Korona

Interventni zakon za pomoč turizmu v veljavi, novi boni predvidoma v petek

Ljubljana, 14. 07. 2021 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, T. H., Špela Bezjak
Komentarji
290

Prebivalci Slovenije bodo predvidoma v petek pri turističnih ponudnikih, gostincih, v kulturi in športu lahko začeli unovčevati nove bone. Bon bo tako mogoče koristiti tudi za nakup knjige, šolskih potrebščin ali pa obisk živalskega vrta. Nove bone prinaša interventni zakon za pomoč ob epidemiji, ki je v veljavo stopil v sredo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Branko Meh in Simon Zajc o novem interventnem zakonu
    09:08
    Iz 24UR ZVEČER: Branko Meh in Simon Zajc o novem interventnem zakonu
  • Iz 24UR ZVEČER: Interventni zakon za pomoč turizmu
    02:57
    Iz 24UR ZVEČER: Interventni zakon za pomoč turizmu
  • Iz 24UR: Turistični boni že v petek?
    03:36
    Iz 24UR: Turistični boni že v petek?
  • Iz SVETA: Pomoč namenjena predvsem turizmu
    03:15
    Iz SVETA: Pomoč namenjena predvsem turizmu
Po tem, ko so poslanci v torek sklenili, da o novem interventnem zakonu za pomoč ob epidemiji ni mogoče razpisati referenduma, je bil še isti dan objavljen v uradnem listu in od danes velja.
Po tem, ko so poslanci v torek sklenili, da o novem interventnem zakonu za pomoč ob epidemiji ni mogoče razpisati referenduma, je bil še isti dan objavljen v uradnem listu in od danes velja. FOTO: Dreamstime

Številni imajo sicer neizkoriščene še turistične bone iz lanskega leta. Od začetka unovčevanja starih bonov, torej od 19. junija lani, jih je bilo do nedelje unovčenih 1.054.378 v skupni vrednosti 149,68 milijona evrov. To pomeni, da je bilo unovčenih 51,5 odstotka vseh bonov in 41,9 odstotka njihove skupne vrednosti. Odstotka sta različna, ker nekateri upravičenci bona še niso unovčili v celotni njegovi vrednosti, so pojasnili na Finančni upravi RS (Furs).

Medtem je nove bone prinesel zakon o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19, ki ga je DZ potrdil prejšnji teden in je stopil v veljavo danes. V obliki dobroimetja v informacijskem sistemu Fursa jih bodo prejeli vsi s stalnim bivališčem v Sloveniji na dan 30. junij, unovčiti pa jih bo mogoče do konca tega leta za storitve s področja gostinstva, turizma, športa in kulture. Njihova vrednost za odrasle je 100 evrov, za mladoletne pa 50 evrov.

Nov zakon odpravlja pogoj registriranosti v letu 2020. Po novem je pogoj za unovčevanje turističnih bonov registracija na dan unovčitve bona.

Tako kot lanski boni, ki veljajo do konca letošnjega leta, bodo tudi novi boni prenosljivi med najožjimi sorodniki. Prav tako jih bo mogoče izkoristiti v več manjših zneskih in pri različnih ponudnikih storitev. Kot je pojasnil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc, bo lahko vsak ponudnik storitev določil minimalni znesek za uporabo bona. Gostinec se bo lahko tako sam odločil, da za manj kot 5 evrov koriščenje bona ne bo mogoče, je ponazoril Zajc. 

Tudi v praksi bo unovčevanje novih bonov potekalo na podoben način. Stranka bo ob naročilu storitve izpolnila obrazec in ponudniku predala osebni dokument, ponudnik bo ustrezno vrednost bona rezerviral v Fursovem sistemu. Ko bo storitev izkoriščena, bo vrednost računa unovčena z bona, Furs pa jo bo povrnil ponudniku. "Finančna uprava je na to pripravljena," so sporočili s Fursa.

Ponudniki storitev veseli, a previdni

Pripravljeni so tudi ponudniki. "Bone bomo sprejemali v upanju, da koga uspemo dodatno prepričati in spodbuditi k rekreaciji," je povedala direktorica fitnes centra Fitcity in podpredsednica sekcije za fitnes, rekreacijo in regeneracijo Polona Gosar. "Upamo, da bodo ljudje zneske 100 in 50 evrov z veseljem v celoti uporabili za šport, rekreacijo, regeneracijo in vse ostalo, kar je nujno za zdravje," je dodala.

Glede na precejšnjo neizkoriščenost turističnih bonov se Gosarjeva sicer boji, da bo podobno z novimi boni. Fitnesi so si prizadevali za izdajo t. i. športnih bonov, ker je možnost uporabe novih bonov zelo široka, pa dvomijo, da bodo koga spodbudili k večji skrbi za svoje zdravje s pomočjo rekreacije.

 Številni imajo neizkoriščene še turistične bone iz lanskega leta, do zdaj je bilo unovčenih 42 odstotkov njihove vednosti.
Številni imajo neizkoriščene še turistične bone iz lanskega leta, do zdaj je bilo unovčenih 42 odstotkov njihove vednosti. FOTO: Bobo

"Naša želja je bila, da država promovira šport ter njegov pomen za telesno in duševno zdravje," je dejala sogovornica. Tako se bojijo, da bodo novi boni le drobtinica, namenjena javnosti, medtem ko na panogo, za katero je poletna sezona že tradicionalno šibkejša, ne bodo imeli posebnega učinka. "Dejstvo pa je, da zdrav in produktiven človek ne bremeni zdravstvenega sistema, ne izkorišča bolniških statusov in to bi moral biti dolgoročni cilj," je še poudarila Gosarjeva.

Nove bone bo mogoče unovčiti tudi za gostinske storitve in lastnik ene od večjih celjskih gostiln, ki ne želi biti imenovan, se jih zelo veseli. "Želim si jih sprejemati, a ne vem še, kakšen bo sistem unovčenja," je dejal za STA ter dodal, da se bodo za sprejemanje bonov odločili, če bo sistem unovčevanja enostaven. Za gostinstvo, pred katerim je vse večji strah pred novim valom epidemije in ponovnim zaprtjem, je po njegovih besedah vsak evro dobrodošel.

V Slovenskem narodnem gledališču Maribor pa so pojasnili, da bodo nove bone začeli sprejemati s 1. septembrom, čez poletje namreč nimajo predstav. Podrobnosti o tem, kako bo unovčevanje bonov potekalo, še niso dorekli, je za STA povedal predstavnik gledališča Alan Kavčič.

Nove bone bo tako kot obstoječe turistične bone mogoče koristiti za nastanitveno dejavnost, poleg tega pa še za vrsto drugih, med drugim za že omenjene gostinske, športne in kulturne dejavnosti, za obisk sejmov in srečanj, kinematografov, botaničnih in živalskih vrtov, za nakup knjig ali najem športne opreme.

Prebivalci Slovenije bodo predvidoma še ta teden pri turističnih ponudnikih, gostincih, v kulturi in športu lahko začeli unovčevati nove bone.
Prebivalci Slovenije bodo predvidoma še ta teden pri turističnih ponudnikih, gostincih, v kulturi in športu lahko začeli unovčevati nove bone. FOTO: Bobo

Kaj prinaša novi interventni zakon?

Paket pomoči v novem interventnem zakonu o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19 je skupno sicer vreden 243,5 milijona evrov.  Podjetjem s področja turizma, gostinstva, industrije srečanj, športa in kulture ponuja sofinanciranje regresa za letni dopust za leto 2021. Višina pomoči je določena pri 1024 evrih na zaposlenega, do nje pa bodo upravičeni tisti, ki so se za opravljanje dejavnosti registrirali najpozneje do 31. maja letos in so imeli več kot 20-odstoten upad prometa.

Do pomoči za financiranje regresa bodo upravičeni tako tisti, ki so regres že izplačali v zakonskem roku, to je do 1. julija, kot tudi tisti, ki ga morda zaradi likvidnostnih težav še niso, je prejšnji teden na seji DZ-ja zagotovil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc.

Povračila za organizatorje zabav in žičničarje

Posebej za organizatorje prireditev, koncertov in sejmov je predvideno povračilo stroškov zaradi odpovedi ali omejene izvedbe dogodka. Upravičenci bodo prejeli povrnjenih 80 oz. 60 odstotkov nastalih stroškov, če ti presegajo 10.000 evrov, in sicer od avgusta do konca tega leta. Za čas od uveljavitve zakona do konca leta pa je predvideno povračilo 25 odstotkov stroškov, porabljenih za produkcijo filmov in avdiovizualnih del. O teh vlogah bo odločalo ministrstvo za kulturo.

Za imetnike vodne pravice za kopališča zakon prinaša oprostitev plačila vodnega povračila v letošnjem prvem polletju, žičničarjem, ki del letošnje smučarske sezone niso smeli obratovati, pa delno povračilo izpada prihodkov od prodanih vozovnic.

Podaljšano subvencioniranje skrajšanega delovnega časa

Nekaj ukrepov prinaša pomoč celotnemu gospodarstvu ne glede na panogo. Podaljšuje se denimo subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, ki ga je mogoče koristiti že od junija lani, tokrat do konca septembra, morda pa celo do konca leta.

Vlada je v zakon vključila še nekatere druge rešitve, med njimi podaljšanje veljavnosti osebnih izkaznic, ki jim je potekla veljavnost od 29. marca lani, začasno možnost porabe sredstev iz sklada za vode tudi za financiranje izvajanja javnih gospodarskih služb, podaljšanje veljavnosti rudarskih pravic ter podaljšanje roka plačila za odjavljeno vozilo.

Ne glede na določbe zakona o trgovini, po kateri morajo biti te ob nedeljah in praznikih zaprte, bodo lahko do konca leta 2022 nemoteno poslovale trgovine na letališčih ter trgovine v turistično-informacijskih centrih in muzejih.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (290)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
15. 07. 2021 19.10
+1
Boni gor ali dol, denar je zagotovila EIB za testni preizkus, kje dopustujejo turisti in koliko denarja prijavijo gostitelji.
crazymoto
15. 07. 2021 10.42
+1
Oooo spet sami sebi... Oz. Svoji državi krademo??? Kaj janez??? Bog ne daj da bi kaj ostalo...
ajnajs
15. 07. 2021 08.02
+2
lanske bone nismo izkoristili, ker nimamo za dodatne stroške. Bolj bi bila vesela bonov v obliki hrane, za obleko za otroke in šolske potrebščine, kot za spanje z zajterkom. Pač eni nimamo in si tudi s tem kar ti da država ne moreš pomagati.
bluzerr
15. 07. 2021 08.46
+2
saj jih lahko porabiš za šolske potrebščine. knjigarne sprejemajo te nove bone.
jezenslovenec
14. 07. 2021 21.52
+0
Ti boni so brezveze. Odkar je ta virus gostinci najbolj jokajo kako jim je težko in da komaj preživijo. Če pa greš na facebook pa vidiš slike in objave iz morja v glavnem od gostincev in seveda tudi od upokojencev, dve najbolj revne skupine. Gostinci so na morju, za njih pa delajo slabo plačani študenti in na črno zaposleni.
Periot222
14. 07. 2021 21.46
30 junij a drugo leto!
Oilchecker
14. 07. 2021 20.36
+1
Boni so za pomoč prizadetim dejavnostim, ne vam prizadetim.
User751167
14. 07. 2021 20.30
+1
Bon turisti Pridejo "meščani" na vas , in ko se ga nalijejo tulijo v temo da ne bom žalil kakšne živali, da ne veš ali poklicati policijo ali psihiatrijo ...
burekkafana78
14. 07. 2021 20.34
+1
veš, nekje je pravilo, da alkohol razkrije pravi karakter in po mojih izkušnjah sodeč, v nulo! Tudi ne vem zakaj bi se ga ''nalil'' da ne veš kdo si, pa halo, takšni so mulci ko se ga prvič...
Slava_Rusiji
14. 07. 2021 20.18
+2
Bon bom prodal tako kot sem lanskega.
Periot222
14. 07. 2021 21.48
+0
Paco Rabanne
14. 07. 2021 20.11
-3
Ha ha, novinarcki brihtni, glih solske potrebscine bomo kupovali z boni a? Kekci
Michael Jordan
14. 07. 2021 20.06
+0
Kaj mi tej hasnejo boni, če ne morem nikamor it brez nekih frdamanih PCT pogojev, kaj se je zgodilo z lanskim zatrjevanjem, da maska učinkovito preprečuje širjenje okužbe?!!
BepaJoseph
14. 07. 2021 20.00
+0
To je kr neki... Če so hoteli pomagat turističnemu gospodarstvu, se ve kako se da pomagat...Ampak raje, kot to... Nekateri ne poslujejo že leto in pol, pa niso bili deležni nobenih posebnih pomoči... Tole je predvolilno populistično nabiranje glasov,ki nas bo drago stalo, zaleglo pa ne bo nič...
Špartanec
14. 07. 2021 19.44
+1
Boni so že naloženi na edavke.
Slava_Rusiji
14. 07. 2021 20.20
+1
jezenslovenec
14. 07. 2021 21.43
-1
tianot
14. 07. 2021 19.33
+3
Nepotrebno je tole vseskupaj??
igy02
14. 07. 2021 19.27
+7
Super, spet zastonj počitnice. Seveda doma, kot že zadnjih najmanj 30 let. Pa ni stvar v denarju. Doma je najlepše-v Sloveniji.
Letmethink
14. 07. 2021 19.04
-1
Barabija.. če bodo takole z našim denarjem, bom ratal škrt do države. Zaenkrat nisem.
Sputnik8
14. 07. 2021 18.59
+7
Če bi izdali predplačniške kreditne kartice s dobroimetjem za namensko porabo skladno po SKD upravičencih bi bilo vse enostavno. Ampak se ponavljam, smo ujetniki zbirokratiziranega državnega aparata. Zakaj bi bilo enostavno in poceni, če se lahko komplicira.
Škrinca
14. 07. 2021 18.48
-2
svinje ne rabimo bonov, nam je dovolj, če gledamo te pomije sds
borec91
14. 07. 2021 18.41
+7
treba priznat ,da se nihce ni tolk nasega kesa poklonil nasim brazilcem in kosovcem kot njihov castni pristinski doktor so njegovi zvesti volilci
User1538643
14. 07. 2021 18.30
+6
Ali za Poker tudi veljajo?
borec91
14. 07. 2021 18.17
+7
psihopat tvito v guzico si vtakni bone lopov pokvarjen to je samo kraja nasega denarja
?ebula
14. 07. 2021 18.50
+0