Korona

Dodatek 150 evrov bodo prejeli tudi izredni študenti, sodišča tudi o nenujnih zadevah

Ljubljana , 23. 04. 2020 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Veljati je začel sklep o izmenjavi podatkov o karanteni med NIJZ in policijo. Odslej lahko dobite zdravila na recept za več kot mesec dni. Minister za delo je napovedal tudi nove ukrepe za pomoč državljanom med epidemijo, med njimi tudi začasno denarno nadomestilo zaradi izgube zaposlitve v času epidemije. Krog upravičencev do enkratne solidarnostne pomoči so še razširili. Sodišča bodo kmalu spet začela vročati odločbe tudi v nenujnih zadevah.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je na današnji novinarski konferenci dejal, da dodajajo širok nabor ukrepov za zajezitev posledic epidemije še za 220.000 ljudi, ključni cilj je ljudem  po njegovih besedah olajšati to težko obdobje.  Predstavil je nov ukrep, in sicer krizno nadomestilo za izgubo zaposlitve zaradi epidemije v višini približno 400 evrov neto. Če niso upravičeni do nadomestila za brezposelnost po ZDR,  bodo za ta čas prejeli to nadomestilo. Pogoj je pogodba sklenjena pred epidemijo in če bo oseba v brezposelnost padla med časom epidemije, je pojasnil minister.  

Janez Cigler Kralj
Janez Cigler Kralj FOTO: POP TV

Razširjajo tudi upravičence za enkratni solidarnostni dodatek. Pavšalni dodatek v višini 30 evrov bodo dobili vsi, ki dobivajo otroški dodatek, ne glede na število otrok, torej tudi tisti z enim ali dvema otrokoma, je pojasnil minister.  Do tega bodo upravičeni tudi poklicni upokojenci, ki imajo pokojnine manj kot 700 evrov, izredni študenti, družinski pomočniki, prejemniki  starševskega nadomestila pod minimalno plačo, veterani vojne za Slovenijo, skupina trajno nezaposljivih invalidov ... Trudijo se, da bi bili ti dodatki čimprej izplačani. Za upokojence bodo izplačani do 30. aprila, za ostale pa do sredine maja, je pojasnil minister. 

Prav tako so sprejeli ukrep, ki omogoča napotitev delavcev na čakanju na sezonsko delo v kmetijstvu. To je prostovoljno, možno je za delavce na čakanju in za brezposelne. Tistim, ki bodo s temi deli zaslužili dodatnih 400 evrov, se nadomestila ali drugi socialni transferji, ki jih prejemajo, ne bodo znižali, je poudaril minister.

Po prvem maju odgovor, kdaj se bodo učenci vrnili v šolske klopi

Simona Kustec
Simona Kustec FOTO: POP TV

Ministrica za šolstvo Simona Kustec je napovedala, da bodo takoj po prvem maju pripravili oceno, kdaj bo možna vrnitev v vrtce in šole. Po 1. maju bodo v sodelovanju z zdravstveno stroko pripravili načrt, kdaj in v kakšnih oblikah se bo izvedlo morebitno postopno vračanje otrok v šole in vrtce: "Želimo si vrnitve v običajno življenje in aktivacijo izobraževalnega procesa v šolah, a le pod pogojem, da bo to resnično varno ter ne bo ogrožalo zdravja in življenja otrok in tistih, ki z njimi v izobraževalnem procesu sodelujejo."

Povedala je tudi, da bodo do enkratnega dodatka v višini 150 evrov upravičeni vsi študenti, tako izredni kot redni. Do dodatka bodo tako upravičeni vsi študenti s stalnim prebivališčem v RS, ki se izobražujejo po javnoveljavnih študijskih programih v RS in ki na dan 13. marca niso bili vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. 

Študijski program na visokošolski instituciji v tujini ni akreditiran in javnoveljaven v RS. Na ministrstvu ponovno izpostavljajo, da roka za oddajo vloge ni. Do današnjega dne je bilo oddanih 46.500 vlog. Vse vloge bodo obdelovali in izplačevali v paketih in sproti. Dodatek naj bi izplačali do 1. junija.

Procesni in materialni roki še vedno ne tečejo, vročanje tudi v nenujnih zadevah

Sodišča, kjer se je delo v času epidemije novega koronavirusa skoraj povsem ustavilo, bodo kmalu spet začela vročati odločbe tudi v nenujnih zadevah. Ker pa v času epidemije roki ne tečejo, strankam, ki bodo prejele odločitev sodišča, ne bo treba storiti ničesar.

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič je pojasnila , da so omogočili, da tudi med epidemijo lahko pristojni organi odločajo o zadevah, ki so pomembne za vsakodnevno življenje.''V največjem razmahu epidemije smo z interventnim zakonom zagotovili, da kljub omejitvenim ukrepom pravna država še vedno deluje. Omogočili smo, da sodna in izvršilna veja oblasti ter lokalne skupnosti izvajajo svoje naloge v življenjsko nujnih zadevah," je povedala in dodala: "Sprejeti ukrepi omejevanja širjenja epidemije so prinesli rezultate, ki omogočajo počasno vrnitev v normalni tok. Pripravili smo novelo interventnega zakona, ki omogoča odločanje o večjem številu pravic in obveznosti ljudi." 

Sodišča, kjer se je delo v času epidemije novega koronavirusa skoraj povsem ustavilo, bodo kmalu spet začela vročati odločbe tudi v nenujnih zadevah.
Sodišča, kjer se je delo v času epidemije novega koronavirusa skoraj povsem ustavilo, bodo kmalu spet začela vročati odločbe tudi v nenujnih zadevah. FOTO: Shutterstock

Sprostitev delovanja sodstva pomeni, da ne sme biti na škodo pravic strank in s tem varujemo najšibkejše, je dejala. Nujni postopki še vedno tečejo, glede nenujnih pa so sodišča opravila veliko dela, zato bodo omogočili, da strankam sporočijo odločitve: "Sodišča so v tem času opravila veliko nalog in sprejela veliko odločitev tudi v nenujnih zadevah. Procesni in materialni roki še vedno ne tečejo, sprejeti ukrepi pa omogočajo postopen prehod v nadaljnjo normalno poslovanje ter sočasno varujejo najšibkejše."

Roki v tem času torej ne bodo tekli, zato stranki v tem času na to odločbo  ne bo treba narediti nič, je pojasnila. 

Kot je ponazorila, se v tem času ne izvajajo izvršbe, bodo pa lahko sodišča v nenujnih primerih izdajala sklepe o izvršbi. Dolžnik lahko tako prostovoljno izpolni dolg, lahko poda ugovor. Ni pa nič od tega dolžan storiti v času epidemije, saj v tem času roki ne tečejo, je pojasnila.  

Podobno bo na področju klasičnih civilnih oz. pravdnih postopkov – sodišče bo lahko izdalo sodbo in jo tudi vročilo strankam, če so v nenujni pravdi še pred uvedbo ukrepov zaključili narok za glavno obravnavo. "Sodba bo vročena, vendar roki ne bodo tekli," je ponovila Kozlovičeva in dodala, da bodo s tem pomembno pripomogli k postopnemu odpravljanju sodnih zaostankov.

Sodišča bodo prav tako lahko odločala v primerih vpisov v zemljiške knjige, ki so prav tako nenujne zadeve. "Svojo odločitev lahko pošljejo stranki, a roki ne tečejo," je ponazorila novosti pri delovanju sodišč.

V postopkih zaradi insolventnosti, ki v času epidemije ne tečejo, se novi postopki še vedno ne bodo začeli, se pa bodo lahko nadaljevali tisti postopki, ki so bili začeti pred epidemijo, če bo tako odločil predsednik vrhovnega sodišča.

Sklepe in odločbe ter druge dokumente tudi v nenujnih zadevah bodo po novem lahko vročali tudi upravni organi. Vročanje se bo izvršilo v hišni predalčnik, da ne bo prišlo do stikov med vročevalcem in naslovnikom. Slednjemu ne bo treba storiti ničesar, lahko pa bo in si tako omogočil nadaljevanje postopka, je še povedala Kozlovičeva.

Ko bo DZ novelo zakona potrdil, bodo ponovno možne ustne obravnave tudi v nenujnih zadevah. A bo moral organ poskrbeti, da ne bo prihajalo do možnosti širjenja virusne okužbe in tako zavarovati zdravje in življenje udeležencev postopka.

Vizjak: Ključen za izhod iz krize je čimprejšnji zagon investicijskih projektov

Minister za okolje Andrej Vizjak je na novinarski konferenci dejal: "Ključen moment izhoda iz krize je čim prejšnji zagon pomembnih investicijskih projektov. Nekatere določbe gradbene zakonodaje je treba zrahljati, omogočiti zagon investicij, ki bodo pripomogle k dvigu gospodarske aktivnosti, k ohranitvi delovnih mest."  

Dodal je, da na ministrstvu rešujejo tudi zatečeno stanje iz preteklih let, to je na tisoče ton odpadne embalaže: "Izvajalcu javne službe zbiranja omogočamo, da odpadno embalažo, ki jo niso prevzele družbe za ravnanje z njo, sam odda v nadaljnjo obravnavo. Stroške pa bo letos pokrila država. Pripravljamo tudi sistemsko rešitev, da se odpadna embalaža ne bo več kopičila na skladiščih komunalnih podjetij."

Od danes pa  v Sloveniji veljata dva nova odloka. Odredbo, ki je omejila izdajo zdravil na recept bolnikom za zdravljenje za obdobje enega meseca in zdravil brez recepta na eno pakiranje na osebo ter je določila, da izvajalci lekarniške dejavnosti povečajo izdelavo dezinfekcijskih sredstev za površine in roke, je prejšnji minister za zdravje Aleš Šabeder izdal 13. marca.

V UKC LJ je trenutno hospitaliziranih 32 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 10 v enoti intenzivne terapije (9 je intubiranih in mehansko ventiliranih).

Vlada pa je na včerajšni dopisni seji izdala odlok, v katerem prav tako določa, da lahko izvajalec lekarniške dejavnosti izda zdravilo za uporabo v humani medicini brez recepta v količini enega pakiranja na osebo in da lahko izvajalci lekarniške dejavnosti, ki izpolnjujejo pogoje za izdelavo galenskih zdravil, povečajo izdelavo dezinfekcijskih sredstev za površine in roke. V včeraj sprejetem odloku, ki je bil že objavljen v uradnem listu in prejšnjo odredbo razveljavlja, pa ni več zapisane omejitve za izdajo zdravil na recept.

Lekarna in koronavirus
Lekarna in koronavirus FOTO: Shutterstock

Ob tem pa novi odlok določa še, da strokovno utemeljenost ukrepov iz tega odloka vlada ugotavlja vsakih 14 dni in ob upoštevanju strokovnih razlogov odloči, da se ti ukrepi še naprej uporabljajo, ali pa ukrepe spremeni oziroma odpravi ter o tem obvesti državni zbor in javnost.

22. 4. so opravili 1268 testov za novi koronavirus, pozitivnih je bilo 13 oseb, hospitaliziranih 80, na intenzivni negi je 23 bolnikov, iz bolnišnice so odpustili šest oseb, nobena oseba ni umrla. 

V sporočilu za javnost so sicer zapisali, da so zaradi obsežnega širjenja novega koronavirusa in razglasitve epidemije covida-19 nastali številni izzivi pri zagotavljanju oskrbe z zdravili, ki so potrebna v EU med izbruhom covida-19, saj je pandemija na svetovni ravni povzročila znatno povečanje povpraševanja po nekaterih zdravilih.

Odslej izmenjava podatkov med NIJZ in policijo

Vlada je na dopisni seji sprejela sklep o izmenjavi osebnih podatkov o odrejenih posebnih ukrepih osamitve, karantene in obveznega zdravljenja zaradi bolezni covida-19 med NIJZ in policijo. Sklep opredeljuje izvajanje 103. člena prvega protikoronskega zakona, ki določa policijska pooblastila za namen obvladovanja epidemije. Sklep je vladni govorec Jelko Kacin  na današnji novinarski konferenci označil za pomemben korak pri zagotavljanju ukrepa izolacije za bolne s covidom-19. 

Policijska kontrola
Policijska kontrola FOTO: Damjan Žibert

Na seji Ustavnega sodišča RS o mnogih odlokih

Na seji Ustavnega sodišča RS bodo danes med drugim obravnavali postopek za oceno ustavnosti zakona o nalogah in pooblastilih policije, pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti odloka o začasni prepovedi in omejitvah javnega prevoza potnikov v Sloveniji, odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih in odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji. 

Pasica posebne novice POP TV

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

21.40

Prepoved potniškega letalskega prometa podaljšana še za 14 dni

Vlada je za 14 dni podaljšala 10. aprila uveljavljeni odlok o prepovedi opravljanja zračnega prevoza v Sloveniji zaradi zajezitve širjenja novega koronavirusa, s katerim je podaljšala že več kot mesec dni trajajočo prepoved mednarodnega letalskega potniškega prometa. Prepoved ne velja za mednarodni redni in čarterski zračni prevoz blaga in pošte ter za zrakoplove, ki opravljajo mednarodne zračne prevoze brez prevoza potnikov na letih v svojo bazo, na letih na vzdrževanje in na letih, namenjenih parkiranju zrakoplovov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
21.39

Vlada sprejela uredbo o začasnih premestitvah javnih uslužbencev

Vlada je danes izdala uredbo o izvajanju začasne premestitve javnih uslužbencev zaradi nujnih delovnih potreb, povezanih z epidemijo novega koronavirusa. Tako bo v času epidemije mogoče hitreje izvesti začasne premestitve med delodajalci v javnem sektorju, ne da bi bili javni uslužbenci zaradi premestitve v slabšem položaju. Začasna premestitev k drugemu delodajalcu bo dopustna najdlje do 31. maja z možnostjo podaljšanja do 30. junija.

18.09

Odgovori na najpogostejša vprašanja glede Odloka o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev

Na Ministrstvu za gospodarstvo so pripravili odgovore na številna vprašanje glede odloka o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev. Odgovore na vprašanja, kot so na primer "ali lahko nudim 'take away' kavo ali drugo pijačo, "ali planinske koče lahko obratujejo" in mnoga druga, lahko najdete na https://www.gov.si/novice/2020-04-22-najpogostejsa-vprasanja-glede-sprejetega-odloka-o-zacasni-prepovedi-prodaje-blaga-in-storitev/.

15.47

Henkel Rdečemu križu in Zvezi prijateljev mladine predal izdelke v vrednosti preko 200.000 evrov

Mariborsko podjetje Henkel je danes Rdečemu križu in Zvezi prijateljev mladine predalo več kot 200.000 evrov vredno donacijo, so sporočili iz podjetja. Podarili so svoje izdelke iz programov Beauty Care, ki obsegajo mila ter druge higienske pripomočke, ter pralna in čistilna sredstva.

14.46

Kdaj se bodo odprli vrtci in šole?

Po 1. maju bodo na ministrstvu pripravili načrt, kdaj in v kakšnih oblikah se bo izvedlo morebitno postopno vračanje otrok v šole in vrtce.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (746)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brabus
30. 04. 2020 09.54
+1
Neverjetno, kakšna diskriminacija med upokojenci. Levičarski Mesec ja vedno govori, da je cena kruha za vse enaka, zakaj ne razdelijo VSEM upokojencem, npr. 100€? Verjetno zato ne, da lahko kregajo narod med samo. Drugače pa, zakaj sploh krizni dodatek skupinam, ki niso zaposleni, kakšno izgubo imajo ti ljudje??? Ko bodo volitve, bo to pozabljeno.
Cicamica
23. 04. 2020 21.56
+7
30e... Saj ne morem verjeti.. Še v Srbiji je vsak polnoletni državljan dobil 100 flik. Nekoč sem bil ponosen na svojo državo Slovenijo, danes me je sram da živim tukaj. Ps upam da ste tistim na borzi dali saj 150e. Čakanje in spanje do 12 je naporno.... Luzerji
morfo
23. 04. 2020 21.40
-8
Kaj pa tisti ki imajo samo status ?
honsej
24. 04. 2020 16.00
+2
"brez imena"
23. 04. 2020 21.39
+2
Včeraj je 6 ur zasedala seja Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, kjer je opozicija izdajalski in nizkotni Vladi RS postavila ogledalo in podala jasne argumente o nesmiselnosti, nesorazmernosti in neustavnosti trenutnih odlokov in ukrepov. Minister Hojs se je v odgovorih dobesedno delal norca iz državljanov (poglejte posnetek). Uredništvo 24 ur: vsebini te 6 urne razprave ste namenili vsega skupaj dva stavka . O sami vsebini niste povedali praktično ničesar! Imate hrbtenico ali je nimate?
Uporabnik1152447
23. 04. 2020 21.43
-1
Po tvoje je zgleda premalo mrtvih, da tu nakladaš o nesorazmernosti, nesmiselnosti in neustavnosti ukrepov. Če bi bilo po Serpentinškovo, bi imeli pa zdaj situacijo tako, kot v New Yorku.
joe brasco
23. 04. 2020 21.06
+0
Tenis3 kam se prijavim?
slovenija981
23. 04. 2020 21.05
+4
Kaj pa jehove priče tut dobijo ?
Uporabnik1836414
23. 04. 2020 20.57
+3
Dodatek je prejela tudi tašča od Sarca... Sarca na zavodu... 😂
joe brasco
23. 04. 2020 20.55
Tile naj vprašajo Britansko kraljico itd...
Karantanija
23. 04. 2020 20.38
-5
Kdaj pa bodo 150 evrov prejeli naši državljani, ki redno študirajo v tujini ter imajo prav tako stalno prebivališče v Sloveniji in se bodo po končanem šolanju skoraj vsi vrnili domov? Dober oče in dobra mati ne loči otrok in da vsem enako. Ti študenti nikakor ne dobijo odgovora. Velika krivica je to.
aloaloalo
23. 04. 2020 20.55
+2
Zakaj minusi? Ker mislite da ste pravični? Jim zavidate? Mislite da bo pravno gledano ukrep zdržal? Ali je se gre za še eno od pack nesposobne ministrice iz kvote ene propadle stranke? So dodatka upravičeni slovenski upokojenci katero živijo na Hrvaškem? Verjetno so, ker pripadajo korpusu koalicijske stranke...
joe brasco
23. 04. 2020 20.10
+1
AxisDeus zadetek v polno.
RupniK
23. 04. 2020 20.09
+7
Komur se zdi, da je neupravičen do kakršnegakoli dodatka, ga lahko nakaže nazaj. Vlada je odprla račun kamor se lahko nakazujejo sredstva, zato izvolite. Da vas vidim, koliko vas bo vrnilo.
Ashleey
23. 04. 2020 20.06
+20
Izrednim pa rednim studentom 150€ mamicam z otroskimi dodatki pa 30€.. Bravo vlada... Lahko vas je sram..!!!!
AxisDeus
23. 04. 2020 20.05
+18
Se spomnim, da so študentje pred 10. leti metali v parlament granitne kocke, ker so z zakonom želeli omejiti študentsko delo na največ 20 ur tedensko. Se sprašujem, koliko takih, ki bi jih to tedaj zmotilo, se danes puli za dodatek ...
ManBoy
23. 04. 2020 19.47
+17
Seveda.. Dajmo penzionistom in študentom. Jap, obojnih je kar velik procent v Sloveniji in lepo so si kupili glasove. Sej ne rečem, eni študenti si res zaslužijo pomoč v teh časih. Ampak tistih je v manjšini in bi lahko npr. dali samo takšnim. Res je bolj pametno dati vsem študentom in penzonistom, kot pa dati prodajalkam, ki so od prvega dneva pojava korone pod največjim tveganjem za to okužbo.
Radiate
23. 04. 2020 19.26
-1
❗️ HALO jamrači ❗️ fora izrednega študija je ta da študiraš tisto kar si želiš, če ti ni uspelo priti na ta faks. Mnogi študenti zato stalno delajo da pridejo čez mesec in jim 150€ pride ŠE KAKO PRAV
janezdollar
23. 04. 2020 19.17
+17
Drugi paket pomoči še bolj nefer kot prvi...vlada je totalno zmedan pri vseh zadevah...z eno besedo katastrofa...
RupniK
23. 04. 2020 20.04
-8
Seveda je nefer, ker si spet izvisel! Fehtar rdeči!
JEZNI_JAGER
23. 04. 2020 19.17
+17
Ne da se mi vseh 700+ komentarjev prebirat, zato mi naj nekdo pojasni, kdo za vra*a so "poklicni upokojenci". A je to poklic? Če je, potem ima plačo in pokojnino? Ali je to samo definicaja večnega Kahla Ehjavca?
Myway
23. 04. 2020 18.56
-8
Med pripravo na predčasne volitve se politični konkurenti med sabo neusmiljeno kolejo, zmaga bo enverjetna, zna bit da s pametno koalicijo tudi 61 glasov. Kaj pa ustavna večina pomeni, je pa itak jasno.
Brakedirt
23. 04. 2020 19.04
+11
koliko ste placali za plakate, ko ste ze tako transparentni in posteni?
RupniK
23. 04. 2020 20.05
-1
Myway
23. 04. 2020 18.52
-2
Za predčasne volitve je vse pripravljeno. Vrhunska poteza Janše, da je sploh šel v koalicijo, vendar se bo to obrestovala kmalu.Tudi če bi ustavno sodišče po diktatu globoke države razglasilo odlok , ki je zajezil širitev korona virusa ( kar je očitno) za neustaven, bodo to volilci nagradili, saj jim za odločbe ustavnega sodišča dol maha.
janezdollar
23. 04. 2020 19.21
+16
Janša je že pogorel za vse večne čase...laži, zavajanje, mutni posli, nesposobnost... ljudje komaj čakajo konec epidemije, da gredo na ulice in zapornika naženejo v njegovo Albanijo...
RupniK
23. 04. 2020 20.06
-3
Epidemija vas ovira pri vsem tem? Joj, ste pa pogumni! 😂
Jožajoža
23. 04. 2020 18.34
+16
ministrica brez pooblastil se še ni vživela. še ne upa žalit,lagat in grdo govorit. počivalšek se je te navad janšistov že navlekel. vsak njegov novi nastop je bolj nesramen in vulgaren.