Korona

Avstrija odpira meje s Češko, Slovaško in Madžarsko, kmalu naj bi sledila tudi Slovenija

Rim/ Dunaj, 16. 05. 2020 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Italija v okviru rahljanja ukrepov proti novemu koronavirusu s 3. junijem odpravlja tudi omejitve na meji – znova bo dovoljeno vstopanje in izstopanje iz države za državljane članic Evropske unije, pa tudi potovanje med posameznimi italijanskimi deželami. Avstrija medtem odpira mejne prehode s Češko, Slovaško in Madžarsko. Minister Hojs pravi, da ima indice, da bodo Avstrijci podoben režim vzpostavili tudi proti Sloveniji.

 

Do zdaj sta bila v okviru ukrepov proti koronavirusu vstop v Italijo in potovanje med deželami mogoča le v izjemnih primerih. V domovino so se denimo iz tujine lahko vrnili italijanski državljani, pa tudi tujci, ki imajo bivališče v Italiji.

Po novem bo meja odprta za državljane drugih držav članic Evropske unije, pa tudi San Marina in Vatikana. Po 3. juniju ob vstopu v državo ne bo več potrebna karantena. Za dva tedna bo obvezna samo za tiste, ki bi imeli stike z okuženimi z novim koronavirusom ali bi bili samo okuženi. Tudi v prihodnje bodo na podlagi ocene epidemiološkega tveganja na posameznih območjih mogoče spremembe najnovejšega odloka, poudarja italijanska vlada.

Odločitev vlade pomeni velik korak v prizadevanjih Italije, da po več kot dveh mesecih zaprtja znova odpre svoje gospodarstvo.

Italija je začela rahljati ukrepe na začetku maja.
Italija je začela rahljati ukrepe na začetku maja. FOTO: AP

Italija je kot prva država v Evropi uvedla stroge pogoje karantene, potem ko se je februarja na severu pojavilo več izbruhov novega koronavirusa. Na začetku maja je nato država začela ukrepe rahljati – 4. maja so se denimo odprli tovarne in parki.

Nekatere dežele pozivajo k hitrejšemu odpiranju, a premier Giuseppe Conte vztraja pri postopnem pristopu, da bi se izognili drugemu valu okužb. 18. maja naj bi se odprle trgovine in restavracije, na isti dan se katoliška cerkev ob upoštevanju strogih ukrepov pripravlja na vnovičen začetek obhajanja maš. Tudi druge veroizpovedi bodo lahko znova izvajale obrede.

Vlada se je za sproščanje omejitev na meji odločila v trenutku vse nižje stopnje širjenja okužbe in vse nižjega števila umrlih zaradi covid-19. Medtem ko je še 27. marca v državi bolezen terjala več kot 900 življenj, so oblasti v petek poročale o 262 smrtnih žrtvah. Vsega skupaj je v epidemiji umrlo več kot 31.600 ljudi, kar je na svetu tretja najvišja številka za ZDA in Veliko Britanijo.

Avstrija odpira mejne prehode s Češko, Slovaško in Madžarsko

Avstrija bo jutri odprla tudi do zdaj zaprte mejne prehode s Češko, Slovaško in Madžarsko, je danes sporočilo avstrijsko notranje ministrstvo. "Sočasno z Nemčijo, Liechtensteinom in Švico rahljamo tudi nadzor zdravstvenih oblasti in policije na meji s Češko, Slovaško in Madžarsko," so zapisali. To pomeni, da bo na teh prehodih nadzora manj in ga bodo pristojni izvajali le še naključno. Kot utemeljujejo, bodo s tem olajšali promet z blagom in izboljšali razmere zlasti za delavce migrante in ljudi na območjih ob meji.

Nadzor, ki ga na podlagi stanja na področju migracij policija izvaja na meji z Madžarsko, ostaja v veljavi, so dodali v sporočilu.

Za zdaj je za vstop v Avstrijo potrebno dokazilo o neokuženosti s koronavirusom. Samoizolacija ali predložitev dokazila pa med drugim ni nujna za dnevne migrante, tranzitni promet ali za osebe, ki imajo utemeljen razlog za obisk svojcev oz. oskrbo živali. To velja tako za avstrijske kot druge državljane.

V njem notranji minister Karl Nehammer, zunanji minister Alexander Schallenberg in ministrica za evropske zadeve Karoline Edtstadler dodajajo, da se glede tega vprašanja nadaljujejo pogovori s sosednjimi državami. Če bodo epidemiološke razmere to dopuščale, se bodo lahko te meje po njihovih besedah 15. junija v drugem koraku popolnoma odprle. Avstrija je že pred tem za 15. junij napovedala popolno odprtje meje z Nemčijo. Glede Italije pa Avstrija že ves čas izpostavlja drugačnost tamkajšnjih epidemioloških razmer.

Glede meje med Slovenijo in Avstrijo je slovenski notranji minister Aleš Hojs danes dejal, da z našega vidika obstaja velik interes za odprtje. "Imam indice, da bodo Avstrijci – ne glede na to, da bodo po poročanju medijev prioritetno odpirali mejo proti Nemčiji, Švici, Slovaški in Češki – podoben režim vzpostavili tudi proti Sloveniji. Računam, da bomo v naslednjih dneh in tednih to zadevo dogovorili," je povedal po srečanju s hrvaškim notranjim ministrom Davorjem Božinovićem. Spomnil je, da avstrijska stran načrtuje odpiranje svojih drugih meja sredi junija. "Torej je še kar nekaj časa, da take dogovore sklenemo," je dejal.

Premier Janez Janša pa je na Twitterju opozoril, da ni nobenega splošnega odprtja meje z Italijo (in tudi Avstrije in Madžarske), saj  je to lahko le dvostranski ukrep. "Dogovori še potekajo, pripravlja in sprejema se administrativna podlaga. Tudi na meji z RH, kjer je sosednja država sprostila ukrepe, še vedno veljajo zdravstvene omejitve," je zapisal.  Vladni govorec Jelko Kacin pa je na Twitterju zapisal, da Hrvaška za zdaj sprošča prehod meje za lastnike nepremičnin, plovil, turizem na splošno v večjem obsegu bo sledil, ko s Slovenijo dosežeta dogovor. "NIJZ dela, išče rešitve. Sledile bodo Madžarska, Italija in Avstrija, a prej bo potreben še dogovor z vsako posebej," je zapisal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Glede na slovenski odlok je med državama odprtih 19 cestnih mejnih prehodov. Za ves promet so odprti mejni prehodi Gornja Radgona, Holmec, Karavanke, Vič, Ljubelj, Trate, Radlje, Svečina, Gederovci, Šentilj (avtocesta in regionalna cesta) in Korensko sedlo. Omejeno, na primer za dnevne migrante, pa so odprti še mejni prehodi Kuzma, Jurij, Jezersko, Pavličevo sedlo, Kramarovci, Gerlinci in Cankova.

Avstrija odpira mejne prehode s Češko, Slovaško in Madžarsko.
Avstrija odpira mejne prehode s Češko, Slovaško in Madžarsko. FOTO: AP

Nemčija rahlja mejni režim z Avstrijo in Švico, z Luksemburgom odprla meje

Po podatkih zvezne policije v nemškem mestu Trier so znova odprli 12 mejnih cestnih prehodov z Luksemburgom, tako da potnikom ne bo več treba meje prehajati preko nadzorovanih prehodov. 

Vzpostavitev nadzora in zaprtje meja sta bila deležna kritik, saj so bila dovoljena samo nujna potovanja, večinoma tovornjakov, čezmejnih delavcev in medicinskega osebja.

Luksemburški zunanji minister Jean Asselborn je izrazil olajšanje ob vnovičnem odprtju meja. "Bil je že čas, da se je končalo," je dejal. Z nemškim kolegom Heikom Maasom sta se danes sestala na slovesnosti ob reki Moselle na meji med državama.

Kot je ob tem dejal Maas, je odprtje meje z Luksemburgom pomemben znak na poti do postopne normalizacije potovanj v Evropi. "Evropa živi od tega, da je Evropa brez meja," je dejal. Državljani Evrope z mejami ne bodo več razumeli, je nadaljeval in vztrajal pri cilju, da Evropa znova postane to, kar je bila. Ocene, kako dolgo bi lahko trajalo do popolnega odprtja schengenskega območja brez meja, ni želel podati, češ da je to odvisno od uspešnosti boja proti pandemiji.

Nemčija je danes tudi odpravila nekatere omejitve na mejah z Avstrijo in Švico. Mejo je odslej mogoče prečkati v obe smeri za obiske partnerjev, sorodnikov ter udeležbo na pomembnih družinskih dogodkih. Mejo bodo lahko prehajali tudi lastniki nepremičnin, kmetijskih zemljišč in gozdov ter skrbniki živali, je v petek zvečer sporočilo nemško notranje ministrstvo.

Glede na razvoj pandemije novega koronavirusa nemško notranje ministrstvo načrtuje odpravo vseh omejitev potovanj med Nemčijo, Avstrijo, Švico in Francijo 15. junija na podlagi dogovora vseh zveznih dežel. Po podatkih zvezne policije v Posarju pa so že v petek umaknili pregrade na okoli 35 mejnih prehodih med Nemčijo in Francijo. Medtem na meji z Italijo do nadaljnjega ostajajo v veljavi vse omejitve.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (216)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fofnudl
19. 05. 2020 17.22
+1
Vprašanje je , kdo je koga okužil?
fofnudl
19. 05. 2020 17.20
Fritzom zapret prehod do Hrvaške, pa bodo odprli vse luknje spredaj in zadaj. Tak je, če ste uklonljivi.
fofnudl
19. 05. 2020 17.11
+1
Pa saj ste hoteli v svoje kolibe na Hrvaško, se pajdašili z lahi, sedaj pa pač ne boste šli v Graz. Eto vam ga!
srebrnibreg
17. 05. 2020 11.41
+4
Evo janšisti en Kurz vas lepo gleda, ker ve kakšni pokvarjenci ste. Celo vešega finančnika Orbana imajo rajši kot vašo sekto.
javnipilot
20. 05. 2020 15.38
+1
en Kurz nas je gledal tud ko jebil Šarec na oblasti... noben pa nima jajc avstrijcem meje zapret...
cakra
23. 05. 2020 13.42
+2
KURZ pridno izkorišča proteste v SL... na ta račun opozarja domače turiste da naj ostanejo doma, češ da bo prehod čez SL ..tvegan možnost okužb. Avstrijski mediji poročajo da so v več mesti množični protesti in kažejo samo LJ..
Netajkun
17. 05. 2020 09.21
+4
Avstrijce skrbi naša neresnost . . . in množična zborovanja po večjih mestih . Za vsak slučaj bodo še malo počakali , marsikaj se lahko še zgodi .
Oblastiželjni
17. 05. 2020 09.19
+3
Najprej ogrsko pol pa kransko.
misko5lin
17. 05. 2020 09.07
+3
Avstrijci so pa res "nevedni"!!! Mi edini v EVROPI brez epidemije, zdravi oh in sploh, meja z ostalimi državami, razen Hrvaške, ker se jim gre za turizem pa hermetično zaprta. Daj Logar, pošlji še v Avstrijo kakšno depešo ali osebno pismo in jim nalij čistega vina! Saj znaš, se nam boš malo prikupil!
fofnudl
19. 05. 2020 17.12
Frzenk
17. 05. 2020 08.57
+11
Na naslovnici pa ilegalci..... Se pravi, da jih spet vabte?
Rade 74
17. 05. 2020 08.41
+11
Kako nas imajo za norca, res smo hlapci. Mi pa rinemo in rinemo v avstrijsko rit.
hotchilipoper
17. 05. 2020 08.41
+8
Naše meje kar naj bodo zaprte,bodo migranti šli v avstrijo
simonaas
17. 05. 2020 08.37
+11
Slovencev pa nočejo
ValterUdovernik
17. 05. 2020 09.09
+1
Anton Majer
17. 05. 2020 10.49
-1
ne ,ne .Malce se bojijo , da jim severnjaki/Nemci/ ne bi*pobegnili* na *TOPLO *Hrvaško.....
Hitri78
17. 05. 2020 08.27
+8
Kar naj bo še zaprta meja pa naj jodlarji čez mađžarsko hodjo na morje
simonaas
17. 05. 2020 08.38
-1
laycan
17. 05. 2020 08.12
+3
Ljudstvo razvitih držav pozdravlja te ukrepe, pri nas na Balkanu, pa protesti. 🚲🐑
bysaRD
17. 05. 2020 08.09
-2
Tudi mi bomo odprli meje s Češko in Slovaško?
laycan
17. 05. 2020 08.13
+2
Mislim da ne, drugače pa ti provokacija ni uspela. To mislim da je tema za 5 razred. Zemljepis.
Uroš
16. 05. 2020 21.35
+4
S Slovenijo Avstrija meja še ne bo odprla, pa ne zaradi kotona virusa, ampak ker so zaznali, da se v Sloveniji pripravlja socialistična revolucija.
ValterUdovernik
17. 05. 2020 09.11
+2
Ne, zaznali so obcuten vpadec vnosa heroina in kokaina V Avstrijo preko juzne meje.
Nikolajev
16. 05. 2020 21.34
+27
Avstrija obravnava Slovenijo kot zahodni del Balkana in kot zadnji rdeči otok Evrope. Sedaj vidimo kje smo. ... To je realnost
fofnudl
19. 05. 2020 17.15
-1
Balkan in slovani segajo čez visoke in nizke Ture.
Nikolajev
16. 05. 2020 21.32
+11
Čim kasneje Avstrija odpre mejo s Slovenijo toliko bolje za Slovenijo. Bo manj Nemcev, Čehov in Slovakov obiskovalo Hrvaško, kar pomeni manj prečkanja Slovenije in manjšo možnost vnosa novih okužb
simonaas
17. 05. 2020 08.39
+5
Helix Nebula
16. 05. 2020 21.30
+3
Sem prebral ORF.. Men Avstrijski članek pove to da bojo lahko Čehi, Slovaki, in Madžari ki živijo ob meji bolj normalno prehajali. Nekak kot Slovenci že zdej lahko zadnja 2 meseca. Kontrole bojo še vedno, zdravniške ekipe bojo še vedno, ampak nebojo več vseh ustavljali. Meje pa še vedno niso normalno odprte... Ne razumem kaj bi lahko bla razlika sploh. Meje bojo pa MOGOČE z 15 junijem odprte. Kk si bojo pač sprdnali
Helix Nebula
16. 05. 2020 21.31
+0
za vsak slučaj bom pa vseeno bojkotiral Avstrijske izdelke, ker si lahko avstrijci tekom meseca kaj čudnega sprdnejo
Rožice cvetijo
16. 05. 2020 21.38
-2
Helix...bodo in ne bojo...boja je za označevanje na morju
Rožice cvetijo
17. 05. 2020 08.36
-1
Pomeni, da minusarji resnično mislite, da je pravilno bojo in ne bodo? Saj ni za zameriti. Pač, eni smo hodili v šolo, drugi ne ali pa so jo predčasno zapustili. Zato tudi ne razumete,kaj pomeni, da se UČIMO SE CELO ŽIVLJENJE.
CIGU MIGU
16. 05. 2020 20.47
+15
dr logarinni boš kaj ukrepal ali ti je kurz že povedal da si nula,
Vridraivardo
16. 05. 2020 20.16
+11
Z Balkanom ,pa čim kasneje meje odpreti.Takle majo
CIGU MIGU
16. 05. 2020 20.54
+10
tujci dobro vedo kako pljuvajo naši politiki po lastnem narodu in temu je tudi obnašanje primerno