Korona

Avstrija v četrtek odpira meje s Slovenijo, Nemčija pa s 15. junijem

Rim/Dunaj, 03. 06. 2020 06.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, N.P., Mirko Vorkapić
Komentarji
267

Italija je znova odprla meje za tuje turiste, ki so bile zaprte zaradi pandemije covid-19. Ob prehodu meje turistom ne bo več treba v 14-dnevno karanteno. Odpravili so tudi omejitev potovanj med italijanskimi deželami, ki je bila v veljavi od 9. marca. Naša severna soseda Avstrija je sporočila, da s četrtkom odpira meje s sosednjimi državami z izjemo Italije, Nemčija pa umika opozorilo glede potovanj v 31 evropskih držav od 15. junija.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odpira se tudi Avstrija
    02:18
    Iz 24UR: Odpira se tudi Avstrija
  • Iz 24UR: Odprta meja z Italijo
    01:58
    Iz 24UR: Odprta meja z Italijo
  • Iz 24UR: Italija odpravila omejitve
    03:13
    Iz 24UR: Italija odpravila omejitve
  • Iz SVETA: Italija odprla meje
    03:14
    Iz SVETA: Italija odprla meje
  • Iz SVETA: Po Italiji meje odpira tudi Avstrija
    01:13
    Iz SVETA: Po Italiji meje odpira tudi Avstrija
Avstrija je presenetila – odpirajo meje za vse sosednje države, razen za Italijo.
Avstrija je presenetila – odpirajo meje za vse sosednje države, razen za Italijo. FOTO: Dreamstime

Avstrija bo v četrtek odprla meje za vse sosednje države, razen za Italijo. Kot je sporočil avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg, bo Dunaj odpravil zdravstveni nadzor na mejah z Nemčijo, Lihtenštajnom, Švico, Slovaško, Slovenijo, Češko in Madžarsko. Še vedno pa na avstrijski meji velja poostreni nadzor za ilegalne migracije. 

"Videti je, da so se tudi v Italiji razmere bistveno izboljšale in posamezne dežele, kot je npr. Južna Tirolska, že kažejo dobre številke glede covida-19," je dejal Schallenberg. Dodal je, da je cilj, da se meje z Italijo odprejo takoj, ko bodo številke to dopuščale. Vodja avstrijske diplomacije je utemeljil še, da tudi Švica in Slovenija ne bosta odprle meje z Italijo. Ga je pa avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober dopolnil, da ni izključeno, da bo delno odprtje meje z Italijo avstrijska vlada sprejela 15. junija.

Tudi on je ocenil, da so v Italiji dosegli "velik napredek". Statistika večine italijanskih dežel je "povsem primerljiva z Avstrijo", zaradi česar ni izključil možnosti zgolj regionalnega odpiranja meje, se pa po njegovih besedah zastavlja vprašanje, ali je to tehnično izvedljivo.

V Evropski komisiji so v odzivu na odločitev Avstrije dejali, da na splošno ne komentirajo specifičnih ukrepov posameznih držav. Spomnili so na smernice, po katerih pri ukrepanju članic ne bi smelo biti diskriminacije na podlagi državljanstva, ter na stalne pozive k usklajevanju in medsebojnem obveščanju članic, zlasti sosed.

V primeru kršitev smernic se zavzemajo za dialog. Pojasnili so, da so v minulih tednih že vzpostavili stik s članicami, ki so ubrale pristope v nasprotju s smernicami. V odzivu na konkreten primer Avstrije in Italije, ki ga niso želeli izrecno komentirati, so izpostavili, da dokler odločitve temeljijo na epidemioloških merilih in omenjenih smernicah, se jim ne bi zdele sporne.

Omejitve na mejah pa z današnjim dnem za državljane 24 evropskih držav, med njimi Slovenije, odpravlja tudi Latvija. Državljanom teh držav ne bo treba več v 14-dnevno karanteno.

Slovenija pozdravlja avstrijsko odločitev

Slovensko zunanje ministrstvo je pozdravilo današnjo odločitev Avstrije, da v četrtek odpre meje s Slovenijo. "To je dobra in vesela novica in uspeh slovenske diplomacije, ki si je okoli mesec dni prizadevala, da Avstrija uvidi realno epidemiološko sliko v Sloveniji," je  dejal govorec MZZ Aleksander Geržina.

"Epidemiološka slika v Sloveniji je ena najboljših in to dejstvo si je zaslužilo priznanje," je dejal Geržina. Dodal je, da je slovenska diplomacija v to vložila veliko prizadevanj na vseh ravneh, tako da gre po njegovem za velik diplomatski uspeh. Da Avstrija odpravlja zdravstveni nadzor na meji s Slovenijo, je po besedah Geržine pomembno zato, da lahko začnemo državljani Slovenije prosto potovati ob upoštevanju vseh pravil v zvezi s pandemijo covida-19 ter da bodo ljudje končno lahko načrtovali letni dopust, kot so navajeni.

Geržina pričakuje, da bo Slovenija kmalu uvrstila Avstrijo na seznam držav za prost vstop v Slovenijo, na katerem sta že Hrvaška in Madžarska. Priporočilo za to mora dati NIJZ, vlada pa ga sprejme.

Tudi Italija odprla meje

Slovenska zahodna soseda Italija z današnjim dnem odpravlja omejitve za državljane preostalih držav članic EU, Velike Britanije, Norveške in Švice. Po prestopu meje jim ne bo treba za 14 dni v karanteno. Poleg tega je od danes znova dovoljeno gibanje med posameznimi italijanskimi deželami. 

"To je tudi pomembno pomirjujoče sporočilo, ki ga pošiljamo vsemu svetu. Država, ki znova začenja in se pripravlja na vrnitev v normalnost," je dodal. "Popolno odprtje države drugim državam kaže enotno in kompaktno Italijo, po kateri se je mogoče svobodno gibati," je poudaril italijanski zunanji minister Luigi di Maio

Dodal je, da danes začenja vrsto srečanj z zunanjimi ministri drugih držav. Popoldne v Rim prihaja vodja francoske diplomacije Jean-Yves Le Drian, v petek bo italijanski zunanji minister obiskal Nemčijo, v soboto pa Slovenijo, kjer se bo srečal z zunanjim ministrom Anžetom Logarjem. 

"Cilj tega je pokazati vsem, da je Italija pripravljena sprejeti tuje turiste ob zagotovljeni varnosti in največji možni transparentnosti glede podatkov. Sprejemanje turistov pomeni ponoven zagon našega gospodarstva," je poudaril Di Maio v svojem zapisu na Facebooku.

Nemčija bo 15. junija odpravila opozorilo za potovanja v 29 evropskih držav

Nemška vlada je danes sprejela odločitev, da bo država 15. junija odpravila opozorilo pred potovanji v 29 evropskih držav. Zunanji minister Heiko Maas je dodal, da na seznamu sprva ne bo Norveške in Španije, saj bodo takrat v obeh državah še v veljavi omejitve vstopa zaradi pandemije covida-19. Ob tem je Mass dejal, da bi lahko za Španijo, ki je številka ena med nemškimi turisti, preklicali opozorilo za potovanje 21. junija.

Nemška vlada je še odločila, da bo lahko potovanja v posamezne države ali regije ponovno odsvetovala, če se bo število novih okužb z novim koronavirusom bistveno povečalo. Pri tem se bodo v Berlinu zgledovali po zgornji meji 50 novih okužb na 100.000 prebivalcev v sedmih dneh.

Nemški zunanji minister Heiko Maas.
Nemški zunanji minister Heiko Maas. FOTO: AP

Vodja nemške diplomacije je ob tem na Twitterju objavil, da bo Nemčija 15. junija opozorila pred potovanji v tujino preklicala za članice EU, pridružene članice schengenskega območja ter za Združeno kraljestvo in ga nadomestila z individualnimi informacijami za potovanje. Glede tretjih držav bo Nemčija počakala na odločitev Evropske komisije ta teden o morebitnem podaljšanju omejitev vstopa v Evropo, tako naj bi se Berlin predvidoma prihodnji teden ukvarjal s tem vprašanjem.

"Preklic opozorila bo odvisen od razmer v posamezni državi. Mora pa biti jasno, da to poletje ne bo novega organiziranega vračanja državljanov iz tujine," je sodržavljane opozoril nemški zunanji minister. Zapisal je še, da ne bi smeli imeti lažnega občutka varnosti, saj "covid-19 še zdaleč ni mimo". "Skupaj moramo preprečiti, da bi ponovni zagon turizma privedel do drugega vala, tako pri nas kot drugje. Vse je odvisno od odgovornega ravnanja vsakega posameznika."

Belgija odpira meje za članice EU

Belgija je danes napovedala, da bo 15. junija svoje meje, ki jih je zaprla zaradi pandemije covida-19, znova odprla za državljane drugih članic EU, držav schengenskega območja in Veliko Britanijo. Belgijska premierka Sophie Wilmes je napovedala tudi nadaljnje rahljanje drugih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa.

Ob napovedi odpiranja meja je opozorila, da morajo potniki preveriti, kakšna pravila glede pandemije veljajo v krajih, kamor so namenjeni. Glede nadaljnjega rahljanja drugih ukrepov proti novemu koronavirusu pa je napovedala, da se bodo v ponedeljek odprli bari in restavracije. Mize bodo morale biti najmanj 1,5 metra narazen, za mizo pa bo lahko največ deset oseb. Osebje bo moralo nositi zaščitne maske.

Poleg tega se bo lahko vsakdo srečal z desetimi ljudmi, ki niso člani istega gospodinjstva, in ne samo s štirimi, je napovedala premierka. 8. junija pa bodo znova dovoljena tudi eno- ali večdnevna potovanja po Belgiji, ki so prepovedana od 20. marca. Naslednja faza rahljanja ukrepov bo sledila 1. julija, ko bodo znova odprli kinodvorane in gledališča. Sprejeli bodo lahko največ 200 gledalcev.

V Belgiji, kjer so prve ukrepe proti covidu-19 sprostili v začetku maja, so se razmere glede pandemije že precej umirile. Premierka je dejala, da so kazalniki spodbudni. "Vendar virus ostaja med nami," je poudarila. V 11,5-milijonski Belgiji so zabeležili 9500 smrtnih žrtev covida-19, kar jo glede na število prebivalcev uvršča med najhuje prizadete države na svetu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (267)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

herohero
04. 06. 2020 08.41
-3
Ja, potem pa poskusite iti čez. ŠE VEDNO SO ZAPRTE.
COVID2021
03. 06. 2020 21.25
+1
Zu fill danke...sam da mi ne bo treba dopusta preživljat v portorožu in bledu. Össiacher see, wörthersee, klopainersee in ostalo...ich komme 😁😁
korintos25
03. 06. 2020 19.57
+9
Če kdo kaj ne razume naj Kreka vpraša.
JApajaDAja
03. 06. 2020 19.37
+1
južnim se bo ja zmešalo...avstrijci so tretji po št.obiska (7%),, takoj za nemčijo in SLO!
Žac
03. 06. 2020 19.48
-12
Za to sta vi največji obiskovalci Avstrije,hlapci.
D3MoN
03. 06. 2020 20.15
+11
žac ti si hlapec svojega jeznega umaaaaaaaaaaaa gfy
Žac
03. 06. 2020 20.41
-7
Kaj se ti oglašaš? Te kdo kaj vprašal? Videti da te nobeden ni,s....di v kuhinjo in beri kuharico. Ne glede kaj si.
mitjaa17
03. 06. 2020 20.56
+9
Pravi hlapec Žac...severne meje še prestopu nisi
Žac
03. 06. 2020 21.02
-8
Hehe ti že veš .Res da je bolj po redko prestopam,ampak vhod v Slovenijo. Ti že na karti ne veš pokazati kje je sever,zdaj se tu delaš pameten. Glede hlapcev ti ne bom nič napisal,saj že leta kroži resnica o tem.
Desnica boli
03. 06. 2020 19.02
-2
Avstrija jutri, Nemčija pa 15.??? Od kdaj pa imamo mi mejo z Nemčijo ???
rožarica
03. 06. 2020 19.01
+3
A ressss, kaj niste ravo tukaj pisali kako smo skregani s sosedi in nas nihče ne mara in nesposobne politike imamo ?!!!!
Žac
03. 06. 2020 19.07
-1
Ne, niso pisali za Slovenijo. Slovenija naj bi se s vsemi imela naj,razen z Hrvaško. Oni so sovražniki št.1. Pisali so da se Hrvati ne morejo z nobenim sosedom. Kaj pa je zdaj za videt po novem,glede Slovenije,se malo za zamislit.
poserjemsenavas
03. 06. 2020 18.11
+6
spet se bunite, niste več resni
mega351079
03. 06. 2020 17.08
+13
Malo je ironično to vse skupaj. Naši se tako pritoževali, da avstrijci ne želijo odpreti mej in da bi jih morali ipd. A sedaj ironija ironije, Avstrija odpira meje jutri, a naš NIJZ še vedno ni dal Avstrije na seznam držav, katerih državljani lahko prosto vstopajo v SLO. To pomeni, da Avstrija je odprla meje, naši bumbari (se opravičujem izrazu, a nažalost ne morem drugega reči) pa ne. Res kot da se sami iz sebe norca delamo. In potem bi radi neko veljavo in upoštevanje v svetu..
Helix Nebula
03. 06. 2020 17.55
+12
Z Avstrijci moreš trdo igrat, drugač ne poslušajo. SO pač malo pohiteli ko so vidli da se njihova igra ne izplača. Naši se bojo že odzvali. Ni treba bit begativn glede Avstrijske situacije
Žac
03. 06. 2020 18.04
-2
Pohiteli? Sigurno so se prestrašili. Kdaj so se prazniki končali pri njimi,po tem so odprli meje. In to je prava resnica.
Lumpx
03. 06. 2020 18.26
+2
Pritozevali so se sam levi novinarji tud tule in levnuharji na sociallah.
mega351079
03. 06. 2020 18.33
+9
Ne pretiravaj :P Aleksander Geržina, uradni govorec ministrstva za zunanje zadeve, je v Odmevih presodil, da je prvi razlog za avstrijsko ignoriranje Slovenije pri odpiranju meje želja, da Avstrija čim več državljanov zadrži v domačih turističnih kapacitetah. Ne vem ravno če je on "levičar" in levnuhar na socialkah. Ampak je kr pravi "janša" kader :P
Walter Pravicek
03. 06. 2020 17.07
-8
Na sliki je mali prehod med Češko in Avstrijo-nalepitev je slab znak vzgoje tistih,ki gredo vb Avstrijo delat-dnevni migranti!
Helix Nebula
03. 06. 2020 16.42
-11
Avstrijske izdaje ne bom pozabo. Že res da so odprli mejo, ampak če bi lahko je tudi 15 junija nebi, pa še naprej. Njihove nuje ne bom zamešal z prijaznostjo. So na mojem bojkot seznamu.
king11c
03. 06. 2020 16.41
+20
eni se bodo z kolesi naganjali po ljubljani eni pa končno z motorji po lepi avstriji😁
s3tar
03. 06. 2020 16.40
-3
Avstrija imela včeraj 12 novo okuženih, predvčerajšnjim 26,... čudovito
Suma
03. 06. 2020 17.24
+3
Rde?a barva
03. 06. 2020 16.17
-18
Janšev režim ne samo da je uničil gospodarstvo na Goriškem, ampak je tudi tamkajšne domačine vrnil v čase Fašizma.
Lumpx
03. 06. 2020 18.27
+5
Sigurno he he pa se zvezdo na sabotinu jim je prefarbal v lgbt barve.
Vapo
03. 06. 2020 16.09
-6
Edvin
03. 06. 2020 16.05
+14
Svet je okužen z simptomom bojazni da obstaja hudič , kateri nas klice k sebi. Niso pa pogruntali da postajamo stari in da vsak dan ta hudič pokliče nekaj ljudi k sebi. In zdaj je smrt postala Crona virus.
batom@pinkponk.com
03. 06. 2020 16.01
+4
nemčija odpira meje s slovenijo?
Walter Pravicek
03. 06. 2020 17.08
-2
A ni vsaj na zemljevidu vmes še Avstrija?So Nemci ZOPET priključili Avstrijo?
freska
03. 06. 2020 15.56
+8
Absolutno bolano že vse skupaj!
Neopredeljeni
03. 06. 2020 15.41
-9
Če bi naši imeli cohones, bi mi zaprli mejo. Bolj rabijo oni nas, kot mi njih
Neopredeljeni
03. 06. 2020 15.42
-12
Komendator
03. 06. 2020 15.45
+18
Poleti več njihovih k nam, pozimi več naših k njim...
UnknownIdentity
03. 06. 2020 15.36
+24
Koncnooo. Zdaj pa hitro najdit zaposlitev!
Lumpx
03. 06. 2020 18.29
+7
+++++ to je beseda ne pa oni levnuarji ki kolesarjo pol lj za se več tujega denarja za polezavanje na kavcih pr mamicah
Petur
03. 06. 2020 15.19
+3
bomo videli ce bodo avstrijci izvedeli za virus f mariboru.verjetno ni italianski.
fofnudl
03. 06. 2020 15.38
-7