Korona

Poziv iz iniciative učiteljev in pedopsihiatrov: Otroci že zelo trpijo, odprite šole

Ljubljana, 08. 01. 2021 19.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Iniciativa otrok ne damo je danes ministrici za izobraževanje Simoni Kustec predala poziv za normalizacijo vzgoje in izobraževanja. Želijo si, da bi pri odločanju sodelovalo več strok, med njimi tudi pedagoška, psihološka in pedopsihiatrična. Poziv je podpisalo 10.179 državljanov in 1850 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, navajajo v iniciativi.

Na vprašanje ministrice Simone Kustec, kakšno rešitev predlagajo, so odgovorili, da si želijo predvsem sodelovanja pri odločanju.
Na vprašanje ministrice Simone Kustec, kakšno rešitev predlagajo, so odgovorili, da si želijo predvsem sodelovanja pri odločanju. FOTO: Bobo

V iniciativi so poudarili, da se s šolanjem na daljavo povzroča dolgoročna škoda otrokom in mladostnikom. Izpostavili so predvsem vpliv šolanja na daljavo na zdravje, na padec imunosti, onemogočanje dolgoročnega psihosocialnega razvoja otrok in samopoškodovalno vedenje. "To, kar sem danes doživela na Zoomu, me je zelo prizadelo. Otroci že zelo trpijo, so apatični in bledi. Ko sem jih v enem razredu vprašala, kdo si ne želi v šolo, je roko dvignil le en učenec," je povedala učiteljica Renata Filipič.

Na vprašanje ministrice Simone Kustec, kakšno rešitev predlagajo, je Filipičeva odgovorila, da si želijo predvsem sodelovanja pri odločanju. Navedla je, da bodo razrede zračili, skrbeli za higieno rok in kašlja. Ne želijo pa si, da bi učenci in učitelji pri pouku nosili zaščitne maske. Dodala je še, da za otroke, ki se ne morejo ali se ne želijo vrniti v šolo, pripravljajo kakovostno virtualno šolo. Poudarila je, da se lahko otroci družijo na igriščih in pri športnih dejavnostih.

"Otroci se morajo v vrtce, šole in na fakultete vrniti brez testiranj, mask in socialne distance, da zaživijo socialno življenje. Le na ta način se dogaja prekuževanje za pridobivanje čredne imunosti, ki bo zaščitilo ranljive skupine," je dodala pedopsihiatrinja Biserka Ilin.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Kustečeva je poudarila, da prejema precej pobud – tako za odprtje šol kot tudi nasprotnih. Zagotovila je, da bodo pobudo proučili in da bodo "s skupnimi močmi poiskali najboljšo možno rešitev". Spomnila je tudi, da je vodstvo vlade danes predstavilo prilagojen načrt sproščanja ukrepov. Poudarila je, da je izobraževanje prioriteta. Navedla je, da se razmišlja tudi o odpiranju šol v regijah z boljšo epidemiološko sliko.

"Naša primarna naloga je, poleg skrbi za znanje, tudi skrb za zdravje, tako zaposlenih kot šolajočih," je poudarila ministrica in dodala, da je to bistvena razlika med sproščanjem ukrepov v izobraževanju ter gospodarstvu. "Temeljna odgovornost je, da mora biti prostor, kamor gredo otroci po znanje, varen," je še povedala.

Zdravniki sicer opozarjajo, da lahko covid-19 pri otrocih pusti hude imunske posledice v obliki vnetja organov. Tudi v ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru (UKC) so zdravili več otrok, ki imajo vnetje več organov, kar povzroča hud odziv imunskega sistema po prebolelem covidu-19. Pediatrinja z infekcijske klinike UKC Tina Plankar Srovin je povedala, da še vedno drži, da covid-19 praviloma pri otrocih poteka v blažji obliki, ima pa lahko hude imunske posledice v obliki vnetnega odgovora organizma po preboleli okužbi, ki je nujno potekala s kliničnimi znaki.

Strokovnjaki pa opozarjajo tudi, da je zanašanje na prekuženost skupnosti s prebolevanjem covida-19 problematično, saj niti ni zanesljivo, koliko časa po okužbi z novim koronavirusom je posameznik imun na prihodnjo okužbo. Večina ljudi, okuženih z novim koronavirusom, razvije imunski odziv v prvih nekaj tednih. Po okužbi nastanejo protitelesa, ki pa se v telesu obdržijo zelo različno dolgo, od dveh mesecev pri blagem poteku bolezni do pol leta in več pri težji obliki bolezni.

Strokovnjaki od cepiv proti covidu-19 pričakujejo, da bodo izzvala učinkovitejši in dolgotrajnejši imunski odziv, kot pa se to zgodi s prebolevanjem covida-19. A je za doseganje dela kolektivne imunosti treba z dvema odmerkoma cepiti vsaj 60 odstotkov prebivalstva, poudarja stroka. To pomeni, da bi bilo treba cepiti vsaj 1,2 milijona ljudi v Sloveniji. Do zdaj je bilo sicer v Sloveniji razdeljenih nekaj več kot 33.000 odmerkov cepiva, za želeno precepljenost bo tako treba počakati vsaj še nekaj mesecev.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

abcč
09. 01. 2021 21.23
-1
Otroci niso toliko prikrajšani, imajo redne stike prek telefonov in tablic, veliko jih celo reče, da je tak način še boljši. Problem je pri starših, saj je potrebno v prvi triadi otrokom pomagati, poleg tega pa še skuhati , pa nikamor ne moreš in v službi nazaduješ. Tako da če se otroci eno leto malo manj naučijo se meni ravno ne zdi konec sveta, bolj so tu problem starši in oni silijo v odpiranje šol. Stroka pa je tista, ki naj odloči, koliko bo z odprtjem šol bolj obremenjeno zdravstvo in ali lahko odprtje šol pripelje do zloma zdravstva. Po bitki bomo pa itak vsi generali in po vseh pljuvali, ampak nekateri se pač morajo odločiti sedaj in za tem stati. Ne želim si biti v njihovih čevljih.
Anlu123
18. 01. 2021 12.25
Ti, verjetno nimaš šolarja doma in ne bluzi nekaj na pamet. Otrokom kao omejujemo racunalnike, tablice, telefone...,a zdaj so že v prvi triadi najmanj 3do4 ure na tem sranju zaradi šole. Ti otroci ne razumejo pomembnosti pouka, če niso v šoli in se jim preprosto ne da sodelovat. Ne zagovarjaj , ce pa imaš ti otroke, pa jih lahko pustiš na računalniku še spati, če ti je všeč.
valovanje
09. 01. 2021 19.40
+0
Ma kdo si je to ženšče zmislil, jao. Ali nastavil...
JApajaDAja
09. 01. 2021 16.58
+7
v moji bližnji okolici,sosedski, ne sorodstveni, se otroci ne pritožujejo, ker je "šola od doma"...bolj jih "motijo" nervozni, živčni...starši, ki tak isto delajo od doma....drug drugim gredo na žifce, kot pravimo štajerci!
NA LEVO ni OK
09. 01. 2021 18.44
+3
Opazujemvas
09. 01. 2021 19.01
+0
Evo ne morem verjeti, da se strinjam s tabo.
Important notice
09. 01. 2021 16.51
+2
Imam predlog: vse na polno odpret za dva do tri tedne. Če se število okužb ne bo bistveno spremenilo, ostanemo odprti. Če se bo pa število okužb povečalo, pa popolni lock down za dva meseca.
NA LEVO ni OK
09. 01. 2021 18.43
+0
In ti odgovarjaš za vso nastalo še slabšo situacijo, ki kot je že poznano, bo nastala. Vsaka dodatna smrt je preveč za tveganje, kar bo pa bo, pa ne se delat norca.
Important notice
09. 01. 2021 21.15
+0
ne, jaz ne. ampak tisti, ki tiščijo k odprtju.
Jožajoža
09. 01. 2021 16.41
+1
Če ste pozabili: otroci s posebnimi potrebami bi bili brez pomoči ustavnega sodišča še danes doma.
Important notice
09. 01. 2021 16.45
+1
Upajmo, da ne bodo čez kakšen teden zaradi okužb vsi doma.
NA LEVO ni OK
09. 01. 2021 18.39
+1
In kaj bi bilo če bi bili, mogoče boljše kot to, da so pod pritiskom šli v šole, kjer se že kažejo prvi znaki okužb in delavci so že morali v nekaj dneh v karantene. Sedaj pa naj jih gredo učit pametnjakoviči. Pametni starši, ki se zavedajo tveganja pa svojih otrok sploh niso pripeljali v šolo, to naj vedo tudi ustavni sodniki, ki se ne zavedajo, da je to populacija, ki je glede okužb najbolj tvegana.
Important notice
09. 01. 2021 21.17
Ustavni sodniki so tako presodili na podlagi poziva ene same mame. Niso pomislili, da bodo s to odločitvijo poslali v ogenj najbolj ranljivo skupin otrok - kot da so poskusni zajčki!
abcč
09. 01. 2021 21.25
+1
To je vedno dvorezen meč. Če tak otrok zboli, so posledice lahko zelo hude. Čas bo pokazal, ali je bila odločitev pravilna.
Uporabnik2005296
09. 01. 2021 16.22
+0
Pravilno, se pridružujem!
nikhrast
09. 01. 2021 16.10
+0
Ne vem kako to da slovenski otroci tako trpijo, stalno slišim to na slovenskih novicah. Na jugu Ontaria so šole zaprli ta mesec, okužbe mladoletnikov so pa poskočile na skoraj 20%, vsi pa vemo zakaj, druženje med prazniki. Ne slišim pa da bi se starši kaj veliko pritoževali.
JApajaDAja
09. 01. 2021 15.04
+6
bolj kot otroci, trpijo starši! naenkrat so nekateri spoznali, da otrok ni samo "okras", ampak tudi obveza in sladko breme,ki ga marsikateri raje prenese na šolo, športna društva, ostale prostočasne dejavnosti....saj so prepričani, da bodo zanje dobro poskrbeli-saj so za to plačali!
simeoni
09. 01. 2021 13.52
+1
Kaj pa ji je bilo včeraj, da je tako hitro odpeketala? Vprašanja , na katera ni imela odgovora in so jo spravile v hudo zadrego. Torej Kustec, čimprej se poberi, ker tvojih zavajanj ima slovenski narod dovolj, pač nisi sposobna za to funkcijo, poišči si sebi primerno službo, mogoče čistilke v janševem kabinetu.
somu
09. 01. 2021 13.33
+4
Res je. Ti, ki dajejo tako neosnovane kritike, so neodgovorni in niti ne vedo kako je v sosednjih državah in pišejo kar tja v en dan. Mimogrede za v razmislek: na 100 000 prebivalcev imamo mi v Sloveniji 1097 okuženih, Avstrija 397, Italija 348, Madžarska 244 in Hrvaška 340.
NA LEVO ni OK
09. 01. 2021 15.47
+2
S tem, da se državljani drugih držav držijo ukrepov, pri nas pa " pametnjakoviči" nalašč škodujejo vsem državljanom in spravljajo zdravstvene delavce v hude delavne težave ter povzročajo smrti, ki jih nato pripisujejo Janezu Janši. Bodite raje odgovorni in enkrat za spremembo se držite dobronamernih ukrepov in bodo številke manjše, kot si jih ti navedel.
NA LEVO ni OK
09. 01. 2021 12.39
+1
Ministrica, ne ozirajte se na take neosnovane kritike, ker jih piše le peščica zablojenih in neodgovornih osebkov. Večina normalnih državljanov podpira ukrepe vlade, ker so enaki ukrepi ali pa še strožji v vseh sosednjih državah in še dlje od naši meja. Situacija in virus je naredil hude probleme po vsem svetu in vsi se borimo proti z raznimi tudi nelagodnimi ukrepi, vendar tako pač je in kdor je sposoben malo razmišljat in potrpet, ta je človek, ostali pa naj bodo inteligentni znanstveniki .....
valovanje
09. 01. 2021 19.44
Ti si čist mim. Sanja se ti ne. Najlažje je vse verjeti ane. Daj za začetek zahtevaj obdukcije umrlih, ki so jih prepovedali!!! Le zakaj... sanja se ti ne verjemi, niti približno, no sej bo prišlo na plano, pa da vas vidim, jao.
boris tavcar
09. 01. 2021 12.34
-2
Ostla Evropa ki ni tako razvita dela drugače. Je uspešnejša od naših luzerjev, ki bodo zafurali generacijo dijakov in študentov.
NA LEVO ni OK
09. 01. 2021 12.32
+3
Zgražam se, ko berem tako nesramne in neosnovane komentarje. Pa kaj vam ni jasno, kako odpret šole, če se virus širi z vso hitrostjo. Pa saj se niso zaprle šole brez vzroka. Če bi sprostili vse šole , kot nekatere učiteljice brez odgovornosti na široko razlagajo po tv, bi bilo okužb še mnogo več. Ali je to smisel, ali so pripravljene te "tovarišice" prevzet odgovornost, vlada jim je to ponudila, pa so stisnile rep med noge. Ali so te učiteljske zgage , če bi se v šoli okužile, morda močno zbolele, bile potem pripravljene se izpostaviti in povedati, da so same krive in ne vlada. Kričat in bit pameten, to je lahko vsak bu-tec. Odgovornost nosit v tako težki situaciji pa je povsem nekaj drugega, zato predvidevam, da ti osebki ki samo kritizirajo brez odgovornosti, v življenju niso imeli kaj dosti opravka z resno situacijo ali odgovornostjo.
Uporabnik2005296
09. 01. 2021 16.25
+1
Gospa ministrica, v vsem svojem mandatu, osnovnih šol s prilagojenim programov, posebnih socialnih zavodov, VDC-jev.... ni videla niti od daleč! Pa je za te otroke, ki ne morejo samostojno uporabljati računalnika, "predpisala" izobraževanje na daljavo, prepovedala osebne stike.... Posledica - cela generacija otrok je nazadovala!!!!!!
NA LEVO ni OK
09. 01. 2021 18.31
-2
Prepovedala osebne stike, pa seveda, to je morala naredit, kaj ti ni jasno, da se virus prenaša z osebnimi stiki in ne preko računalnika. A, je jasno ali ti napišem še enkrat ali dvakrat... Je pa pomembno ali umreš ali pa mogoče malo ne napreduješ , ker se pač ne sme izvajat vseh terapij z osebnim stikom. A ti še enkrat napišem, sam vprašam?
valovanje
09. 01. 2021 19.45
+1
somu
09. 01. 2021 12.32
+3
Narod si sam koplje jamo. Vsi danes spet na sankališčih polno ljudi brez mask, eden poleg drugega, na bencinskih servisih veselo pijejo kavico iz avtomata in se družijo brez mask??????
somu
09. 01. 2021 12.23
-2
Jaz se popolnoma strinjam s Covid 19.
jodr
09. 01. 2021 10.18
-3
Pa naj ravnatelji in učitelji prevzamejo odgovornost za morebitne okužbe otrok.
NA LEVO ni OK
09. 01. 2021 12.54
+3
Me zanima zakaj na tak komentar minus. Jaz se pa strinjam s tem, da če pritiskajo in silijo otroke v šole, naj prevzamejo odgovornost. Kako lahko prevzame odgovornost ministrica, ali bo ona sedela v vseh odprtih šolah in kontrolirala vse šole hkrati ali bodo to delali učitelji in prevzeli odgovornost, ki so si jo sami naložili. Lahko je bit pameten in kritizirat.
ina5785
09. 01. 2021 10.09
+1
A je tebi LUTKA na vrvici tako POMEMBEN tvoj (nikakršni) položaj, da si se tako NIZKO prodala??? Ko te jašari jezno pogleda, moraš TAKOJ utihnit in te za nekaj časa umakne, potem zopet z njegovimi NAVODILI pošlje za govorniški pult. . . . . . . A tebe NI sramo samo pred seboj???
JANEZ-JAN KOGO
09. 01. 2021 10.06
+0
Tocno tako,Kustecova nima pojma o izobrazevanju,ker niti tega ne ve,da je otrokom narejena nepopravljiva skoda in bodo Tvito,Kustec in njim podobni unicili celo generacijo.Kaj se morda bojijo,da so otroci bolj pametni od njih,ker si zelijo legalno narediti sole,ne pa jih kupiti??
jodr
09. 01. 2021 10.19
-4
borjac
09. 01. 2021 09.50
+8
Na vseh OŠ v Sloveniji, bi morali obesiti portret ministrice Kustec in na portretu v zgornji desni kot še fotko Janeza Janše, tako da bodo otroci vedeli kdo jim je uničil življenje.
jodr
09. 01. 2021 10.19
-6
simeoni
09. 01. 2021 13.55
+4
jbtjbt
09. 01. 2021 09.24
+1
Ga.dr.uničevalka otroških duš