Korona

Na Hrvaško naprej slovenski lastniki nepremičnin, potem še vsi ostali

Ljubljana, Zagreb, 29. 04. 2020 06.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, M.R., N.P.
Komentarji
1119

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek in hrvaški minister za turizem Gari Cappelli sta se v Zagrebu pogovarjala o ukrepih in načrtih za delovanje turizma v času izbruha novega koronavirusa. Strinjala sta se s faznim pristopom – najprej bi bil obisk dovoljen slovenskim lastnikom nepremičnin na Hrvaškem, kasneje pa tudi vsem ostalim. O konkretnih datumih je še prezgodaj ugibati, saj morajo biti izpolnjeni epidemiološki kriteriji.

Na Hrvaškem je približno 110.000 zasebnih nepremičnin in plovil v lasti slovenskih državljanov. Spodobi se, da bi jim dovolili obiskati njihova poletna bivališča, je po navedbah hrvaškega ministrstva za turizem Garija Cappellija dejal slovenski minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Kasneje je v izjavi novinarjem Počivalšek pojasnil, da imata Slovenija in Hrvaška dobro epidemiološko situacijo, ki omogoča razmišljanje o postopnem odpiranju turizma.

S hrvaškim kolegom sta se tako strinjala, da odpiranje meja in oživljanje turizma poteka v dveh fazah: v prvi, ki bi lahko stekla nekje do konca maja, bi recipročno sprostili prehod meja za lastnike nepremičnin in plovil v drugi državi, v drugi fazi, ki bi lahko stekla junija oz. bolj verjetno v drugi polovici junija, pa bi sprostili tudi ostala turistična potovanja. To bosta predlagala tudi v sprejem obema vladama.

Počivalšek sicer poudarja, da je o konkretnih datumih še prezgodaj ugibati, odpiranje meja mora namreč sloneti na epidemioloških kriterijih. Pred tem bo treba narediti protokol prehoda meje ter prihoda in bivanja na turistično destinacijo, za kar bosta zadolžena oba centra za javno zdravje.

"Dogovor s hrvaškim ministrom bom že danes popoldne predstavil koordinaciji, ki skrbi za nadaljnje sproščanje ukrepov v Sloveniji, in prenesel nalogo, da Nacionalni inštitut za javno zdravje v prihodnjem tednu stopi v kontakt s hrvaškim centrom in da se naredi ta protokol, brez katerega prehod meje ne bo mogoč," je pojasnil minister, ki pa o podrobnostih ne želi špekulirati, saj morajo protokole doreči pristojni.

Zdravko Počivalšek in Gari Cappelli sta se sestala v Zagrebu.
Zdravko Počivalšek in Gari Cappelli sta se sestala v Zagrebu. FOTO: Hrvaško ministrstvo za turizem

Slovenski gosti so eni najbolj zvestih in številnih na Hrvaškem, državi pa na področju turizma odlično sodelujeta, je poudaril tudi Cappelli. Na Hrvaškem je bilo lani skoraj 1,6 milijona slovenskih obiskov in nekaj manj kot 11 milijonov slovenskih nočitev.

Pristojni se po njegovih besedah pogovarjajo o možnostih za odpiranje meja ter o načinih za zagotovitev vseh potrebnih ukrepov in procesov, da bi slovenski državljani lahko preživeli poletne počitnice na Hrvaškem.

Slovenski in hrvaški minister ocenjujeta, da je tak dogovor lahko primer dobre prakse v EU, saj je treba po Počivalškovih besedah na ravni celotne unije razviti poseben koronski standard. Hrvaška kot predsedujoča Svetu EU bo dala tudi pobudo za podobno rešitev na ravni celotne EU, saj je smiselno imeli čim bolj poenotene standarde. O tem je sicer beseda tekla že na ponedeljkovi videokonferenci ministrov EU, pristojnih za turizem.

Tudi v Zagrebu sta ministra danes izpostavila pomen krepitve položaja turizma, posebej v luči dostopnosti finančnih sredstev za turistični sektor v prihodnjih finančnih okvirih EU. Obravnavala sta tudi trenutno stanje ter možnosti za ohranjanje stabilnosti podjetij in delovnih mest v turističnem sektorju.

Dogovorila sta se tudi, da se obe nacionalni turistični organizaciji skupaj pripravita na prihodnje obdobje. "Da bomo v času, ko bo spet revitaliziran letalski promet po svetu, na daljnih trgih delali skupno promocijo za ta del Evrope," je še pojasnil Počivalšek.

Hrvaški minister: Mejo s Slovenijo si želimo odpreti do konca maja

Cappelli je na hrvaški javni televiziji dejal, da bo odpiranje hrvaških meja sicer v največji meri odvisno od mnenja epidemiologov, a dodal, da že razmišljajo o odprtju meja. Najprej bo na vrsti prav meja s Slovenijo, za katero računa, da se bo odprla do konca maja. 

Kot je Cappelli povedal že v ponedeljek, bodo ves maj iskali najboljše možnosti – ali na ravni EU z enim dokumentom za vse države ali bilateralno s posameznimi državami – hkrati pričakujejo odgovor stroke, kakšna oblika testiranja pred vstopom v državo bi bila najprimernejša.

Navtični turizem

Hrvaška bo 11. maja odprla restavracije, terase, kavarne, nato se bodo zanesljivo odprli manjši hoteli v Istri in Dalmaciji, saj imajo svoje restavracije, je dejal Cappelli. 

Slovenija medtem počasi začenja sproščati gostinstvo, od 4. maja bo mogoča strežba gostinskih lokalov na prostem. Pripravljen ima sistem organizacije hotelov po koncu epidemije, želela bi ga uskladiti tudi s sosednjimi državami in širše na ravni EU, je v ponedeljek povedal Počivalšek.

Jourova opozarja, da pri odpravljanju omejitev ne sme biti diskriminacije

Evropska komisija je danes na rednem tedenskem kolegiju razpravljala o položaju v turizmu, ki je zaradi ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa eden najbolj prizadetih sektorjev.

Da bo turizem lahko okreval, je treba omejitve potovanj odpraviti, takoj ko bo to mogoče, pri čemer se je treba izogniti kakršni koli diskriminaciji na podlagi državljanstva in upoštevati epidemiološki razvoj, je poudarila podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova.

V povezavi s tem se omenja možnost uvedbe neke vrste "koronskega potnega lista". Kolegij po navedbah Jourove o tem danes ni govoril. Je pa podpredsednica komisije za vrednote in transparentnost ob tem vprašanju znova izpostavila, da nočejo nikakršne diskriminacije pri odločanju, kdo lahko vstopi državo.

Komisija sicer izpostavlja tri ključne vrste izzivov pri okrevanju turizma: likvidnostne težave in zaupanje potrošnikov, posledice omejitev potovanj ter socialne in gospodarske posledice v sektorju.

Logar in Maas za skupno evropsko rešitev glede potovanj

Zunanji minister Anže Logar in njegov nemški kolega Heiko Maas sta se danes po virtualnem srečanju zavzela za skupno evropsko rešitev glede potovanj v času pandemije koronavirusa, ki pa bo upoštevala razmere v posameznih državah članicah EU. Nemčija je prav danes do najmanj 14. junija podaljšala ukrep, s katerim svojim državljanom odsvetuje vsa nenujna potovanja. Kot je pojasnil Maas, razmere zaradi izbruha koronavirusa še vedno niso takšne, kot bi si želeli, in verjetno se še več tednov ne bodo normalizirale.

Te tedne nameravajo izkoristi za to, da bodo z evropskimi partnerji razpravljali o usklajeni rešitvi, ki si jo želijo najti do poletja, je dodal nemški minister. "Vsi si želimo, da bi bili tako uspešni, da po 14. juniju ne bomo več potrebovali teh opozoril," je povedal Maas. Veliko je tako odvisno od razvoja pandemije v posameznih državah, poleg tega obstaja bojazen pred morebitnim drugim valom. "Treba je vedeti, da ima odpiranje mej tudi učinke na druge države," je dejal Logar.

Ob tem je slovenski minister posvaril, da sedaj ni priložnost za všečne rešitve, ampak morajo odločitve temeljiti na epidemioloških podatkih. Opozoril je, da ima lahko prehitro sproščanje ukrepov ogromne posledice, medtem ko bi bile te precej manjše, če bi le malo počakali.

Ministra sta še potrdila, da bo zaradi pandemije koronavirusa ena od osrednjih tem predsedovanja EU zagon gospodarstva. Državi namreč skupaj s Portugalsko tvorita trio predsedujočih držav Svetu EU. Nemčija bo predsedovanje začela 1. julija, v prvi polovici 2021 ji bo sledila Portugalska in v drugi polovici leta Slovenija.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1119)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

podalpski
06. 05. 2020 13.39
tako se govori
hobotnica1
30. 04. 2020 18.48
-7
A zdaj smo pa dobrodošli v čim večjem številu. Niti meja ne priznavajo. A turizem jim pa bomo reševali ? Brez mene. Jaz podpiram domač turizem, doma je najlepše, predvsem v teh časih, da se izvlečemo iz tega sr.....
podalpski
06. 05. 2020 13.40
-1
Edvin
30. 04. 2020 18.01
-6
Hrvaški turizem bo rešla Severina., že ima nov komad, kateti se vrti po otokih. Teraj teraj S R B A, dolazi S L O V E N A C , ima puno para, kojih nam daja.
Edvin
30. 04. 2020 17.46
-7
Evropa je padla, Balkan se je zrušil, AMERIKANEC se smeji in praznuje Abrahama in nas vabi na Florido.
Sputnik
30. 04. 2020 17.09
+6
Slovenija je vpoklicana reševat hrvaški turizem 🤦‍♀️ bedarije brez primere. A v Italijo pa ne smem za 2h???
bluzerr
30. 04. 2020 12.30
+11
briga me za hrvaško turistično sezono, mene zanima preživetje. ne pa kot našega hrvaškega zunanjega ministra...
Edvin
30. 04. 2020 17.58
+3
bluzerr
30. 04. 2020 12.16
+4
Ma koga brigada hrvatija zdAj, naj raje dajo dNAr!
bluzerr
30. 04. 2020 12.17
-2
trabakula
30. 04. 2020 11.20
+16
in spet ukrepi za privilegirance, važno, da imaš vikend, hišo, jahto, barko in ostalo navlako, pa boš lahko prej šel čez mejo, vsi ostali reveži pa kar doma ostanite do nadaljnega, če slučajno imate čez mejo kakšne svoje bližnje, sinove, hčere, tete, strice ti sploh niso pomembni, ti lahko počakajo, važni so vikendi in jahte, ti pa res ne morejo sami toliko čakat, a ne?
bluzerr
30. 04. 2020 12.28
+8
temu pocivalsku je pomemben samo lasten žep pri zaslužku z maskami ter skrb za hrvate in da bo lahko šel čimprej k njim na dopust, za navadne slovence pa ga boli k.... . komaj čakam volitve! kolegica z malim otrokom brez denarja, ker jo je vlada nalagala, on pa se sprehaja po hrvatiji, kot da je to zdaj pomembno komu, razen seveda njemu in njim podobnim. komaj čakam volitve! pa sem bil vcasih zanj, damo je dokazal, da je egoist in vojni zaslužkar!
freska
30. 04. 2020 10.49
+14
Ti banda zahojena! Spustil jih bojo prek, tako ali tako bodo šli - tisti, ki se kopljejo v denarju in tisti, ki so jim starši zapustili dediščino. Evre bodo menjali, bolj ali manj v kune... Pri nas bo ostala smetana gostov, tistih, ki že tako ali tako počitnice kupujejo na raznih kupon portalih, najbolj zaželeni gosti hotelirjev in lokalnih ponudnikov! Smo se razumeli? Vlada, delate veliko napako predvsem pa škodo delovnemu narodu! Koliko nas niso uničile tajkunske spletke, nas bo socialni turizem! Od tega ne bo nič, niti 20% lanskega dobička... Pa lep praznik dela, mi ga bomo lepo preživeli 🙂
resslovenka
30. 04. 2020 09.51
+12
Slovenija moja dežela. Najlepša si. Ko bi se tega zavedali vsi. bi bilo marsikaj drugače. Bila bi biser, "svetilnik" sveta. Ampak, pri nas najbolj šteje "tuje", se opeva, vabi. Narodna, zavest je vpleta le v nagovore politike. Besede... Besede. Kako žalostno. 🤗😎
resslovenka
30. 04. 2020 09.51
+1
13klu?
30. 04. 2020 09.48
+18
takega izdajalca je zdaj treba dat v 14 karanteno ker se je klečeplazil v tuji nam neprijazni državi ki ne spoštuje mej in reševal njihovo turistično sezono.
Streznitev
30. 04. 2020 11.28
+13
Reševal je 110000 lastnikov nepremičnin in plovil, da si lahko ogledajo,če se je že kdo vselil v njihovo nepremičnino ali jo izropal. Imam sorodnike z nepremičnino na hrvaškem, pa vsako leto ista pesem: razbita okna, ropanje.. Namesto počitnic popravila in krpanje povzročene škode. Bolje, da najameš apartma in mirna bosna. Sam sem se po dolgih letih dopustovanja na hrvaškem odločil in raje kupil kvaliteten gliser v Italiji (za primerno ceno), kar je poseben užitek za dopustovanje in grem z njim na italijansko morje. V Italiji ne rabiš ne plovnega dovoljenja, niti izpita za motor do 50 Km, ne dovoljenje za ribarjenje, ne plačila spusta plovila v morje, pa še parkirnine za vozilo ni potrebno plačati, le plovilo mora biti zavarovano, skratka nobenih komplikacij kot pri nas in hrvaškem. Lepi kotički, ki za običajnega obiskovalca niso dostopni za nautika so.
Streznitev
30. 04. 2020 12.01
+7
In še ena nepomembna zadeva je, da imajo Italijani ribje restavracije, ki so registrirane kot osmice , kjer enake sveže ribe (ker je ribiška vas in je vsak dan ob 7 zjutraj možno kupiti svežo ribo v ribarnici ob pomolu, kjer so zasidrane ribiške barke in se prodaja vrši do razprodaje ulova) kot v sosednji luksuzni restavraciji dobiš za 7€ za porcijo v različnim kombinacijah in z prikuho. Ravno tako, kot v luksuzni restavraciji si sam izbereš ribo, ki ti potem pripravijo v roku največ pol ure, kljub temu, da je v restavraciji lahko tudi 100 in več ljudi.
bluzerr
30. 04. 2020 12.32
+3
tako je. z denarjem, ki ga je prigrabil od nefunkcionalnih mask, bi rad šel za dva meseca na hrvatijo z našo plačo, lopov.
mmickica
30. 04. 2020 16.52
+0
Streznitev, tocno tako! Kdor se ni bil v Italiji, razen mogoce v Trstu pred leti, ne ve kaj zamuja. Italijanska mesteca, njihove restavracije, tudi ljudje sami..., to je 100 x lepse kot na Hrvadkem. Pa v vecini tudi ceneje, razen Benetk, Sorenta, Amalfija in se nekaj bisrrov, ampak tudi Dubrovnik in Opatija sta pregresno draga!
mmickica
30. 04. 2020 16.53
-1
podalpski
06. 05. 2020 13.41
weed28
30. 04. 2020 09.31
+14
ali je ta fotel gospodarski minister za hrvaško ali slovenijo???
Face
30. 04. 2020 11.37
+4
juhej77
30. 04. 2020 09.18
+10
a boga ti!!!so poskrbeli zase aaaa dihurji !!! eee gorelo bo....goreloooo
podalpski
06. 05. 2020 13.41
ahim1225
30. 04. 2020 09.15
+19
Na Hrvaško naprej slovenski lastniki nepremičnin, potem še vsi ostali zakaj le??? Ali zato ker jim pridno nosijo EUR???
DEEP
30. 04. 2020 11.04
+9
Ja seveda ,treba je i dol položnic poplačati pa še kaj!!
Schnitzel
30. 04. 2020 09.06
+37
A ne bi mi reševali naš turizem?
ahim1225
30. 04. 2020 09.17
+23
Slovenci naj rešujejo Slovenski turizem, ne pa da nosijo denar nehvaležnim hrvatom, ki se iz nas delajo norca!
?rnogled
30. 04. 2020 09.41
+20
Vsak svoj denar nese kam mu paše.Jaz sam nisem bil na hrvaškem že 15 let in jih sploh ne pogrešam,je Slovenija dovolj velika in lepa,da letujem doma vsako leto.Ovirati nekoga,ki hoče hrčkom nesti svoj denar,je pa malo mimo.
amoteamo
30. 04. 2020 09.47
+14
In nam na vsek koraku dajo vedeti, da smo nezaželeni Kekeci. Sedaj bomo pa čudežno najboljši gosti, ja ker drugih ne bo!
Žac
30. 04. 2020 09.03
+28
1080 komentarjev. Kmeti rabijo pomoč. A ne bi rajši šli pomagat kmetom kakor se tukaj kregata? Večinoma vas je doma na čakanju in ne vesta kam bi se dali. Na njive.
trabakula
30. 04. 2020 11.22
+0
verjetno si že na njivi in hitiš pomagat
Žac
30. 04. 2020 11.55
-1
Jaz delam. Nimam casa. Da bi bil na cakanju kakor vi bi sol. Kdaj ne bosta imeli kaj jesti,bo vam spet vlada kriva.
FIGEC
30. 04. 2020 08.46
+15
A-ha.., bogatuni najprej...
hotchilipoper
30. 04. 2020 08.57
+19
Nikolajev
30. 04. 2020 08.35
+2
Nemčija državljanom najmanj do 14. junija odsvetuje vsa potovanja v tujino "........................................."...................................................... .......... Pravilna odločitev nemške vlade.Ameriška TV je naredila intervju z nemškim ministrom za zdravje.Nemci so disciplinirani, pedantni in redoljubni. Nihče se ne pritožuje čez vlado. Velika podjetja so sama uvedla ukrepe in zaprla avto tovarne. Nemci bodo spoštovali priporočila vlade in do 14. junija ne bodo potovali v tujino. V Sloveniji bo seveda drugače. Del Slovenije se je močno balkaniziral, obstajajo pa močne težnje, da se vlada zruši in ignorira vladne ukrepe. In zato je Slovenija tam, kjer je. Perspektive ni.
scipio
30. 04. 2020 08.11
+11
Zdaj se tukaj gor s komentarji oglašajo predvsem lisice, ki se ozirajo po "kislem" grozdju, ki raste visoko. Če je v Sloveniji ca. 500.000 družin, in jih ima od teh kar 110.000 v žasti nekaj konkretnega na hrvaškem, potem jih ima najmanj 2x toliko kakšen konkreten vikend, njivico, vinograd ali vrt kje doma v Sloveniji. Torej večina našega ljudstva s čim konkretnim razpolaga in prav je tako. Tisti pa, ki tega konkretnega nimate, ste pa lahko veseli, ker se vam s temi zadevami ni treba ukvarjati in imate zase več časa in greste lahko diskretno na sprehod ali konkretno v bife ali na fuzbal tekmo ali pa ne greste in zbirate cvenk za tisto prvo, tudi prav. Vsega pa itak noben ne more imet. V čem je torej problem, če se odpre HR meja?
EkonomskaSvoboda
30. 04. 2020 09.51
+0
V nestrpnosti, foušiji in škodoželjnosti. Sami grehi.
amoteamo
30. 04. 2020 10.00
+5
Zakaj bi bili zavistni in ljudem ne bi privoščili da živijo v hiši, da imajo lepo stanovanje, skratka da nekaj imajo, da niso lačni, da jim gre dobro. Ljudje, to je vendar dobro za nas vse! Saj smo tudi delaven narod in večina si je to, kar ima tudi prislužila. Mislim, da smo v SLO v povprečju kar dobro situirani in hudo mi je za tiste, ki žal živjo v pomanjkanju.
hotchilipoper
30. 04. 2020 08.04
+26
Najprej elita,pol pa ostala raja