Korona

Na severu Italije potrdili indijsko različico Sars-CoV-2

Rim / Ženeva / New Delhi, 26. 04. 2021 08.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tadeja Voščun, STA, Ti.Š.
Komentarji
185

Oblasti na severu Italije so sporočile, da so potrdili dva primera indijskega seva novega koronavirusa. Okužbo so potrdili pri očetu in hčeri, ki sta se vrnila iz Indije. Svetovna zdravstvena organizacija je medtem posvarila pred prenagljenim sklepanjem glede nove, dvojno mutirane različice virusa. V Indijo, kjer so mutacijo tudi prvič potrdili, pa zaradi pomanjkanja kisika v bolnišnicah in povečanega števila novih okužb prihaja mednarodna pomoč. Velika Britanija je že pričela s pošiljanjem ventilatorjev in naprav za koncentriranje kisika. Pomoč bodo poslale tudi članice EU.

Koronavirus pod mikroskopom.
Koronavirus pod mikroskopom. FOTO: Shutterstock

"Danes imamo v Bassanu prva bolnika, dva Indijca," je sporočil predsednik dežele Benečije Luca Zaia.

Bolnika so identificirali kot očeta in odraslo hči, indijskih korenin, ki sta bila na poti v Indiji. Trenutno sta v domači izolaciji.

Že pred tem so prejšnji mesec potrdili indijsko različico v Toskani. Italijanska vlada pa je v nedeljo preventivno prepovedala prihode v državo za vse, ki so bili v preteklih 14 dnevih v Indiji.

WHO miri glede indijske različice novega koronavirusa

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sicer posvarila pred prenagljenim sklepanjem glede nove različice novega koronavirusa, ki so jo odkrili v Indiji. WHO je za zdaj ni uvrstil med skrb zbujajoče.

Predstavnica WHO je sporočila, da v tem trenutku ni jasno, v kolikšni meri je ta različica prispevala k hitremu porastu okužb v Indiji v zadnjih mesecih. Po njenih besedah bi lahko k temu prispevali številni dejavniki, med drugim festivali in drugi dogodki z množično udeležbo. Pomemben dejavnik v epidemiološki situaciji v Indiji pa bi bila lahko tudi britanska različica virusa.

WHO je različice virusa, ki so jih odkrili v Veliki Britaniji, Južni Afriki in Braziliji, uvrstila med skrb zbujajoče. Po metodologiji WHO se med takšne uvrstijo različice, ki se hitreje širijo, povzročajo resnejši potek bolezni, obidejo imunski sistem ali zmanjšajo učinkovitost obstoječega zdravljenja.

Indija v breznu koronavirusa, prihaja mednarodna pomoč

Indija je sicer ena najbolj prizadetih držav v pandemiji covida-19, kjer so ob pojavu nove različice Sars-CoV-2 bolnišnice na robu svojih zmogljivosti.

Indijsko glavno mesto Delhi je ob tem podaljšalo ukrep popolnega zaprtja za omejitev širjenja novega koronavirusa, saj prenatrpane bolnišnice še naprej zavračajo bolnike.

Presegli so tudi nov, črn mejnik v pandemiji covida-19 – sicer ne le v tej državi, ampak ves svet. V minulem dnevu so namreč potrdili kar 352.991 okužb z novim koronavirusom, kar je največji dnevni porast doslej v eni državi. Obenem so potrdili 2812 smrti zaradi covida-19, kar je prav tako največ od začetka pandemije pred več kot letom dni.

V Indiji se od začetka drugega vala pandemije pred dvema mesecema situacija vztrajno poslabšuje. Že skoraj teden dni dnevno število novih okužb presega 300.000, kar je globalen mejnik. Strokovnjaki svarijo, da bi lahko to število naraslo celo na pol milijona. Za bliskovito širjenje okužb bi bila morda lahko kriva prav nova dvojno mutirana indijska različica virusa B.1.617, ki se je že razširila tudi v številne druge države po vsem svetu.

Doslej se je sicer v tej državi z več kot 1,3 milijarde prebivalcev z novim koronavirusom po podatkih spletne strani Worldometer okužilo 17,3 milijona ljudi, 195.123 jih je umrlo. Po ZDA je Indija tako v pandemiji druga najbolj prizadeta država na svetu.

Indija, južnoazijska država, se trenutno spopada s povečanim številom novih primerov okužb z novim koronavirusom, beleži tudi najvišje število hospitaliziranih covidnih bolnikov na svetu. V preteklem dnevu so potrdili več kot 350.000 novih okužb, kar je najvišje dnevno število v svetovnem merilu. Obenem so potrdili 2812 smrti zaradi covida-19, kar je prav tako največ od začetka pandemije pred več kot letom dni.

Indijski zdravstveni sistem pod bremenom ogromnega števila covidnih bolnikov razpada. Grozljive zgodbe o bolnikih, ki umirajo na ulicah, in pomanjkanju kisika zanje, so v mednarodni skupnosti sprožile val obljub o pomoči v cepivih, zdravilih, ventilatorjih in kisiku ter zaščitni opremi.

Velika Britanija je prvo pošiljko pomoči poslala že v nedeljo, v Indijo pa naj bi prispela v torek. Dodatne pošiljke bodo odpremili tudi v tem tednu. "Indiji stojimo ob strani kot prijatelji v času, ko jo je globoko prizadel koronavirus," je v izjavi dejal britanski premier Boris Johnson. V Bruslju je Evropska komisija dejala, da namerava poslati tudi kisik in zdravila. Prva dama EK Ursula von der Leyen je dejala, da organizacija "združuje vire za hiter odziv na indijsko prošnjo za pomoč".

Nemški zunanji minister Heiko Maas je medtem dejal, da je roko pomoči v boju z novim koronavirusom Indiji ponudila tudi Nemčija. Ta jim bo priskrbela kisik, ki je v kroničnem pomanjkanju, in zdravila. "Drugi val je trenutno z izjemno močjo prizadel Indijo. V Nemčiji smo pravilno in hitro ukrepali, da smo zaustavili vstop nove mutirane oblike v Nemčijo," je za časopis Rheinische Post dejal Maas.

Danes bo vsem potnikom, ki prihajajo iz Indije, razen nemškim državljanom, vstop v Nemčijo prepovedan. Raziskovalci trenutno poskušajo ugotoviti, ali je za povečano število okužb v Indiji kriva posebna različica virusa. Maas je pohvalil prizadevanja Evropske unije, da pomaga Indiji in dodal, da nemška vlada sodeluje z zasebnimi podjetji, da bi Indiji zagotovila potrebne zaloge.

V bolnišnicah v mnogih mestih, vključno z Delhijem, Noido, Lucknowom, Allahabadom in Indorejem, je zmanjkalo postelj, družine pa so se doma lahko zanašale na začasne rešitve. Položaj je še posebej težek v Delhiju, kjer ni več postelj za intenzivno medicino. Družine, ki si to lahko privoščijo, najemajo medicinske sestre in se na daljavo posvetujejo z zdravnikom, da bi njihovi najdražji lahko preživeli. Nek zdravnik v Delhiju je dejal, da so bolnišnice na robu zloma in "zdaj obstajajo resnični strahovi, da se lahko zgodi velika tragedija".

Odzvali so se tudi ameriški uradniki. Sporočila solidarnosti za Indijo so se začela s predsednikom Joejem Bidnom, odzvala se je tudi podpredsednica Kamala Harris. Biden je dejal, da bodo za pomoč pri zdravljenju bolnikov s covidom-19 v Indijo poslali zdravila, ventilatorje in zaščitno opremo za zdravstvene delavce. ZDA bodo zagotovile tudi dodatne količine kisika. "Tako kot je Indija ZDA poslala pomoč, saj so bile naše bolnišnice v začetku pandemije na robu zloma, smo odločeni, da bomo Indiji pomagali v času, ko jo potrebujejo," je dejal Biden. Državni sekretar Antony Blinken pa je povedal, da ZDA tesno sodelujejo s partnerji v indijski vladi. "Hitro bomo napotili dodatno podporo prebivalcem Indije in indijskim zdravstvenim junakom."

Pomoč je obljubil celo zgodovinski sovražnik Indije, Pakistan, medtem ko je več drugih držav v skrbi za situacijo doma omejilo prihode iz Indije.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (185)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borec91
26. 04. 2021 21.20
+0
same lazi in strasenje ceprav nebi bilo nic narobe ce bi se resnicno razrecila populacija tahi narodov in ras ki se razmnozujejo nenaravno en takih narodov so tud kosovci in albanci
Metalllca
26. 04. 2021 20.59
+2
Jez mam pa dvojno mutirano Črnogorsko verzijo, ležim i odmaram na dveh krevetih.
anjerd
26. 04. 2021 20.58
To je isto kot nasi poslanci, preoblacijo suknje-mutirajo in ze so v drugi stranki
anjerd
26. 04. 2021 20.57
+2
Pa kje so vse ti makaronari lezli, ce je vse prepovedano
Zentrum
26. 04. 2021 20.52
+1
Oh ne, panikaaaaa. Akam, OneEarth, nature.com, daemonium, HITRO V KLETI! ŠNEL ŠNEL!!!
defodil
27. 04. 2021 18.14
pozabil si A. bratovsc., Rammyja, Stromarja in seveda, mojo malenkost💉😷🤪
vks
26. 04. 2021 20.47
+2
In sedaj, sej tut gripa je ze miljonkrat mutirala in sedaj?! Res ste porazni.
generator
26. 04. 2021 19.29
+2
Hahahah - slabo vam gre propaganda. Buče 24 in mikroskop. Bog se vas usmili.
Krematorij666
26. 04. 2021 20.10
-1
Ne poba, nova mutacija in jih ne bo nikoli konec. Enako kot gripa, le da to traja celo.leto. Zaenkrat še lahko zganjamo afne ko oz. če mutira v kaj bolj smrtonosnega pa bo konec veselja.
generator
26. 04. 2021 20.15
+2
O tem govori Michael Yeadon - cepite in boste ustvarili pošast.
Krematorij666
27. 04. 2021 10.40
+2
Samo ta pošast zna na koncu udariti necepilce. Virus mutira v mocnejšo verzijo, da premaga cepivo, necepljenega pa lahko to pokoplje. Žal nimamo pojma kaj je dobro, in tollk v info, nisem cepljen, ne mislim se a vseeno s ne delqm norca iz virusa.
Rene Jelinčič
26. 04. 2021 19.27
+2
Se pravi to bo vzrok za jesensko norijo,fašizem in diktaturo cela Eu en veliko koncetracijsko taborišče to bo veselo ,ko bo narodu prekipelo!
zemljan10
26. 04. 2021 18.50
+2
Meni se zdi, da je v Zimbabveju še slabše.
okinse
26. 04. 2021 16.34
+6
Indija nikoli zanimiva z nobeno novico. Samo sedaj smo jo izbrskali da delamo sceno in ustrahujemo ljudi. Tja pa itak nobeden ne more da bi preveril resnico. Napihovanje, ustrahovanje in izgovori za nesposobnost kvazi strokovnjakov, egoistov ki vodijo dramo pri nas.
Rene Jelinčič
26. 04. 2021 13.58
+5
Ta brezna,prepadi in ne vem kaj še bodo izginili v trenutko ,ko bo narod imel zadost in bodo svetovni oblastniki dobili krepko brco v rit.
Uporabnik1515261
26. 04. 2021 16.58
+2
Točno tako! Indija ima polovico vse svetovne lakote in dnevno tisoče umrlih zaradi nje. Zdaj pa kar v breznu...Kje ste bili pa prej svetovni dušebrižniki??? Trenutno je cca 800.000 ljudi po svetu v breznu lakote! Seveda, zdaj pride prav covid, da si operejo vest indijski in svetovni voditelji, ki jih skrbi le lastna rit...seveda, tudi drugod po svetu je podobno.
vks
26. 04. 2021 20.48
Tako je in ravno takrat, ko je tam plus 40 cez dan.
Max Mall
26. 04. 2021 13.28
+3
Sedaj več ne veste kaj bi,ste pa INDIJO našli-čista dežela,malo ljudi,zdravstvo vrhunsko,vodo imajo najboljšo na svetu itd...
Uporabnik1515261
26. 04. 2021 17.01
+1
Slaba vest vseh voditeljev in le še strašenje...Ne pozabimo, da ima Indija 1,4 milijarde prebivalcev. Sami izračunajte okužbe in smrti na milijon in ne boste več tako padali na finte... Ja, pa š primerjajte s SLO.
Rene Jelinčič
26. 04. 2021 12.40
+3
Napišeš umrljivost v INDIJI zraven letnico,ki jo želiš pa t bo takoj jasno kakšno propagando gonijo,umrljivost v Indiji zaradi,revščine,lakote,katastrofalnih higijenskih razmer,rasnih predsodkov,deskriminacije imajo največjo umrljivost otrok starih do 5let na svetu itd to je katastrofa in enormne tevilke smrnosti zaradi teh posledic,tako ,da kovid sploh ni primerljiv s temi številkami,ki so milijonski.
Krematorij666
26. 04. 2021 13.19
+4
Torej če so milijonske žrtve drugje je Covid le kolateralna škoda? Torej v Sloveniji umre XY stevilo ljudi zaradi XY razlogov zato je nepotreben zakon brez alkohola v avtu. Saj tam jih čisto malo umre glede na celotno smrtnost.
tokom
26. 04. 2021 12.39
-4
Vsr ki trosite nebuloze tukaj, češ, samo nateg, nič posebnega, mediji napihujejo, kaj če bi bili vsaj toliko, da sami pogledate drugje, kaj se tam dogaja, recimo greste na twitter in pogledate, kaj poročajo Indijci iz Delhija itd., potem se pa zamislite nad svojo nizkotnostjo...
Uporabnik1515261
26. 04. 2021 17.03
-1
Svetovni voditelji so tisti, ki bi se morali že zdavnaj zamisliti nad svojo nizkotnostjo!!! Indifja ima polovico vse svetovne lakote, a zdaj pa ti misliš, da bodo tisoči umirajoči od lakote po indijskih velemestnih ulicah preboleli COVID? Pa ga sploh ne minimiziram, ga jemljem resno.
Antena
26. 04. 2021 12.32
+4
Vsa leta so lenarili sedaj pa svetovna pomoč. Lenuhi koruptivni narod pa nastrada
Frasnel12
26. 04. 2021 12.19
+12
V indiji pa je normalno da umrle zažigajo na prostem če še morda kdo neve!!!
Uporabnik1515261
26. 04. 2021 17.04
+0
Seveda narod ne ve, zato pa še lažje strašijo s tem dramatiziranjem...
Frasnel12
26. 04. 2021 12.18
+6
A vi še kar verjamete novicam in tem novinarjem😂😂oni iz muhe naredijo slona se doživel na lastni koži!!!Tako,da je vse treba jemati z rezervo!!!
Uporabnik1515261
26. 04. 2021 17.04
+0
DSS
26. 04. 2021 11.59
-6
Vsi dvomljivci vabljeni v Indijo pa tam serjite klanfe......je virus.....ni virusa.
Rene Jelinčič
26. 04. 2021 12.01
+10
Ti pa lepo v neprebojni bunker in ostani tam,rit prestrašena!
thetech
26. 04. 2021 12.13
-5
A ti še kar nabijaš to foro z bunkerjem? Z argumenti ne gre, kajne? Tipično!
Rene Jelinčič
26. 04. 2021 12.19
+9
Razišči malo,če gre ARIZONA ,TEXSAS NIČ OMEJITEV,NIČ VIRUSA,NIČ MASK ,NIČ ZAPIRANJ,ŽIIJO ČISTO NORMALNO.
Rene Jelinčič
26. 04. 2021 12.22
+4
Utipkaš umrljivost v Indiji in prebereš pa ti b potlej bolj jasno ali pa tudi ne se mi zdi ,da imaš kar trdo bučo.
Uporabnik1515261
26. 04. 2021 17.06
-1
Tudi v času brez virusa, tam po pločnikih stopaš mimo-ali pa- čez umirajoče...Le pojdi v Delhi!!!
Uporabnik1515261
26. 04. 2021 17.06
-1
Rene Jelinčič
26. 04. 2021 11.51
+7
Kdo bo naslednji v breznu?Etiopija?Bangladeš?Nigerija same napredne in uspešne države a ne?tem za strašenje in gonjenje agende vam zlepa ne bo zmanjkalo.
kopalisce
26. 04. 2021 11.35
+5
Zlom sistema... Kaksen zdravstveni sistem pa imajo? Da vidis, ni potrebno dalec. Samo na yt skocis in vtipkas "dentist in india". Implantante vsadijo kar na ulici... Ne prodajajte buck...