Korona

V Avstriji prihodnji teden sproščanje ukrepov za zajezitev virusa

Zagreb / Rim / Washington, 01. 02. 2021 11.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 22 min
Avtor
STA, Ti.Š., Tadeja Voščun
Komentarji
36

V Avstriji se bodo prihodnji ponedeljek znova odprle trgovine, v katerih bo obvezna zaščitna maska tipa FFP2. Svoja vrata bodo lahko odprli tudi ponudniki storitev. Nadzor na meji bodo medtem zaostrili. Zaradi širjenja novih različic novega koronavirusa pogoje za vstop zaostruje in zapira svoje meje vse več evropskih držav, med njimi Francija, Portugalska in Nemčija. Medtem spodbudnejše novice prihajajo tako od naših zahodnih kot južnih sosedov. Tudi Italija sprošča ukrepe, rdečih območij ni več. Na Hrvaškem pa so zabeležili najmanj novih okužb z novim koronavirusom od konca septembra.

V zadnjem obdobju so se razmere v pandemiji covida-19 nekoliko spremenile, večinoma na bolje. Tudi v Sloveniji se pozna izboljšanje in tako smo na četrtem mestu med opazovanimi državami – za Španijo, Črno goro in Češko.

V Avstriji bodo prihodnji teden zrahljali ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, so se dogovorili na srečanju avstrijske vlade s predstavniki zveznih dežel. V Avstriji se bodo lahko trgovine znova odprle v ponedeljek, 8. februarja. V njih bo moralo biti 20 kvadratnih metrov prostora na eno stranko. Obvezne bodo zaščitne maske tipa FFP2. Enaka pravila so predvidena za galerije, muzeje in živalske vrtove, je sporočila avstrijska vlada po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA. V trgovinah z živili bo še naprej veljalo pravilo 10 kvadratnih metrov na stranko.

V Avstriji bodo prihodnji teden zrahljali ukrepe za zajezitev novega koronavirusa.
V Avstriji bodo prihodnji teden zrahljali ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. FOTO: Dreamstime

Svoja vrata bodo lahko znova odprli tudi ponudniki storitev, kjer prihaja do bližnjih stikov s strankami. Vendar pa bodo morale te predložiti negativen izvid testiranja na novi koronavirus, ki ne bo smel biti starejši od 48 ur. To ne velja za ljudi, ki so v zadnjih šestih mesecih preboleli covid.

Po zimskih počitnicah, ki se bodo v večini dežel končale 14. februarja, se bodo otroci vrnili v šole. V ljudskih šolah, kar ustreza nižjim razredom devetletke, razredov ne bodo delili. Učenci bodo tako vsak dan hodili k pouku v šole. V višjih razredih bo pouk potekal izmensko. Dvakrat tedensko bodo učence testirali na novi koronavirus. Testiranje bo obvezen pogoj za udeležbo pri pouku. Starejši učenci bodo morali nositi maske FFP2.

Gostinski obrati in turistične dejavnosti medtem ostajajo zaprti. Čez dva tedna naj bi oblasti odločile, ali se bodo lahko odprli marca. V veljavi ostaja tudi nočna omejitev gibanja med 20. uro zvečer in 6. uro zjutraj. Od prihodnjega ponedeljka se bo lahko znova družilo po več oseb iz dveh različnih gospodinjstev. Trenutno se lahko več oseb iz enega gospodinjstva sreča samo z eno osebo iz drugega.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je ob tem napovedal zaostritev nadzora na avstrijskih mejah, da bi preprečili vdor novih različic novega koronavirusa. Pri tem je omenil brazilsko različico, ki je v Avstriji še niso potrdili. Podrobnosti o tem naj bi predstavili v torek.

Kurz je povedal tudi, da bodo epidemiološke razmere naslednjič preučili čez dva tedna, ko bodo tudi odločali o morebitnem dodatnem sproščanju omejitvenih ukrepov. Če se bodo razmere poslabšale, se bodo na to odzvali, je dejal. Po kanclerjevih besedah je ponovna eksponentna rast okužb realistična. Če se bo to zgodilo, bodo zaostrili ukrepe, je napovedal po srečanju vlade s predstavniki zveznih dežel.

Vladi sicer cilja, da bi dnevno število okužb znižali na okoli 700, še ni uspelo doseči. Tudi do nedelje, ko se bo končala ustavitev javnega življenja, ni pričakovati bistvenega izboljšanja. V zadnjem dnevu so potrdili več kot 1100 okužb.

Na Hrvaškem najmanj novih okužb z novim koronavirusom od konca septembra

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 1881 testih potrdili 94 okužb z novim koronavirusom, kar je najmanjše dnevno število novih primerov od konca septembra. Umrlo je 27 bolnikov s covidom-19, je na današnji novinarski konferenci sporočil hrvaški štab civilne zaščite.

Danes objavljeno število na novo okuženih z novim koronavirusom na Hrvaškem je nekoliko nižje, kot je bilo prejšnji ponedeljek, ko so ob 2423 testih potrdili 134 okužb. Ponedeljek pred tem so ob 2369 testih potrdili 174 okužb, je povedal direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak.

Poudaril je, da je bilo na Hrvaškem v zadnjem tednu dni 11,7 odstotka manj novih okužb kot v tednu pred tem. Capak je dodal, da znaša 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev 180,8. Stopnja smrtnosti na milijon prebivalcev pa je 1217,1.

Glede na današnje objave županijskih štabov civilne zaščite je bilo v minulih 24 urah v primorsko-goranski županiji sedem novih okužb, v istrski županiji pa niso imeli novih okužb. Običajno imajo največje dnevno število novih okužb na območju Zagreba in Splita.

Decembra lani so številne evropske države beležile naraščanje okužb s covidom-19, posledično pa sprejemale ukrepe omejevanja gibanja, ponujanja storitev in blaga. Število okužb je zdaj počasi pričelo padati, države v naši neposredni soseščini pa se odločajo za sproščanje protikoronskih omejitev.

Na Hrvaškem je trenutno 2551 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 1288 bolnikov s covidom-19, pomoč medicinskih ventilatorjev pa potrebuje 98 ljudi. V samoizolaciji je nekaj več kot 14.400 državljanov.

Skupno so na Hrvaškem od 25. februarja lani potrdili 232.520 okužb z novim koronavirusom in zabeležili 5054 smrtnih žrtev covida-19. Okrevalo je 224.915 obolelih. Doslej so testirali nekaj več kot 1.193.000 državljanov. Proti covidu-19 so doslej cepili 58.829 ljudi. Po dva odmerka cepiva je dobilo 25.099 državljanov, so še objavili.

Zagrebška policija je danes pridržala lastnika ene od telovadnic, ki jo je odprl kljub prepovedi obratovanja tovrstnih športnih objektov zaradi zajezitve širjenja okužb z novim koronavirusom. Na Hrvaškem so od sobote dovoljene dejavnosti v športnih centrih na prostem, medtem ko za športne dvorane, z izjemo bazenov in športnih objektov v balonih, še naprej velja prepoved obratovanja.

Na Hrvaškem so se danes v šolskih klopeh učencem nižjih razredov osnovnih šol pridružili tudi učenci višjih razredov. Izjema je istrska županija, kjer učenci višjih razredov osnovnih šol nadaljujejo pouk na daljavo do 15. februarja.

Nezadovoljni s podaljšanjem ukrepov za gostinske lokale, ki ostajajo zaprti, so hrvaški gostinci, ki so za sredo napovedali proteste v Zagrebu.

Na Hrvaškem lani največ umrlih po drugi svetovni vojni

Na Hrvaškem je lani umrlo 56.677 ljudi, kar je na letni ravni največ po koncu druge svetovne vojne, pa kažejo podatki hrvaškega statističnega urada. Ocenjujejo, da je na rekordno črno statistiko najbolj vplivala smrtnost zaradi covida-19.

Koronavirus - Hrvaška

Na Hrvaškem je bilo lani za 4350 več umrlih kot leta 2019, kar predstavlja 8,3 odstotka več, je pokazala analiza vpliva pandemije covida-19 na družbeno-ekonomske kazalce v državi. Kot so izpostavili, so od izbruha epidemije covida-19 na Hrvaškem marca lani do konca lanskega leta našteli 5523 več umrlih ali 13,2 odstotka več kot v enakem obdobju leto prej.

Glede na grafe, ki so jih objavili ob analizi, je bilo v minulih desetih letih največje mesečno število umrlih decembra lani, ko so zabeležili 7395 umrlih. V primerjavi z decembrom 2019 je bilo decembra lani za 3225 več umrlih kot decembra 2019, kar predstavlja zvišanje za 77,3 odstotka.

"Številke umrlih so strašljive. Vsi tisti, ki zanikajo nevarnost covida-19, morajo biti globoko zaskrbljeni. Hrvaška ni imela lani zgolj največje absolutne številko umrlih, temveč je stopnja smrtnosti, ki znaša 14 promilov, tudi največja stopnja smrtnosti v državi po koncu druge svetovne vojne," je za Jutarnji list povedal hrvaški demograf Ivan Čipin.

Italija sprošča ukrepe zaradi covida-19: omilili so jih v večjem delu države, v šolskih klopeh večina šolarjev

Večina od 20 italijanskih dežel je od danes označenih z rumeno barvo, kar pomeni najblažje ukrepe za zajezitev novega koronavirusa zaradi zmernega tveganja širjenja okužb. V šole se je vrnila večina šolarjev, okoli osem milijonov, med njimi 2,5 milijona dijakov višjih srednjih šol, ki so se danes v več deželah vrnili v šolske klopi.

Višje srednje šole bi morali v Italiji odpreti po božičnih praznikih, vendar so jih zaradi širjenja okužb 11. januarja odprli le v peščici dežel. Danes pa so se v višje srednje šole vrnili dijaki v Sardiniji, Furlaniji-Julijski krajini, Venetu (Benečija), Kalabriji, Apuliji, Kampanji in Bazilikati.

Italijanski hotelirji so v lanskem letu, ki ga je zaznamovala ohromitev globalnega turizma zaradi pandemije covida-19, izgubili 236 milijonov nočitev in za 13,5 milijarde evrov prihodkov. Med najbolj prizadetimi mesti je Rim, kjer pričakujejo, da se četrtina zaprtih hotelov ne bo nikoli več odprla.

V višjih srednjih šolah bodo dijaki v učilnicah opravili od 50 do 75 odstotkov pouka, ostalo izobraževanje bo potekalo na daljavo. Po poročanju Primorskega dnevnika se je v tržaške in goriške višje srednje šole danes vrnila polovica dijakov.

Še teden dni bodo imeli pouk na daljavo dijaki višjih srednjih šol na Siciliji, ki je oranžna. Oranžne so tudi Sardinija, Apulija in Umbrija ter avtonomna pokrajina Bolzano oziroma Južna Tirolska. Rdeča pa ni več nobena italijanska dežela.

Italijanska ministrica za izobraževanje Lucia Azzolina, ki se je zavzemala za odprtje šol na vseh ravneh, je dejala, da so se kot neutemeljene izkazale bojazni, da bi vrnitev starejših učencev v šole povečala širjenje okužb z novim koronavirusom.

"Dijaki končujejo vračanje v šole. Na nižjih stopnjah so šole ostale odprte, tako da okoli pet milijonov učencev in učenk ni nikoli ostalo izven učilnic. Srednje šole so medtem vračanje dijakov v šole izvedle postopno. Širjenje okužb je ostalo stabilno na območjih, kjer so jih prvi odprli," je dejala. Poudarila je, da je to pomirjujoče, da pa morajo še naprej ostati zelo pozorni.

Italija je danes pričela sproščati ukrepe za zajezitev pandemije covida-19. Večina od 20 dežel je po novem rumenih, kar pomeni najblažje ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Rdečih območij ni več. Stroka ob tem sicer svari, da je epidemija covida-19 še vedno v občutljivi fazi.

V rumenih in oranžnih območjih v Italiji so odprte trgovine, bari in restavracije pa so do 18. ure lahko odprti le v rumenih območjih. Tam so od danes znova odprti tudi muzeji, vendar le med delavniki, da bi se izognili gneči ob koncih tedna. Znova so odprti vatikanski muzeji (ti tudi v soboto), pa tudi številni rimski muzeji in zgodovinski spomeniki.

V vatikanske muzeje in sikstinsko kapelo so se obiskovalci danes lahko vrnili po 88 dneh, kar je po navedbah AFP najdaljše zaprtje teh znamenitosti po drugi svetovni vojni. A gneče, ki je bila običajna pred pandemijo, danes ni bilo, med obiskovalci pa so prevladovali domačini. "Danes je praznik," je dejala direktorica vatikanskih muzejev Barbara Jatta, ki upa, da bo do konca tedna muzeje obiskalo nekaj tisoč ljudi dnevno. V letu 2019 so sicer beležili v povprečju 23.000 obiskovalcev dnevno. Med rimskimi znamenitostmi, ki so danes odprle svoja vrata, je tudi Kolosej.

Povsod po Italiji je sicer za prebivalce prepovedano gibanje med posameznimi deželami, razen če morajo na delo, k zdravniku ali imajo druge nujne opravke. Prebivalci rumenih območij se lahko prosto gibljejo po celotni deželi, tisti, ki živijo na oranžnih, pa samo znotraj svojih občin. Povsod še naprej velja nočna policijska ura med 22. in 5. uro. Ob koncih tedna in praznikih morajo biti zaprti vsi trgovski centri po državi.

Posamezno italijansko gospodinjstvo lahko obiščeta največ dve osebi, pri čemer otroci do 14. leta in ljudje, ki potrebujejo pomoč, ne štejejo. To velja za vse dežele.

Strokovnjaki ob tem svarijo, da je epidemija covida-19 v Italiji še vedno v občutljivi fazi. "Nov hiter porast števila okužb v prihodnjih tednih je mogoč," so opozorili. Potem ko so v nedeljo iz središč Rima, Milana in Firenc objavljali fotografije množic ljudi, je koordinator strokovne svetovalne skupine Agostino Miozzo opozoril, da rumeno območje "ne pomeni vrnitve v normalnost" in da se je potrebno izogibati množicam, saj obstaja nevarnost hitrega naraščanja okužb.

Minister za zdravje Roberto Speranza je poudaril, da vrnitev v rumeno fazo "ne pomeni, da je nevarnosti konec". "Še naprej moramo biti skrajno previdni, če nočemo izničiti dosežkov preteklih tednov," je opozoril.

Merklova: Do konca poletja cepivo za vse v Nemčiji

Nemška kanclerka Angela Merkel kljub hudim kritikam ob začetku kampanje cepljenja v Nemčiji vztraja, da bo do konca poletja cepivo proti covidu-19 na voljo za vse nemške državljane. Ta načrt bo držal tudi, če bodo v EU odobrena le cepiva Pfizerja in BioNTecha, Moderne in Astrazenece, je pojasnila po današnjem srečanju o cepljenju.

V Nemčiji medtem sestankujejo. Nemška kanclerka Angela Merkel je pravkar na sestanku s predstavniki zveznih dežel glede cepljenja.
V Nemčiji medtem sestankujejo. Nemška kanclerka Angela Merkel je pravkar na sestanku s predstavniki zveznih dežel glede cepljenja. FOTO: AP

Tudi v primeru, da bodo odobrena le ta tri cepiva, bi lahko po besedah nemške kanclerke cepili 73 milijonov odraslih v Nemčiji. Če bo na voljo tudi cepivo drugih proizvajalcev, bo ponudba še večja, je dodala Merklova v Berlinu po srečanju preko videokonference, na katerem so sodelovali predsedniki vseh 16 nemških dežel, več nemških ministrov, predstavniki proizvajalcev cepiv in predstavniki Evropske komisije, ki kupuje cepiva v imenu celotne EU.

Na novinarski konferenci v Berlinu je tudi zagovarjala počasnejši potek cepljenja v EU od sprva predvidenega. "Res je, da se je na nekaterih področjih tempo upočasnil, a so bili za to dobri razlogi," je dejala po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Pandemija covida-19 je oklestila tudi prodajo piva v Nemčiji. Lani je bilo tam prodanih 8,7 milijarde hektolitrov piva, kar je 5,5 odstotka manj kot leto prej in najmanj od začetka spremljanja teh podatkov leta 1993, kažejo podatki tamkajšnjega statističnega urada.

Kot je pojasnila, so se pogajanja zavlekla, ker je EU vztrajala, da proizvajalci cepiv prevzamejo določeno odgovornost. Komisija tudi ni želela žrtvovati zaščite podatkov v nasprotju z Izraelom, ki je ponudil podatke o svoji kampanji cepljenja v zameno za odmerke cepiva Pfizerja in BioNTecha.

Evropsko komisijo sta na srečanju preko videokonference zastopala komisarka za zdravje Stella Kiriakides ter komisar Thierry Breton, pristojen za notranji trg. Kiriakidesova je na srečanju izpostavila prizadevanja Evropske komisije v podporo proizvodnji in naročilom varnih in učinkovitih cepiv za evropske državljane in partnerje unije.

Kot je še zapisala na družbenem omrežju Twitter, je tudi poudarila, da bodo prihodnji meseci polni izzivov. "Vsi moramo solidarno nadaljevati sodelovanje, da bi našli rešitve in zgradili zaupanje, pri tem pa biti osredotočeni na to, da bi državljanom dobavili cepivo, kakor hitro je mogoče," je še tvitnila in dodala, da bo Evropska komisija pri tem igrala svojo vlogo.

Število delavcev v Nemčiji, ki so zaradi posledic pandemije covida-19 vključeni v shemo skrajšanega delovnega časa, se je januarja v primerjavi z decembrom povečalo za 20 odstotkov na 2,6 milijona, je pokazala raziskava münchenskega inštituta Ifo. Največ zaposlenih na skrajšanem delovniku je v turističnem sektorju.

Počasen začetek kampanje cepljenja, neznanke glede dobave cepiva, ki ga vsaj trenutno ni dovolj za vse, stalno zasedene telefonske linije za vprašanja o cepljenju in prazni centri za cepljenje so v nemški javnosti povzročili precej razburjenja.

Minister za zdravje Jens Spahn je sicer pred srečanjem posvaril pred prevelikimi pričakovanji. "Samo z enim vrhom ne moremo doseči večje proizvodnje cepiv," je dejal v nedeljo zvečer v pogovorni oddaji Die richtigen Fragen na Bild live. Po njegovem mnenju je pomembno najprej ugotoviti, kje so težave.

Po podatkih nemškega ministrstva za zdravje so v Nemčiji od začetka cepljenja proti covidu-19 27. decembra porabili več kot 2,4 milijona odmerkov cepiva. Prvega od potrebnih dveh odmerkov je prejelo okoli 2,3 odstotkov vsega prebivalstva v Nemčiji.

Portugalska na robu zloma zdravstvenega sistema

Na Portugalskem so samo januarja zabeležili skoraj polovico vseh smrtnih črtev covida-19. Bolnišnice po vsej državi, ki premorejo nekaj več kot 10 milijonov postelj, so pred zlomom. Na oddelkih intenzivne nege imajo 865 bolnikov, bolnišnično zdravljenje zaradi koronavirusa pa potrebuje še 6869 oseb. Primanjkuje jim prostih postelj, zdravnikov in tudi medicinskih sester. Reševalna vozila s covidnimi bolniki tudi po tri ure stojijo v vrstah pred bolnišnicami in čakajo na prazno posteljo, medtem pa se nekatere zdravstvene enote trudijo, da bi ohranile dovolj prostora za shranjevanje trupel.

Reševalna vozila tudi po tri ure stojijo v vrstah pred bolnišnicami in čakajo na prazno posteljo.
Reševalna vozila tudi po tri ure stojijo v vrstah pred bolnišnicami in čakajo na prazno posteljo. FOTO: AP

Zaradi nastale zdravstvene krize so portugalski roko ponudile že nekatere evropske države. Avstrija je tako že pripravljena sprejeti bolnike iz intenzivne nege, čakajo pa potrditev portugalskih oblasti, koliko bolnikov želijo dejansko premestiti. Nemčija bo na Portugalsko napotila 26 svojih zdravnikov, medicinskih sester ter 40 mobilnih in 10 stacionarnih ventilatorjev. Vse to naj bi v sredo z letalom odpotovalo v Lizbono. Pomoč je ponudila tudi prizadeta soseda Španija, a Portugalska te pomoči še ni sprejela, je za Reuters povedal vir iz španskega zunanjega ministrstva. Zunanji minister Arancha Gonzalez Laya pa je za televizijo LaSexta TV potrdil, da sta državi "v neposrednem stiku vsak dan, na vseh ravneh".

Portugalska je januarja zabeležila 5576 smrti zaradi novega koronavirusa, kar predstavlja 44,7 odstotkov od vseh 12.482 smrtnih primerov od začetka pandemije. 

Portugalske oblasti so občutno povečanje stopnje okužbe in smrtnosti pripisali angleškemu sevu koronavirusa, hkrati pa priznali, da je določeno vlogo igrala tudi sprostitev omejitev gibanja med božičnimi prazniki. Po uradnih podatkih so od marca 2020 zabeleželi več kot 711.000 okužb, od tega 43 odstotkov letos januarja. V ponedeljek so poročali o 5805 novih primerih primerih okužb, umrlo je 275 oseb.

"Prepričani smo, da bo zaustavitev javnega življenja učinkovita," je dejal minister za zdravje Antonio Sales. "Vemo, da nas čakata še težka dva tedna," je dodal.

V Franciji po več primerih skrivnega obratovanja v strožji nadzor gostincev

Francoski finančni minister Bruno Le Maire je lastnike restavracij danes opozoril, da z nedovoljenim skrivnim obratovanjem tvegajo izgubo državne protikoronske pomoči. Policija je namreč nedavno v Parizu kljub odredbi o zaprtju restavracij odkrila več primerov obratovanja in napovedala okrepitev nadzora.

"Zavedam se, da je za restavracije tako s finančnega vidika kot glede morale izjemno težko. Vendar pa to kljub vsemu nikakor ne more upravičevati nespoštovanja pravil," je za komercialno radijsko postajo RTL dejal Le Maire. Napovedal je, da bodo kršiteljem za en mesec odvzeli državno pomoč, v primeru ponovljene kršitve pa bodo brez nje ostali trajno.

V Franciji so doslej potrdili več kot tri milijone okužb z novim koronavirusom.
V Franciji so doslej potrdili več kot tri milijone okužb z novim koronavirusom. FOTO: AP

Pariška policija je namreč v soboto sporočila, da je odkrila 24 restavracij, ki so najmanj v četrtek in petek kljub prepovedi na skrivaj obratovale. Napovedala je okrepitev nadzora. Po poročanju francoskih medijev se ena od restavracij, ki so bile skrivoma odprte, nahaja le streljaj od sedeža pariške policije, v njej pa so med drugim obedovali sodniki z bližnjega sodišča.

Iz vrst lastnikov restavracij je že nekaj časa slišati glasne pozive k protestnemu odprtju, saj dolgotrajno zaprtje - vlada je zaprtje gostinskih obratov odredila 30. oktobra lani - po njihovih besedah ogroža obstoj številnih.

Francoski gostinci so v času zaprtja obratov sicer upravičeni do mesečnega nadomestila v višini 20 odstotkov njihovih prihodkov iz leta 2019, vendar mnogi opozarjajo, da zaradi visokih najemnin ta znesek ne predstavlja opaznega olajšanja.

V Franciji so doslej potrdili več kot tri milijone okužb z novim koronavirusom, umrlo je skoraj 76.000 ljudi s covidom-19.

Na Nizozemskem več tisoč glob zaradi nespoštovanja policijske ure

Nizozemska policija je zaradi nespoštovanja policijske ure ob pandemiji covida-19 doslej napisala že skoraj 16.000 denarnih kazni. Zgolj v nedeljo so jih izdali 980.

Oblasti so sporočile, da kršitelju prepovedi gibanja v nočnem času med 21. uro in 4.30, ki velja od 23. januarja, najprej izrečejo opomin. Kdor ga ne upošteva, mu grozi globa 95 evrov.

Proti policijski uri so prejšnji teden po vsej Nizozemski potekali množični protesti, ki so se v več mestih, tudi v Amsterdamu, Haagu in Rotterdamu, sprevrgli v izgrede in nasilje.

Indeksi na pomembnejših evropskih borzah so se v začetku današnjega trgovanja dvignili nad izhodišča. Razpoloženje vlagateljev se je po velikih padcih indeksov minuli teden nekoliko izboljšalo, zdaj pa čakajo predvsem novice o razvoju epidemioloških razmer po svetu, navajajo analitiki.

Na Nizozemskem so sredi decembra uvedli najstrožje omejitvene ukrepe doslej, ki bodo veljali najmanj do 9. februarja. Med drugim so zaprli šole in vse nenujne trgovine, odprte so trgovine z živili in lekarne. Že več kot mesec dni so zaprti tudi muzeji, živalski vrtovi in kinematografi.

Nizozemska vlada bo jutri razpravljala o omilitvi nekaterih ukrepov. Po navedbah nekaterih dobro obveščenih virov blizu vladi, bi lahko prihodnji teden znova odprli šole in otroške vrtce ter odpravili prepoved gibanja v nočnem času.

Na Poljskem znova odprli muzeje in nakupovalna središča

Poljska je danes sprostila nekatere ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Znova so se odprli muzeji, galerije, knjižnice in nakupovalna središča. Minister za zdravje Adam Niedzielski je ob tem napovedal, da bo večina šol ostala zaprta najmanj do marca.

Postopno sproščanje protikoronskih ukrepov je minuli četrtek napovedala tudi poljska vlada. Tako so danes vrata odprli muzeji in galerije, ki so bili zaradi koronavirusa zaprti vse od začetka novembra.
Postopno sproščanje protikoronskih ukrepov je minuli četrtek napovedala tudi poljska vlada. Tako so danes vrata odprli muzeji in galerije, ki so bili zaradi koronavirusa zaprti vse od začetka novembra. FOTO: AP

"Več držav, ki so preko božiča sprejele odločitve, ki so bile manj konservativne od naših, trpi zelo hude posledice," je izjavil minister za zdravje.

Najmanj do 14. februarja ostajajo zaprti tudi bari, restavracije, hoteli, nočni klubi in telovadnice.

"Kar je bilo v trenutnih razmerah možno sprostiti, smo sprostili. Zdržimo še malo dlje, da se izognemo tretjemu valu," je minuli teden izjavil predstavnik ministrstva za zdravje Wojciech Andrusiewicz.

Nekdanje nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz, ki je urejeno kot muzej, je od danes ob ustreznih varnostnih ukrepih zaradi epidemije covida-19 znova odprto za obiskovalce. Med drugim so določili enosmerno pot ogleda, umaknili pa so tudi vitrine ter s tem pridobili več prostora in poskrbeli za manj zadrževanja ljudi na enem mestu.

Na Poljskem število okužb in smrtnih primerov v zadnjih dneh upada. Danes so poročali o 2503 novih okužbah in 42 smrtih zaradi covida-19.

Lastniki nekaterih restavracij in nočnih klubov so se uprli prepovedi obratovanja in so znova odprli vrata, a jih čakajo visoke kazni in policijske racije.

Minuli konec tedna je 150 policistov posredovalo v nočnem klubu v Rybniku na jugu države, pri čemer so uporabili šok granate in solzivec.

Tudi na Češkem želje po ruskem cepivu proti covidu-19

V luči pomanjkanja cepiva proti covidu-19 v EU se na Češkem krepijo pozivi k uvozu cepiv iz Rusije ali Kitajske. Češki predsednik države Miloš Zeman je napovedal, da bo za dobavo ruskega Sputnika V zaprosil Moskvo.

Češka od lanske jeseni velja za eno najhuje prizadetih evropskih držav v pandemiji covida-19. Na delovne dni v državi z 10,7 milijona prebivalcev trenutno potrdijo približno 8000 novih primerov okužbe z novim koronavirusom.

Na Češkem se zaradi pomanjkanja cepiva proti covidu-19 v EU ob tem krepi javna razprava, v okviru katere se vrstijo tudi pozivi k uvozu cepiv iz Rusije ali Kitajske po zgledu Madžarske. Ta je izdala dovoljenje za pogojno uporabo tako ruskega cepiva Sputnik V kot cepiva kitajskega proizvajalca Sinopharm.

Zeman je v tej luči danes v pogovoru za češki radio Frekvence 1 potrdil, da namerava ruskega predsednika Vladimirja Putina zaprositi za pomoč v obliki dobave ruskega cepiva.

Niti Sputnik V niti kitajsko cepivo sicer še nista dobila dovoljenja pristojnih čeških oblasti ali Evropske agencije za zdravila (EMA) za uporabo v EU.

Ob izpolnjevanju določenih pogojev je za uporabo cepiv iz Rusije ali Kitajske odprt tudi nemški minister za zdravje Jens Spahn. "Če je cepivo varno in učinkovito, ne glede na to, v kateri državi je proizvedeno, potem seveda lahko pripomore v boju proti pandemiji," je dejal za nedeljsko izdajo časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung. Bi pa seveda cepivo moralo pred tem prestati običajen postopek potrjevanja, je dodal.

Rusija je prošnjo za odobritev cepiva pri EMI vložila januarja. Ruski državni investicijski sklad, ki sofinancira in prodaja cepivo, je nato minuli petek sporočil, da bi lahko Rusija EU v drugem četrtletju dobavila sto milijonov odmerkov cepiva Sputnik V.

Grčija se pripravlja na tretji val epidemije

Grčija se je začela pripravljati na morebiten tretji val epidemije novega koronavirusa. Pristojni so namreč zaskrbljeni zaradi možnega skokovitega porasta novih okužb.

Grški minister za zdravje Vasilis Kikilias je danes sklical nujni sestanek kriznega štaba za boj proti novemu koronavirusu, na katerem razpravljajo o ukrepanju ob morebitnem novem valu okužb.

Po poročanju grških medijev pristojni razpravljajo tudi o še strožjih ukrepih za zajezitev virusa, kot veljajo od začetka novembra.

Zdravstveni strokovnjaki opozarjajo, da je država na ključni točki epidemije. Število novih primerov je znova začelo skokovito naraščati po delni sprostitvi ukrepov pred dvema tednoma. Danes so se sicer po vsej državi po dveh mesecih in pol znova odprle univerze, na območjih z ugodnejšo epidemiološko sliko pa tudi srednje šole. Vrtci in osnovne šole so se odprli že 11. januarja.

Poleg tega so ugotovili, da v državi že krožita dve bolj nalezljivi različici novega koronavirusa, ki so ju odkrili v Veliki Britaniji in Južni Afriki, zato se strokovnjaki bojijo skokovite rasti okužb.

V Grčiji je še vedno obvezna uporaba zaščitnih mask, v veljavi je nočna policijska ura, prepovedana so potovanja po državi. Na območjih z ugodnejšo epidemiološko sliko trgovine ostajajo odprte.

V 11-milijonski Grčiji sicer še vedno beležijo manj okužb z novim koronavirusom kot v drugih evropskih državah. Za covidom-19 je do zdaj umrlo 5796 ljudi, večina v drugem valu.

ZDA začasno ustavile načrtovano cepljenje terorističnih osumljencev v Guantanamu na Kubi

Obrambno ministrstvo ZDA je konec minulega tedna zaustavilo načrtovan program cepljenja proti covidu-19 za teroristične osumljence v taborišču Guantanamo na Kubi, potem ko je bilo v javnosti zaradi tega precej razburjenja. Doslej so v ZDA z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepili 19 milijonov ljudi, z dvema pa pet milijonov.

Cepljenje v ZDA
Cepljenje v ZDA FOTO: AP

Po ukazu namestnika pomočnika obrambnega ministra ZDA Terryja Adirima bi morali kmalu cepiti tudi teroristične osumljence v Guantanamu na Kubi, na čelu z glavnim odgovornim za teroristične napade na ZDA 11. septembra 2001 Kalidom Šejkom Mohamedom.

Mohamedu in drugim soobtoženim nameravajo kmalu soditi za zločine, za katere je zagrožena smrtna kazen. Začetek sojenja je bil predviden za 11. januar, vendar so ga preložili zaradi pandemije covida-19. S cepljenjem osumljenih in udeležencev sodnega procesa naj bi bil sodni proces manj nevaren za vse.

Predstavnik Pentagona za odnose z javnostmi John Kirby je konec tedna tvitnil, da v Guantanamu še niso cepili nobenega ujetnika. Dodal je, da se to ne bo zgodilo še nekaj časa, saj morajo končati revizijo vseh protokolov.

Deseterica republikanskih senatorjev je v nedeljo v Belo hišo poslala pismo s svojim okvirnim predlogom porabe za boj proti pandemiji covida-19 in pomoč gospodarstvu ter posameznikom v ZDA. Predsednik ZDA Joe Biden namreč načrtuje porabo 1900 milijard dolarjev (dobrih 1571 milijard evrov), republikanci pa predlagajo okoli 600 milijard dolarjev (496 milijard evrov).

ZDA so doslej za Guantanamo namenile najmanj šest milijard dolarjev (preračunano 4,97 milijarde evrov). Trenutno je tam okoli 40 ujetnikov. Vsak na leto ameriški zvezni proračun stane od devet do 13 milijonov dolarjev (od 7,45 do 10,76 milijona evrov). Za primerjavo, zapornik v ameriškem zveznem zaporu z najvišjo stopnjo varovanja, kamor je nekdanji predsednik ZDA Barack Obama želel preseliti ujetnike, stane okoli 78.000 dolarjev na leto (64.560 evrov).

Poleg Guantanama je Američane, ki se zaradi pomanjkanja cepiva še ne morejo cepiti proti covidu-19, razburil tudi neslavni O. J. Simpson, ki so ga konec tedna cepili v Las Vegasu in je to objavil na Twitterju. "Cepite se. Jaz sem se," je tvitnil 73-letni Simpson in priložil fotografijo.

Simpsonu so sodili za umor soproge Nicole Brown in njenega zaročenca Rona Goldmana. Porota ga je oprostila, vendar sta ga potem družini umorjenih spravili v stečaj s civilno tožbo. Leta 2007 so ga aretirali v Las Vegasu in ga obsodili na zaporno kazen zaradi oboroženega ropa in ugrabitve preprodajalca njegovih spominkov. Iz zapora je prišel leta 2017.

V ZDA so doslej okužbo z novim koronavirusom po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa potrdili pri več kot 26 milijonih. Umrlo je več kot 441.000 bolnikov s covidom-19.

Avstralski Perth se zaradi enega primera novega koronavirusa zapira za pet dni

V avstralskem mestu Perth pa so medtem zaradi enega samega primera okužbe z novim koronavirusom v nedeljo zvečer za pet dni ustavili javno življenje. Okužbo so potrdili pri varnostniku v enem izmed hotelov, šlo naj bi za britansko različico virusa.

Prebivalci metropole in okoliških območij lahko v tem obdobju zapuščajo domove le v izjemnih primerih, denimo za nakupe in odhod na delo. Športne dejavnosti so na prostem dovoljene eno uro dnevno, je včeraj sporočil premier zvezne države Zahodna Avstralija Mark McGowan.

Japonski proizvajalec igralnih konzol in video iger Nintendo še naprej izkorišča rast povpraševanja, ki jo je prinesla pandemija covida-19. Njegovi prihodki so v obdobju med aprilom in decembrom poskočili za 37,3 odstotka, čisti dobiček pa za 91,8 odstotka. Ob tem je družba spet zvišala napoved čistega dobička za celotno poslovno leto. Kot so navedli, se je še enkrat namreč pokazalo, da mnogi, ki zaradi pandemije več časa preživijo doma, ta čas izkoristijo tudi za igranje iger. Močno povpraševanje po konzolah in igrah pa tako pričakujejo tudi v prihodnjih mesecih.

Pri novo odkritem primeru gre za prvi primer lokalnega prenosa novega koronavirusa v desetih mesecih.

Avstralija jo je doslej v pandemiji covida-19 relativno dobro odnesla. V državi z okoli 25 milijoni prebivalci so po podatkih Johnsa Hopkinsa doslej potrdili nekaj manj kot 29.000 okužb, 909 bolnikov s covidom-19 je umrlo.

Indija z milijardno gospodarsko spodbudo

Indijska vlada je danes predstavila investicijski načrt, s katerim želijo spodbuditi zaradi pandemije covida-19 prizadeto gospodarstvo. Več deset milijard dolarjev vredne naložbe bodo usmerjene predvsem v zdravstvo in infrastrukturo.

Za zdravstvo namerava indijska vlada v prihajajočem finančnem letu, ki se v Indiji začne aprila, nameniti 30,6 milijarde dolarjev (25,2 milijarde evrov), kar je več kot dvakrat toliko kot v proračunu za tekoče leto. Indijsko zdravstvo je že leta močno podhranjeno.

Drugo področje, ki mu bo vlada namenila posebno pozornost, je infrastruktura. V prihodnjem letu bo šlo za infrastrukturne projekte iz državne blagajne 76 milijard dolarjev (62,6 milijarde evrov), kar je 34,5 odstotka več kot v proračunu za tekoče leto. Glavnino naj bi namenili za ceste in železnice.

Poleg tega se med drugim obetata dokapitalizacija državnih bank in izboljšanje statusa delavcev v negotovih oblikah zaposlitve.

24 milijard dolarjev (preračunano 19,86 milijarde evrov) za izvedbo ukrepov naj bi država zagotovila s prodajo državnega letalskega prevoznika Air India in dela lastniškega deleža v največji indijski zavarovalni skupini Life Insurance Corporation.

Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju nekoliko zvišale. Od sredine januarja so tako razmeroma stabilne, potem ko so v prvi polovici minulega meseca močno rasle. Poganjali so jih obeti, da bo cepivo proti novemu koronavirusu prinesel olajšanje v boju z naraščajočimi okužbami, a se to ni zgodilo.

Indija je bila zaradi protikoronskih ukrepov, ki sodijo med najstrožje na svetu, močno prizadeta. Med aprilom in junijem 2020 se je bruto domači proizvod skrčil za rekordnih 23,9 odstotka, v celotnem finančnem letu pa naj bi se za 7,7 odstotka.

Tretje največje azijsko gospodarstvo je bilo sicer v težavah že pred izbruhom pandemije, med katero so doslej zabeležili več kot 10,7 milijona okužb z novim koronavirusom.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
02. 02. 2021 08.09
-1
V Avstriji so pred vstopom v trgovine DELILI MASKE GRATIS,TAKŠNE ,KOT JIH IMAMO TUDI MI V SLOVENIJI.KAKO BO Z BOLJŠIMI?VSAJ UVOZNIKE IMAJO TAM VEDNO ISTE,PROFESIONALCE NE NAŠIH AMATERJEV!ZA FFP"NI ŠANS,DA BI JIH V SLOVENIJI DELILI LJUDEM GRATIS!
Walter Pravicek
02. 02. 2021 08.09
Mišljeno je bilo FFP2 ali še boljše FFP3.
Gemma 1961
01. 02. 2021 17.00
+2
Ko je treba napisat kaksno dobro novico par stavkov ,ko pa je treba strasiti ljudi pa cel roman
Gemma 1961
01. 02. 2021 16.55
+2
Merlnova je novi hicko
Alcale
01. 02. 2021 16.27
+0
Na Hravaskem v povprecju vsakega leta umre 53,000 ljudi, vcasih vec, vcasih manj!
Calabras
01. 02. 2021 16.13
-3
Hrvaška sprošča,Italija sprošca,bosna...ah bosna. A lahko nekdo zabetonira tunel na Ljubelju in Karavankah,ker k nam očitno iz tam nese virus.
RamzesII
01. 02. 2021 16.09
+6
Zaradi enega zaprejo celo mesto. Upam da so skrili njegovo identiteto.
Zvezdankriž
01. 02. 2021 15.28
+7
Pri nas se vlada zgleduje tudi z drugimi državami. Očitno iščejo samo tiste, ki imajo najstrožje ukrepe. Z ostalimi, ki imajo milejše ukrepe in dokazljivo boljše rezultate pa žal ne. Ja kontrola ovac je preveč dragocena. Številjke padajo ampak rastejo. Jao, jao.
Walter Pravicek
02. 02. 2021 08.11
+2
Počakati je treba na mesec Maj,vikendaši v Lepo Našo,ter se bo zopet vse sprostilo,da se ugodi turizmu Hrvaške!Za hlapce rojeni hlapci odločajo!
Dmg. 0
01. 02. 2021 15.28
+1
A so novinarčki šele sedaj spoznali, da so Avstralci na svoji furi že od nekdaj.Pri njih je beseda karantena že od nekdaj pogosta kot dober dan
Cicamica
01. 02. 2021 15.20
+1
Bravo Sosedje. Vedno sam rad hodil v Italijo ker so fajn ljudje.
1model
01. 02. 2021 15.05
+5
Pupajte narod pumpajte.
Castrum
01. 02. 2021 14.59
+2
To stalno primerjanje kaj naredi Slovenija in kaj naredijo druge države, je v glavnem brezvezno hujskanje. Dolgoročno gledano so ukrepi v veliki večini držav - enaki. Ceneni politični "komedijanti"; pa pač iščejo svojih pet minut slave.....
Rudar
01. 02. 2021 15.08
+0
Točno tako. Povsod so ukrepi skoraj enaki. Naša vlada si sama ni nič izmislila, ampak samo kopira in pomnoži z 10.
Frasnel12
01. 02. 2021 14.58
+8
Bravo Italija samo mi smo hepani!!!
svetskicovek3
01. 02. 2021 14.36
+4
hahahahaha italjanska vlada je padla 👌😉
MN75
01. 02. 2021 14.41
+10
Walter Pravicek
02. 02. 2021 08.12
+1
A ni že potekel rok trajanja?Naše vlade namreč!
elsh
01. 02. 2021 14.32
+6
Kvizlingi nas očitno vodijo v prepad.
Uporabnik518700
01. 02. 2021 14.05
-8
V Italiji je večina že cepljenih, prinas pa bo večina mogoče cepljenih čez cca 3 leta
svetskicovek3
01. 02. 2021 14.36
+7
Gekla
01. 02. 2021 14.49
+8
Klondza
01. 02. 2021 14.01
+9
Jj je kumunajzar, samo verniki tega nocete videt. Cesar je gol..
Walter Pravicek
02. 02. 2021 08.14
-1
Poleg JJ še premnogi poskriti v demokratičnih strankah te države.Brez časti!
Gnile banane
01. 02. 2021 13.39
+5
Zahodni svet gnil do amena,......
nikhrast
01. 02. 2021 16.27
-1
Še zdaj se smejim ko mislim na Rusijo, Kitajsko...
Uporabnik483970
01. 02. 2021 13.01
+1
Naši levaki pa z glavo skozi zid...
Rudar
01. 02. 2021 13.50
+5
Z glavo skozi zid rine vlada. Kakšna bo na koncu škoda lahko le ugibamo.
Hriboborec
01. 02. 2021 12.54
+9
Jao, ko bo JJ tole zvedel, je že v orgazmični fazi, pa njegovih 100000 vritleznikov tudi....😂😂😂😂😂
proofreader
01. 02. 2021 12.46
-7
Avstralci zapirajo, pri nas pa levi organizirajo skupinska druženja brez razdalje in mask.
Miro123
01. 02. 2021 12.49
+19
Bolj nas zanima, da Italijani, hrvatje in avstrijci odpirajo
yomo31
01. 02. 2021 13.31
+5
Kar nos jo, "desni", sej se ne boš okužu če tok močno zavaruje, ne?
ŠKIS
01. 02. 2021 13.42