14°C
Podatki za dan: 1. 3. do 24.00
Oboleli
190,318
+729
+0.4%

'Interpretacija pravil se spreminja, ko jih kršijo posamezni ministri'

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA /Ti.Š. /
KOMENTARJI
220
Stranka SD bo zaradi nejasnosti, povezanih s pogoji za delovanje gostincev, ki v zadnjih tednih povzročajo nemire v panogi, zahtevala izredno sejo odbora DZ za gospodarstvo, po potrebi pa tudi izredno sejo DZ. "Na nas se obračajo številni jezni gostinci," je pojasnil poslanec SD Soniboj Knežak.

SD zaradi situacije v gostinstvu zahteva izredno sejo odbora DZ za gospodarstvo.
SD zaradi situacije v gostinstvu zahteva izredno sejo odbora DZ za gospodarstvo.FOTO: Shutterstock

Soniboj Knežak je v izjavi za medije izpostavil dnevno spreminjanje predpisov in določil o obratovanju in zapiranju posamičnih dejavnosti. "Prepričan sem, da vsi ministri ne poznajo vseh doslej izdanih predpisov za svoja področja," je podčrtal.

"Pod to vlado so pravila najmanj nejasna," je očital Knežak. Po njegovem se njihova interpretacija spreminja takrat, ko jih kršijo posamezni ministri. "Podobno kot v gostinstvu vlada ravna tudi drugje. Ne sliši pozivov športa, kulture, turizma in prevozništva," je naštel poslanec.

Vladi je očital, da je ob opravičilu državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Simona Zajca gostincem poslala sporočilo, da so neuki in ne znajo brati odlokov, češ da so lahko za podjetja tudi doslej obratovali. Po oceni SD bi si gostinci zaslužili najmanj povrnitev izpada dohodka, ki je nastal zaradi neustrezne komunikacije.

PREBERI ŠE
Gostinci ogorčeni: 'Delimo se na prvo in drugorazredne'

Ker je gostinstvo ena od dejavnosti, ki bodo med zadnjimi odprle svoja vrata, so po ocenah Knežaka "več kot upravičene" tudi zahteve gostincev po 100-odstotnem nadomestilu za čakanje na delo.

Poslancu SD se sicer zdi, da ob upoštevanju določenih omejitev, denimo omejitve na največ štiri osebe za mizo, in varni medsebojni razdalji gostilne ne bi predstavljale nič večje nevarnosti za okužbo z novim koronavirusom kot pa denimo tovarne.

PREBERI ŠE
Gostinci napovedali možnost odškodninskih tožb. Trdijo, da so jih zavajali

Gostinec lahko kljub koronskim omejitvam sklene pogodbo s podjetjem in izvaja storitve ponujanja hrane in pijače, je prejšnji teden zagotovil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Zajc. Do te interpretacije prihaja, potem ko je velika večina gostincev več mesecev verjela, da vrat nikakor ne smejo odpreti, in po navedbah nekaterih v zvezi s tem tudi prejemala nasprotujoča si pojasnila ministrstva za gospodarstvo in pristojnega inšpektorata.

Vprašanja v zvezi s tem je sprožil nedavni sestanek ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška v prleškem gostišču.

Koronavirus pasica november