0°C
Podatki za dan: 23. 11. do 24.00
Oboleli
408,562
+3144
+0.8%

Humanitarne organizacije: Solidarnostni dodatek si zasluži več ranljivih skupin

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
AVTOR
STA /
KOMENTARJI
76
Humanitarne organizacije vladi predlagajo, naj med prejemnike enkratnega solidarnostnega dodatka, ki ga je predvidela v novem interventnem zakonu, vključi še več družbenih skupin. Za zmanjšanje in nadaljnje preprečevanje revščine v Sloveniji bi morali povečati obseg upravičencev do solidarnostnega dodatka, so prepričane.

Za zmanjšanje in nadaljnje preprečevanje revščine v Sloveniji bi morali povečati obseg upravičencev do solidarnostnega dodatka, so prepričane humanitarne organizacije.
Za zmanjšanje in nadaljnje preprečevanje revščine v Sloveniji bi morali povečati obseg upravičencev do solidarnostnega dodatka, so prepričane humanitarne organizacije.FOTO: Shutterstock

Predlog novega interventnega zakona je vlada potrdila konec prejšnjega tedna. Kot je v petek na novinarski konferenci povedal finančni minister Andrej Šircelj, epidemija ne pojenja in vlada predlaga izplačilo posebnega dodatka najranljivejšim skupinam prebivalstva.

PREBERI ŠE
Novi solidarnostni dodatki in podaljšanje veljavnosti turističnih bonov

Med temi je naštel upokojence s pokojninami do 714 evrov, kmete brez pokojnin, stare nad 65 let, invalide in vojne veterane. Predlog zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja virusa ter omilitev, obvladovanje in odpravo posledic covida-19, ki prinaša še nekatere druge ukrepe – vsi skupaj so vredni 180 milijonov evrov – zdaj čaka na začetek obravnave v DZ.

Medtem pa so humanitarne organizacije vlado pozvale k ponovnemu premisleku o določitvi solidarnostnega dodatka za posebej ranljive skupine ter k preučitvi možnosti umestitve dodatnih upravičencev med njegove prejemnike.

"Velike stiske opažamo pri ljudeh vseh starosti," so v današnjem pozivu vladi, poslancem in državnemu svetu zapisali Nacionalni forum humanitarnih organizacij, Slovenska filantropija, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Rdeči križ Slovenije in Slovenska karitas.

Predlagajo, naj se solidarnostni dodatek izplača tudi prejemnikom otroškega dodatka v prvih petih dohodkovnih razredih ter vsem tistim prebivalcem Slovenije, katerih edini prejemek predstavljajo socialni transferji ter transferji iz pokojninske in invalidske blagajne. Višina izplačila bi se po predlogu gibala med 100 in 300 evri.