in Metlika, ki sodita pod novomeško policijsko upravo in na katerih pristojni prav tako izdajajo karantenske odločbe, za zdaj o čakalnih dobah ne poročajo. Kot so pojasnili na policijski upravi, je sicer na Obrežju več tujcev, v Metliki in Vinici pa več slovenskih državljanov.

Ob prehodih meje ima policija diskrecijsko pravico, da presodi, ali so predložena potrdila verodostojna ali pa skuša nekdo izigrati pravila, in mu v tem primeru odredijo karanteno. Za dokazila štejejo denimo račun plačila namestitve, turistične takse, dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila.

Kdor dokazil nima ali jih policija oceni za neverodostojna, ga policisti napotijo k strokovnim sodelavcem ministrstva za zdravje, ki so jim na mejnih prehodih praviloma zagotovili tudi prostore za delo. Ti spišejo in vročijo karantensko odločbo. Če nekdo, za katerega velja obvezna karantena, pride na kakšen drug prehod, ga preusmerijo na prehod, namenjen izdajanju karantenskih odločb.

Nasvet policije: Uporabljajte manjše mejne prehode

Kot je za oddajo 24UR ZVEČER povedal pomočnik komandirja postaje mejne policije Robert Šenekar, telefoni na mejnih prehodih v zadnjih dneh pregorevajo. Ljudi predvsem zanima, katere dokumente še morajo po novem predložiti na meji. Zaželeni so računi, s katerih je razvidno, da ste dejansko bivali nekje na Hrvaškem in koliko časa, lahko je to potrdilo o plačilu turistične takse. Na vprašanje, ali je dovolj le račun iz neke gostilne (v primeru enodnevnega izleta na Hrvaško), je Šenekar odgovoril pritrdilno, a je dodal: "Bomo pa takšno osebo še dodatno preverili."  

Med izjemami za vstop v Slovenijo brez karantene pa so po novem osebe, ki imajo rezervacijo nočitve v Sloveniji – če prihajajo iz držav, ki so bile v času ureditve te rezervacije še na zelenem seznamu, kasneje pa so bile z njega črtane. Oseba, ki bo uveljavljala to izjemo, bo morala ob prehodu meje predložiti dokazilo o rezervaciji in negativen izvid testa novi koronavirus, ki ni starejši od 36 ur in je bil opravljen v državi članici EU, državi članici schengna ali v organizaciji oz. pri posamezniku, ki ju je pooblastil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Medtem ko so danes s seznama varnih držav izpadle Hrvaška, Francija in Češka, pa sta se nanj uvrstili Belgija in Nizozemska.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (448)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

junij66
05. 07. 2020 10.08
+3
Če lahko na hrv.meji lepo pokažete papir kam greš dopustovat oz.dokument o lastništvu nepremičnine na hrvaškem in ste lepo tiho ne vidim nobenega razloga da ob vrnitvi ne pokažem določenega računa. Čeprav račun od parkinga je malo preveč smešen.
junij66
05. 07. 2020 09.56
+0
Poleg karantene bi bilo potrebno tej osebi obvezno narediti test na covid19. S takimi ukrepi smo najmanj 10 dni v zaostanku ampak boljše zdaj kot da ni vlada nič ukrepala. Zanimivo pri tem je,da lahko vozniki slov.prevoznikov vstopajo nemoteno,če tudi prihajajo iz držav z rdečega seznama. Kaj to pomeni,da se te osebe virus ne prime ali kaj? Brez karantene samo s potrdilom delodajalca. Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije (Ur. l. RS, št. 83/20, 86/20, 88/20 in 90/20) določa izjeme od obvezne določitve karantene za osebe (voznike), ki so napoteni na ali z opravljanja nalog v sektorju mednarodnega prevoza . Prosimo, da upoštevate pravilo, da mora voznik, ki vstopa v Republiko Slovenijo, od trenutka vstopa začeti vožnjo gospodarskega vozila najkasneje v 6 urah kar določite v izjavi. Voznik, ki se vrača v Slovenijo mora imeti enega od treh dokumentov, ki so določeni v obvestilu in izjavo podjetja.
Marjan Curic
05. 07. 2020 12.18
+1
Roman M.
05. 07. 2020 09.44
+5
Vse ok, moti me pa blazno da ko hočes pogledati video prispevek si primoran to gledati 15 sekund ? Kje je funkcija skipadd ?
Slovenec007
05. 07. 2020 09.24
+4
Izdajajo karantenske odločbe in vsi policisti brez mask ki delajo s potencialno okuženimi osebami...
Cicamica
05. 07. 2020 09.21
+4
Opažam da v Sloveniji vse več unih ki vsak vikend potujejo v Tuzlo.. Obup saj Slovencev praktično ni več..
Jagenjcek
05. 07. 2020 09.15
+4
Ma Šmarna gora je zakon.
Ponent
05. 07. 2020 08.44
+3
Na meji moreš pokazat potrdilo, da si bil v nevarni državi, potem pa virus, ki si ga od tam prinesel lepo širiš doma...to so rešitve.
Pal?ek Smuk
05. 07. 2020 08.37
+5
Hrvati naj prestavijo mejo do Zadra in bodo imeli reseno sezono...
korintos25
05. 07. 2020 08.41
-2
Tudi naše plaže so redko naseljene s kopalci.
Nimasmisla
05. 07. 2020 08.16
+34
in vsi ti ki so dobili odločbe o karanteni bojo v ponedeljek veselo delali po raznih gradbiščih v sloveniji
kiropraktik
05. 07. 2020 08.04
-10
Gantarju je moral "laik"povedati,kaj mora storiti. 3 mesece je sedel na stolčku in gledal skozi okno,kakšno bo vreme!
nemo1
04. 07. 2020 21.46
+4
Ponent
05. 07. 2020 08.37
-4
gormiti
04. 07. 2020 21.39
+29
Preverjena informacija. Pri prečkanju meje med Bih ali Srbije pokažejo potni list (tam dobijo žig), medtem ko pri prečkanju meje med Hr in Slovenije pokažejo osebno, ko jih vprašajo kje so bili, seveda da vsi odgovorijo, da na Hrvaškem.
Truth
04. 07. 2020 21.58
+14
Preprosto prehod samo se s passaportom in povsod zigi. Ne pa neki racuncki
quogajer
04. 07. 2020 21.32
+18
Danes smo se pripeljali iz hrvaške ,čakali 1,5 ure na meji ,ko smo prišli na slovensko mejo so samo vprašali kje smo bili ,pokazali smo potrdilo in lepo šli naprej
BroNo1
04. 07. 2020 21.28
+29
No, in kdo jih bo zdaj kontroliral, da so res v karanteni?! To je bolj za lase privlečeno, en neobvezujoč pair, ki nima teže in folk se že norčuje.....
BroNo1
04. 07. 2020 21.28
+7
"brez imena"
04. 07. 2020 21.20
+15
Js res ne vem a tisti ki se jim vse to zdi normalno, res ne vidijo da se vzpostavlja nov svetovni "red" množične kontrole in upravljanja z umom ljudi?? Kakšna karantena in nadzor nad tistimi ki pridejo iz območij kjer je malo več ljudi okuženih za tem nedolžnim in smešnim virusom? Karantena je namenjena preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni. Tisti ki mi bo odredil karanteno mi je dolžan polagati račune in mi dokazati da res kogarkoli ogrožam! Naj jim dokažejo okužbo in se potem odločajo o tem. Če to ni izvedljivo naj prenehajo s tem množičnim kriminalom ki smo mu trenutno priča. To je neverjetno koliko ljudi vas to podpira! Prav ne morem verjet. ODPRITE VSE IN NEMUDOMA PRENEHAJTE S TEM NESMISELNIM TESTIRANJEM ki ne služi ničemur drugemu kot sistematičnim manipulacijam in izgovorom za psihološko teroriziranje ljudi. VSAK NAJ SAM PREVZAME ODGOVORNOST ZA SVOJE ZDRAVJE. Nikogar ne potrebujemo da nam pametuje in vsiljuje svoje koncepte, ljudje se bomo sami odločili kako bomo živeli. Tisti ki pa so podlegli epidemiji ustrahovanja, manipulacije in strahu, pa naj ali poiščejo ustrezno pomoč ali pa se zaprejo med štiri stene ali v omaro in čakajo da tale človeška norost mine, in naj ne vsiljujejo svojih strahov frustracij konceptov drugim.
DAEMONIUM
04. 07. 2020 21.46
+3
Si udelezenec bicikl mitingov? Tam slisis taksne nebuloze.
++dobro jutro++
05. 07. 2020 08.00
+4
bravo,eden redkih, ki še malo sam razmišlja
++dobro jutro++
05. 07. 2020 08.02
-3
bravo , en redkih ki še sam razmišlja (zate je mišljen komentar)
Ashleey
05. 07. 2020 08.40
+1
Pa to delajo samo pri nas.. A mors kje drugje karkoli dokazovat?? Razen, ko za vstop na Hrvasko rabis potrdilo za koliko casa gres tja in kje bos prebival.. In zdej nasi neki bluzijo da jim mors dokazovat da si bil tam pa tam.. Sej v nasi ljibi drzavi itaq sploh nic ni vec normalno..
junij66
05. 07. 2020 09.59
junij66
05. 07. 2020 10.00
-1
Marjan Curic
05. 07. 2020 12.22
politiki hr. in slo. se zmenli,oddajanje ap. na črno,zdaj bolj teško ;)
SLObunkeljn
04. 07. 2020 21.16
+26
Parkirni listek , ali pa , kot je rekel Hojs racun za kosilo ... mislim , to pa je res dokazilo 😂😂😂
naftas.
05. 07. 2020 08.43
+8
Meni konobar včeraj ni dal računa, pogruntal sem pa šele ko je bilo že prepozno. Nič, mal so me driblal in masiral na meji, ampak je šlo. Če sem na enduro motorju s kros gumami in brez prtljage, valda nisem bil tak v Bosni. Je razumel, ampak ni blo pa čist enostavno.
Christi Miles
04. 07. 2020 20.57
+25
Tiste, katerim so izdali te odločbe, bi morali tudi testirati in seveda kontrolirati
kapljač1
04. 07. 2020 20.56
+27
Na meji urediti taborišče za tiste ki morajo v karanteno! Ne to spuščat v infrastrukturo
Francet
04. 07. 2020 20.48
-21
kaj se vsi bojite sej virus je tako oslabel da v tej galaksiji več ne obstaja
DAEMONIUM
04. 07. 2020 21.48
+8
Infraping
04. 07. 2020 20.37
+0