Korona

Črna gora zapira nočne klube, v lokale le s potrdili PCT

Rim/Sydney, 23. 07. 2021 09.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Pavlin, STA
Komentarji
201

Črna gora je za sedem dni zaprla diskoteke in nočne klube tako na prostem kot v zaprtih prostorih. Odločitev so črnogorske zdravstvene oblasti sprejele, ker v državi v zadnjih dneh beležijo strm porast novih okužb z novim koronavirusom. Prepovedali so tudi vse glasbene festivale in vsa zbiranja v zaprtih prostorih. Naša zahodna soseda pa je še zadnja država v Evropi, ki uvaja obvezno potrdilo o cepljenju proti covidu-19. To bo obvezno od 6. avgusta dalje, s tem pa bo država starejšim od 12 let, ki so že prejeli prvi odmerek cepiva, omogočila dostop do številnih lokacij, kot so muzeji, kinodvorane in notranjost restavracij.

Prav tako bo od 2. avgusta v Črni gori vstop v notranjost gostinskih lokalov dovoljen samo cepljenim proti covidu-19, tistim, ki bodo imeli negativni PCR test na okužbo z novim koronavirusom in prebolevnikom, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Črna gora je za sedem dni zaprla diskoteke in nočne klube tako na prostem kot v zaprtih prostorih.
Črna gora je za sedem dni zaprla diskoteke in nočne klube tako na prostem kot v zaprtih prostorih. FOTO: Shutterstock

V Črni gori so v zadnjih treh dneh povprečno potrdili približno 60 novih okužb dnevno, kar je največ v zadnjih dveh mesecih. Najpogosteje za covidom-19 trenutno v Črni gori zbolevajo mladi in necepljeni do 29 let. Epidemiološke razmere v državi so sicer še vedno ugodne, tako po navedbah črnogorskih oblasti kot Svetovne zdravstvene organizacije. V Črni gori doslej tudi še niso uradno potrdili prisotnosti bolj nalezljive različice delta. Doslej so na okužbo z novim koronavirusom testirali 11.450 turistov, pozitivnih jih je bilo 153.

V Črni gori so doslej z dvema odmerkoma cepiva proti covidu-19 cepili 35 odstotkov odraslih. Okužbo z novim koronavirusom so doslej potrdili pri približno 15 odstotkih prebivalcev. Od začetka epidemije covida-19 v državi je umrlo 1624 covidnih bolnikov.

Italija uvaja obvezno potrdilo o cepljenju proti covidu-19

Italijanska vlada je v četrtek zvečer napovedala, da od 6. avgusta dalje uvaja obvezno potrdilo o cepljenju proti novemu koronavirusu. "Ljudje v Italiji bodo kmalu za vstop v telovadnice, bazene, muzeje, kinodvorane, gledališča, športne stadione in druga javna prizorišča, vključno z notranjostjo barov in restavracij, potrebovali dovolilnico," je na novinarski konferenci izjavil minister za zdravje Roberto Speranza.

Po navedbah ministrstva za zdravje bo v Italiji covidno potrdilo začelo veljati 14 dni po prejemu prvega odmerka. Za tamkajšnje prebivalstvo bo tako en odmerek cepiva zadostoval za obisk notranjosti restavracije. V primeru, da kasneje cepljenje ne bo zaključeno, bo potrdilo razveljavljeno, je sporočil tiskovni predstavnik ministrstva.

Vlada je razpravljala tudi o uvedbi zelenega potrdila za domače lete in vlake na dolge razdalje, vendar pa ta uredba ni bila vključena in bo po poročanju italijanskih medijev obravnavana kasneje. Nočni klubi pa naj bi ostali popolnoma zaprti, poročajo tuji mediji.

Potrdilo o cepljenju proti covidu-19 bo omogočilo dostop do številnih lokacij.
Potrdilo o cepljenju proti covidu-19 bo omogočilo dostop do številnih lokacij. FOTO: AP

Izredno stanje bo v Italiji medtem podaljšano do 21. decembra, so potrdili v sporočilu za javnost, kar vladi omogoča, da v prihodnjih mesecih še naprej uveljavlja zdravstvene ukrepe.

Približno 2000 nasprotnikov covidnega potrdila se je v včeraj zvečer zbralo v italijanskem mestu Torino in nasprotovalo strožjim pravilom za vstop v restavracije in bare. Protest je sledil četrtkovi odločitvi italijanske vlade premierja Maria Draghija o zaostritvi pogojev za vstop v restavracije in bare zaradi naraščajočih stopenj okužb v državi. V Italiji so v četrtek zabeležili dobrih 5000 primerov novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 15 covidnih bolnikov.

Okužbe v Italiji znova naraščajo, poganja pa jih različica delta. V zadnjem tednu se je število novih primerov podvojilo, včeraj pa so poročali o več kot 5000 okužbah. Italija je sicer od začetka izbruha potrdila več kot 4,3 milijona okužb ter skoraj 128 tisoč smrti zaradi covida-19. V četrtek so v Italiji z okoli 60 milijoni prebivalci potrdili 5057 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 15 covidnih bolnikov. V Italiji je precepljenih več kot 53 odstotkov vseh, ki so starejši od 12 let.

V celoti je trenutno cepljena približno polovica Italijanov. Premier Mario Draghi pa je desne politike obtožil, da so mlade odvračali od cepljenja. Poudaril je, kako pomembna so cepljenja za ponovni zagon gospodarstva, in dejal, da je treba razširiti zahtevo po zelenih kartah, "da bodo gospodarske dejavnosti odprte". Razširjena uporaba covidnega potrdila ni samovoljno dejanje, ampak pogoj za odprtje države, je svojo odločitev utemeljil Draghi

Nemčija zaostrila vstopne pogoje iz Španije in Nizozemske

Nemčija je danes uvrstila Španijo in Nizozemsko med območja z visoko incidenco okužb z novim koronavirusom, kar pomeni, da bodo morali vsi necepljeni potniki, ki prihajajo iz teh dveh držav, ob vstopu v državo v karanteno za najmanj pet dni. Nemčija se je za poostrena pravila ob vstopu iz Španije in Nizozemske odločila v času poletnih počitnic, ko številne nemške družine počitnikujejo na obalah Španije ali nizozemskega Severnega morja. V Nemčiji je sicer precepljenih skoraj polovica odraslih, med mlajšimi od 18 let pa le dva odstotka.

Nova pravila bodo začela veljati prihodnji torek. Obvezna karantena ne bo velja za tiste necepljene potnike, ki so preboleli covid-19 v zadnjih šestih mesecih, na spletni strani poroča Reuters. V Španiji v zadnjih tednih beležijo skokovit porast novih okužb, te so se od sredine junija do sredine julija povečale kar za petkrat. V zadnjih 14 dneh so v Španiji na 100.000 prebivalcev potrdili 624 novih okužb z novim koronavirusom, na Nizozemskem 670, v Nemčiji pa le 17.

O hitrem povečanju števila novih okužb z novim koronavirusom sicer poročajo tudi iz med turisti priljubljene Italije. Sedemdnevne incidenca se je tam povzpela na 41 okužb na 100.000 prebivalcev. Še teden prej je bila 19. Med okužbami prevladuje različica delta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Sydneyju zaradi novega izbruha koronavirusa razglasili izredne razmere

Zaradi hitrega porasta okužb z novim koronavirusom so v Sydneyju razglasili izredne razmere, so danes sporočile oblasti avstralske zvezne države Novi Južni Wales. Tamkajšnje oblasti so priznale, da enomesečno zaprtje ni ustavilo širjenja različice delta in zaprosile za pomoč Canberro. Razglasitev nacionalnih izrednih razmer bi lahko privedla v večjo vpletenost avstralske vlade pri obvladovanju krize.

V Sydneyju so v zadnjem dnevu potrdili 136 okužb, kar je rekordno število za ta izbruh.
V Sydneyju so v zadnjem dnevu potrdili 136 okužb, kar je rekordno število za ta izbruh. FOTO: Dreamstime

Virus je treba omejiti, je dejala premierka Novega južnega Walesa Gladys Berejiklian. "Ni dvoma, da se številke ne premikajo v pravo smer," je dodala. V Sydneyju so v zadnjem dnevu potrdili 136 okužb, kar je rekordno število za ta izbruh.

Skupno so v okviru zadnjega izbruha potrdili že 1782 okužb, virus pa se širi že skoraj povsod, čeprav za velik del te zvezne države velja ustavitev javnega življenja. Ker zaprtje ni prineslo želenega učinka, se želijo sedaj osredotočiti na cepljenje. Kljub temu pa je Berejiklianova posvarila, da bi se lahko omejitve podaljševale vse do oktobra.

V Avstraliji je proti covidu-19 precepljenih le 12 odstotkov prebivalcev, predvsem zaradi težav z dobavo cepiva družbe Pfizer in dvomov glede varnosti cepiva družbe AstraZeneca.

Avstralski premier Scott Morrison se je v četrtek opravičil zaradi počasnega cepljenja in priznal, da niso dosegli zastavljenih ciljev. "Prevzemam odgovornost za program cepljenja. Prevzemam tudi odgovornost za izzive, ki smo jih imeli," je povedal.

Zaradi zaostritve razmer je novozelandska premierka Jacinda Ardern napovedala prekinitev potovalnega mehurčka med državama za najmanj osem tednov. Tako Avstralci ne bodo smeli vstopiti v Novo Zelandijo brez karantene, bodo pa uredili povratne polete za Novozelandce v Avstraliji, je dodala.

Koronavirus pasica nova

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (201)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
23. 07. 2021 21.42
+3
Še malo pa bo vsega lušnega konec. Prišla bo jesen in znova kov1d histerija in slovo od tistih, ki so se pocepili. Žal . V večjih mesti boste zaprti v domovih in kot češnja na torti vam bodo spustili še pet ge valovanje. Smešno se sliši. Ane. Plan je pač tak. Dobro so vas namagnetili.
Antena
23. 07. 2021 20.22
+1
Tako bo po celem svetu, ali nam je vsec ali ne.....
kojnusar
23. 07. 2021 18.46
+4
znači poćelo je.
Rene Jelinčič
23. 07. 2021 17.58
+4
Še sedaj ne vidite,kako se izdajajo ,ko tako lepo kordinirano po vsem svetu počasi zganjajo živino v hlev in zmerej bolj zategujejo zanko okoli naših vratov.
vax-o-mat
23. 07. 2021 17.38
+1
kaj pa ce grem na WC in zunaj zajamem zrak??? Vprašam za prijatla!!
Bikoborec
23. 07. 2021 16.57
-1
A je novi virus smrtonosen? Je smrt neizbežna? Samo vprasam
Jacek123
23. 07. 2021 17.06
+2
bergman
23. 07. 2021 16.42
-8
Kolikor je prebivalcev v Sloveniji, toliko je osebnih zahtev in pogojev in vsak hoče, a se upošteva samo njegov nasvet in pogoj!!! Pa kako to mislite, ljudje, v praksi izpeljat, verjetno bo imel veljavo tudi kakšen zakon ali sklep stroke in vlade (čeprav je ne podpiram), ampak niste vi tisti (mislim nasprotnike cepljenja in ostalih ukrepov), da boste diktirali in zahtevali, tisto kar je za večino normalnega sveta, narobe, le za vas naj bi bilo prav in bi se moralo izvajati po vaših zahtevah?? Niste samo vi tisti, ki se imate za pametne ali experte, so tudi drugi bolj intelegentni in bolj spoznani z dejstvi!!! Zato pa jaz vztrajam pri odločitvi, da kdor bo zbolel za korona virusom, naj si sam plača zdravljenje, zakaj bi v tem primeru morali vsi plačevat njegovo nepremišljenost, oziroma aroganco!!! Če je že nič koliko napisanega v svetovnem merilu in postreženo z podatki, zakaj bi morali sedaj nekateri prepotentneži terorizirat večino normalnih ljudi!!!
borut321
23. 07. 2021 16.46
+2
Zakaj pa bi jaz zate plačeval zdravljenje, ne vem, ko si boš zlomil nogo na smučanju, ali pa zaradi infarkta kot posledico nezdravega življena, ali pa morda, zaradi zapletov po cepljenu (ne nujno proti kovidu), ipd?
generator
23. 07. 2021 16.49
+3
@bergman Ti se maš za normalnega?? Ahaahaha kaj vse prenese ta forum.
bergman
23. 07. 2021 16.57
-1
generator, tudi jaz se sprašujem za vaju z borutom kaj počneta na forumu??
nastjamarko
23. 07. 2021 16.58
+5
Potem tudi prispevkov ne bomo placevali ne se strinjas. Ne nabijaj korona je nateg stoletja verjemi mi da sem ga imel med prvimi v sloveniji ko sem lani iz bergama prisel pa vec kot en dan vrocine in okusa in voha nisem zgubil.
borut321
23. 07. 2021 17.01
+1
Med tem ko se sprašuješ o moji "normalnosti" lahko še odgovoriš na vprašanje.
Wendigo
23. 07. 2021 16.38
+0
sej je prov samo slovenija podpira alkoholizem.
shonchek
23. 07. 2021 16.31
+5
Kako ocitno napeljujete k cepljenju😖
borut321
23. 07. 2021 16.14
+14
"obvezno potrdilo" so se znajdl, cepljenje je ne obvezno, je pa zato potrdilo obvezno 🙃😂
volvo4444
23. 07. 2021 16.16
-2
ajn-schtajn
23. 07. 2021 16.13
+1
Sej prav, naj uživajo cepilci dokler lahko... Bomo pa potem mi bolj komot 😉
volvo4444
23. 07. 2021 16.16
-6
k8i
23. 07. 2021 15.18
+3
Ne gre za potrdilo o cepljenju, ampak potrdilo PCT, torej tudi prebolelost in testiranje, kot pri nas že velja.
mijavci
23. 07. 2021 14.12
+20
Mislim da so v Izraelu začeli lokali zahtevati kodo za vstop, pa so hitro ugotovili da ne bo šlo in so že odstranili ta ukrep, tako da tudi tukaj to ne bo bolgo lavfal.
volvo4444
23. 07. 2021 16.18
-4
Edx111
23. 07. 2021 14.07
+7
Kar pocepite se kdor se hoce...biseri. Glede na komentatje je res potrebna cistka.
Gekla
23. 07. 2021 14.41
+6
patria
23. 07. 2021 13.51
+20
3. sv. vojna v obliki v kateri jo preprost človek ni pričakoval.
tmenababa
23. 07. 2021 13.46
+18
Avstralija se je popolnoma zaprla za celo leto, noben ne more vanjo in noben ne more ven, pa od kod potem spet virus? A ga špricajo?
Trgo_mk3
23. 07. 2021 14.20
+0
Koronaviruse prenašajo poleg vetra tudi ptiči in ostali sesalci, tako da je neverjetno veliko poti kako pridejo ti na otoke, čez mejo. Nemogoče je zajeziti koronaviruse, ker bi moral v karanteno dat še živali in omejit veter. Ampak 'stroka' se dela da so karantene dobre, kot da pomagajo.
optifix
23. 07. 2021 14.27
+3
Neverjetno, kako ozek pogled imajo zagovorniki ukrepov. Samo da je panika in fokus na tale nesrečni virus. Svet naj se neha vrteti, dokler virus ne izgine.
AlenkinaBratovš?ina
23. 07. 2021 15.38
+5
v avstralijo se lahko vračajo državljani in osebe s stalnim prebivališčem v avstraliji. ker morajo v obvezno karanteno, kapacitete pa so omejene, nekateri na vrnitev čakajo že leto dni
Malin3
23. 07. 2021 13.41
-3
Da vidimo zdaj petkove POLITKOLESARJE.
Trgo_mk3
23. 07. 2021 16.16
+1
Politkolesarje je rekel. Poba, niso ti stvari v življenju najbolj jasne, kajne?
Malin3
23. 07. 2021 13.40
-2
Leva vlada v Italiji to zahteva! Naši levičarji pa samo nagajajo.
Periot222
23. 07. 2021 15.37
+1
mmickica
23. 07. 2021 13.39
-1
Pa kaj se nekateri spet toliko zgrazate! Ja, tudi v drugih drzavah uvajajo ukrepe in to veliko strozje kot pri nas. Kako se vam ljubi biti vedno proti vsemu? Kaj vam sploh manjka? Ce vam kaj manjka, se vprasajte, ali je za to res kriv virus, ali vlada, ali pa mogoce vasa lastna nesposobnost.
Xyh
23. 07. 2021 16.32
+3
Nc ne manjka. Samo svobodna volja, ostalo je pa vse. Nc tacga.
patria
23. 07. 2021 13.37
+8
Odlocevalcev želim vse najslabše v življenju. Upam, da bodo adekvatno kaznovani.