Korona

Kakšne maske nosimo in kako dobro ščitijo pred okužbo?

Ljubljana/Maribor, 14. 11. 2020 19.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mark Vidrih, Jana Ujčič
Komentarji
21

Ekipa raziskovalcev z Instituta Jožef Stefan se že od začetka epidemije ukvarja s kvaliteto zaščitnih mask in njihovo učinkovitostjo. Od marca so testirali že več kot 150 različnih mask. Tako so ugotovili tudi to, da je odvisno od oblike in materiala maske, ali bo maska zaščitila tudi tistega, ki jo nosi, in ne le ostalih ljudi. V mariborskem kliničnem centru pa se lahko pohvalijo z novimi celoobraznimi zaščitnimi maskami.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Testiranje obraznih mask
    02:58
    Iz 24UR: Testiranje obraznih mask
  • Iz 24UR: Celoobrazne zaščitne maske
    02:03
    Iz 24UR: Celoobrazne zaščitne maske

Čeprav so z njo nekoč preverjali učinkovitost hišnih sesalcev, je naprava za detekcijo nanodelcev v zraku lahko uporabna tudi za kaj bolj aktualnega, so ob začetku epidemije ugotovili na Institutu Jožef Stefan (IJS). "Preverili smo, kako dobro maske filtrirajo delce zraka in kako dobro ščitijo tistega, ki masko nosi," je povedal raziskovalec na IJS Luka Pirker.

Vloga novega koronavirusa je med testiranjem pripadla, po velikosti zelo primerljivemu, kvarčnemu prahu, tega je med simulacijo bolj ali manj uspešno poskušala zaustaviti armada najrazličnejših obraznih mask. "Kot najboljše so se izkazale celoobrazne maske, kot so tiste, ki jih nosijo zdravniki na infekcijski kliniki," je povedal Pirker.

Pralne maske je potrebno prati, saj se lahko virus prime na masko.
Pralne maske je potrebno prati, saj se lahko virus prime na masko. FOTO: Shutterstock

Skoraj podobno učinkovitost so pokazale tudi maske tipa FFP3. Predvsem zaradi njihovega materiala in oblike. Takoj za njimi pa so bile maske tipa FFP2, ki so imele skoraj enako učinkovitost. "Kar je bilo tudi pričakovano, saj so obojne maske narejene za to, da ščitijo tistega, ki masko nosi," je razložil Pirker. 

Univerza v Mariboru razvija pametne maske

Prav s celoobraznimi maskami pa se lahko zdaj na novo pohvalijo tudi v mariborskem kliničnem centru. Novih mask niso uvozili, pač pa so plod znanja, vneme in sodelovanja mariborske univerze, tmakajšnjega kliničnega entra in gospodarstva.

Osnova je sicer potapljaška celobrazna maska, a v njej je veliko znanja, da jo lahko uporablja zdravstveno osebje kliničnega centra. To je tudi testiralo prototip, ki so ga raziskovalci mariborske univerze razvili že v prvem valu in nato še nadgradili in izdelali prilagoditvene adapterje. "Od srca se zahvaljujemo Univerzi v Mariboru. Izdelali so maske, ki jih v našem kliničniem centru nujno potrebujejo in bodo prišle še kako prav," se je ob prevzemu mask zahvalil strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin.

Primopredaja celoobraznih zaščitnih mask.
Primopredaja celoobraznih zaščitnih mask. FOTO: UKC Maribor

A na Univerzi pravijo, da je to le prvi korak. Cilj projekta je namreč razviti in zagotoviti ustrezno proizvodnjo pametnih mask, visokotehnološkega produkta, narejenega po meri uporabnika. Maske želijo med drugim nadgraditi z vsemi potrebnimi senzorji za telemetrijo in komunikacijo ter sistemom za vpihovanje čistega zraka.

Najmanj primerne so raztegljive maske in maske iz redko tkanega tetra bombaža

Kaj pa tiste maske, ki jih nosimo skoraj vsi in ki so v osnovi namenjene predvsem zaščiti drugih?

"Nekatere maske so predvsem na začetku epidemije prišle iz neznanega izvora, mogoče s Kitajske ali kakšnih drugih držav in material, ki je bil v njih, ni bil primeren oziroma ni tako dobro filtriral kot certificirane maske, ki jih lahko dobimo na primer v Evropi," je povedal Pirker.

Pred vdihovanjem virusov potencialno dobro zaščito nudijo tudi pralne bombažne maske, a zgolj če je bombaž gosto tkan. Najbolj neprimerne so raztegljive maske in maske iz redko tkanega tetra bombaža, ki je veliko bolj uporaben denimo za otroške plenice. A pri tem Pirker opozarja, da je treba takšne pralne maske tudi dejansko prati, saj se lahko virus prime na masko. A najpomembnejše je to, da ne glede na to, s čim si pokrijemo usta, je to v vsakem primeru bolje, kot da ne nosimo ničesar.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
15. 11. 2020 19.21
-2
.najbolše so tiste , ki so zginle z enim tovornakom vret
Pandemia
15. 11. 2020 17.32
Il corriere ima to novico iz daljnega 23.03.2020 iz Italije, kjer so take maske ze izmislili. Tako se ne dela . Sorry ampak link nemores tukaj pripopat. Kopiraj to besedilo in daj v google: Coronavirus, l’azienda bresciana che ha trasformato una maschera da snorkeling in un respiratore
Ost1234
15. 11. 2020 13.41
+2
Seveda je potrebno zapacat in osirat ta izdelek. Je pač plod domačega znanja in proizvodnje...Ameriško je boljše, a ne svečke?
boris tavcar
15. 11. 2020 16.09
Na you tubu najdeš navodilo predelave že marca 2020. Ni nikakršen plod domačega znanja, temveč nadgradnja plonka znanja drugih.
hotchilipoper
15. 11. 2020 11.10
+1
Verjetno so neuporabne,kot počivalškove maske
hotchilipoper
15. 11. 2020 11.11
+3
Nisem še opazil nobenega zdravnika,ki bi nosil te ali počivalškove maske
Periot222
15. 11. 2020 09.52
-1
Novinarji brez mask a ste ze cepljeni?
Trembalajek
14. 11. 2020 21.58
+4
Najboljše so menda maske iz servietov in kuhinjskih gumic, zato jih že nekaj mesecev ni možno nikjer kupiti. Nekaj jih menda imajo v skladiščih civilne zaščite in DSO-jih, vendar jih ne dajo v uporabo, saj njihova vrednost iz dneva v dan raste. Ne preostane nam drugega kot gate na glavo in dva svinčnika v nos. Tako še palčka za odvzem vzorca ne more not.
ad21
14. 11. 2020 21.01
+4
malo za šalo malo zares : koliko % propustnosti pomeni dober kondom ?
pomlad 2020
14. 11. 2020 20.43
+12
Pravijo, da so maske učinkovite.. V trgovinah in ostalih zaprtih prostorih jih nosimo že od pomladi. Tisto še toleriram. Toda, dragi moji, zunaj jih prav tako nosimo že lep čas,.... In kje so rezultati, da so maske na prostem učinkovite? Če vi temu, da je en mesec ali več, rastlo število okuženih, pravite učinkovitost, potem.... Maske v zaprtih prostorih ja, maske zunaj NESMISEL!
BenQurer24
14. 11. 2020 20.41
-2
Fsaka maska ščiti pred okužbo!... edini paradoks.. tukaj so temne maske... temne barve... lahko nosijo ženske... ker imajo filing za bosh mashino... uglavnm... je treba nosit svetle maske... pa ne sam zard kovida... bela maska je 3x ali več dražja od vseh ostalih... pri beli tudi ko se ti mudi opaziš da je umazana... nobena maska pa ni obojestranska... še ste kako masko dibili v persilu... takoj po no persil :D.... za ražkuževanje pa peroksid pa živo strebro...petrolje... al pa kontra... se pravi substance, ki razdražijo virus do te mere da v 5 min.. izumre..... sam je pa treba ročno čiščenje... apnenec... črna zemlja... klor v prahu... najbolj učinkovit je magnezij... alkohol,... trenutno je najbolj reklamiran tekoči magnezij... ki ga komot uporabljate z razkužilom... rok pa sploh ni treba umivat... po umivanju z zemljo se ne sme obraza dotikati 5 min... pa zemlja mora biti suha...
abmam
14. 11. 2020 20.46
+6
Kaj si pa ti naložu? Komaj da te kaj razumem-
flojdi
15. 11. 2020 19.26
+1
.kaj ni to ENAKO razlagam ..... pf vjejancev
hondica
14. 11. 2020 20.33
-3
Virus je na drobnih kapljicah, to pa zadrži že večina mask. Problem je ohlapno nošenje, ko se zrak diha mimo maske. Enostavna logika, ki marsikaj pojasnim
flojdi
15. 11. 2020 19.32
.se pravi da smo krivi vsi ki Dihamo. / imam masko , ki je plastična . VIDIM , kaj izdiham z enim samim izdihom. ker ne nosim več šala , torej po zraku prenašam vsak moj izdih . A bi kdo Povedal naravnost , da moramo svoje izdihe nazaj vdihavat , da bodo zdravi še naprej zdravi
Generacija56
14. 11. 2020 20.32
+5
Nosimo plenico, ker, če je ne nosimo, grozi 1000 eur kazni! Hahahahahahaha... Čakam, karkoli se bo zgodilo, bo samo boljše.. Ker to, kar se dogaja, je norišnica.
Periot222
14. 11. 2020 20.24
+4
ZELO SO UCINKOVITE VSAKODNEVNO VEC OKUZENIH JA RES DELUJEJO PA POLICIJSKA URA TUDI PA ZAPIRANJE V OBCINE PA UNICEVANJE GOSPODARSTVA DELUJE ZELO USPESNO BRAVO VSO SLOVENIJO STE DALI V MASKO BRAVO CESTITKE ZA VOJNO KI JO IZVAJATE!!!!!!!!!!
bububu123
14. 11. 2020 20.04
+4
Na vsaki, ki sem jo do sedaj videl, piše v drobnih tiskih, da ne zadrži virusa... Torej....
abmam
14. 11. 2020 20.07
-7
štumbamfirer
14. 11. 2020 19.59
+4