Korona

Humanitarci tudi sami v finančni stiski, a pomagajo še naprej in še večim

Ljubljana, 09. 04. 2020 19.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.P., Veronika Lavrenčič
Komentarji
0

V času epidemije se je število pomoči potrebnih povečalo, so opozorili v Karitasu in Rdečem križu. Kljub temu skušajo vsem zagotoviti tisto, kar potrebujejo - od hrane in higienskih pripomočkov do pogovora in svetovanja. Karitas je v tednih epidemije razdelil že 270 ton hrane in pomagal s položnicami v višini 53 tisoč evrov. Tudi mi smo v finančni stiski, pravijo humanitarci, a bomo kljub temu še naprej pomagali tistim, ki pomoč potrebujejo.

 

Ne le hrano in higienske pripomočke, ljudje v teh časih vedno bolj potrebujejo tudi nekoga za pogovor in nasvet, so danes opozorili v Karitasu in Rdečem križu. Generalni tajnik Karitasa, Peter Tomažič, je povedal, da so odprli telefonske številke, na katere so prejeli že 1300 klicev ljudi, ki so bili obupani in brez volje. Generalna sekretarka Rdečega križa Cvetka Tomin je medtem povedala, da je v času epidemije za pomoč zaprosilo še več kot dodatnih 1000 ljudi, v redni dejavnosti pa tako ali tako že pomagajo najmanj 90.000 ljudem. 

 

Cvetka Tomin: Naš cilj ostaja enak, lajšati stiske ljudi
Cvetka Tomin: Naš cilj ostaja enak, lajšati stiske ljudi FOTO: 24ur.com

Za vse poskrbijo, da dobijo kar potrebujejo in da nihče ne ostane brez nujnih življenjskih potrebščin ali brez strehe nad glavo. Tako so v Karitasu, odkar se je začela epidemija, že več kot 15.000 gospodinjstvom razdelili 270 ton hrane in plačali položnice v skupni vrednosti 53 tisoč evrov. 

Osnovno hrano imamo na voljo – moka, riž, testenine in podobno. Potrebujemo pa tisto dodatno hrano, ki jo gospodinjstva potrebujejo za neko celovito preživetje, in pa denar za plačilo položnic,” je povedal Tomažič. Tominova pa je dejala, da je tudi v tem času njihov cilj enak – lajšati stiske ljudi, te pa so velike in raznovrstne. 

 

Prostovoljci Rdečega križa ne pomagajo samo pri dostavi paketov s hrano tistim, ki to potrebujejo, temveč tudi na kontrolnih točkah na državni meji, kjer spremljajo morebitni prenos okužbe, prisotni pa so tudi v domovih za starejše in zdravstvenih domovih po državi. 

Delajo vse dni v tednu, pa tudi sami so v finančni stiski, zato upajo, da jim bo na pomoč priskočila tudi država. Včeraj so na posvetu delovne skupine za nevladne organizacije opozorili na nekatere pomanjkljivosti v že sprejetih ukrepih in prejeli obljubo, da jih bodo vključili že v naslednjem vladnem protikorona paketu. 

 

Pasica posebne novice POP TV
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.