Korona

Italija podaljšuje stroge protikoronske ukrepe, v Franciji strožja policijska ura

Rim / Zagreb / Moskva, 14. 01. 2021 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
Tadeja Voščun, STA, A.K.
Komentarji
39

Francija v boju proti novemu koronavirusu zaostruje ukrepe. Tudi italijanska vlada se je v sredo odločila za podaljšanje strogih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa do marca. Ukrepi, ki bodo začeli veljati v soboto, večinoma ostajajo enaki. Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu potrdili 980 novih okužb, Moskva v ponedeljek odpira šole, v Nemčiji pa je covid-19 v zadnjem dnevu terjal največ življenj doslej.

V Franciji sprejemajo nove ukrepe za boj proti novemu koronavirusu. Francoska vlada je danes poostrila nadzor na mejah, da bi preprečila vnos novih mutacij novega koronavirusa v državo. Kot poroča France24, bo Francija tako v soboto uvedla strožjo policijsko uro. Ta bo postavljena od 18. ure do 6. ure zjutraj, v veljavi pa bo vsaj 15 dni na območju celotne države. "Po 18. uri ne bo dovoljeno oditi od doma iz osebnih razlogov," je poudaril francoski premier na novinarski konferenci. Tudi trgovine se bodo morale zapreti do 18. ure.

Policijska ura se je doslej ob 18. uri začela v 25 francoskih departmajih, v preostanku države pa je veljala med 20. in 6. uro. Castex je pojasnil, da podatki o novih okužbah kažejo, da daljša policijska ura vpliva na število novih okužb. "Tam, kjer se policijska ura začenja ob 18. uri, je število novih primerov dva do trikrat nižje kot drugod po državi," je dejal.

V Franciji po novem strožja policijska ura.
V Franciji po novem strožja policijska ura. FOTO: Dreamstime

V času policijske ure niso dovoljeni sprehodi na prostem, športne aktivnosti ali nakupovanje. Je pa dovoljeno zapustiti dom za odhod na delo ali iz nujnih družinskih razlogov.

Razmere v Franciji glede novega koronavirusa so se v zadnjih dneh izboljšale, a ostajajo zaskrbljujoče, je dejal Castex. V povprečju na dan potrdijo 16.000 novih okužb, v nobenem od francoskih departmajev ne dosegajo cilja 50 novih okužb na 100.000 prebivalcev v sedmih dneh.

Da bi preprečile vnos novih mutacij novega koronavirusa v državo, so francoske oblasti danes poostrila nadzor na mejah. Za vstop v Francijo iz držav zunaj EU bo poslej obvezno predložiti negativen test na novi koronavirus pred vkrcanjem na ladjo ali letalo. Po prihodu v Francijo iz teh držav pa bodo morali posamezniki za sedem dni v samoizolacijo.

Minister za zdravje Olivier Veran je napovedal, da bodo storili vse, da bi se izognili širjenju zelo nalezljive različice novega koronavirusa, ki so jo prvič odkrili v Veliki Britaniji. Trenutno v Franciji na dan zabeležijo od 200 do 300 primerov tega seva.

Italija ohranja stroge ukrepe

Italija pa medtem ohranja razdelitev na različna območja glede na stopnjo širjenja okužb, za katera veljajo različno strogi ukrepi. Rdečim, oranžnim in rumenim območjem so dodali še bela.

S to barvo bodo označena območja, kjer bodo tri tedne zapored zabeležili največ 50 okužb na 100.000 prebivalcev. Tam bodo odpravili praktično vse ukrepe za zajezitev virusa, z izjemo obveznega nošenja zaščitnih mask in ohranjanja razdalje, na spletu poroča italijanski časnik La Repubblica. Do konca tedna, ko bo odlok začel veljati, ne bo še nobena od 20 italijanskih dežel bela.

Rdeči, kjer veljajo najstrožji ukrepi, bosta predvidoma ostali Lombardija in Sicilija. 12 jih bo od nedelje, ko naj bi vlada objavila nov zemljevid razdelitve dežel, predvidoma oranžnih, druge bodo rumene.

Povsod po Italiji bo za prebivalce  še naprej prepovedano gibanje med posameznimi deželami.
Povsod po Italiji bo za prebivalce še naprej prepovedano gibanje med posameznimi deželami. FOTO: Dreamstime

Povsod po Italiji bo za prebivalce še naprej prepovedano gibanje med posameznimi deželami, razen če morajo na delo, k zdravniku ali imajo druge nujne opravke. Prebivalci rumenih območij se lahko prosto gibljejo po celotni deželi, tisti, ki živijo na rdečih in oranžnih, pa samo znotraj svojih občin. Povsod bo še naprej v veljavi nočna policijska ura med 22. in 5. uro.

Posamezno gospodinjstvo bosta lahko glede na nov odlok, ki bo veljal do 5. marca, še naprej obiskali največ dve osebi, pri čemer otroci do 14. leta in ljudje, ki potrebujejo pomoč, ne štejejo. To velja za vse dežele. V rumenih deželah bodo svoja vrata lahko znova odprli muzeji, ki so zaprti od 26. oktobra lani, navajajo tuje tiskovne agencije.

Italijanska vlada se je poleg tega odločila podaljšati izredne razmere zaradi epidemije covida-19 do 30. aprila. Če jih ne bi podaljšali, bi se iztekle konec meseca.

Slovenska zahodna soseda, ki ima okoli 60 milijonov prebivalcev, je ena najhuje prizadetih držav v pandemiji covida-19. Doslej se je z novim koronavirusom tam okužilo več kot 2,3 milijona ljudi, umrlo pa je več kot 80.000 covidnih bolnikov. Do srede zvečer so proti covidu-19 cepili skoraj 886.000 ljudi.

Na Hrvaškem v zadnjem dnevu 980 okužb z novim koronavirusom

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 6497 opravljenih testih potrdili 562 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 45 bolnikov s covidom-19, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Danes objavljeno število novih okužb na Hrvaškem je nekoliko višje, kot je bilo kot prejšnji četrtek, ker so zaradi praznika dan prej testirali manj ljudi. Minuli četrtek so ob 3614 opravljenih testih potrdili 562 novih okužb. Teden pred tem so ob 8441 testih potrdili 2391 novih okužb.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite je bilo v minulih 24 urah v Primorsko-goranski županiji 66 okužb. Iz Istrske županije poročajo o 13 novih primerih. Praviloma imajo največje dnevno število novih okužb na območju Zagreba in Splita.

Na Hrvaškem je trenutno 5210 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 1921 covidnih bolnikov, od tega 176 na ventilatorjih. V samoizolaciji je nekaj manj kot 18.300 oseb. Na Hrvaškem so doslej potrdili skoraj 223.100 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 4517 covidnih bolnikov. Okrevalo je 212.370 obolelih. Doslej so testirali več kot 1.102.550 ljudi.

V Nemčiji v zadnjem dnevu za covidom-19 umrlo več kot 1200 ljudi

V Nemčiji je covid-19 v zadnjem dnevu terjal še 1244 življenj, kar je največ doslej, so sporočili iz pristojnega inštituta Roberta Kocha (RKI). Vodja inštituta Lothar Wieler je zagotovil, da bodo imeli pandemijo pod nadzorom najkasneje do konca leta, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Nemčiji je v povezavi s covidom-19 doslej umrlo 43.881 ljudi. V zadnjem dnevu so potrdili še 25.164 novih okužb. Lothar je na novinarski konferenci opozoril, da bodo morali v prihodnje opazno zmanjšati število novih okužb, če se želijo vrniti v normalno življenje. Ob tem je dodal, da se je verjetno sedaj število okužb stabiliziralo in da ne bo več večjega porasta. Ob bojazni zaradi novih bolj nalezljivih sevov je Wieler danes še pozval državljane, naj se odpovedo vsem nenujnim potovanjem. Do sedaj so nekaj primerov teh sevov potrdili tudi v Nemčiji, so pa bili vsi povezani s potovanji, je pojasnil.

Koronavirus je v Nemčiji terjal največ življenj doslej.
Koronavirus je v Nemčiji terjal največ življenj doslej. FOTO: Shutterstock

V Nemčiji trenutno veljajo strogi protikoronski ukrepi, saj je zaprtih večino trgovin, gastronomija in storitvene dejavnosti. Kanclerka Angela Merkel je posvarila, da bi lahko ukrepi ostali v veljavi še nekaj tednov. Cilj oblasti je, da se število okužb na 100.000 ljudi v zadnjih sedmih dni zniža na manj kot 50. Trenutno je ta številka 151.

Od danes medtem za vstop v Nemčijo z območij z višjim tveganjem za okužbo z novim koronavirusom veljajo strožja pravila. Tako bodo morali vsi, ki so bili v zadnjih desetih dneh v državi s seznama tveganih območij, na katerem je tudi Slovenija, najkasneje 48 ur po vstopu v Nemčijo predložiti negativen izvid testiranja na novi koronavirus.

Pri prihodih z območij z izredno visoko incidenco ali novimi, bolj nalezljivimi različicami virusa, bo treba negativen izvid testa predložiti že pred vstopom v Nemčijo, morda na primer letalski družbi. Že zdaj pa velja, da morajo tisti, ki pridejo v Nemčijo s tveganih območij, v karanteno.

Na Češkem razburjenje zaradi cepljenja proti covidu-19 preko vrste

Tako naj bi cepili tudi zaposlene na nacionalnem inštitutu za javno zdravje ter sorodnike zaposlenih v eni od bolnišnic v Pragi.

Spletni portal Seznamzpravy.cz poroča, da so okoli tisoč odmerkov cepiva prejeli sodelavci nacionalnega inštituta za javno zdravje in njihovi sorodniki, ne glede na starost. Vodja inštituta je po tem razkritju danes naznanil odstop, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Opozicija je ogorčena. Predsednik konservativne Demokratske državljanske stranke (ODS) Petr Fiala je poudaril, da gre za škandal. "Upokojenci potrebujejo cepljenje, vladajoča elita pa cepi svoje ljudi," je bil kritičen.

Češki državni radio je poročal, da so v eni od praških bolnišnic cepili tudi sorodnike tam zaposlenih, če so jim ob koncu dneva ostali odmerki cepiva. Menili smo, da bi bilo škoda karkoli zavreči, so pojasnili za medije. V skladu z načrti češke vlade naj bi sprva cepili le zdravstveno osebje, ki je v stiku z obolelimi s covidom-19. Prednost pri cepljenju imajo tudi starejši od 80 let ter osebje v domovih za starejše.

Po uradnih podatkih so a češkem doslej razdelili okoli 70.700 odmerkov cepiva. V zadnjem dnevu so v tej državi potrdili nekaj manj kot 10.900 novih okužb z novim koronavirusom, še poroča dpa.

Moskva odpira šole, druge ukrepe pa podaljšuje za še en teden

Omejitve v Moskvi vključujejo predčasno zaprtje kavarn in restavracij, nošenje mask v trgovinah in javnem prevozu. Moskva je vse ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa podaljšala do 21. januarja, je v četrtek dejal župan Sergej Sobjanin. Izjema so učenci, ki se v ponedeljek vračajo v šole.

Rusija, ki je prejšnji mesec s cepivom Sputnik V začela cepljenje proti koronavirusu, tokrat podobno kot v prvem valu ni želela zapreti celotne države, ampak se je zanašala na ciljno usmerjene ukrepe. Sobjanin je dejal, da se je program cepljenja prijel in da se na dan cepi na tisoče ljudi. Število ljudi v bolnišnicah je še vedno veliko, kar pomeni le postopno omilitev ukrepov. "Neposreden bom. Odločitev za opustitev učenja na daljavo je bila zelo težka," je na svoji spletni strani zapisal župan.

Moskva je vse ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa podaljšala do 21. januarja.
Moskva je vse ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa podaljšala do 21. januarja. FOTO: Dreamstime

Opozoril je, da je tveganje za širjenje okužbe še vedno veliko in da bo samo en okužen učenec pomenil, da se celoten razred začasno vrača v obliko šolanja od doma. Omejitve v Moskvi vključujejo zapiranje kavarn in restavracij, nošenje mask v trgovinah in javnem prevozu, podjetja pa morajo zmanjšati število zaposlenih v pisarnah.

Rusija je imela v sredo 22.850 novih okužb s koronavirusom, vključno s 4.320 primeri v Moskvi, kar skupaj od začetka pandemije znaša 3.471.053 primerov. Skupno je umrlo 63.370 ljudi.

V Turčiji se je začelo cepljenje proti covidu-19 s kitajskim cepivom CoronaVac

V Turčiji se je danes začelo množično cepljenje proti covidu-19, in sicer s cepivom CoronaVac, ki ga je razvilo kitajsko podjetje Sinovac. Cepivo bodo najprej prejeli zdravstveni delavci, ki še niso bili okuženi z novim koronavirusom, je pojasnil turški minister za zdravje Fahrettin Koca. Zdravstveni minister Koca je bil v sredo zvečer prvi, ki je prejel odmerek cepiva, dogodek pa so neposredno prenašali v televizijskem prenosu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Vsakdo mora biti cepljen, da se lahko vrnemo v prejšnje življenje. To je varno cepivo," je zagotovil.

V okviru kampanje osveščanja o pomenu cepljenja je danes turška televizija preplavljena s posnetki zdravstvenih delavcev, ki so prejeli prve odmerke cepiva. V Turčiji, ki ima 83 milijonov prebivalcev, bodo najprej cepili 1,1 milijona zdravstvenih delavcev, nato bodo na vrsti zaposleni v nujnih dejavnostih in starejši od 65 let.

V Turčiji se je začelo cepljenje proti covidu-19 s kitajskim cepivom CoronaVac.
V Turčiji se je začelo cepljenje proti covidu-19 s kitajskim cepivom CoronaVac. FOTO: Miro Majcen

Turški pristojni organ je cepivo odobril v sredo, kljub različnim podatkom o njegovi učinkovitosti. Testiranje na več kot 7000 prostovoljcih v Turčiji je pokazalo 91,25-odstotno učinkovitost cepiva CoronaVac.

Vendar je testiranje v Braziliji, ki je zajelo bistveno večji vzorec, pokazalo, da je cepivo učinkovito 50,4-odstotno, v Indoneziji, da je učinkovito 65,3 odstotno. To sproža zaskrbljenost glede transparentnosti kitajskega proizvajalca, poroča AFP.

"Naši državljani naj ne skrbijo," je danes dejal Recep Demirhan, primarij v bolnišnici Kartal Lutfi Kirdar na azijski strani Istanbula. "Izvedli smo predhodna testiranja vseh cepiv, ki prihajajo v Turčijo, in so varna," je zatrdil.

Turčija je s Sinovacom sklenila dogovor za do 50 milijonov odmerkov cepiva CoronaVac, od tega naj bi jih 20 milijonov prejela do konca januarja. Z ameriškim podjetjem Pfizer in nemškim BioNTech je Turčija decembra sklenila dogovor, da ji bosta podjetji do konca marca dobavili 4,5 milijona odmerkov cepiva. Pogovori o dodatnih odmerkih še potekajo, turške oblasti pa upajo, da bodo sklenile dogovor o še 30 milijonih odmerkov.

V Turčiji se je doslej z novim koronavirusom okužilo 2,3 milijona ljudi, umrlo je 23.325 covidnih bolnikov.

Kubanske oblasti zaradi naraščanja okužb v prestolnici znova zapirajo šole

Zaradi vnovičnega naraščanja okužb z novim koronavirusom bodo v kubanski prestolnici v petek znova zaprli šole, bare in restavracije ter ustavili javni prevoz, so danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočile oblasti v Havani. Strožje protikoronske ukrepe uvajajo po tem, ko so v sredo zdravstvene oblasti v 24 urah potrdile 550 novih okužb z novim koronavirusom.

Vsi, ki ne bodo upoštevali pravil, bodo deležni "visokih glob", je zapisal državni časnik Tribuna de la Habana, ministrica za izobraževanje Ena Elsa Velazquez pa je sporočila, da bodo na televiziji od prihodnjega tedna potekali šolski tečaji. Kljub ostrejšim ukrepom ne bo policijske ure oziroma prepovedi javnega prevoza in omejitev gibanja vozil in ljudi med 19. in 5. uro zjutraj, kot so sprva napovedali nekateri kubanski mediji.

Kuba doslej beleži že več kot 16.000 okužb z novim koronavirusom.
Kuba doslej beleži že več kot 16.000 okužb z novim koronavirusom. FOTO: Dreamstime

Šole v Havani so bile zaprte od sredine marca do oktobra lani, medtem ko so se šole v preostalih delih države ponovno odprle septembra. Kuba, ki ima 11,2 milijona prebivalcev, je približno istočasno začela ponovno odpirati svoje gospodarstvo in meje, vendar se je po božičnih praznikih soočila z rekordnim številom novih okužb.

V državi so doslej potrdili več kot 16.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 158 covidnih bolnikov.

Iz Kitajske poročajo o prvi smrti zaradi koronavirusa v zadnjih osmih mesecih

Na severu države za več kot 20 milijonov ljudi veljajo omejevalni ukrepi, ena provinca pa je razglasila celo izredno stanje, saj se je dnevno število primerov covida-19 močno povzpelo. Zdelo se je, da je Kitajska z vrsto strogih ukrepov in množičnih testiranj v veliki meri nadzorovala epidemijo. Toda v četrtek je nacionalna zdravstvena komisija poročala o dodatnih 138 okužbah, kar je najvišji dnevni porast od marca lani. Zdravstvene oblasti niso navedle podrobnosti o zadnji smrti, razen da se je zgodila v provinci Hebej.

Oblasti so prejšnji teden začele množična testiranja in zaprle javni prevoz, šole in trgovine v glavnem mestu Hebej Šidžiadžuang, epicentru novega vala epidemije. Sosednji Šingtaj, sedemmilijonsko mesto, je od prejšnjega petka prav tako ustavil javno življenje, podobno je storilo tudi petmilijonsko mesto Langfang.

Libanon za 11 dni popolnoma zaprl državo

V Libanonu, zaradi drastične rasti števila okuženih, zaostrujejo ukrepe za omejevanje širjenja novega koronavirusa. Naslednjih 11 dni bo večina države popolnoma zaprta, kar pomeni 24-urno policijsko uro. V državi so pričeli z 11-dnevno popolno zaustavitvijo javnega življenja in 24-urno policijsko uro. Prebivalci morajo zahtevati posebno dovoljenje, da lahko zapustijo svoje domove. Šole, restavracije in celo živilske trgovine bodo zaprle svoja vrata. Kupcem svetujejo, naj se osredotočijo na dostave na dom. Oblasti so bile pod pritiskom, da morajo sprejeti strožje ukrepe, saj je v bolnišnicah po državi zmanjkalo postelj, število dnevnih okužb pa se je povzpelo na 5.440.

Dobrodelne organizacije opozarjajo, da skoraj polovica prebivalstva nima dovolj denarja za nakup hrane, zato se sprašujejo, kako bodo sploh preživeli to epidemijo. Težke gospodarske razmere v državi so vplivale tudi na uvoz medinskih pripomočkov. Doslej je zaradi covida-19 umrlo več kot 1.600 Libanoncev, oblasti se bojijo, da bi se številke v prihodnji dneh lahko močno povečale.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gregaaa
14. 01. 2021 20.56
+1
Ocitno obstajata se samo 2 drzavi,italija in francija....vskodnevno nakladanje in laganje o strogih ukrepih....in kaksne ukrepe imamo potem mi?Pri nas pa je ja skoraj vse zaprto-sole,gostilne,hoteli,zicnice,obcine,in se bi lahko nasteval....pri njih pa tega ni...dragi novinarcki,tukaj je potrebno malo vec truda vlozit v raziskovanje....
Igor Andromako
14. 01. 2021 19.16
+2
in v Italiji in v Franciji so odprte trgovine ter gostinski lokali.
Rock8
14. 01. 2021 16.29
-2
Edino pravilno
simple_mind
14. 01. 2021 15.34
+1
Kaj pa Švedska, kaj pa Belorusija, o tem pa ne smete ... ?
ivan res grozni
14. 01. 2021 15.24
+3
Je pa imela vse odprto do konca lanskega leta.
mak0521
14. 01. 2021 14.02
+0
Neee, zakaj ne zamenjavo vlade?
Miro123
14. 01. 2021 13.48
+4
Zivim na meji. Tej strogi ukrepi v Italiji po meni to, da je vse ma res prav vse odprto, edino urniki gostinskih obratov so skrajsani. Ukrep je le prehajanje med pokrajinami. Tako, da dragi novinarji pozanimajte se ali vsaj obrazlozite, kaj so strogi ukrepi v Italiji
AlenkinaBratovš?ina
14. 01. 2021 13.52
+1
preberi članek. morda del o barvah pa pokrajinah. nekaj se omenja sicilija pa lombardija. kaj pa vem
Gekla
14. 01. 2021 15.35
Ne med pokrajinami, temveč med deželami, vsaka dežela ima več pokrajin, vsaka pokrajina pa več občin. Imamo policijsko uro, in zgleda, da bo Furlanija-Zahodna Primorska od nedelje oranžna, kar pomeni, da bodo občinske meje zaprte.
I Zola
14. 01. 2021 13.42
+6
Pri Italijanih delajo in trgovski centri in bari. A tega ne napisete? Sram da vas je.
vokindos
14. 01. 2021 13.33
+1
Bo treba protestirat. Vsi na kolo za zdravo telo!
User1536496
14. 01. 2021 13.29
+4
Kako morejo, pa to je diktatura, omejevanje gibanja, kratenje svobode, primerjava s SLO ukrepi, hm, hm
Miro123
14. 01. 2021 13.49
+6
Vceraj bil na masazi v sosednji gorici, potem pa se kavica v sosednjem baru. Neprecenljivo
Koroniram
14. 01. 2021 13.19
+10
Če ima Italija stroge ukrepe kaj imamo potem mi?
Izabela42
14. 01. 2021 15.01
+0
V Janšastanu nam rožice cvetijo, samo ti ne vidiš tega ker ne voliš prave stranke.
Gregaaa
14. 01. 2021 20.52
medus
14. 01. 2021 13.19
+4
a boste objavili tudi da bodo imeli v švici referendum o ukrepih?
nikhrast
14. 01. 2021 15.05
+2
Jasno, folk podpira te ukrepe, Švivcarji niso ovce.
ivan res grozni
14. 01. 2021 15.27
In v Švici ne menjajo ukrepov vsak tretji dan. Žičnice odprte, žičnice zaprte pa zope odprte pa zope odprte pa maske obvezne pa nepotrebne pa obvezne, ...
vonbongo
14. 01. 2021 13.12
+3
Opa zdaj se bodo nasi po Libanonu zgledovali :) Vera ze dobiva vec denarja od drzave kot ostali. V tem smo ze isti ;p
ivan res grozni
14. 01. 2021 15.27
+1
meheust1
14. 01. 2021 12.44
+3
Italija ima vse odprto! otroci so v šolah in kolikor vem italijankska vlada je včeraj padla, sam o tem se ne govori
Izabela42
14. 01. 2021 15.02
+1
Evo, že letijo minusi, otroci so v šolah, hitro desni minuse potalajte, hitro
Gekla
14. 01. 2021 15.37
Srednje šole so pri nas zaprte, trgovski centri so ob weekendih zaprti, vlada pa trenutno ni še padla, trenutno je le v krizi.
Protoc
14. 01. 2021 12.41
-5
Evo spet zbrisal sploh v Jansizmu nesmes pravico povedati.
JohannDoe
14. 01. 2021 13.08
+1
Ja, janšistično zatiranje na tem portalu je sploh neznosno.
User1536496
14. 01. 2021 13.31
+0
Ti si en janšist, a nimas besednega zaklada, da bi mnenja izrazal normalno
dante
14. 01. 2021 12.37
+6
Očitno je, da JJ vodi in narekuje celotni Evropi. Prav je tako
kaktusar1
14. 01. 2021 13.04
-1
nobena vlada do sedaj ni zaprla države za 3 mesece kot je to naredil twitko, stanje se pa kljub temu ne izboljšuje...
ivan res grozni
14. 01. 2021 15.29
Samo Sloveniji, drugje v Evropi krožijo vici o njem kot v Jugi o Muju in Hasu.
Periot222
14. 01. 2021 12.23
-5
In kaj nas to briga?
Gekla
14. 01. 2021 15.37
rzui
14. 01. 2021 12.23
+3
Mi smo libanon že 3 mesece
Important notice
14. 01. 2021 12.23
+5
Slovenija je edina država na svetu, kjer je ustavno sodišče določilo, da je treba ukrepe prilagajati tedensko.
ivan res grozni
14. 01. 2021 15.30
Ni res, da jih mora tedensko prevverjati, če so potrebni. Povsod v svetu razen v Sloveniji.
DR.Fejsbuk
14. 01. 2021 12.23
+11
italijanski ukrepi veljajo za stroge, a se dajo zaznati podrobnosti, kot so neomejeno delovanje trgovin izobraževanja in malega gospodarstva......kako bi potem lahko imenovali naše ukrepe, ki mimogrede, ne dajejo nič kaj vzpodbudnih rezultatov???
JohannDoe
14. 01. 2021 13.09
+1
Naredi sam in Mojster za vse. Taki smo Slovenci.