Korona

Istra kot edina zelena regija: zaupanje je ključ do uspeha

Pulj, 20. 10. 2020 15.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
11

Kako se je hrvaška Istra uspela obdržati kot edina zelena regija na belgijskem koronazemljevidu za Evropo? Prebivalci zaupajo regionalnim in lokalnim oblastem ter posledično ukrepom, ki jih ti sprejmejo, izpostavlja predsednik Hrvaškega epidemiološkega društva.

Konec minulega tedna so Belgijci objavili osvežen "koronazemljevid" za Evropo. Na njem je bila zelena ena sama samcata regija: Istra. Čeprav se tudi tam dnevno število okuženih viša, se zdi, da so vsaj za zdaj virus uspeli zadržati "pred predorom na Učki", kot so zapisali novinarji hrvaškega portala 24sata. Vprašali so se, zakaj je regija tako uspešna v boju proti novemu koronavirusu. Kaj jo loči od, na primer, ravno tako turistične splitsko-dalmatinske županije, kjer imajo 599 aktivnih okužb, skupaj pa so jih zabeležili že 5099 - desetkrat več, kot so jih v Istri. 

V Istri so doslej odkrili 558 okužb, v celotni Hrvaški pa 26.863. 

Začetki tudi za Istro niso bili obetavni. Ravno v Istri so zabeležili prvo smrtno žrtev covida-19.  Italijo, ki je bila spomladi epicenter novega koronavirusa, imajo v soseščini, vsak dan se v Istro vrača nekaj tisoč prebivalcev, ki so si delo poiskali v zahodni sosedi, temu pa je treba prišteti še dva milijona in pol turistov, so izpostavili pri 24sata. Poleg tega so ravno v Istri zabeležili prvo smrtno žrtev Kaj je torej razlog za uspeh? Res so pred vsemi, samoiniciativno, uvedli določene epidemiološke ukrepe, ugotavljajo, a še pomembneje je, da tem ukrepom zaupajo. Zaupajo jim, nadaljujejo, ker zaupajo svojim regionalnim in lokalnim oblastem, ki jim že desetletja zagotavljajo gospodarski napredek. 

V koronakrizi se je znova pokazalo, da je istrska mentaliteta zaradi zgodovine in geografske umeščenosti drugačna, posebna, še pišejo pri 24sata. "Homogeni so, v boju proti nevidnemu sovražniku še složnejši kot prej. Zaupajo lokalnim oblastem in zato tudi lokalnemu štabu civilne zaščite. In na koncu: odgovorni so. Dojeli so, da jim ne preostane drugega kot zagristi v to novo normalnost in zdržati.

Tezo je potrdil tudi predsednik Hrvaškega epidemiološkega društva Miroslav Venus, ki opaža, da se v Istri bolj kot po drugih delih države držijo ukrepov. Ki so jih, kot smo že omenili, sprejemali prej kot ostali. Tako je število gostov na porokah že nekaj časa omejeno na 70, spoštujejo pa tudi poziv, naj na svatbe ne vabijo sorodnikov iz cele Hrvaške, da virus ne bi krožil po državi. Medtem ko so iz Dalmacije prihajale novice o odprtih klubih, so istrski ostali zaprti. Pred drugimi so zaprli šole in vrtce, zato pa učencem danes ni treba nositi maske. Že nekaj časa je odrejeno obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih - in tudi tega se držijo. 

V Istri so doslej odkrili 558 okužb, v celotni Hrvaški pa 26.863.
V Istri so doslej odkrili 558 okužb, v celotni Hrvaški pa 26.863. FOTO: Dreamstime

So pa konec minulega tedna ukinili obvezno nošenje mask za goste v gostinskih obratih, z izjemo tistih, ki se nahajajo znotraj trgovskih centrov. Tudi tu gre zahvala hitremu ukrepanju in spoštovanju teh ukrepov. 

Da je v istrskem odzivu na koronakrizo odločilno zaupanje oblastem, je prepričan tudi Dragan Bagić z Oddelka za sociologijo Filozofske fakultete v Zagrebu. Poleg tega igra pomembno vlogo lokalna identiteta, nadaljuje, pomaga tudi, da je prebivalstvo razpršeno po manjših krajih in da so - tako je pokazala raziskava - najmanj tradicionalni med vsemi hrvaškimi regijami. Zato so se lažje odpovedali različnim praznovanjem in obredom, ki so se vse prevečkrat izkazali za središča širjenja virusa. 

Psihiater Hrvoje Handl iz bolnišnice Sv. Ivan v Zagrebu pa ima še bolj zanimivo razlago: Istrani želijo svojim rojakom preprosto pokazati, da so boljši od njih. Združeni so v strahu pred virusom, poleg tega delujejo enotno. Medtem ko ukrepi na nacionalni ravni niso bili enaki za vse, dodaja. 

Načelnik istrskega štaba civilne zaščite Dino Kozlevac, ki so mu prebivalci nadeli vzdevek "Capo", pa je za 24sata dejal, da so ključ do uspeha strokovni posamezniki, ki sestavljajo civilno zaščito. "Poleg mene so tukaj direktorica bolnišnice Irena Hrstić, epidemiologinja Jasna Valić, epidemiolog Aleksandar Stojanović in drugi sodelavci. Vsi delamo dan in noč, da bi bila situacija v Istri še naprej tako dobra." Dodaja, da gre za delo, ki vključuje veliko pogovorov z ljudmi in psihologije. Ko je virus lociran, se ga čimprej omeji, s tem pa prepreči nadaljnjo širjenje med prebivalstvom. 

Obenem se je zahvalil vsem prebivalcem in turistom, "saj brez sodelovanja in zaupanja ni rezultatov". Še posebej pa se je zahvalil vsem, ki dnevno prehajajo mejo z Italijo in Slovenijo. Vse do danes namreč niso zabeležili primera izvora virusa pri teh osebah, kar po besedah Kozlevca pomeni, da se držimo ukrepov.

Pasica koronavirus oktober
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SmiselZivljenja
21. 10. 2020 09.04
+1
ker nismo niti Hrvati niti Slovenci! Istra Republika! Meja na Črni Kal!
morfo
21. 10. 2020 08.53
+2
V notranjosti je vse kot pred covidom . V trgovinah in gostilnah brez mask, obvezno razkuževanje rok in to ke to. Testiranj skoraj nič, obolelih minimalno, ko bo pa počilo bo štala.
Slobodan Cvijetinovic
21. 10. 2020 08.39
+2
Istra ne potrebuje teh svetovnih drobtinic,imajo s turizmom dovolj zase! To je prava razlaga
ozne o
21. 10. 2020 08.26
+0
Ne testiraš ... nimaš problemov :)
džonborno
21. 10. 2020 08.15
+2
Istra je kura ki nese zlata jajca in če jo je treba zato obarvati zeleno je to za naše južne brate najmanjši problem. Če je cela EU rdeča tudi Istra ne more biti zelena!
DEEP
21. 10. 2020 08.21
+0
grikos
21. 10. 2020 08.04
-1
malo je testiranj in veliko laži
BobbyP
20. 10. 2020 21.59
-1
Poleg avtohtone hrvaške laži, ki precej pomaga, je avtohtoni hrvaški teran baje naravnost čudodelen v boju proti covidu. Svetuje Dejan Židan. 😂
Mr.
20. 10. 2020 21.39
+2
M Istra je slabo naseljena in vsi turisti in slovenski lastniki nepremičnin so se odselili domov z virusom!
silly
20. 10. 2020 21.20
+2
Mal je podnebje tudi prispevalo...
_endrug
20. 10. 2020 21.08
+5
Recept: malo testiranj.