Korona

Lejko Zupanc: Vse, ki trdijo, da virusa ni, vabim, da se nam pridružijo pri delu

Ljubljana, 08. 10. 2020 16.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Zaradi naraščanja števila obolelih s covidom-19 UKC Ljubljana ostale bolnike z infekcijske klinike seli v Bolnišnico dr. Petra Držaja. Klinika bo tako obravnavala le še bolnike s covidom-19, je povedal generalni direktor Janez Poklukar. V UKC so že ustavili poseben program, če bo stanje slabše, bodo odpovedovali tudi ostale. Lejko Zupančeva je domove za ostarele pozvala, naj čim prej zagotovijo rdeče cone.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kadrovska stiska v bolnišnicah
    03:22
    Iz 24UR: Kadrovska stiska v bolnišnicah
  • Iz SVETA: Rdeče cone v domovih za starejše
    03:17
    Iz SVETA: Rdeče cone v domovih za starejše
  • Iz SVETA: Pripravljenost bolnišnic
    03:11
    Iz SVETA: Pripravljenost bolnišnic

 

Po besedah generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Janeza Poklukarja bodo danes in v petek v Bolnišnico dr. Petra Držaja v Šiški preselili dva bolnika z intenzivnega oddelka infekcijske klinike in 13 bolnikov z navadnega oddelka, dva bolnika pa bodo prerazporedili znotraj samega UKC Ljubljana.  

Kapaciteta v Šiški sta dve nadstropji in v vsakem po 19 postelj, kar za Infekcijsko kliniko pomeni več kot 30 novih prostih postelj za bolnike s covidom. Po besedah Poklukarja se bo sprostilo 15 do 19 postelj na rednem oddelku in deset na intenzivi. 

Infekcijska klinika bo tako obravnavala le bolnike s covidom-19, bolnike, ki so bili v stiku z okuženimi in ne morejo iti takoj na navadni oddelek, imajo pa tudi sivo cono, v kateri so bolniki, ki so že v diagnostični obravnavi, a še ni znano, ali so okuženi ali ne.

Ob tem je Poklukar opozoril, da zgolj podatki o obravnavi bolnikov s covidom-19 ne dajejo dejanske slike o obremenjenosti zdravstvenega sistema, pač pa je treba poleg podatka o tem, koliko okuženih obravnavajo, upoštevati tudi, koliko imajo še karantenskih postelj in koliko postelj v sivi coni.

V karantenskih posteljah so po njegovih besedah bolniki, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, vendar so bili pred sprejemom v kontaktu z okuženo osebo in zanje ni mogoče napovedati, ali bodo v naslednjih 14 dneh zboleli za covidom-19 ali ne. "Zato jih ne moremo dati med ostale bolnike, ampak jih moramo obravnavati posebej. Tako dejansko vzporedno peljemo tri sisteme," je dejal v izjavi za medije.

UKC Ljubljana bolnike z infekcijske klinike seli v Šiško.
UKC Ljubljana bolnike z infekcijske klinike seli v Šiško. FOTO: Bobo

Opozoril je, da jim zaradi naraščanja števila bolnikov, povezanih s covidom-19, primanjkuje zdravniškega kadra, zato so že ustavili izvajanje posebnega programa, ki so ga izvajali zunaj rednega delovnega časa. Če se bo v prihodnje pritisk na bolnišnice še nadaljeval, bodo morali po njegovih besedah začeti postopoma ustavljati tudi ostale programe, naprej verjetno nenujne, kot so operacije kolka ali kolena, nenujne operacije žolčnika in podobno.

O seznamu programov, ki bi jih začeli ustavljati najprej, Poklukar danes ni želel govoriti, ker da mora iti za dogovor na ravni strokovnega sveta UKC. "Usmeritev pa bo verjetno podobna kot v prvem valu," je dejal.

Ali bo treba ustavljati tudi druge programe, je sicer po njegovih besedah odvisno predvsem od državljanov oziroma tega, kako dosledno se bodo držali ukrepov. "Danes ga namreč ni zdravstvenega sistema, ki bi zdržal brez sodelovanja vseh, in tako bo tudi pri nas," je dejal. Odpovedovanja programov si po njegovih besedah ne želijo, a bo nujno, da lahko pomagajo okuženim, ki potrebujejo hospitalizacijo.

Posebej je opozoril na težavo lažne varnosti tistih, ki so imeli negativni test za novi koronavirus. Če dobite negativni test, je to le podatek za tisti trenutek in še ne pomeni, da v sebi nimate virusa in da ne boste kužni. Lahko ste kužni čez dva dni. Zato se je treba, vse dokler simptomi povsem ne izzvenijo, obnašati odgovorno, je dejal. Pozval je tudi k uporabi aplikacije #OstaniZdrav, ki je lahko "veliko dodatno orodje".

Lejko Zupanc: Če mislite, da virusa ni, se nam pridružite pri delu

Predstojnica klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc je pozvala domove za ostarele, naj čim prej zagotovijo rdeče cone, kamor bi lahko po potrebi premestili oskrbovance, "ker bomo lahko le na ta način preprečili širjenje virusa po domovih za starejše". "Kapacitete vseh negovalnih postelj v državi so namreč nedvomno premajhne, da bi zagotavljale sprejem vseh, ki bi se okužili," je dejala.

Tudi sama je pozvala k spoštovanju ukrepov. "Naj se prenehajo druženja, ki pogosto potekajo malo na skrivaj. Ljudje naj se držijo nošnja mask, razkuževanja rok in ohranjanja fizične razdalje. Če se bomo tega držali, bomo virus hitro obvladali, če pa tega ne bo, si ne upam napovedati prihodnosti. Smo pa lahko videli, kako je bilo v Braziliji, ZDA in Italiji, ko ni nič delovalo," je opozorila. Vse, ki trdijo, da virusa ni, da je vse skupaj prevara, in da karantena ni potrebna, je povabila, naj se jim pridružijo pri delu in se sami prepričajo, kakšno je stanje.

Kljub že 23 okuženim med zaposlenimi in 33 v karanteni, delo v mariborskem UKC poteka nemoteno, nobenega oddelka ne zapirajo. "Če se bodo številke še večale, lahko višamo številke postelj, ampak bomo morali razmišljati, katere programe bomo ustavljali, da bi kadrovsko zmogli," pojasnjuje direktor.

Jeseniška bolnišnica zaradi pomanjkanja kadra zaprla tri oddelke 

Ob povečanju števila okužb z novim koronavirusom na Gorenjskem in po celotni državi narašča tudi število okuženih zaposlenih v jeseniški bolnišnici. Vladni govorec Jelko Kacin je na današnji tiskovni konferenci povedal, da se epidemiološka situacija na Jesenicah še naprej slabša. 

V petek so med zaposlenimi imeli 12 potrjenih okužb, večinoma med osebjem v zdravstveni negi, v ponedeljek je številka poskočila na 19, danes pa jih je že 27, so povedali v bolnišnici. Poleg 27 zaposlenih, ki so zaradi pozitivnega testa na okužbo v bolniškem staležu, je odsotnih še sedem zaposlenih, ki so v karanteni ali izolaciji. Bolnišnico zato pesti velika kadrovska stiska. "Poleg že siceršnjega pomanjkanja medicinskih sester imamo ob sedanjem izpadu velik kadrovski problem," je poudaril direktor bolnišnice Mark Toplak. 

Zaradi pomanjkanja kadrov so zaprli oddelke abdominalne kirurgije, poškodbene kirurgije in gastroenterologije, težave z izvajanjem programa imajo tudi na drugih oddelkih. Tako so v bolnišnici nehali izvajati nenujne posege. Zaradi kadrovskega primanjkljaja težko pokrivajo še dejavnost dialize. 

V bolnišnici imajo trenutno šest bolnikov, okuženih z novim koronavirusom, saj jih zaradi situacije v državi ne premeščajo več v druge bolnišnice. Jeseniška bolnišnica sicer uradno še ni postala covid bolnišnica, saj na morebitni sklep ministrstva še čakajo. So pa v prvem nadstropju uredili oddelek za covid-19, tako kot spomladi v času epidemije. 

"Trenutne razmere v bolnišnici so zapletene. Ker imamo tudi covid-19 bolnike, smo se že začeli reorganizirati," je povedal Toplak. Pojasnil je, da to vpliva tudi na ostale programe. "Izvajali bomo vse, kar je nujno in kar je možno izvajati, o čemer odloča stroka," je izpostavil novi direktor jeseniške bolnišnice. 

Splošna bolnišnica Jesenice
Splošna bolnišnica Jesenice FOTO: POP TV

Dobra novica pa vsaj iz Črne na Koroškem – tja je že prišla prva kadrovska okrepitev, varuh iz centra za usposabljanje Dobrna. Jutri pričakujejo še dodatno pomoč iz Dornave, Radovljice ter z Vrhnike. Medtem ko jim intenzivno pomaga nekaj prostovoljcev.

Noč: Od 10 do 20 odstotkov obolelih bo potrebovalo bolnišnico

Skrajni čas je, da pripravimo bolnišnice, tako običajne kot intenzivne oddelke, da bomo kos povečanemu prilivu bolnikov s covidom-19, je danes opozoril vodja strokovne skupine za intenzivno nego Marko Noč. Po njegovih besedah se moramo zavedati, da bo od 10 do 20 odstotkov obolelih potrebovalo bolnišnico, število novih okužb pa narašča.

Spomnil je, da že od nabave ventilatorjev ob prvem valu epidemije poudarja, da bo ob hitrem naraščanju števila novih okužb, s katerim smo sedaj soočeni, težava kader in ne oprema. "Nihče ne more povedati natančne številke, koliko kadra primanjkuje. Vse je namreč odvisno od situacije, koliko bolnikov bo prišlo v bolnišnice in koliko jih bo potrebovalo intenzivno nego," je dejal.

Po njegovih besedah je nesporno dejstvo, da se bo zaradi naraščanja števila novih okužb povečal pritisk na bolnišnice, da bo zdravstvenega kadra primanjkovalo in bo zato treba začasno ukinjati elektivne programe. "Kader bomo morali premeščati na oddelke za bolnike s covidom-19, pri čemer je treba tudi upoštevati, da se v drugem valu srečujemo z bistveno večjo obolevnostjo medicinskega osebja kot v prvem valu," je dodal. Pri zdravstvenemu kadru so po Nočevih besedah zagotovo glavno ozko grlo medicinske sestre. "V ljubljanskem kliničnem centru je trenutno razpisanih več kot 100 prostih delovnih mest za medicinske sestre, a praktično ni prijav," je ponazoril.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (663)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dante Kersi
10. 10. 2020 12.17
+3
Dr Rainer Fullmich je odvetnik v primerima velikih nategov laži korporacija bančnih malverzacij pripravlja z timom vrhunskih svetovnih odvetnikov 1000 doktoa medicine in znanstvenika največeg kalibra tudi nobelovaca pripravlja podignut timsku optožnicu na primeru lažne namestene covid epidemije zoper vodstva whorganizacije za zločin proti čoveštva. Tudi za lazni covid test in lažne medijske pisave sporočila glede smrti in poškodbi od corone
123maradona
10. 10. 2020 15.26
+3
Na enem podstrešju manjka nekoliko desk....
pesnitev
11. 10. 2020 09.50
+0
valkirie
09. 10. 2020 17.24
+3
tukaj sta 2 problema: 1: shirano zdravstvo- ne vem kdo bo uredil odtekanje denarja kader se da uvozit sicer??? zato tudi ne bo sester in zdravnikov da bi skrbeli za vas in zato se moramo VSI merkat tudi ce ste mlajsi. al vam je vseeno da nalezete svoje stare starse? 2: ni vam jasno da studije kazejo da se virus hrani tudi v mozganih v glavnem ni tako nedolzen kot gripa in ravno zato tudi ce ga prebolite se bodo lahko sele kasneje pokazale posledice oz nekaterim so se ze- poskodovana pljuca, oslabelost itd... torej sestejte 1 in 2- vsi moramo nosit maske in ne kasljat in lest drug po drugem dokler ne bo cepiva. glede cepiva pa tudi mene skrbi- mrtev virus gor al dol ampak ce pa ocitno niti sami ne veste vsega o njem? v riti smo
pesnitev
11. 10. 2020 09.52
+2
FAUSTOS1
09. 10. 2020 15.43
-1
NIHČE ne trdi da virusa ni to govorijo le janšisti ,da potem lažje terorizirajo lasten narod.
mr1924
09. 10. 2020 12.17
+3
Ne vem ali provocirate ali ste res tako “preprosti” in neuki, da pišete take nebuloze. Če 90% okuženih zboli z blažjo obliko in ne potrebuje bolnišnice, kaj naj naredimo z ostalimi težje bolnimi? Prepustimo naravi? Pustili ste se zmanipulirati določenim “strokovnjakom” in zlivate gnojnico po infektologih, ki opozarjajo. Vse, kar vam zmanjša cono udobja , smatrate za grožnje in omejevanje svobode. Nekaj časa se bomo morali hočeš, nočeš prilagajati. In če ne bomo začeli takoj, bomo predvsem mi, običajni državljani najbolj nasrkali.
SLObunkeljn
09. 10. 2020 12.24
+2
Točno tako, ne vem, a je res tako težko kihati v rokav, ne sedeti eden na drugem v lokalih in si dobesedno pljuvati v usta, nositi masko v trgovinah in drugih javnih prostorih, kihati v rokav in si razkužiti roke in natakniti rokavice ko otipavate sadje in kruh? Pa saj to so večinoma osnovne higienske navade, ki bi jih va 21. stoletju civilizirani ljudje morali imeti že privzgojene. Higiena rok je zgleda najtrši oreh, a ne? Žalostno!
Zentrum
09. 10. 2020 12.52
+1
Če 90 % zboli z blažjo obliko in ne potrebuje bolnišnične obravnave, je to večina, je res? Zakaj bi torej morala večina potegniti kratko zaradi manjšine? Pa ne samo to, v teh 10 %, ki na koncu pristane v bolnišnici, so raznorazni kronični kadilci, alkoholičarji, debeluhi in taki, ki za vitamin D do septembra še slišali niso. Pa tudi, ko so, se jim je bilo očitno pretežko sprehoditi do najbližje lekarne po tablete/kapljice. Zakaj bi torej meni moralo biti mar za njih, če pa še sami sebe zaničujejo?
Soulless
09. 10. 2020 13.27
-1
@Zentrum : zato, ker lahko, da bo prišel čas, ko bo zate skrbel kadilec, močnejši človek (po tvoje debeluh) ali pa človek, ki ga rad da kdaj na zob....
Zentrum
09. 10. 2020 13.52
+3
Verjetno ga bo prej pobralo od raka ali kapi zaradi zamaščenosti žil.
pesnitev
11. 10. 2020 09.54
-1
Bravo mr1942! Ne vem, kaj je narodu,da sa se pusti manipulirat od nestrokovnjakov in tistih, ki bi radi ležerno uživali naprej, kot da ni epidemij!
pesnitev
11. 10. 2020 09.54
Zentrum
09. 10. 2020 10.55
+2
Gospa Lejko Zupanc, vaše vabilo sem sprejel in se danes zjutraj odpravil do vaše infekcijske klinike, kjer pa me vaš varnostnik ni spustil naprej, češ da ni bil seznanjen o nobenem vabilu za ogled klinike. Moram priznati, da sem bil kar malo užaljen.
123maradona
10. 10. 2020 15.28
+1
pesnitev
11. 10. 2020 09.56
-1
Zentrum, še malo zanikaj vse skupaj pa te bodo pripeljali na kliniko, morda boš celo preživel-...
cobra2422
09. 10. 2020 09.18
+4
No kje se lahko prijavimo,da preživim par dni z njimi..?.
pesnitev
11. 10. 2020 09.57
-1
JasnaOra
09. 10. 2020 08.40
+1
To je zločin, ki se izvaja načrtno...namerno! Z veseljem pridem pomagat oskrbovat paciente s Covidom...Banda zločinska! Še nihče ni umrl zaradi Covida! Nihče!
zigajan11111
09. 10. 2020 08.52
+3
Bravo,samo 70%glupih slovencev se vedno verjame vladi in medijem...
Soulless
09. 10. 2020 13.30
+2
Bravo za tako ozkogledno razmišljanje. Virus ti oslabi imunski sistem. Pa ti veš kaj dela imunski sitem 24/7?
pesnitev
11. 10. 2020 09.58
Jasna, to mnenje je nastalo v neki naplankni glavi, torej tudi kuge ni bilo v srednjem veku in nihče ni umrl...
Škrinca
09. 10. 2020 08.35
+0
baba na sebi še nikoli ni imela skafandra, sedaj pa cvili naj jaz pridem zastonj opravljati njeno delo za katero je zelo dobro plačana
PridenDrzavljan
09. 10. 2020 08.30
+7
Ga.Zupanc jaz se vam z veseljem pridruzim pa me peljite malo okoli pa ,da isprasamo ljudi kako res trpijo za to vaso korono...pa nehajte nakladat lazi iz dneva v dan,nihce ni rekel da virus ne obstaja ampak to ni apokalipsa kot jo vi predstavljate...da ni kadra pa je kdo kriv? In zaradi tega trpijo ljudje ,ki bi radi delali pa v kratkem vec ne bodo mogli,pol pa vas prosim ,da se tudi vi strokovnjaki odpoveste svojim placam ,ce vam je tako lahko svetovat,zapret treba to in ono....prenehajte ze s tem enkrat
pesnitev
11. 10. 2020 09.59
-3
O, kolikor plusov, toliko vzaplankancev kot ste vi, Lero krat 1000
Jak Tobim
09. 10. 2020 08.20
+14
tale manipulacija je dosegla nivo, da te silio na bruhanje - ob epidemiji virusa se ukrepa proti ljudem, namesto proti virusu. halo, tale, ki je za naše razmere naravnost bajno plačo zapravila v vili na samem v Toskani, kjer je nočitev za eno osebo vredna v tisoč ali več evrov, kliče tiste, ki trdijo, da virusa ni (teoretike zarote), da se jim priduži na inekcijski pri delu s starimi ljudmi priklopljenimi na ventilator (umirajoči za koronovarisno pljučnico). Pa to je noro - gre se za upor zdravega razuma pri ukrepih zoper ljudi, ki na širjenje virusa nimajo nobenega drugega vpliva, kot da naredijo večjo smrtnost populaciji (vzamejo več let življenja), kot jo zločin vseh zločinov oz. karantenizacija (ponovno izziv vsem, ki poznajo eno samo v zgodovini človeštva, ki ni imela za posledico lakote, vojne, diktature, da jo imenujejo), kot bi jo bio-infektivni agens pri upoštevanju higiene kašlja, rok, sanitarij in držanju fizične distance. Loleki, ki trdijo da viusa ni niso problem, te znanost v milijardinki sekunde povozi - težava pa je, da se fahidiotski zločin stroke skriva za teoretiki zarote, da se ne bi razkrilo vso pokvarjenost zdravniške klike, ki uvajajo zgodovinsko empirično dokazana zločinske ukrepe namesto, da bi svoj napor posvetili dobrobiti ljudi in varovanju rankljivih ter ogroženih v populaciji, ki jo kopronavisu večinoma ogroža šele takrat, ko je življenje pri koncu. skrivanje za ljubeznijo, bratstvom in enostnostjo,.. sedaj pa še za najbolj cenjeno dobrino pri ljudeh, to pa je zdravje.. vse to smo že tolikokrat videli - ga ni zločinca na planetu, ki ne bi to počel v imenu najvišjih vrednot. podlo. virus se zdravi z zdravili, preprečuje s populacijsko imunostjo in cepivi,.. javno zdravje se zagotavlja s stalnim delovanjem zdravstva, šolstva in zaposlitev, na osebni ravni pa je za preprečitev širjenja virusa pomembna dobra fizična in psihična kondicija, pravilna prehranjenost, bivanje v senci ali na toplem in suhem in predvsem čisti zrak. kaj je teta naredila, da prepove, zdaj in takoj, kurjenje drv po dolinicha, ki imajo zrak huje onesnažen od new delhi-ja pozimi? kaj,..? ma, tega, kar se znanstveno nedvoumno lahko podpre pri epiodemiji, stroka pa je vse povozila in ubila ljudi je toče. kdorkoli, tudi najboljši imunolog tega planeta prof. Ihan lahko gredo poglavje po poglavju v kateremkoli mikrobiološkem učbeniku pa jih bo znanje nasproti temu kar oni iz njega uvedejo takoj povozilo na celi črti. povozili pa so jih že švedski epidemiologi, zdravniki iz karolinska univerzitetne bolnice, nobelovci in epidemiologi, ki poskušajo in poskušajo in poskušajo,..pa ne pridejo v medije, povedati, da se proti virusu bori na način, davirus omejuješ in pomagaš ljudem. ljudem pomagaš, virusu škodiš - nikoli obratno. in v tem grmu tiči zajec in ne v teoretikih zarote. ti imajo svoje mesto v demokratični družbi in se z njimi lahko debatira z znanstveno podprtimi dejstvi.
maske-so-padle
09. 10. 2020 08.18
+6
Naj odprejo samoplačniški oddelek za Covid in bo kar naenkrat dovolj tako postelj kot kadrov. Teh istih kadrov, ki jih zdaj ni dovolj. Enako kot tudi na vseh drugih področjih zdravstva. Odstranitev virusne bradavice - čakalna doba za otroke pri UKC - derma prva polovica junija 2021 s tem, da imajo na svoji internetni strani napisano, da tega itak ne delajo, ker imajo druge bolj zapletene primere. Ob plačilu pri privatniku v dveh tednih. Najbolje je imeti redno državno službo z nepredstavljivimi količinami dopusta in rednim usposabljanjem, ter potem to znanje koristiti v popoldanskih samoplačniških ambulantah. V kateri branži je to še mogoče ?
piron
09. 10. 2020 08.14
+4
Jaz se pa nekaterih od teh zdravnic, ki se zdaj veliko pojavljajo, spominjam, kako so še pred kratkem na vsakem simpoziju ali kongresu "težile" za dodatno majčko ali darilno vrečko sponzorjev. Lepo bi bilo, če bi se jih še po čem - na primer kakšni dobri strokovni predstavitvi...
delbond
09. 10. 2020 08.04
-6
ajde Potrč, pokaži sedaj kaj imaš med nogami...haha že vemo da se ti je skrčil..Lili ne bo vesela ravno, še dobr da je poštar mlad..haha
Matrax
09. 10. 2020 08.03
+4
Ova misli, da ji bomo zastonj hodli pomagat 😂 teta zbudi se😴
pesnitev
11. 10. 2020 10.01
-3
Ta teta ti bo rešila življenje, do kasterega pa ti očitni ni preveč mar, veseljak Matrax
CrazyMachines
08. 10. 2020 21.59
+9
Tale teta iz naslovnice prispevka pa bi lahko igrala negativko v Matilda 2 filmu 😁
pesnitev
11. 10. 2020 10.02
-1
Ti Crazy pa boš igral glavno moško vlogo, buuuu
kojnusar
08. 10. 2020 21.58
+3
moj stric tuli, da virusa ni.
Leviizgubljeni
08. 10. 2020 21.57
-8
Ajde Marko Potrč, izkaži se, oa boš lahko malo tudi s pacienti bildal!
kojnusar
08. 10. 2020 21.57
-3
Periot222
08. 10. 2020 21.49
+5
GOSPA VEMO KAJ JE GRIPA VEMO KAJ JE PREHLAD IN VEMO KAJ JE PLJUCNICA!!!!!!!!!!!
Periot222
08. 10. 2020 21.53
+8
GOSPA PA VI VESTE KOLIKO LJUDI JE ZE IN KOLIKO JIH BO SE UMRLO OD DRUGIH BOLEZNI IN KDO OD VAS BO ODGOVARJAL ZA TO?
Franc Remškar
08. 10. 2020 21.58
+4
Ali si spregledal, da je to "kužna" bolezen, ki ni infarkt rak prehlad ...
macehav
08. 10. 2020 21.49
+14
V zadnje pol leta že večkrat slišan stavek zdravnikov, seveda privat: "Za tako dober denar nismo še nikoli tako malo delali:"
piron
09. 10. 2020 08.10
+3
Jaz se pa nekatere od teh zdravnic, ki se zdaj veliko pojavljajo, spominjam, kako so še pred kratkem na vsakem simpoziju ali kongresu "težile" za dodatno majčko ali darilno vrečko sponzorjev.
acromega
08. 10. 2020 21.48
+4
A lahko nekdo pojasni, zakaj je vlada urgentno kupila 200 golfov, ko pa imamo kapaciteto oskrbe 30 ljudi na golfih?