Korona

'Vsesplošno merjenje temperature ni obvezno niti smiselno'

Ljubljana, 29. 09. 2020 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
146

Informacijska pooblaščenka opozarja, da glede na veljavne predpise merjenje telesne temperature nikakor ni nujen in smiseln ukrep vedno in povsod, sploh ker lahko vodi v nezakonito zbiranje osebnih podatkov. Za obvezno in vsesplošno merjenje temperature na način, da se obdeluje osebne podatke, namreč ni pravne podlage. O potrebnosti in smiselnosti tega ukrepa mora vedno presojati medicinska stroka, ki mora upoštevati veljavne predpise in zasledovati načelo sorazmernosti, še navajajo v uradu informacijske pooblaščenke. Premier Janša pa je medtem navedbe pooblaščenke označil za "popolnoma napačne, nestrokovne in skrajno škodljive".

V uradu informacijske pooblaščenke poudarjajo, da ukrepa ne bi smeli odrejati, če je mogoče primerljiv učinek doseči z milejšimi ukrepi.
V uradu informacijske pooblaščenke poudarjajo, da ukrepa ne bi smeli odrejati, če je mogoče primerljiv učinek doseči z milejšimi ukrepi. FOTO: Dreamstime

Informacijska pooblaščenka (IP) zaznava, da se v javnosti širijo številne napačne in celo zavajajoče informacije ter ponudbe glede uvedbe merjenja temperature zaposlenih, obiskovalcev in drugih. "To povzroča stisko delodajalcev in drugih predstojnikov, ko se odločajo o tem, ali je merjenje resnično potrebno in nujno ter v katerih primerih," pravijo v uradu IP.

IP glede na veljavne predpise tako ugotavlja, da merjenje temperature nikakor ni nujen in smiseln ukrep vedno in povsod. "Gre za ukrep, ki ob neustreznem izvajanju lahko vodi v množično in nezakonito zbiranje osebnih podatkov, zato posplošenja in odločanje o uvedbi merjenja brez konkretnih utemeljitev in upoštevanja vseh možnih drugih milejših ukrepov niso na mestu." Ob tem IP izpostavlja, da je merjenje možno izvesti tako rekoč brez trajne obdelave osebnih podatkov, kar je zasebnosti bistveno bolj prijazno.

Za obvezno in vsesplošno merjenje temperature na način, da se obdeluje osebne podatke, namreč ni pravne podlage, na kar je IP že opozoril v sporočilu za javnost. IP ob tem pojasnjuje, da delodajalci ali druge organizacije, ki niso izvajalci zdravstvene dejavnosti, kot na primer vzgojno-izobraževalne ustanove, glede na določbe veljavne delovno-pravne in druge zakonodaje v običajnih razmerah niso upravičeni do obdelave zdravstvenih podatkov zaposlenih, otrok ali drugih oseb, med katere sodijo tudi podatki o telesni temperaturi. "Za vsako takšno obdelavo mora namreč imeti delodajalec ali druga organizacija pravno podlago, veljajo pa tudi vse druge določbe Splošne uredbe o varstvu podatkov," navajajo v uradu.

IP zato opozarja, da mora o potrebnosti in smiselnosti tega ukrepa vedno presojati medicinska stroka, ki mora pri presoji upoštevati veljavne predpise in zasledovati načelo sorazmernosti. Ukrepa torej ne bi smeli odrejati, če je mogoče primerljiv učinek doseči z milejšimi ukrepi (na primer podpis izjave). Če se na ravni posameznih organizacij tak ukrep opredeli kot nujen, potreben in učinkovit, potem ga je treba izvajati na način, ki najmanj posega v telo in zasebnost posameznika in brez prekomerne obdelave osebnih podatkov, še poudarja informacijska pooblaščenka.

Na sporočilo informacije pooblaščenke pa se je na družbenem omrežju Twitter odzval tudi predsednik vlade Janez Janša. "Popolnoma napačno, nestrokovno in skrajno škodljivo. Zrelo za kazensko in odškodninsko odgovornost," je zapisal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Več pojasnil glede tehnologij za merjenje telesne temperature so podali pri Laboratoriju za metrologijo in kakovost s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, saj gre za problematiko, ki je trenutno zelo aktualna. 

Tabela - merjenje temperature

Ustvarili so posebno tabelo, iz tabele je razvidno, da je za množični nadzor možno uporabiti najbolj moderno tehnologijo brezkontaktnega merjenja, vendar z najmanjšo točnostjo in možnim neustreznim odločanjem. "Zato je v naslednjem koraku identifikacije obolelih za bolj točno merjenje potrebno uporabiti kontaktno merjenje temperature," so zapisali na spletni strani. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (146)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan Emerši?
01. 10. 2020 13.28
V Nemčiji, kjer delam, se meri temperatura s čelnim termometrom ob vstopu v objekt. Pri tem nihče ne legitimira nikogar, razen v primeru, da merjeni ima temperaturo povišano nad 37,5. Po navodilih se takemu po 15 minutah meritev ponovi in istočasno obvesti njegovega vodjo. To je edini primer, da se osebo legitimira, oz. vzamejo njegovi ime in priimek in kdo je njegov vodja. Zato skrb pooblaščenke o izigtavanju osebnih podatkov ali česar koli podobnega ni na mestu.
Bojan Emerši?
01. 10. 2020 13.29
Dejan Matvoz
01. 10. 2020 10.01
Se mi zdi, da ima medicinska in vsa ostala stroka bolj malo besede pri tem! Vse odločitve vlečejo politiki, tudi če so skriti za NIJZ-jem...
jspatipaon
30. 09. 2020 08.53
+3
Bolano kako nas ponižujejo
felix59 drugič
29. 09. 2020 20.26
-1
Ni mi jasno zakaj se sprenevedajo in temp. merijo na čelu , pod pazduho , za vratom . . . , ko pa je popolnoma jasno , da je temp. za točne podatke potrebno meriti v RITki. Zato zadostuje globok priklon , en ali dva momenta , in stvar je skoraj opravljena
lucinda
29. 09. 2020 17.15
+7
Zdaj bo vsak varnostnik vedel, kdaj ima katera ženska ovulacijo.
Bojan Emerši?
01. 10. 2020 13.30
Lucinda, ne se bat. Ni tako natančno. Je pa res, da temperatura niha od dneva do dneva.
Mptric
29. 09. 2020 16.39
+4
Marsikaj ni smiselno....od ukrepov do vasih clankov
mr.poper
29. 09. 2020 16.35
+14
Tega bo počasi dovolj koga iz dneva v dan nat......kdo dovoli janši da se sploh oglaša on ni stroka je navaden itelektualni bed..za to so zdravniki z ustrezno izob. da povedo kaj je prav.
DKR
29. 09. 2020 17.34
+3
pojtrarara
29. 09. 2020 17.36
+3
je pravna stroka glede podatkov, njihove zasebnosti in varovanja. očitno JJin dohtarji v imenu covida pozabljajo na vse pravne podlage, zakonitosti in naše pravice. da sploh se ne ponavljam,da je ukrep neumen, ker ne rešuje NIČESAR!
Opta Musi
29. 09. 2020 16.22
+14
Janša bi ze kazensko preganjal nekoga ki je laboratorijske teste izvajal in prišel do zaključka da res ni primerno, sam pa ne dviguje pošte. Jajo, meni so namerili 33.1. bi bil že mrtev...kar ovadi jih. Ne bo dolgo ko bos sam
Koronavirusovec
29. 09. 2020 16.19
+8
Ljudje, ki imajo korono imajo samo v okoli 75-80% vročino, skoraj četrtina je nima
Koronavirusovec
29. 09. 2020 16.13
+3
Kako lahko napišejo pod isto okence mesto merjenja pod pazduho in rektalno. Čeprav se uporablja isti termometer, je definicija vročine če imaš meritev 37.2 stopinj pod pazduho oziroma 38 stopinj kar je najbolj točno merjenje rektalno
Z0r98xyw
29. 09. 2020 15.32
+7
krek naj vpraša ivanośa doktorja prištinskega prava,kako z merjenjem temperature naprej
Zadomovino
29. 09. 2020 15.11
-10
KAJ IMA INFORMACIJSKA POOBLAŠČENKA VEZE Z EPIDEMIJO IN PREVERJANJEM TEMPERATURE??? AJA POPTV, 24UR!
pojtrarara
29. 09. 2020 15.51
+18
ima telesna temperatura posameznika je osebni poadetk vezan na zdravstveno stanje - in v tem pogledu zakonsko strogo zaseben. Ampak jajo in vsa stroka se očitno požvižga na obstoeječe zakone, pa na strokovnost tudi očitno - saj v eni drugi temi prav logarjeva dohtarca razlaga,da večina okužb nastane v predsimptomatskem stanju - torej ko človek še nima simptomov - torej tudi vročine ne in zatorej s takim ukrepom ne bomo nič pripomogli k ničemur... nadalje četudi ima kdo vročino in ni toliko odgovoren da bi sam doma počival, bo lahko to prekril s sredstvi za zbijanje vročine in lazil naokoli in ga s tem ukrepom spet ne bomo dobili - torej tudi strokovno ne opravičuje ničesar tak ukrep in je v tem pogledu popolnoma nesmiseln... še več lahko rečemo škodljiv, ker poveličevanje temperature kot znaka smrtnno nevarne nalezljive bolezni se je v našem zdravtsvu zdaj že izkazalo za strokovno napačno in škodljivo ravnanje, saj paciente s temp. , ki je posledica drugih težav, zdaj ne zdravijo, ampak jih pustijo čakati - saj povelučuejjo covid in kar predpostavijo da je temp. znak covida in med tem lahko prava bolezen napreduje, ker ostaja neztzdravljena, lahko tudi do tragičnega konca... Dajmo že enkrat zdrav razum vklopit, ker ta vlada in z njo zlizana prodana "stroka" je očitno pozabila na zdrav razum in tudi lastno odgovornost do zdravja naroda... kar nabira in nabira se - in na koncu bomo lahko te ljudi obrožili za ogrožamnje zdravja naroda prav s temi ukrepi... Ker ukrepi morajo biti taki, da rešujejo problem in ne škodujejo zraven... ti, ki pa jih sprejema stroka pa očitno ne rešujejo nič, so krepko nesmiselni in nelogični, delajo pa gromozansko škodo predvsem tudi na zdravju ljudi.
DKR
29. 09. 2020 16.04
-10
Ma, daj pojtrarara, blebetaš na dolgo in široko in nič ne poveš. Vsaka prijava na kakšen forum, vsak internetni nakup, plačilo UPN na pošti, prijava v npr. e- zdravje, zahteva od tega več osebnih podatkov kot je tole merjenje temperature! Glavno, da levaki lahko dnevno pljuvate po vladi in v svojih paranoičnih blodnjah vidite nekakšno zaroto!
pojtrarara
29. 09. 2020 16.26
+6
za take s tako ozko zmožnostjo razmišljanja kot ti, ne povem nič... očitno ti ne ločiš kaj je podatek o zdravstvenem stanju in kaj so drugi osebni podatki... pa tudi sicer je tak ukrep NEUMEN... beri v drugi temi - največjji problem naj bi bili asimptomatski bolniki - kar pomeni,da ti temperature NIMAJO, in poledično jih ne boš ugotovil... nadalje, če je nekdo tako neodgovoren da s covidom in temp. hodi naokoli, bo to še vedno kljub vsem merilcem lahko počel, saj obstajajo prosto dostopna zdravila za znižanje temp. in tako ga ne boš zaznal in bo prosto hodil naokoli in trrosil virus... KAJ TOČNO SI POTEM DOSEGEL S TEM UKREPOM - nič - ne zajameš niti asimptomatskih, niti neodgovornih, ki kljub temp hodijo naokoli, odgovorni s temp, so pa že zdaj brez tega ukrepa samo od sebe doma in počivajo... TOREJ IZPLEN TEGA UKREPA JE NIČ KORISTI...ZATOREJ LAHKO REČEMO,DA JE POPOLNOMA NEUMEN... še več, lahko rečemo, da škoduje pa tistim, ki imajo tem. in jo imajo iz drugih zdravstvenih vzrokov - ki NISO NEVARNA NALEZLJIVA BOLEZEN - in bodo ob takem ukrepu po nepotrebnem stigmatizirani in lahko celo tudi zaustavljeni v pravočasni zdravstveni obravnavi - to pa je celo škodljiva stran tega ukrepa... saj povelučuje temp. kot zanesljivi simptom covida - kar pa je huda strokovna napaka in s tem se povzroča zdravstvena škoda pacientom, ki imajo temp. iz drugih vzrokov in ne covida - a medicina zdaj drugih vzrokov sploh ne ugotavlja - primarno je covid, bolniku pa v tem času dokler se covid ne ovrže (to je navadno več dni) nastaja nepopravljiva zdravstvena škoda!
DKR
29. 09. 2020 17.35
+0
.......................bla bla bla bla..............
Bojan Emerši?
01. 10. 2020 13.41
Pojtrarara, očitno obvladaš virologijo v nulo. Torej se strinjaš, da so edini najzaneslivejši ukrepi za preprečevanje prenosa virusa temeljito umivanje rok z milom in razdalja, kjer pa to ni možno pa maske? Glede merjenja temperature pa se strinjam. Od marca, ko to moramo početi tu kjer delam v Nemčiji, sem videl rezultate od oznake Lo na termometru, pa do 37,0. V vmesnem času je bilo cca 50 okužb in eden preminuli. Vendar, ukrep je priporočila WHO in se izvaja. Pa še nihče se ne upira ampak se temu že smejimo. Vsi.
Psiho1
29. 09. 2020 15.07
-17
Kot običajno. Neka neuka pooblaščenka se ima za vrhunskega infektologa in epidemiologa. To je možno samo v Sloveniji.
krojacekhlacek
29. 09. 2020 14.58
+29
Moja pravi tako: Moški sploh ne potrebujejo, da jim kdo meri temperaturo. To pa zato ker vedo kdaj imajo 37...to je takrat k komaj, da še živijo.
kadabra
29. 09. 2020 14.57
+40
Jaz ne bom več plačeval zdravstvenega zavarovanja. Za take bedarije pa res ne bom metal stran denarja. Saj, če zbolim pa tako ali tako ne smem v zdravstveni dom, ker tja lahko vstopiš samo zdrav
111111112
29. 09. 2020 16.54
+5
Kar gre iz plače hočeš ali nočeš mora delodajalec kot tudi ti iz plačilne plačati, razen, če vemo na kakšen sistem delaš. Kar pa se tiče dodatnega zavarovanja pa se strinjam, čista bedarija AMPAK, če pa se ti zgodi nesreča in je treba operacija, potem ne joči, da je zavarovalnica kriva, si sam, srečno
kadabra
29. 09. 2020 19.01
+4
Bom pač plačal operacijo. Še vedno bo ceneje kot pa vsak mesec plačevat 200€ pa še k zdravniku ne smeš...
patria
29. 09. 2020 14.56
+22
Vse to so testiranja koliko smo se pripravljeni podrediti, samoomejiti, samoizolirati, samo - cepiti....
DKR
29. 09. 2020 14.48
-11
Tale Prelesnikova je približno iste sorte kot varuh človekovih pravic.
hansy
29. 09. 2020 14.48
+45
Zakaj imamo neke strokovnjake na nekih področjih, ko pa Janša, Kacin pa Hojs vse vedo?!
Kaj?mo
29. 09. 2020 14.47
+22
Seveda da info. poobleščenka opravlja svoje deloy se pravi varovanje podatkov v največji meri. Sicer je to mejen primer, ampak ji vsaj ne gre očitati da ne dela za svoj resor. Minister za kulturo po drugi strani pa....kot da je na ministrstvu za antikulturo.
storz909
29. 09. 2020 14.44
+34
Včeraj zvečer prišel v službo,mi na vratarnici zmeri temperaturo,pokaže toplomer,na njemu pa piše 34,5....mu rečem,če mu dela ,to čudo prav,al ne,ker sodeč po izmeritvi,imam podhladitev,al pa sm že skor hin....on pa men...."dela,dela....čist prav kaže...."....
RamzesII
29. 09. 2020 16.26
+3
Če sta merila zunaj, že mogoče. Temperatura se meri noter, najmanj 15 moraš biti v prostoru, preden izmeriš. Sicer bodo res za koga še mislili da ...