Korona

Izkupiček donatorskega maratona za boj proti koronavirusu: 7,4 milijarde evrov

Bruselj, 04. 05. 2020 18.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
11

Mednarodni partnerji so na donatorski konferenci zbrali 7,4 milijarde evrov za financiranje cepiva proti koronavirusu ter za diagnostiko in zdravljenje bolezni covid-19, je po koncu dogodka naznanila gostiteljica, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "Današnji sprint je bil odličen začetek maratona," je poudarila.

Zabeleženih je za 7,4 milijarde evrov donacij, vključno s prispevkom komisije v vrednosti 1,4 milijarde evrov. To skoraj dosega začetno zastavljen cilj 7,5 milijarde evrov, so po dogodku izpostavili v komisiji.

V Bruslju sicer izpostavljajo, da je, izraženo v ameriških dolarjih, cilj dosežen, saj je 7,4 milijarde evrov po današnjem tečaju več kot osem milijard ameriških dolarjev, kar je bil začetni cilj v ameriški valuti.

Na donatorski konferenci za cepivo proti koronavirusu so zbrali 7,4 milijarde evrov.
Na donatorski konferenci za cepivo proti koronavirusu so zbrali 7,4 milijarde evrov. FOTO: Dreamstime

"Partnerjev je veliko, cilj je eden: premagati ta virus," je v uvodnem nagovoru poudarila gostiteljica in voditeljica današnje donatorske konference, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

EU je v sodelovanju z mednarodnimi partnerji zagnala donatorski maraton za financiranje cepiva proti novemu koronavirusu. Udeleženci spletnega dogodka so zbrali 7,4 milijarde evrov donacij. Evropska komisija je napovedala mobilizacijo milijarde evrov. Slovenija bo prispevala 13,76 milijona evrov.

Štiri milijarde naj bi namenili za razvoj cepiva, dve milijardi za zdravljenje ter milijardo in pol za testiranje, so pred začetkom maratona pojasnili v Bruslju.

Temeljni namen je zagotoviti cenovno dostopno cepivo po vsem svetu. To je šele začetek globalnega donatorskega maratona, potrebovali bomo še veliko več, je v uvodnem nagovoru izpostavila von der Leynova.

Da bo cepivo za virus v resnici na voljo vsakomur, bo potrebno vsaj petkrat toliko sredstev, pa je izpostavil generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki opozarja, da ne bo nihče varen, dokler ne bomo vsi varni.

Pomembno vodilno vlogo pri izvedbi donatorskega maratona igrajo Francija, Nemčija, Japonska, Norveška, Kanada, Italija, Španija, Velika Britanija in Savdska Arabija.

Nemška kanclerka Angela Merkel je napovedala, da bo Nemčija prispevala 525 milijonov evrov, francoski predsednik Emmanuel Macron je napovedal 500 milijonov evrov.

Začetni cilj, ki so ga napovedali nekaj dni pred današnjim dogodkom, je bil zbrati 7,5 milijarde evrov ali osem milijard ameriških dolarjev semenskega kapitala, ki naj bi ga v glavnem prejele uveljavljene zdravstvene organizacije.

Macron in več drugih voditeljev je izpostavilo pomen Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je tarča ostrih kritik na račun njenega odzivanja od izbruha virusa, zlasti iz ZDA.

Med udeleženci današnjega dogodka so bili turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, izraelski premier Benjamin Netanjahu in jordanski kralj Abdulah II.

Najbolj je bodla v oči odsotnost predstavnikov ameriške administracije. Pomembno vlogo sicer igra fundacija Billa in Melinde Gates, ki je danes napovedala prispevek v višini 100 milijonov ameriških dolarjev (dobrih 91 milijonov evrov).

Tudi ameriška pevka Madonna bo prispevala milijon dolarjev (okrog 920.000 evrov), je po dogodku izpostavila von der Leynova. Ta prispevek po besedah predsednice komisije kaže, da globalni odziv na koronavirus vključuje tudi civilno družbo in globalno skupnost državljanov.

Slovenijo je na današnjem dogodku zastopal zunanji minister Anže Logar, ki je napovedal, da bo Slovenija za iskanje zdravil, cepiva in izboljšanje diagnostike v boju proti covidu-19 prispevala 13,76 milijona evrov.

Logar je v nagovoru izpostavil, da boj proti koronavirusu še zdaleč ni končan, da je treba preprečiti vnovični porast okuženih, kar bi ponovno omrtvilo naše življenje in gospodarstvo, ter da si moramo skupaj prizadevati za bolj stalne rešitve, boljšo diagnostiko, zdravljenje in učinkovito cepivo.

V slovenski prispevek je vključenih 13,5 milijona evrov, namenjenih izvajanju že načrtovanih raziskovalnih projektov v povezavi s covidom-19 v Sloveniji, ter 60.000 evrov, ki jih je Slovenija nakazala WHO za boj proti covidu-19, so pojasnili na ministrstvu.

Dodatnih 200.000 evrov, ki bodo zagotovljeni iz proračunske rezerve in usmerjeni na ministrstvo za znanost, izobraževanje in šport, bo namenjenih znanstveno-raziskovalnim in drugim upravičenim subjektom iz Slovenije, ki izpolnjujejo pogoje za pridobitev sredstev v okviru pobude globalni odziv na koronavirus.

Pandemija covida-19 je po navedbah ministrstva do zdaj ena največjih javnozdravstvenih groženj, zato Slovenija spodbuja prizadevanja, da bi čim prej pridobili nova cepiva, diagnostiko, protimikrobna in druga zdravila ter tako zagotovili varno in učinkovito zdravljenje okužb s covidom-19.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TheGreatRusia
04. 05. 2020 20.39
+8
Hahaha, pa saj Madonna in Gates pripadata isti sekti oziroma mučiteljskim obredom pitja krvi otrok.
TheGreatRusia
04. 05. 2020 20.14
+8
Novodobna taborišča se tvorijo v srcu "demokratičnega sveta" me prav zanimajo "človekove pravice", kako bojo ščitene, ko nastopo cepi ali te ni, takrat bojo forsiral javni interes...mamicu lopo..sko
TheGreatRusia
04. 05. 2020 20.12
+7
Raje umrem kot, da me cepijo!!! NIKOLI!
pejdspat
04. 05. 2020 20.05
+9
Od človeka ki trdi da je svet prenaseljen nebom jemal nobenih zdravil ki naj bi mi omogočale "varno in dolgo življenje", kar naj jih na sebi in na svoji družini testira
TheGreatRusia
04. 05. 2020 20.04
+5
Maraton, maraton bo kmalu, ko bo vojna zaradi tega, tapravi maraton se bo začel, prekl...a gol..en hudi...a bruseljska...
G8J
04. 05. 2020 19.56
+6
Kako ste lahko tako naivni in verjamete v namišljeni virus? Ne se čuditi kako lahko na naši Športni zvezi in v klubih vozijo Audi A9 in podobne gare. Vse to je zgrajeno na vaših žuljih in na naivnosti.
pejdspat
04. 05. 2020 20.01
+8
User768643
04. 05. 2020 19.56
+7
Pa kdo pravi, da ni denarja.
minotaurus minotaurus
04. 05. 2020 19.14
+18
Ne bom se cepil AMEN
Common_sense
04. 05. 2020 19.42
-6
Millady
04. 05. 2020 19.05
+12
Grozljivka se šele začenja..