Korona

4511 okužb, med okuženimi in hospitaliziranimi prevladujejo necepljeni

Ljubljana, 04. 11. 2021 07.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Anja Kralj, STA, M.P.
Komentarji
3396

Po podatkih NIJZ so včeraj potrdili 4511 okužb, opravili pa so 10.156 testov PCR. Oboje je največ doslej. V bolnišnice so včeraj sprejeli 130 novih bolnikov s covidom, hospitaliziran je tudi novorojenček, je sporočila vlada. Umrlo je devet bolnikov. Iz podatkov NIJZ je razvidno, da med okuženimi in hospitaliziranimi s covidom-19 v Sloveniji prevladujejo necepljeni. Bolnišnice so medtem na robu zmogljivosti. Koordinator za covidne postelje Robert Carotta je prepričan, da je edina rešitev popolno zaprtje države.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Poziv k cepljenju iz bolnišnice
    03:05
    Iz 24UR: Poziv k cepljenju iz bolnišnice
  • Iz 24UR: Vlada ni sprejela novih ukrepov
    03:35
    Iz 24UR: Vlada ni sprejela novih ukrepov
  • Iz SVETA: Rekordno število okužb
    04:34
    Iz SVETA: Rekordno število okužb

 

Več različnih inšpektoratov, med katerimi sta tudi zdravstveni inšpektorat in tržni inšpektorat, so v preteklih dveh tednih poostreno nadzirali nadzor nad izpolnjevanjem pogoja PCT. Minuli teden so policisti odkrili sedem primerov ponarejenih potrdil o izpolnjevanju pogoja PCT. Ponarejena potrdila niso odkrili le na meji, kjer so odkrili pet tovrstnih potrdil, temveč tudi v notranjosti države.

Rekordne dnevne okužbe

Ponovno smo zabeležili najvišje število okužb z novim koronavirusom doslej. Po informacijah NIJZ je bilo potrjenih 4511 novih okužb, opravili pa so 10.156 testov PCR. Delež pozitivnih testov je tako 44,41 odstoten.  Število aktivnih primerov je 32.021. Največjo tedensko rast beležita Zasavje in Prekmurje, poroča Sledilnik. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V bolnišnicah je hospitaliziranih 735 bolnikov s covidom, intenzivno nego jih potrebuje 169. Umrlo je devet bolnikov. Samo včeraj so sprejeli 130 novih bolnikov.  Najmlajši hospitalizirani je star manj kot leto dni, na intenzivni negi pa 21 let. 

Med okuženimi in hospitaliziranimi s covidom-19 prevladujejo necepljeni

Med okuženimi in hospitaliziranimi s covidom-19 v Sloveniji prevladujejo necepljeni, je razvidno iz podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). To ugotavljata tudi študiji iz tujine, ki ju je v torek predstavil direktor NIJZ Milan Krek. Večji delež necepljenih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, opažajo tudi v UKC Ljubljana.

Po zadnjih dostopnih podatkih NIJZ je 28. oktobra sedemdnevno število potrjenih primerov okužbe s koronavirusom znašalo 1398 med necepljenimi in 748,5 med cepljenimi.

V Sloveniji so doslej po podatkih NIJZ skupaj potrdili 309.483 okužb, od tega je bilo 20.339 ljudi cepljenih. Gre sicer za podatke od začetka epidemije v marcu 2020, cepiva proti covidu-19 pa so v Sloveniji postala dostopna v prvi polovici letošnjega leta.

Po zadnjih dostopnih podatkih je 24. oktobra tedensko število necepljenih, hospitaliziranih s covidom-19 znašalo 181. Tedensko število cepljenih hospitaliziranih pa je znašalo 96.

Med okuženimi prevladujejo necepljeni.
Med okuženimi prevladujejo necepljeni. FOTO: Bobo

V Sloveniji je bilo doslej po podatkih NIJZ zaradi covida-19 hospitaliziranih 4539 oseb. Ob tega jih je bilo 534 zaščitenih s cepljenjem. Ob tem je ponovno treba poudariti, da so cepiva proti covidu-19 širše dostopna od letošnjega leta.

Direktor NIJZ Milan Krek je na torkovi novinarski konferenci predstavil rezultate angleške študije, v kateri so analizirali širjenje koronavirusa med cepljenimi in necepljenimi. V skupini necepljenih je med 21.728 ljudmi za covidom-19 zbolelo 162 oseb, devet jih je bilo hudo obolelih. Med 21.720 cepljenimi pa jih je zbolelo osem, eden od njih huje.

Krek je navajal tudi rezultate ameriške študije. Ta ugotavlja, da v starostni skupini od 12 do 34 let necepljeni za covidom-19 zbolijo petkrat pogosteje kot cepljeni. V tej starostni skupini imajo necepljeni 16-krat večje tveganje za hospitalizacijo kot cepljeni. 

Tudi v starostni skupini od 35 do 64 let imajo necepljeni petkrat večje tveganje za okužbo s koronavirusom kot cepljeni. Necepljeni imajo v tej starostni skupini tudi 18-krat večjo možnost za hospitalizacijo kot cepljeni.

Pri necepljenih osebah, starejših od 65 let, obstaja štirikrat večje tveganje, da zbolijo za covidom-19 v primerjavi s polno cepljenimi. Pri necepljenih obstaja devetkrat večje tveganje za hospitalizacijo in devetkrat večje tveganje za smrt kot pri cepljenih v tej starostni skupini.

Strokovna direktorica Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Jadranka Buturović Ponikvar je v sredini izjavi povedala, da je bilo na ta dan na oddelku intenzivne nege v UKC Ljubljana hospitaliziranih 60 covidnih bolnikov. Od teh je bilo osem takih, ki so cepljeni proti covidu-19. "Vendar so vsi ti imunokompromitirani, kar pomeni, da ne morejo imeti dobrega odgovora na cepljenje," je pojasnila.

Na navadnem oddelku je bilo po njenih besedah v sredo hospitaliziranih 144 covidnih bolnikov. Med njimi je bilo cepljenih 48 bolnikov, od katerih je bila slaba polovica prav tako imunokompromitiranih oziroma imunsko oslabljenih.

Bolnišnice na robu zmogljivosti

Kot smo poročali že včeraj, so bolnišnice na robu zmogljivosti. Koordinator za covidne postelje Robert Carotta je prepričan, da je edina rešitev popolno zaprtje države. Neuradno je slišati, da se bo vlada vendarle odločila za milejši scenarij s strožjim nadzorom pogoja PCT in omejitvijo odpiralnega časa lokalov. A tudi, spet neuradno, da bi lahko slovenske bolnike s covidom vozili na zdravljenje v tujino. 

Slika je simbolična.
Slika je simbolična. FOTO: Dreamestime

V novomeški bolnišnici priprave na sprejem večjega števila covidnih bolnikov

V Splošni bolnišnici Novo mesto, kjer se podobno kot v drugih regijskih bolnišnicah krepi priliv covidnih bolnikov, se pripravljajo na zaprtje precejšnjega dela dejavnosti in ureditev dodatnih zmogljivosti za covidne bolnike. Glavna težava so najtežji primeri na intenzivni terapiji, je medijem povedala direktorica bolnišnice Milena Kramar Zupan.

Postelje na intenzivnem oddelku so ob sicer skoraj podvojenih zmogljivostih v veliki meri zasedene tudi z bolniki z drugimi stanji, primanjkovati pa jim je začelo tudi opreme, kadra in prostora, je opozorila Kramar Zupanova.

Glede na navedeno bodo še do petka vztrajali pri začrtanem programu, prihodnji teden pa načrtujejo precejšnje zaprtje bolnišnice in vnovično ureditev dodanih covidnih postelj v stavbi nekdanje interne bolnišnice, kjer so covidne bolnike zdravili že spomladi.

V bolnišnici so sicer glede zmogljivosti dosegli že vse štiri stopnje, ki jih je država predvidela za četrti val okužb. Ker menijo, da bodo do konca tedna zapolnili četrto stopnjo, ki predvideva 50 covidnih postelj, so se začeli pripravljati za novo razširjeno fazo. Za koliko postelj bo šlo, sicer še niso določili, je pristavila direktorica.

V bolnišnici bodo med omenjenim zaprtjem ohranili le redne programe in zdravljenje covidnih bolnikov. Kot je navedla, je med temi tudi veliko že cepljenih, njihov delež se še povečuje. Med hospitaliziranimi so tudi prebolevniki.

Starejša generacija sicer oboleva nekoliko manj kot v drugem in tretjem valu, covid pa prizadene tudi zelo mlade. Obolevajo tudi že cepljeni zaposleni. Dodaten kisik potrebujejo skoraj vsi bolniki na navadnem covidnem oddelku, tako na intenzivnem kot na navadnem covidnem oddelku pa imajo v tokratnem valu epidemije težje obolele bolnike kot v prejšnjih, je ocenila.

Med covidnimi bolniki gre v večini za okužene iz matične regije, med temi pa zdravijo tudi bolnike iz Posavja in s kočevskega območja, je še povedala Kramar Zupanova.

V Splošni bolnišnici Novo mesto sicer zaradi poslabšanja epidemiološkega stanja od danes do nadaljnjega omejujejo obiske. Z dovolilnico in po predhodnem dogovoru na oddelku izjemoma dovolijo obisk enega zdravega svojca pri umirajočih in kritično bolnih predvidoma vsak torek, četrtek in nedeljo.

V novomeški bolnišnici prav tako opominjajo, da morajo obiskovalci izpolnjevati pogoj PCT, s seboj pa morajo imeti tudi izpolnjen vprašalnik.

Sežanska bolnišnica z novim testirnim mestom za okužbe z novim koronavirusom

Pred bolnišnico v Sežani so postavili nov mobilni kontejner, ki bo namenjen za testiranje na okužbe z novim koronavirusom. Kot je povedala direktorica Silvana Šonc, v bolnišnici eno testirno mesto že imajo, novo pa bo namenjeno temu, da v bolnišnico ne bi zanesli okužb. Na covidnem oddelku sežanske bolnišnice imajo sicer trenutno 22 postelj, ki so skorajda v celoti zapolnjene, saj je prosta le še ena. Za širitev covidnega oddelka pa skorajda ni možnosti, saj jim tako kot drugje v Sloveniji primanjkuje negovalnega osebja.

Kot je povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk, je četrti val hudo prizadel primorsko-notranjsko regijo. Največ okužb na število prebivalcev trenutno beležijo v občinah Cerknica, Ilirska Bistrica in Bloke.

Trenutne razmere opisuje kot izredno zaskrbljujoče, stanje je najslabše v epidemiji doslej, krivulja aktivno okuženih pa še kar raste, čeprav je cepiv dovolj. Okužbe so razpršene, njihov vir pa v veliki meri druženja, je še povedal Curk,  ki se zavzema, da bi tudi v prihodnje ostalo odprto gospodarstvo in izobraževalne ustanove, močno pa bi omejil družabne dogodke.

Curk je povedal še, da so v štabu civilne zaščite v tem četrtem valu epidemije zaznali veliko medsebojno solidarnost. Veliko sosedov in znancev je namreč priskočilo na pomoč pri oskrbi bolnih in osamljenih prebivalcev regije, ki jih oskrbujejo z nujnimi izdelki.

Širjenje pogoja PCT? 

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je v torek po sestanku skupine s predstavniki vlade dejala, da so vladi predlagali zaostritev covidnih ukrepov, ne pa popolnega 10-dnevnega zaprtja države. V sredo je Logarjeva potrdila, da so na torkovem sestanku skupine res razpravljali o možnosti popolnega zaprtja države. To je po oceni skupine smiselno in učinkovito, delno zaprtje pa naj ne bi bilo učinkovito. "Zaradi pomislekov o učinkovitosti zaprtja smo se odločili predlagati drugačne ukrepe z možnostjo, da se stvari zaostrijo in preidemo v zaprtje," je pojasnila.

Po neuradnih podatkih je bila vlada v torek na sestanku nenaklonjena zapiranju države. Neuradno naj bi vlada sprejela odločitev za zaostrovanje trenutnih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Ukrepi naj bi bili med ministrstvi usklajeni do današnje seje vlade, med njimi pa naj bi bilo predvideno tudi širjenje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) na dodatne dejavnosti. Na mizi naj bi bila tudi možnost omejitve obratovalnega časa gostinskih lokalov.

Koronavirus pasica nova


  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3396)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slo Kekec
05. 11. 2021 20.36
Cepivo dela svoje se vidi da se resuje drzava. Duplene ene se vec se naj cejpe
akmt
05. 11. 2021 19.24
-2
Dragi drzavljani. Morda se bomo kmalu resili virusa covid19Sars. Ker pa zaradi premajhne precepljenosti izredno hitro mutira v nevarnejse in odpornejse oblike,pocasi nastaja covid22Sars.... za katerega se ni cepiva... Tako da.... :zabava se je sele zacela.... To je nas nov nacin zivljenja... Lockdowni, maske cepiva.... Nikoli vec ne bo tako kot je bilo.Clovestvo je imelo LE ENO SANSO:ali bomo prej izdelali cepivo, preden bo virus mutiral, da nas ne prehiti...??? Cepivo so izdelali se pravocasno. Potem se je pa pojavil odlocilen problem:clovestvo se ni zelelo precepiti.... Uredu.... Bo pa zmagal virus.... Naso sano smo zapravili. Vdaja brez boja. Propad vrednot, propad zaupanja. Ok....Bodo pa posledice temu primerne.... Zelo slabo se nam pise, prjatli
akmt
05. 11. 2021 19.15
+1
PRAVI NASLOV ZA OKUZENE NECEPLJENE JE DR. POTRC
akmt
05. 11. 2021 19.16
+1
IN NE JAVNO ZDRAVSTVO. LP, MEDICINSKA SESTRA
vvvilice
05. 11. 2021 13.34
+3
Kako neki je ljudem, ki delajo za MSM, ker vedo, da javnosti posredujejo popačeno sliko sveta, pa sami vedo, ali vsaj slutijo, kako stvari stojijo. Ampak "the show must go on".
vvvilice
05. 11. 2021 13.28
+3
Kateri del telesa je bil v zadnjem letu največkrat opran? Roke? Ne, možgani.
Sportex
05. 11. 2021 10.23
+0
Kazenski zakonik (KZ-1-NPB4); čistopis Dvajseto poglavje 178. člen Prenašanje nalezljivih bolezni 177. člen (neuradno prečiščeno besedilo) (1) Kdor se ne ravna po predpisih ali odredbah, s katerimi pristojni organ odredi pregled, razkuženje, izločitev bolnikov ali kakšne druge ukrepe za zatiranje ali preprečevanje nalezljivih bolezni pri ljudeh in s tem povzroči, da se nalezljiva bolezen razširi, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.
bc123456
05. 11. 2021 10.17
-4
UČINKOVIT PREDLOG : ZA VSE KI SO NECEPLJENI HIŠNI PRIPOR.
akmt
05. 11. 2021 19.16
-2
Nimasmisla
05. 11. 2021 08.29
+1
sigurno je če bi se več ljudi cepilo bi bile bolnice manj obremenjene in pika
Sars2
04. 11. 2021 21.55
+3
Ta vlada je nesposobna,ne morejo zapirati države zaradi tretjine ljudi,ki se niso cepili,naj vlada najde način,da cepljeni ne bodo oskodovani
Slo Kekec
05. 11. 2021 20.45
+1
Neboj se sine jaz bom to drzavo stozil za bajne pare
Sars2
04. 11. 2021 21.54
+5
Hojs na tarči govori,da v zaprtih prostorih če izpolnjujes pct,ne rabiš imeti maske,po njegovih besedah,na SDS sestankih jih nimajo,kaj smo potem ljudje za njih manjvredni da po zaprtih prostorih nosimo maske
periot22
04. 11. 2021 21.47
+2
Pri nas v firmi prevladujejo CEPLJENI ZBOLEVAJO MI NECEPLJENI PA KRIJEMO NJIHOVE BOLNIŠKE!
akmt
05. 11. 2021 19.07
-1
Slo Kekec
05. 11. 2021 20.45
+1
jutri_pa_res
04. 11. 2021 21.45
+4
Bolj trajno imunost bomo vsi prej ko slej dosegli s prekuženostjo. Po cepljenju število protiteles z meseci upada in razlika med cepljenimi in necepljenimi bo samo v tem, da bodo cepljeni prvo okužbo preboleli lažje, ker bodo še vedno imeli od cepljenja nekaj protiteles. Necepljenih pa bo prva okužba pobrala kakih 5 od 1000, kakor je smrtnost zadnje tedne. Vsaka naslednja okužba bo pa zaradi preostalih protiteles lažja. Tako nekako, kot živimo z ostalimi koronavirusi (nahodi).
akmt
05. 11. 2021 19.18
Zal tale covid19Sars zelo hitro mutira. Seveda se bomo kmalu prekuzili s covid19Sars, vmes pa ze nastaja covid22Sars...za katerega se ni cepiva....
GospodT
04. 11. 2021 20.51
+9
Angleško študijo so izvajali koliko časa?? Vsako cepivo popušča, kar so oni v študiji ugotovili, čez 2 meseca ali čez 3 ne bo več veljalo. Edina rešitev v tem trenutku je prekužba populacije. ALi pa boste vsakih 6 mesecev hodili po cepivo.
Corona2026
04. 11. 2021 20.49
-3
ZBOLIŠ,PREBOLIŠ,SE CEPIŠ,PA VSENO SPET ZBOLIŠ😂😂😂😂😂😂 MEDTEM MISLS DA SI VAREN IN OKUŽIC CELO FAMILIJO PA ŠE NJIHOVE BLIŽNJE BLIŽNJE😂😂😂😂 SAM TO NIMA VEZEEEE MORTE SE CEPT!!!!!!!!!! MORATE!!!!!!!!!!
Corona2026
04. 11. 2021 20.45
+3
Pa vsaj nekaj pozitivnega bo letos.....covid😂😂😂😂😂
Corona2026
04. 11. 2021 20.44
+1
Najbol zalostno je da mediji vedo da je cepivo drek od dreka.....biden se je že izdal da se je cepil z vodo ne z cepivom .....sam vi še kr lažete za janšo.......hitt vas je v red spravu ja....najebal ste slovenija
akmt
05. 11. 2021 19.08
+0
Cepivo ni drek od dreka. To so necepilci. Cepivo je odlicno, vendar je virus ze preveckrat mutiral, zato cepivo popusca na moci. Res si BEDAK. CEPIVO POPUSCA ZARADI TAKSNIH KOT SI TI
Slo Kekec
05. 11. 2021 20.49
+1
In ti ves da je cepivo odlicno ker si star ze 80 let pa si prezivel 2 svetovni vojni. Gledaj na dolgi rok.
George Bailey
04. 11. 2021 20.37
+5
Višja precepljenost, več bolnih🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔
James Bond
04. 11. 2021 20.33
+5
Ena od držav, kamor bi lahko napotili covidne Slovence, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, je po poročanju 24ur, Avstrija. Iz Maribora bi paciente vozili v Gradec, iz Ljubljane pa v Maribor. ......e to pa je stroka...
Slo Kekec
05. 11. 2021 20.51
Itak tam delajo vsi slovenski dohtarji ki so visoko solani in vedo kjese da zasluzit in je porihtana sluzba. Prinas pa samo koruptivci in srbini.
Dost je tega
04. 11. 2021 20.33
+1
Tle gor je tako veliko opranih ljudi da me v srcu zaboli. Ceplenih, nesramnih in bogih. V bistvu se mi pa zelo smilijo ker ne vedo kaj so jim dali in ne vedo kako dolgo se bodo. Ce bi prisel napitek ven da takoj unici cepivo bi ga spili 100 litrov na exs. Prav smilite se mi!
Razmišljajoči
04. 11. 2021 21.02
+1
Dost je tega,samo eno prispodobo lahko dodam.O bo... odpusti mu saj ne ve kaj govori in dela.(pa nisem veren).
User416781
04. 11. 2021 21.37
akmt
05. 11. 2021 19.10
Dost je tega, ti si preroditelj med 8 mijardami ljudi. Drugi Einstein.
Bavaria_freak
04. 11. 2021 20.27
+1
Če bi bili 73,346289% precepljeni, bi bilo na intenzivni 112,23487 bolnih za potrebe intenzivnega zdravljenja...Predvideva podmladek IJS-ja...🙈😡