Korona

34 novih okužb na Hrvaškem: 20 v prestolnici, sedem v Đakovu

Zagreb / Ljubljana, 29. 06. 2020 09.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Neža Pušnik
Komentarji
1181

Nacionalni inštitut za javno zdravje je mejo za uvrstitev na seznam varnih držav postavil pri 10 okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh. Mnogi se ob tem seveda sprašujejo, kaj bo s Hrvaško, ki je trenutno še vedno na našem zelenem seznamu, v zadnjih dveh tednih pa so zabeležili 439 novih okužb, kar predstavlja incidenco 10,77. "Če bodo na Hrvaškem jutri presegli deset okužb na 100.000 prebivalcev, jo bo morala Slovenija umakniti s seznama varnih držav," pa je povedal vladni govorec Jelko Kacin. O zaprtju meje s Hrvaško za slovenske turiste pa bi bilo treba razmisliti po mnenju infektologinje Bojane Beović.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Koronavirus na Hrvaškem
    01:35
    Iz 24UR: Koronavirus na Hrvaškem
  • Iz 24UR: Hrvaška odpira mejo z BIH
    02:38
    Iz 24UR: Hrvaška odpira mejo z BIH
  • Iz 24UR: Za prepoved množičnih zabav
    03:35
    Iz 24UR: Za prepoved množičnih zabav
  • Iz SVETA: Širjenje virusa v nočnih klubih
    03:32
    Iz SVETA: Širjenje virusa v nočnih klubih
Na Hrvaškem so zabeležili 34 novih okužb s koronavirusom.
Na Hrvaškem so zabeležili 34 novih okužb s koronavirusom. FOTO: AP

Na sosednjem Hrvaškem se v zadnjem obdobju soočajo s porastom okužb, ki skrbijo tudi mnoge slovenske dopustnike. Čeprav je država trenutno na našem zelenem seznamu, bi lahko sprememba pomenila, da bi morali slovenski državljani ob vrnitvi iz Hrvaške v 14-dnevno karanteno.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je mejo za uvrstitev na seznam držav za prehajanje državne meje brez omejitev (na katerem je trenutno poleg Hrvaške še 21 drugih) postavil pri 10 okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh. Če pogledamo Hrvaško, ugotovimo, da so v obdobju od 15. 6. pa do 28. 6. zabeležili 439 novih okužb. Država ima 4,076 milijona prebivalcev, hiter izračun pa nam pove, da je 14-dnevna incidenca 10,77, kar je torej čez našo s strani NIJZ postavljeno mejo za varne države.

Seveda o tem, katere države so na zelenem, katere na vmesnem, rumenem, in katere na rdečem seznamu, na koncu odloča vlada.

Klubi v poznanem letovišču Zrće na Pagu z začetkom julija odpirajo svoja vrata.
Klubi v poznanem letovišču Zrće na Pagu z začetkom julija odpirajo svoja vrata. FOTO: Bobo

Hrvati seveda mirijo in se trudijo rešiti turistično sezono. Notranji minister Davor Božinović, ki tudi vodi štab civilne zaščite, je dejal: "Pomembno je, da nimamo primerov s težkim potekom bolezni, nikogar nimamo na ventilatorju, prav tako dnevno spremljamo situacijo." Glede Đakova, ki je veliko žarišče okužbe, pa je dejal, da ima epidemiološka služba dogajanje pod nadzorom. V tem mestu so danes sicer zabeležili sedem novih okužb, vse pa se je začelo v tamkajšnjem samostanu.

Ob tem je treba spomniti tudi na sporočanje včerajšnjih podatkov, saj je štab civilne zaščite sporočil, da so zabeležili 67 novih okužb, medtem ko so posamezne županije prijavile več primerov – samo v Zagrebu so na primer zabeležili 44 novih primerov, v osiješko-baranjski županiji pa 35. Prav tako je štab vedno pred tem objavil tudi podatke po posameznih županijah, medtem ko včeraj tega prvič niso storili. Na popoldanski novinarski konferenci je potem sicer hrvaški zdravstveni minister Vili Beroš dejal, da so imeli v Zagrebu 24 novih primerov, v osiješko-baranjski 32, v splitsko-dalmatinski tri, v drugih osmih pa po en primer.

Trend obolelosti na Hrvaškem in v Sloveniji od 15. junija:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vladni govorec Jelko Kacin je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede novega koronavirusa predstavil podatke o trendu obolelosti v drugih državah, ob tem pa podvomil v podatke iz Srbije, saj meni, da je okužb tam bistveno več kot kažejo številke. Spomnil je na nogometno tekmo Crvene zvezde in Partizana, "na kateri je 16.000 ljudi na vso moč navijalo in širilo kapljično okužbo okrog sebe".

Kot je glede Hrvaške dejal Kacin, se je tam število primerov drastično povečalo. Žarišče v Đakovu je relativno dobro zaprto, je dejal, ampak problem je tudi žarišče v glavnem mestu. "Hrvaška se je kljub temu odločila za odprtje nočnih klubov, največ Slovencev je pokupilo karte za zabave v Zrćah," je Kacin obsodil odločitev sosedov.

Premierja Slovenije in Hrvaške 'na neposredni zvezi'

"Zelo natančno spremljamo, kaj se na Hrvaškem dogaja. Včerajšnji incident, ko so se lokalni štabi pritoževali, da Zagreb ne zna niti sešteti števila okužb, daje razloge za zaskrbljenost," je dejal in povedal, da sta premier Janez Janša in njegov hrvaški kolega Andrej Plenković "na neposredni zvezi", znova sta se slišala tudi danes.

Kacin je dodal tudi, da bo Janša stopil v stik s hrvaškim kolegom, preden bo Hrvaška umaknjena s seznama varnih držav. "Slovenija pričakuje, da bo Hrvaška sprejela nekatere ukrepe, da bo zamejila širitev, da se bo odrekla določenemu nočnemu programu oziroma življenju, ki je povsod doslej dokazal, da je to glavno žarišče," je dejal ter izpostavil, da so stvari resne in da želijo zmanjšati možnosti širjenja covida-19 v Slovenijo.

Plenković pa je danes preko Twitterja nato potrdil, da sta govorila z Janšo in da, kot je zapisal, skupaj skušata najti ravnovesje med varovanjem zdravja in gospodarskimi aktivnostmi, še posebej turizma.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Počakali bomo na uradne številke, a če trendi držijo, bo Hrvaška presegla kumulativno vrednost zadnjih 14 dni in bo imela več kot 10 okuženih na 100.00 prebivalcev. Nobena država, ki ne izpolnjuje teh kriterijev, ne more biti na zelenem seznamu. Če bodo številke tako kazale, bo Slovenija Hrvaško umaknila s seznama varnih držav," je dejal Kacin.

Za prihod iz države, ki je na rdečem seznamu (tam so tudi BiH, Srbija, Kosovo), velja, da je treba imeti negativni test za covid-19, ki ni starejši od 36 ur in je bil opravljen v državi članici EU ali državi schengenskega območja. Prav tako morajo državljani EU ob povratku domov v 14-dnevno karanteno.

Hrvaška bi tako romala z zelenega na tako imenovani rumeni seznam. To sicer - tako Kacin - "pomeni predvsem poziv k dodatni previdnosti vsakomur, ki se odloča, da bo tja odšel ali je že tam". Četudi bo Hrvaška na rumenem seznamu, potovanja tja namreč ne morejo odsvetovati.

Kacin je ob tem še izpostavil, da je problem predvsem v mlajši generaciji, ki po njegovih besedah skriva simptome in težave, tako pa lahko okuži mnogo drugih. Večkrat je poudaril, da je težava predvsem v nočnem življenju, ki je "na Hrvaškem živahno". "Virus se ne ustavi, virus se širi, še posebej v nočnem programu," je poudaril.

Po besedah Kacina je bilo od 1. junija v Slovenijo iz tujine vnesenih 44 okužb: 16 iz Srbije, 15 iz Bosne in Hercegovine, šest iz Kosova in po ena iz Rusije, Švedske, Avstrije, ZDA, Hrvaške, Kazahstana in Nemčije.

Beovićeva: Treba bi bilo razmisliti, da se meja s Hrvaško za slovenske turiste zapre

Infektologinja in vodja vladne strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović je medtem za Večer dejala, da bi bilo po njenem mnenju treba v nekaj dneh razmisliti, da se meja s Hrvaško za slovenske turiste zapre: "Situacija je tvegana. Če meja ostane odprta, bi to situacijo pri nas zelo poslabšalo in si lahko obetamo drugi val epidemije še pred jesenjo."

Bojana Beović je vodja vladne strokovne skupine za covid-19.
Bojana Beović je vodja vladne strokovne skupine za covid-19. FOTO: Miro Majcen

Beovićeva je pripomnila, da če se bo pri nas število okužb večalo, bo Slovenija postala nevarna za druge države. Po njenih besedah se namreč eden od črnih scenarijev glasi, da se pri nas v dveh tednih lahko poveča število okužb tudi do štirikrat.

Današnji podatki iz Hrvaške:

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah potrdili 34 novih okužb, kar je najmanj po 24. juniju, ko so jih potrdili 22. Minuli konec tedna, od petka do nedelje, so skupno potrdili 208 novih okužb. Od 25. februarja, ko so zabeležili prvi primer okužbe, so v državi potrdili 2575 okužb, 2155 oseb je okrevalo. Doslej je zaradi covida-19 umrlo 107 bolnikov. Trenutno je aktivno okuženih 463 oseb, od tega jih je v bolnišnicah še 65, med njimi je ena priključena na ventilator, so sporočili. V preteklih mesecih so testirali več kot 78.000 oseb, od tega 730 v minulih 24 urah.

Hrvaška vlada je sporočila, da so v zadnjih 24 urah ob 730 opravljenih testih zabeležili 34 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Aktivno okuženih v državi je trenutno torej 463, 65 oseb je hospitaliziranih, ena oseba v splitski bolnišnici pa potrebuje respirator.

Hrvaški štab civilne zaščite tudi danes ni objavil podatkov po županijah. Po navedbah hrvaških medijev največji žarišči ostajata prestolnica in Đakovo. V Zagrebu so v zadnjih 24 urah testirali 268 oseb in potrdili 20 novih okužb. Župan Milan Bandić je pozval mlade v mestu, naj se čim manj družijo s svojimi starimi starši in če že obiskujejo nočne klube, naj ne stopajo v stik z rizičnimi skupinami. V Đakovu, največjem žarišču poleg glavnega mesta, pa so potrdili sedem novih okužb.

Po podatkih lokalnih štabov so nove okužbe zabeležili tudi v karlovški županiji, in sicer dve, prav tako v zadarski. Številke v vukovarsko-sremski županiji pa se precej razlikujejo: lokalni štab poroča, da imajo eno novo okužbo, hrvaški mediji pa pišejo o petih novih primerih. Tudi tokrat se sicer podatki lokalnih štabov ne ujemajo z uradnimi. Glavni nacionalni štab to znova pojasnjuje z besedami, da upoštevajo podatke med 12.45 uro prejšnjega in današnjega dne, zato morda razlika nastane tukaj.

Božinović: Ukinjamo obvezno samoizolacijo za ljudi, ki pridejo iz BiH

Hrvaški notranji minister in vodja štaba civilne zaščite Davor Božinović je medtem napovedal, da obravnavajo možnost sprostitve obmejnega prometa z Bosno in Hercegovino (BiH) - najavil je odprtje meje, s tem pa tudi ukinitev obvezne 14-dnevne samoizolacije za tiste, ki pridejo iz BiH. To je sicer hrvaška vlada napovedala že v nedeljo, zunanja ministrica BiH Bisera Turković pa je prav tako izrazila pričakovanje, da se bo to zgodilo, saj se je pogovarjala s šefom hrvaške diplomacije Gordanom Grlićem Radmanom, ki je to obljubil.

Božinović ob tem trdi, da so bile vse odločitve sprejete na podlagi nasvetov stroke, komentiral pa je tudi porast števila okuženih na Hrvaškem: "Bolj ali manj so se odprle vse države. Gasiti moramo žarišča, ki se pojavijo, a če se pojavljajo lokalno, ne pomeni, da moramo sprejemati ukrepe na področju cele države. Cilj so sorazmerni ukrepi, mislim, da bomo spet pokazali, da smo med najboljšimi. To ni švedski model, obstajajo drastične razlike v naših rezultatih."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1181)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
30. 06. 2020 08.04
+2
ostale pa skrivajo
Senca6
30. 06. 2020 08.04
+2
Lol kere ovce...tu nam gusijo z maskami in kenslajo prireditve a potovanja na hrvasko ki ni več kao varna drzava nam ne morejo odsvetovati...pa kaj je to?...money money money so peli abba nekoč
?ebula
29. 06. 2020 21.40
+5
Kaj bo za hrvaško veljalo merilo - število okužb ali dogovor med Plenkotom in Jajotom
Karlo
29. 06. 2020 20.00
+8
"Božinović: Ukinjamo obvezno samoizolacijo za ljudi, ki pridejo iz BiH"! Ali je lahko še bolj prozorno to darilo stranki HDZ za volitve, saj se ve da množica ljudi iz Herceg Bosne voli njih celo 2x; enkrat na Hrvaškem in drugič v Bosni.
Sputnik84
29. 06. 2020 19.53
+4
Krat tri najmanj!
Jun2
29. 06. 2020 19.46
+3
Kaj pa mi,ki hodimo v Italijo je tam vse ok 24ur😁
Think Pink
29. 06. 2020 19.15
+2
Če se že tako bojijo zaradi tega namišljenega virusa, naj takoj zaprejo vse meje.
fcrs_lj
29. 06. 2020 19.03
+7
Vrjemem da so te ki tako neumorno vztrajajo da je korona nateg, prvi ki nosijo maske in si ne upajo na zrak... sploh ne ves kdo je bolj premaknjen, te ki se dejansko bojijo korone oz tisti ki pravijo da je nateg...ocitno da korona je med nami, poznam dve druzini, ki so se soocili z tem virusom. Prva druzina(5)so vsi zboleli zaradi korone(stari med 20 - 55 let) pravijo da je bilo najhuje ko so tesko dihali, da imas obcutek da ti slon sedi na pljucih, druga druzina(4) pa sta oce in mati zbolela, simptomi, vrocina i mocan kaselj, hcerki ki sta ziveli v istem gospodinjstvu pa nista zboleli. Ne poznam pa nobenega, ki bi umrl zarad korone... Ljudje se ne zavedajo, da so ukrepi namenjeni, temu da nase zdravstvo ne pregori, ne pa zato da bi bila zaradi korone visko smrtnost...ampak clovek je itak najbolj sebicno bitje, vsi gledajo samo na sebe. Bogi ste in eni in drugi, eni se bojijo svoje sence, drugi ste prevec pametni in mislite da je vse nateg. Se dobro, da se je nekaj takega zgodilo, da vidimo v resnici kaksni smo, in seveda pogrnili smo na polni crti kar se tice solidarnosti do tistih ki so ogrozeni, ne zavedamo pa se da vsaka oseba ima ime in priimek, da imajo potomce, da so svoje zivljenje posvetili ustavrjanju te druzbe, da so zgradili vse kar mi uzivamo, tako kot mi ustvarjamo za mlajse ki prihajajo za nami, ampak mlajsi pa kupujejo karte za festival na pagu, zakaj, da bodo pili, drogirali se in v slovenijo prinesli kaksno spolno bolezen al pa koronco. Mislim da smo svetovni prvaki v sebicnosti! Lp
alexaf
29. 06. 2020 18.50
+4
Pa naj bo, obnašajo se tak kot da bodo pomrli vsi skupi če ne grejo na to njihovo hrvaško za en tedn, pač bolj neumnih ljudi še pa nisem res nikol vidla. Naj se preselijo dol, če že tok nemorejo brez te njihove Hrvaške.
mikitr
29. 06. 2020 18.09
+7
Peropetarda,ti si verjatno precej Hrvatoljub ,če že ne izviraš iz tam.Mislim ,da večini niso napoti navadni ljudje Hrvati,njihova hinavske politike večina ne mara,a tokrat gre za lastno varnost,a se sploh zavedaš kaj bo z našim gospodarstvom,če se virus razširi,kaj šele z ranljivimi skupinami,.......pa menda ne namiguješ ,da moramo vzdržati ,pa če vse in vsi pocrkamo,samo da Hrvatom ne bo težko.
Saloreich
29. 06. 2020 17.59
-3
Pa je to normalno? Zaradi gripe? Kaj pa vsa ta populacija ob obali, ki živi od turistične sezone?! Bo očitno treba tega Pez..ta hud..čevga
Saloreich
29. 06. 2020 18.00
+8
fairplayy
29. 06. 2020 17.27
+0
Eni se vedno verjamejo da je korona nateg in zemlja ravna zarad takih bomo spet med stirimi stenami
Saloreich
29. 06. 2020 18.02
+8
Ok. Pa bodite med 4 stenami tisti, ki želite.
JBT
29. 06. 2020 17.11
+11
Covid 19 je zamisel nevarnih norcev.
JBT
29. 06. 2020 17.08
+9
Na dan je pricurljalo uradno poročilo nemškega ministra za notranje zadeve., da je covid19 lažni globalni alarm "fehlalarm".
JBT
29. 06. 2020 17.10
+5
Mislim sem napisat, da je na javnost pricurljalo...
09ZarMan10
29. 06. 2020 16.48
+28
Ne bom se ponavljal... Vse skupaj je korona nateg svetovnih razsežnosti, ne ve se, kdo koga v tazadno plat nasaja, naša stroka z Beovićevo deluje smešno in nestrokovno, Ivan Janez je tako ali tako žleht in škodljiv, ukrepi so neutemeljeni in smešni, pol ljudi pa tako prestrašeni, da se bojijo svoje sence. Streznitve se, razmislite in živite. Samo ustahujejo nas in nam mešajo glave, manipulatorji. Takoj, ko bo za to možnost pa bodo spliniti v svoje vikende na Hrvaško, ker dodobra vedo, da gre za nateg svetovnih razsežnosti...
Bott
29. 06. 2020 17.09
+8
Ne nabijaj neumnosti, če ne poznaš nobenega ki je dal bolezen skozi..poznam možakarja ki se je okužil na delu v Italiji, je bil priklopljen na ventilator, pa je zdrav, športnik, ne pije in ne kadi in nima 50 let, še zdaj ima posledice. Tako da pazite na svoje zdravje in ne poslušajte raznih prerokov, da je to samo zarota.
StopJJ
29. 06. 2020 17.20
+11
@Bott kako pa razložiš, da je leta 2019 umrlo samo v UKC LJ 5 oseb brez kakršnihkoli pridruženih obolenj, zaradi "navadne" gripe? Najmlajši je štel 41 let. Celokupno je umrlo 160 ljudi. Kar na tem portalu lahko pogledaš članek...
Bott
29. 06. 2020 17.23
+2
Saj ni fore v tem koga je kdaj in zaradi česa pobralo, pravim samo, da z korono ni heca...kar vidim ti ne privoščim da zboliš..to ni navadna gripa ki smo jo vsi večkrat preboleli.
El Burrito
29. 06. 2020 17.34
+4
Zanimivo ... kako pa potem komentiraš, da kljub povečanemu številu okuženih ni nikogar, ki bi bil resneje bolan?
09ZarMan10
29. 06. 2020 17.52
+8
Jaz pa poznam 2, ki sta med tem umrla od gripe, pa sta iz Slovenije!!!
09ZarMan10
29. 06. 2020 17.54
+9
Kolega mi je umrl od "pregorelosti, drugega je pokopal strdek... Nobene korone!!!!
snifff
29. 06. 2020 17.59
+3
Ko bos fasal pljucnico, bos tudi imel posledice. Daj ne juznaj nekaj brez veze.
magura
29. 06. 2020 21.51
+1
Če se ventilator uporablja dlje časa povzroča ireverzibilne posledice za pljuča ! ...zato ti ne nabijaj neumnosti razen,če ne delaš v zdravstvu in na specifičnih oddelkih !!!
panda80
29. 06. 2020 16.45
+2
Ne bo odpustkov :) kot pr maši
castell
29. 06. 2020 16.47
+5
Oja, bo bo ... boš videl kako malo okužb bo v naslednjih dveh tednih in spet številka pade pod 10 na 100.000 ...
testosteron
29. 06. 2020 16.44
+22
...grozljivo koliko trupel leži na vsakem koraku,ljudje bolani v vrstah pred bolnišnicami,intenzivni oddelki natrpani,ljudje stoje umirajo,....groza vam rečem....hmm..ovčke beee bee beee
castell
29. 06. 2020 16.46
+14
Tudi jaz sem pretiraval marca, ko se je vse skup začelo ... ampak zdaj? niti slučajno se moje življenje več ne bo spremenilo in se ne bom držal nekih butastih omejitev.
Bajkerrado
29. 06. 2020 19.34
+3
magura
29. 06. 2020 21.53
..uf kolker češ..da sekret papirja in moke ne omenjam,...lol
castell
29. 06. 2020 16.42
+7
Še 3 tedne pa uživat v Biograd
walter2
29. 06. 2020 17.33
+6
Satoshi Nakamoto
29. 06. 2020 16.39
+15
Sedaj lahko lepo vidite kako brezvezni so bili prvi ukrepi te vlade. Če bi ne delali nič bi bilo vse boljše.
El Burrito
29. 06. 2020 17.31
+5
Razen milijonov na računih simpatizerjev sds-a.
Majda Vidmar
29. 06. 2020 16.37
+21
Naj raje zaprejo območja kjer so okužbe.