Korona

Iz ZDA in Evrope prihajajo poročila o redki otroški bolezni, povezani s covidom-19

Washington/Brasilia, 15. 05. 2020 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
M.V., STA, U.Z.
Komentarji
39

Ameriške zdravstvene oblasti so v četrtek izdale opozorilo pred redko, a včasih tudi smrtno avtoimuno boleznijo pri otrocih, ki naj bi bila povezana s covidom-19. O podobnih vnetjih pri otrocih so pred tem že poročali zdravniki po Evropi. V Braziliji so v četrtek zabeležili rekordnih 13.944 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, vse skupaj pa 202.918. Doslej je tam umrlo 13.933 bolnikov s covidom-19. Estonija, Latvija in Litva pa so odprle medsebojne meje, s čimer so ustvarile prvi "potovalni mehurček" v Evropi.

Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) je pozval zdravstvene delavce, naj javijo, če obravnavajo bolnike, mlajše od 21 let, ki imajo simptome, značilne za otroško multisistemsko vnetno bolezen. Med kriterije za prijavo sodijo vročina, vnetje organov, kar lahko vodi tudi v hospitalizacijo, ter potrditev okužbe s koronavirusom.

Bolezen so med drugim potrdili v New Yorku, kjer so obravnavali več kot sto otrok z vnetno boleznijo, najmanj trije bolniki so umrli. Zdravniki so poročali, da imajo bolniki simptome, podobne redkemu kawasakijevemu sindromu. To je izjemno redka otroška bolezen, ki jo spremljata vročina in vnetje krvnih žil, kar vodi v hude bolečine.

Čeprav so redko bolezen opazili le pri otrocih, zaenkrat ni potrjeno, da se pojavlja le pri njih. Glede na dosedanje primere v pediatričnem centru v New Yorku je okoli polovica otrok z vnetno boleznijo morala na zdravljenje na intenzivno nego zaradi vnetja srca, je dejal pediater Sunil Sood.

Zaenkrat so bolezen opazili le pri otrocih.
Zaenkrat so bolezen opazili le pri otrocih. FOTO: AP

V okviru zdravljenja so bolnikom vbrizgali protitelesa ter steroide in aspirin, če so bolniki trpeli zaradi izjemno nizkega krvnega tlaka oz. šoka. Vnetja so se pri bolnikih večinoma pojavila po štirih ali šestih tednih od okužbe s koronavirusom in so že imeli razvita protitelesa. "Imeli so virus, zgodaj so ga premagali. Sedaj pa se je pojavil ta zapozneli pretirani imunski odgovor," je dodal Sood.

Primere so pred tem potrdili ponekod v Evropi, v Aziji, kjer se je virus pojavil najprej, pa ne. Med drugim so švicarski zdravniki opozorili, da bi te simptome lahko povzročila okužba z novim koronavirusom, saj ta povzroča prekomeren odziv imunskega sistema. Na otroško bolezen so pozorni tudi v Svetovni zdravstveni organizaciji, kjer so pozvali k sistematičnemu zbiranju podatkov o teh primerih.

Zaradi epidemije bi se lahko povečalo število brezdomcev, brezposelnih več kot 36 milijonov ljudi

Zaradi vpliva epidemije novega koronavirusa na gospodarstvo, ki hromi podjetja, ljudje pa ostajajo brez služb, bi se lahko število brezdomcev v ZDA v enem letu povečalo za 45 odstotkov, v analizi opozarjajo strokovnjaki newyorške univerze Columbia. Brez doma bi lahko tako ostalo dodatnih 250.000 ljudi.

Zaradi epidemije bi se lahko število brezdomcev v ZDA povečalo za 45 odstotkov, kažejo nekatere študije.
Zaradi epidemije bi se lahko število brezdomcev v ZDA povečalo za 45 odstotkov, kažejo nekatere študije. FOTO: AP

V ZDA je bilo januarja letos brez doma okoli 568.000 ljudi, je razvidno iz vladnih podatkov. Glede na študijo bodo najmanjše povečanje brezdomcev zabeležili v Kaliforniji, in sicer okoli 20 odstotkov. Verjetno povečanje števila brezdomcev strokovnjaki povezujejo z brezposelnostjo, ki v zadnjem času podira rekorde.

Stopnja brezposelnosti v ZDA je v aprilu dosegla 14,7 odstotka. Tako slabe številke so ZDA nazadnje doživljale v obdobju velike gospodarske depresije v 30. letih prejšnjega stoletja. Za nadomestilo za brezposelnost v ZDA je v zadnjih dveh mesecih zaprosilo okoli 36,5 milijona ljudi. Razmere pa se bodo verjetno še nekaj časa slabšale.

Medtem so v New Yorku zaradi epidemije novega koronavirusa ukrepe za omejitev gibanja prebivalstva podaljšali do 13. junija. Hkrati bodo v petih regijah države New York z najmanj prebivalci po napovedih ukrepe omilili, s čimer bodo omogočili postopno odpiranje gospodarstva.

Guverner ameriške zvezne države New York Andrew Cuomo je ustrezni odlok podpisal v četrtek zvečer. Veljavnost predhodnih odlokov se je namreč iztekla danes. Država in mesto New York veljata za žarišči pandemije novega koronavirusa v ZDA. Samo v mestu New York je doslej zaradi koronavirusne bolezni 19 umrlo več kot 20.000 ljudi.

V Rusiji znova več kot 10.000 okužb

Iz Rusije znova poročajo o več kot 10.000 novih primerih okužbe z novim koronavirusom. V Moskvi, žarišču epidemije koronavirusa v državi, bodo danes začeli izvajati obsežna testiranja na prisotnost protiteles koronavirusa. V zadnjih 24 urah so potrdili 10.598 novih primerov okužbe v Rusiji, ki je s skupno 262.843 primeri za ZDA druga na svetu po številu okužb.

V državi od 3. maja dnevno beležijo več kot 10.000 novih primerov okužbe. Izjema je bil četrtek, ko jih je bilo 9974. Smrtnost zaradi covida-19 medtem ostaja nizka v primerjavi z drugimi državami, saj so doslej poročali o skupno 2418 smrtnih žrtvah. Danes jih je 113. Oblasti porast okužb v maju pojasnjujejo z množičnim testiranjem na okužbo z novim koronavirusom in menijo, da ne gre za hitrejše širjenje virusa. Do četrtka so izvedli 6,4 milijona testiranj.

V Rusiji zaenkrat beležijo relativno nizko stopnjo smrtnosti.
V Rusiji zaenkrat beležijo relativno nizko stopnjo smrtnosti. FOTO: AP

Nizko stopnjo smrtnosti pa pripisujejo hitri izolaciji potnikov in ranljivih skupin prebivalstva, kot tudi obsežnemu testiranju in karanteni okuženih. Med smrtne žrtve covida-19 sicer v Rusiji štejejo samo tiste, pri katerih je bila koronavirusna bolezen 19 primarni vzrok smrti. Druge države kot smrtne žrtve upoštevajo vse mrtve, ki so bili pozitivni na koronavirus.

V prestolnici Moskva, žarišču epidemije v državi, kjer so potrdili skoraj polovico vseh okužb, naj bi danes začeli izvajati množično prostovoljno testiranje prebivalcev na prisotnost protiteles. S tem želijo ugotoviti dejansko raven okuženosti in prisotnost protiteles v populaciji zaradi ugotavljanja hipotetične kolektivne imunitete.

V Braziliji in Mehiki rekordno število novih okužb 

V Braziliji so v četrtek zabeležili rekordnih 13.944 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, vse skupaj pa 202.918. Doslej je tam umrlo 13.933 bolnikov s covidom-19. O rekordnem številu novih okužb poročajo tudi iz Mehike. V četrtek so jih potrdili 2409. Predsednika obeh držav se kljub zaostrovanju razmer zavzemata za odpiranje gospodarstva.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je poslovneže na videokonferenčnem srečanju pozval, naj od guvernerja Sao Paula Joaa Dorie zahtevajo omilitev ukrepov proti koronavirusu. "En človek odloča o prihodnosti Sao Paula," je dejal. "On odloča o prihodnosti brazilskega gospodarstva. Z vsem dolžnim spoštovanjem, morate poklicati guvernerja in igrati trdo, saj je to resna zadeva, to je vojna. Na kocki je Brazilija," je brazilski predsednik dejal poslovnežem iz Sao Paula, ki velja za finančno središče države.

V Braziliji iz dneva v dan beležijo več okužb.
V Braziliji iz dneva v dan beležijo več okužb. FOTO: AP

Doria je po poročanju tujih tiskovnih agencij prebivalce zvezne države, ki velja za najhuje prizadeto v Braziliji, pozval, naj ostanejo doma ter zaprl vso proizvodnjo in nenujne dejavnosti do konca maja. Je eden od desetih guvernerjev, ki so sporočili, da ne bodo spoštovali Bolsonarovih navodil. Ta zagovarja ponoven zagon gospodarstva.

Vse glasneje pa se za odpiranje gospodarstva zavzema tudi mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador, ki krepi priprave na opuščanje omejitev.

Vendar pa je tamkajšnji epidemiolog Hugo Lopez-Gatell poudaril, da je Mehika na vrhuncu epidemije in da še ne morejo zrahljati ukrepov. V četrtek so potrdili rekordnih 2409 novih okužb s koronavirusom, vse skupaj pa 42.595. Umrlo je še 257 bolnikov s koronavirusno boleznijo 19, vse skupaj 4477. Mehika je druga najbolj prizadeta država v regiji za Brazilijo.

Prvi "potovalni mehurček" v Evropi

Ameriški predsednik Donald Trump je napovedal, da bodo v ZDA cepivo proti novemu koronavirusu razvili predvidoma do konca letošnjega leta, projekt razvoja in distribucije pa je opisal kot največje znanstveno prizadevanje od razvoja atomske bombe.

Estonija, Latvija in Litva so danes odprle medsebojne meje, s čimer so ustvarile prvi "potovalni mehurček" v Evropi. V skladu z novimi pravili lahko prosto v drugo baltsko državo potujejo tisti, ki v zadnjih dveh tednih niso bili v tretji državi, niso okuženi z novim koronavirusom in niso bili v stiku z okuženo osebo. Vsakdo, ki pride na območje baltskih držav, mora medtem za 14 dni v samoizolacijo, poroča britanski BBC.

"Baltski potovalni mehurček je priložnost za ponoven zagon podjetij in žarek upanja za ljudi, da se življenje vrača v običajne tirnice," je ob tem povedal litovski premier Saulius Skvernelis.

Baltske države so sicer med najmanj prizadetimi v pandemiji novega koronavirusa v Evropi. V vseh treh skupaj so zabeležili zgolj 135 smrtnih žrtev covida-19, z novim koronavirusom pa se je okužilo okoli 4230 ljudi. Omenjene države že od konca aprila rahljajo ukrepe. 

Tudi Nemške zvezne dežele nameravajo postopoma odpraviti obvezno karanteno, ki je veljala za vse prišleke in so jo uvedli v okviru ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa. Karanteno so kot prvi odpravili v deželi Severno Porenje-Vestfalija, v prihodnjih dneh bodo predvidoma sledile še ostale dežele. 

Rahljanje ukrepov na Irskem, v Španiji karantena za prihode iz tujine

Irska je danes napovedala, da bo v prihodnjih dneh omilila ukrepe, ki so jih uvedli zaradi pandemije. Od konca tedna bo ponovno dovoljeno delo na prostem ter odprtje nekaterih trgovin, športnih dvoran in javnih površin, kot so plaže. Na prostem bo ponovno dovoljeno tudi zbiranje ljudi v manjših skupinah. Še vedno bo v veljavi družbeno distanciranje. Vlada tudi še naprej priporoča nošnjo zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih, kot so trgovine in javni potniški promet. Hkrati so uvedli 14-dnevno karanteno za vse, ki pridejo v državo, izjema bodo potniki s Severne Irske. 

Da bi preprečili ponovno povečanje števila okužb z novim koronavirusom, so na španskih letališčih danes okrepili preverjanje tistih, ki prihajajo v državo. Merijo jim telesno temperaturo in jih napotijo v 14-dnevno karanteno.Ljudje, ki bodo v karanteni, bodo lahko bivališče zapustili le za nakup hrane in osnovnih potrebščin ali za obisk zdravnika. Pri tem bodo vedno morali nositi zaščitno masko. Zdravstvene oblasti so sporočile, da bodo sledile tistim, ki so vstopili v državo, da bi se prepričale, da spoštujejo karanteno. Omejili so tudi prihode z območja schengna. Nova pravila bodo veljala najmanj do 15. junija.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tone 12345
15. 05. 2020 21.39
+2
Dejte že nehat s temi oslarijami!nej se medicina s tem ukvarja če ne pa je žal nesposobna !puste ljudi pri miru!!
deny-p
15. 05. 2020 17.25
+7
Pri nas je drugi val prišel pred prvim očitno? Bil je jan. - feb.
ipsilon9999
15. 05. 2020 16.06
+12
kaj to pisete pr nm ni vec epidemije druga tema😂😂 kaj kej latoya dela??
samuray1
15. 05. 2020 15.55
+6
Prozapadnjaška demosracija je V bistvu MULTIKORONALNI VIRUS. Vsakih par let nam podarijo kakšen paket prepoln svobode in enakopravnosti.
BrNuS
15. 05. 2020 15.34
+14
evo..so zmesal ta njihiv Covid 19, da nas bo se 1x prizadelo se bolj, se otroke! Barabe!
Dolores Ban
15. 05. 2020 15.10
-2
Spomnimo, da ima New York izredno agresiven pristop k cepljenju. Eden izmed strasnkih učinkov cepljenje je tudi Kawasakijev sindrom. A je to zgolj slučajno, da se po izredno agresivni akciji cepljenja in cepilnih zahtevah pri otrocih New Yorka ta sindrom pojavlja? In zdaj so priložnostno okrivili novi koronavirus?
Zikepike
15. 05. 2020 14.31
+48
Lep optimističen začetek šole nam vlivajo. Že od samega zacetka tega cirkusa, je bilo povedan, da so zelo zelo redko okuženi otroci, oz. v zelo majhnem procentu. No, zdj ko je treba v šolo, pa jih dejmo še malo ''trznt'' da bo ja še bolj napeto v betici, in pri starših in otrocih. Sem že večkrat povedal, in bom še enkrat...ni virus tisti, ki nas bo ohromil v prihodnje, ampak stres, ki nam ga skozi medije servirajo vsak dan bolj. Se pravi, čim manj tegabrat in se držat svojih prepričanj in načel. Saj sami najbolje poznamo svoje telo, in telo naših otročičkov.
LOS - T
15. 05. 2020 13.22
-4
Kolikor sem jaz zasledil na spletu v zvezi s tem sindromom, je nekdo razložil, da pa pri nas ali nevem že kje, niso našli niti k od korone, pri teh otrocih. Torej smo spet tam, virus ko virus, nič posebnega. Najbrž celo manj poseben od gripe.
Rožice cvetijo
15. 05. 2020 13.21
+29
EVO,SO SE ŽE SPOMNILI,KAKŠEN JE 2 VAL.So pa hitri.
hirajem
15. 05. 2020 12.51
+48
Kawasaki se lahko pojavi pri vsaki infekciji ne samo z Sarsom cov 2 da se razumemo.
Geres
15. 05. 2020 13.20
+25
METKA102
15. 05. 2020 12.32
+8
Kawasakijev sindrom.
upornik30
15. 05. 2020 12.28
-5
NAMIŠLJEN VIRUS...….SAMO DA SE OKREPI NADZOR NAD LJUDI
_endrug
15. 05. 2020 12.47
+30
Ti to povej Italijanom, Špancem, Ffrancozom, Beljgijcem,...
LOS - T
15. 05. 2020 13.21
+20
Ti pa razlož Švedom, da so neumni. Ni fora v koroni, fora je v starosti in zdravju naroda.
morosito
15. 05. 2020 13.48
+2
Ti svedskega nimas nic..tako da si gensko na udaru tako da svetujem ti da se cuvas.
zurbrigen
15. 05. 2020 14.16
+3
Na švedskem so to naredili namerno, največ so nastradali ILEGALNI MIGRANTI iz Jemna ipd. Švedi le za vzorček, ker ne hodijo v ĐAMIJU seveda
metody
15. 05. 2020 21.55
+0
Kaj bi pa povedal Italijanom; Špancem..., kaj ne zanaš brat in razmišljat z svojo glavo..Za umrle za Sars cov2 so v Italiji... šteli vse, ki so umrli in so bili ob tem, ko so jim vzeli bris pozitivni na virus. in če upoštevaš, da ima Italija 60 mil.prebivalcev, naravno tam umira cca 1500 ljudi vsak dan. Ne glede na bolezen..npr.: če se je eno leto zdravil za rakom in je umrl, če je ob tem, ko so mu vzeli bris imel virus, so šteli, da je umrl za covid 19. Kaj ti ni jasno?? Pomnoži 1500 z 60 (dva meseca), to je 90.000 ljudi..a dojameš, da so številke, ki jih sporočajo Italijani in Španci in... zavajajoči..poglej si razpravo italijanskega poslanca, ki je napadel vlado, zaradi zavajanja... Preprosto se obnašamo kot ovce. Vsak virus je nevaren, tudi virus grip (A,B,C,D) vsako leto umre zaradi teh štirih virusov gripe med 250.000 in 600.000 ljudi po svetu pa nobene panike ali ustavitve sveta ni bilo...NI NAMIŠLJEN, VENDAR SO GA ISKORISTILI ZATO, KER JE NEKOMU USTREZALO... ENDRUG, TI SI PA NABIJ MASKO IN KAPUCO NA GLAVO, BOŠ SIGURNO OSTAL ZDRAV :(
aljoteam
15. 05. 2020 12.27
+18
Članki, ki vsebujejo špekulacije so vedno sfiltrirani tako, da pridejo samo dramatične-negativne špekulacije v objavo... Pozitivnih špekulacij v medijih praktično ne boš zasledil. Žalostno. Samo strašenje.
RamzesII
15. 05. 2020 11.47
-8
Dajejo jim aspirin, čeprav je menda pri coroni prepovedan, potem pa se čudijo, naj ne virus vsega kriv, ker je preveč idealno žrtveno jagnje, ne glede na svojo naravo.
hirajem
15. 05. 2020 12.52
+3
Zakaj je aspirin pri sars cov 2 prepovedan?
Jak Tobim
15. 05. 2020 13.22
+6
mislim, da so pri wuhanskem virusu našli korelacijo med določenimi zdravili, ki jih pogosto uporabljamo pri prehladih ter težjim potekom bolezni, ter da, velja za otroke, aspirin pri otrocih ne uporabljamo zaradi možnosti Reye-vega sindroma.
hirajem
15. 05. 2020 16.36
Ok...bral sem da nsar analgetiki naj ne bi bili ok pri zdravljenju samo so to teorijo kasneje ovrgli. Za ASA nisem vedel
Geres
15. 05. 2020 11.40
+30
Do multisistemske vnetne bolezni lahko pride pri praktično vsaki infekciji - tudi npr. pri angini (revmatična vročica). Res pa je, da so te avtoimune reakcije čista in ultimativna je*ba, ampak a naj zaradi tega cel svet ustavimo dokler ne bo cepiva? In potem prisilno cepimo vse?
polikarbonatka
15. 05. 2020 11.32
+34
Kaj bi rad dosegel z izrazom-wuhan korona virus?Virus mutira,pri vsaki reprodukciji se dogaja mutacija.Pojavljajo se novi še neznani simptomi ,tarča so različni organski sistemi.O virusu se praktično zelo malo ve,čas bo pokazal kako in koliko obrazov ima ta virus. Kar se tiče karantene-ni idealna,a v takih situacijah se izbira manjše zlo,oz.več koristi.Če ne bi bilo karantene ,bi bilo zelo neodgovorno eksperimentirat .Naš gegrafski položaj je drugačen kot je Švedski,pa še tam ne vejo kaj delajo.Zaenkrat se je dobro končalo,ne vemo kaj nas čaka,a bolje je biti pripravljen,kot minimalizirat in ignorirat situacijo.Neverjetno je kako povprečen komentator na 24 ur ve vse o virusu,več kot vsa znanstvena svetovna elita.
Jak Tobim
15. 05. 2020 12.01
+0
mislim, da gre name - uporabljam ime, ki je bilo uporabljeno v reviji Nature decembra lani ali januarja letos. kot španska gripa pa rocky mountain spotted fever, pa lymska borelioza, Zika, Ebola, srednje vzhodni respiratorni sindrom,.. sem star človek in starega psa težko naučiš novih trikov. praktično do tega zadnjega smo viruse poznali po svojih ljudskih imenih, ki so večinoma povezani z geografskimi področji. Absolutno ne razumem, kaj hoče pripisati imenu. prvi izbruh je bil v mestu Wuhan, zato ga mnogi imenujemo wuhanski virus. karantena ne dela nič, to vidi vsak, ki vsaj malo pogleda rezultate karanten po celem planetu (od avstralije do brazilije, od norveške do južne afrike - vse je v karanteni - nekje je število mrtvih ubijalsko veliko, drugje je situacija boljša - če bi karantena karkoli naredila bi virus bil pod kontrolo. pa ni in ne bo - v karanteni namreč vsi umremo, kot je to bilo v preteklosti). svetovna znanstvena elita? grozljivo velika beseda. sam nimam pojma kdo bi naj bili ponovno neki elitneži med vsemi, ki se na planetu ubadajo z znanostjo. znanost je znanost dokler jo vodi dvom, etika znanstveno raziskovalnega dela, ki temelji na akademskih vrednotah (svoboda, posameznika, iskanje resnice, civilni pogum branjenja osnovnih človekovih pravic, vključno z zdravjem..) ,, verjetno se strinjava. nisem zasledil in ga ne bom tistega, ki bi naj vedel več o virusih, kot znanstveniki, ki se z njim ukvarjajo (in to daleč več, kot samo razkričani elitneži,. .drezati v znanstveno elito bi bil še eden samomor - pogledati brihtne raziskovalce, ki ostanejo anonimni pa neskončni optimizem v čudaških časih). v povzetku: delno se strinjam, delno se ne strinjam - strinjam se s težko situacijo in s tem, da nihče ne ve kaj trenutno dela. zato pa je treba paziti pri tem, da početje razlagaš, kot super, ko tako močno zgrešiš, kot je planet s karantenizacijo (omejevanje stikov se mora in sme izpeljati na milijon in en način drugače od srednjeveškega karanteniziranja).
Stevo Rakijevi?
15. 05. 2020 11.28
+8
Ker morajo Kitajci pobiti vse kar leze je cel svet na pavzi.
Generacija56
15. 05. 2020 11.25
+12
Virus je samo ponovna priložnost za napad na Kitajsko. Zahod, največji poraženec epidemije, poskuša poriniti odgovornost Kitajski, da bi lahko ponovno uglašeno izvajal sancije, politične pritiske, na Kitajsko. A odgovorjenih ni mnogo vprašanj... Prikriva se obstoj bolezni pred epidemijo v ZDA, morebiten prenos na vojaških vajah v Wuhanu... Vključenost zahoda v raziskave v laboratoriju v Wuhanu, financiranje... Seveda bi Trump in njegov hlapec EU, radi ta razplet... A tako, kot je Kitajska zavrnila EU depešo, ki ji je poskušala naprtiti krivdo, bo pogorel tudi Trump. Nihče iz te pokvarjene klike ne bo rovaril po Kitajski.. Naj raje preiskujejo svoje mrtve po Kalifornili v prejšnjem letu... Počasi bo prišlo na videlo vse, kar mediji brišejo iz vseh informacijskih platform, ker se potrjuje, da je res... Najbolj izstopa intervju francoskega nobelovca... V virusu je vgrajena sekvenca HIV... In v prvih cepivih, ki jih eksperimentalno uvajajo, je kot tkivo, ki drži antitelesa pri življenju, uporabljeno tkivo psa, ki vsebuje kopico drugih bolezni, a proizvalaci niso v stanju izločiti s filtracijo tega tkiva iz cepiva... To spoznanje že že leta znano iz cepiv proti gripi... Vendar, ljudem, večini, nikoli ne bo nič jasno, preveč je laganja.
janezpodre
15. 05. 2020 11.19
+21
Predlagam naši umni vladi, da pošlje na pomoč Brazilcem naše experte - za zdravstvo go.Beotić, za nabavo zaščitne opreme- g. Počivalnika ter za glasnohropečega Jeklenega Kacota. Če nam jih po opravljenem delu ne vrnejo, prebivalstvo SLO zbere s prostovoljnimi prispevki za malo nagrado. Če pa mogoče rabijo kakšnega lažnivca za premijerja jim pa tudi z veseljem ustrežemo.
Jak Tobim
15. 05. 2020 12.06
+4
to ne gre - ponovno lapsus nerazumevanja osnovnih geopolitičnih realnosti. brazilija je federativna država. sedaj je v karantni, ki so jo razglasili guvernerji. centralna oblast tam trenutno nima nobenih kompetenc. razumeš* trenutno se v braziliji nimaš obrniti na nikogar v zvezi s karanteno, lokalnih šerifov v braziliji pa je toče - tako bi moral naštete zgoraj klonirati v hudo velikem številu, če bi hotel doseči to o čemer pišeš.
IanNow
15. 05. 2020 11.12
+36
Aha.. Zdaj ko se umirja..gremo strašiti z stranskimi učinki pri otrocih..