Podatki za dan: 28. 06 do 24.00
Oboleli
1,585
+4
+0.3%

34 novih okužb na Hrvaškem: 20 v prestolnici, sedem v Đakovu

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
AVTOR
Neža Pušnik /
KOMENTARJI
1179
Nacionalni inštitut za javno zdravje je mejo za uvrstitev na seznam varnih držav postavil pri 10 okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh. Mnogi se ob tem seveda sprašujejo, kaj bo s Hrvaško, ki je trenutno še vedno na našem zelenem seznamu, v zadnjih dveh tednih pa so zabeležili 439 novih okužb, kar predstavlja incidenco 10,77. "Če bodo na Hrvaškem jutri presegli deset okužb na 100.000 prebivalcev, jo bo morala Slovenija umakniti s seznama varnih držav," pa je povedal vladni govorec Jelko Kacin. O zaprtju meje s Hrvaško za slovenske turiste pa bi bilo treba razmisliti po mnenju infektologinje Bojane Beović.

VEČ VIDEOVSEBIN

01:35

Iz 24UR: Koronavirus na Hrvaškem

02:38

Iz 24UR: Hrvaška odpira mejo z BIH

Na Hrvaškem so zabeležili 34 novih okužb s koronavirusom.
Na Hrvaškem so zabeležili 34 novih okužb s koronavirusom.FOTO: AP

Na sosednjem Hrvaškem se v zadnjem obdobju soočajo s porastom okužb, ki skrbijo tudi mnoge slovenske dopustnike. Čeprav je država trenutno na našem zelenem seznamu, bi lahko sprememba pomenila, da bi morali slovenski državljani ob vrnitvi iz Hrvaške v 14-dnevno karanteno.

PREBERI ŠE
NIJZ: Hrvaška ostaja varna država. Hojs opozoril, da ne bo odpustkov

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je mejo za uvrstitev na seznam držav za prehajanje državne meje brez omejitev (na katerem je trenutno poleg Hrvaške še 21 drugih) postavil pri 10 okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh. Če pogledamo Hrvaško, ugotovimo, da so v obdobju od 15. 6. pa do 28. 6. zabeležili 439 novih okužb. Država ima 4,076 milijona prebivalcev, hiter izračun pa nam pove, da je 14-dnevna incidenca 10,77, kar je torej čez našo s strani NIJZ postavljeno mejo za varne države.

Seveda o tem, katere države so na zelenem, katere na vmesnem, rumenem, in katere na rdečem seznamu, na koncu odloča vlada.

Klubi v poznanem letovišču Zrće na Pagu z začetkom julija odpirajo svoja vrata.
Klubi v poznanem letovišču Zrće na Pagu z začetkom julija odpirajo svoja vrata.FOTO: Bobo

Hrvati seveda mirijo in se trudijo rešiti turistično sezono. Notranji minister Davor Božinović, ki tudi vodi štab civilne zaščite, je dejal: "Pomembno je, da nimamo primerov s težkim potekom bolezni, nikogar nimamo na ventilatorju, prav tako dnevno spremljamo situacijo."Glede Đakova, ki je veliko žarišče okužbe, pa je dejal, da ima epidemiološka služba dogajanje pod nadzorom. V tem mestu so danes sicer zabeležili sedem novih okužb, vse pa se je začelo v tamkajšnjem samostanu.

Ob tem je treba spomniti tudi na sporočanje včerajšnjih podatkov, saj je štab civilne zaščite sporočil, da so zabeležili 67 novih okužb, medtem ko so posamezne županije prijavile več primerov – samo v Zagrebu so na primer zabeležili 44 novih primerov, v osiješko-baranjski županiji pa 35. Prav tako je štab vedno pred tem objavil tudi podatke po posameznih županijah, medtem ko včeraj tega prvič niso storili. Na popoldanski novinarski konferenci je potem sicer hrvaški zdravstveni minister Vili Berošdejal, da so imeli v Zagrebu 24 novih primerov, v osiješko-baranjski 32, v splitsko-dalmatinski tri, v drugih osmih pa po en primer.

Trend obolelosti na Hrvaškem in v Sloveniji od 15. junija:

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Vladni govorec Jelko Kacinje na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede novega koronavirusa predstavil podatke o trendu obolelosti v drugih državah, ob tem pa podvomil v podatke iz Srbije, saj meni, da je okužb tam bistveno več kot kažejo številke. Spomnil je na nogometno tekmo Crvene zvezde in Partizana, "na kateri je 16.000 ljudi na vso moč navijalo in širilo kapljično okužbo okrog sebe".

Kot je glede Hrvaške dejal Kacin, se je tam število primerov drastično povečalo. Žarišče v Đakovu je relativno dobro zaprto, je dejal, ampak problem je tudi žarišče v glavnem mestu. "Hrvaška se je kljub temu odločila za odprtje nočnih klubov, največ Slovencev je pokupilo karte za zabave v Zrćah," je Kacin obsodil odločitev sosedov.

Premierja Slovenije in Hrvaške 'na neposredni zvezi'

"Zelo natančno spremljamo, kaj se na Hrvaškem dogaja. Včerajšnji incident, ko so se lokalni štabi pritoževali, da Zagreb ne zna niti sešteti števila okužb, daje razloge za zaskrbljenost," je dejal in povedal, da sta premier Janez Janšain njegov hrvaški kolega Andrej Plenković"na neposredni zvezi", znova sta se slišala tudi danes.

Kacin je dodal tudi, da bo Janša stopil v stik s hrvaškim kolegom, preden bo Hrvaška umaknjena s seznama varnih držav. "Slovenija pričakuje, da bo Hrvaška sprejela nekatere ukrepe, da bo zamejila širitev, da se bo odrekla določenemu nočnemu programu oziroma življenju, ki je povsod doslej dokazal, da je to glavno žarišče," je dejal ter izpostavil, da so stvari resne in da želijo zmanjšati možnosti širjenja covida-19 v Slovenijo.

Plenković pa je danes preko Twitterja nato potrdil, da sta govorila z Janšo in da, kot je zapisal, skupaj skušata najti ravnovesje med varovanjem zdravja in gospodarskimi aktivnostmi, še posebej turizma.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

"Počakali bomo na uradne številke, a če trendi držijo, bo Hrvaška presegla kumulativno vrednost zadnjih 14 dni in bo imela več kot 10 okuženih na 100.00 prebivalcev. Nobena država, ki ne izpolnjuje teh kriterijev, ne more biti na zelenem seznamu. Če bodo številke tako kazale, bo Slovenija Hrvaško umaknila s seznama varnih držav,"je dejal Kacin.

Za prihod iz države, ki je na rdečem seznamu (tam so tudi BiH, Srbija, Kosovo), velja, da je treba imeti negativni test za covid-19, ki ni starejši od 36 ur in je bil opravljen v državi članici EU ali državi schengenskega območja. Prav tako morajo državljani EU ob povratku domov v 14-dnevno karanteno.

Hrvaška bi tako romala z zelenega na tako imenovani rumeni seznam. To sicer - tako Kacin - "pomeni predvsem poziv k dodatni previdnosti vsakomur, ki se odloča, da bo tja odšel ali je že tam". Četudi bo Hrvaška na rumenem seznamu, potovanja tja namreč ne morejo odsvetovati.

Kacin je ob tem še izpostavil, da je problem predvsem v mlajši generaciji, ki po njegovih besedah skriva simptome in težave, tako pa lahko okuži mnogo drugih. Večkrat je poudaril, da je težava predvsem v nočnem življenju, ki je "na Hrvaškem živahno". "Virus se ne ustavi, virus se širi, še posebej v nočnem programu," je poudaril.

Po besedah Kacina je bilo od 1. junija v Slovenijo iz tujine vnesenih 44 okužb: 16 iz Srbije, 15 iz Bosne in Hercegovine, šest iz Kosova in po ena iz Rusije, Švedske, Avstrije, ZDA, Hrvaške, Kazahstana in Nemčije.

Beovićeva: Treba bi bilo razmisliti, da se meja s Hrvaško za slovenske turiste zapre

Infektologinja in vodja vladne strokovne skupine za covid-19 Bojana Beovićje medtem za Večerdejala, da bi bilo po njenem mnenju treba v nekaj dneh razmisliti, da se meja s Hrvaško za slovenske turiste zapre: "Situacija je tvegana. Če meja ostane odprta, bi to situacijo pri nas zelo poslabšalo in si lahko obetamo drugi val epidemije še pred jesenjo."

Bojana Beović je vodja vladne strokovne skupine za covid-19.
Bojana Beović je vodja vladne strokovne skupine za covid-19.FOTO: Miro Majcen

Beovićeva je pripomnila, da če se bo pri nas število okužb večalo, bo Slovenija postala nevarna za druge države. Po njenih besedah se namreč eden od črnih scenarijev glasi, da se pri nas v dveh tednih lahko poveča število okužb tudi do štirikrat.

Današnji podatki iz Hrvaške:

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah potrdili 34 novih okužb, kar je najmanj po 24. juniju, ko so jih potrdili 22. Minuli konec tedna, od petka do nedelje, so skupno potrdili 208 novih okužb. Od 25. februarja, ko so zabeležili prvi primer okužbe, so v državi potrdili 2575 okužb, 2155 oseb je okrevalo. Doslej je zaradi covida-19 umrlo 107 bolnikov. Trenutno je aktivno okuženih 463 oseb, od tega jih je v bolnišnicah še 65, med njimi je ena priključena na ventilator, so sporočili. V preteklih mesecih so testirali več kot 78.000 oseb, od tega 730 v minulih 24 urah.

Hrvaška vlada je sporočila, da so v zadnjih 24 urah ob 730 opravljenih testih zabeležili 34 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Aktivno okuženih v državi je trenutno torej 463, 65 oseb je hospitaliziranih, ena oseba v splitski bolnišnici pa potrebuje respirator.

Hrvaški štab civilne zaščite tudi danes ni objavil podatkov po županijah. Po navedbah hrvaških medijev največji žarišči ostajata prestolnica in Đakovo. V Zagrebu so v zadnjih 24 urah testirali 268 oseb in potrdili 20 novih okužb. Župan Milan Bandićje pozval mlade v mestu, naj se čim manj družijo s svojimi starimi starši in če že obiskujejo nočne klube, naj ne stopajo v stik z rizičnimi skupinami. V Đakovu, največjem žarišču poleg glavnega mesta, pa so potrdili sedem novih okužb.

Po podatkih lokalnih štabov so nove okužbe zabeležili tudi v karlovški županiji, in sicer dve, prav tako v zadarski. Številke v vukovarsko-sremski županiji pa se precej razlikujejo: lokalni štab poroča, da imajo eno novo okužbo, hrvaški mediji pa pišejo o petih novih primerih. Tudi tokrat se sicer podatki lokalnih štabov ne ujemajo z uradnimi. Glavni nacionalni štab to znova pojasnjuje z besedami, da upoštevajo podatke med 12.45 uro prejšnjega in današnjega dne, zato morda razlika nastane tukaj.

Božinović: Ukinjamo obvezno samoizolacijo za ljudi, ki pridejo iz BiH

Hrvaški notranji minister in vodja štaba civilne zaščite Davor Božinović je medtem napovedal, da obravnavajo možnost sprostitve obmejnega prometa z Bosno in Hercegovino (BiH) - najavil je odprtje meje, s tem pa tudi ukinitev obvezne 14-dnevne samoizolacije za tiste, ki pridejo iz BiH. To je sicer hrvaška vlada napovedala že v nedeljo, zunanja ministrica BiH Bisera Turkovićpa je prav tako izrazila pričakovanje, da se bo to zgodilo, saj se je pogovarjala s šefom hrvaške diplomacije Gordanom Grlićem Radmanom, ki je to obljubil.

Božinović ob tem trdi, da so bile vse odločitve sprejete na podlagi nasvetov stroke, komentiral pa je tudi porast števila okuženih na Hrvaškem: "Bolj ali manj so se odprle vse države. Gasiti moramo žarišča, ki se pojavijo, a če se pojavljajo lokalno, ne pomeni, da moramo sprejemati ukrepe na področju cele države. Cilj so sorazmerni ukrepi, mislim, da bomo spet pokazali, da smo med najboljšimi. To ni švedski model, obstajajo drastične razlike v naših rezultatih."