Korona

Izplačilo dodatka za delo v kriznih razmerah: večina ga bo prejela z zamikom

Ljubljana, 03. 01. 2021 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na področju zdravstva in socialnega varstva so dodatke, ki zaposlenim pripadajo za delo v epidemiji, ponekod izplačali, drugje še ne, pravi predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič. Dodaja, da bo v vsakem primeru večina izplačil z zamikom. Tudi tam, kjer so dodatke dobili, so jih na primer decembra šele za oktober.

V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva opozarjajo, da so delodajalci neenotni pri tem, kdo je upravičen do dodatka in za koliko ur. Tako se izplačilo razlikuje med bolnišnicami tudi, ko gre za povsem enaka delovna mesta.
V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva opozarjajo, da so delodajalci neenotni pri tem, kdo je upravičen do dodatka in za koliko ur. Tako se izplačilo razlikuje med bolnišnicami tudi, ko gre za povsem enaka delovna mesta. FOTO: Dreamstime

Kot je pojasnila predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič, se delodajalci na različne načine odločajo, ali je nekdo upravičen do dodatka ali ne in za koliko ur. Kot pravi, so pri izplačevanju dodatka za delo v rizičnih razmerah po kolektivni pogodbi za javni sektor med bolnišnicami razlike tudi, ko gre za povsem enaka delovna mesta.

Poleg dodatka po kolektivni pogodbi za javni sektor, in sicer v višini 65 odstotkov urne postavke osnovne plače, pa je peti protikoronski zakon predvidel tudi poseben dodatek za zaposlene v mreži javne službe v zdravstvu in socialnem varstvu, ki neposredno delajo z bolniki oz. uporabniki socialnovarstvenih storitev, pri katerih obstaja sum na okužbo oz. je ta potrjena.

Ta zaposlenim pripada od 1. junija in znaša 30 odstotkov urne postavke osnovne plače zaposlenega. Zaposleni so na podlagi petega protikoronskega zakona upravičeni tudi do dodatka v višini 20 odstotkov urne postavke osnovne plače, če so začasno prerazporejeni zaradi nujnih delovnih potreb k drugemu izvajalcu s področja zdravstva in socialnega varstva.

Sredstva za financiranje omenjenih dodatkov se zagotavljajo iz državnega proračuna, a je pri nakazilih izvajalcem kar nekaj zamika. Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so zato zavode z njihovega področja pozvali, naj dodatke, če lahko, zaposlenim izplačajo že prej.

Kot so navedli, so izvajalci na področju socialnega varstva zahtevke za zagotovitev sredstev za izplačilo 30-odstotnega dodatka za obdobje od 1. junija do 30. septembra pri ministrstvu vlagali konec novembra. Zahtevke je vložilo 62 izvajalcev (53 javnih zavodov in 9 koncesionarjev). Sredstva za izplačilo dodatka za omenjeno obdobje v skupini višini 290.454 evrov pa so jim bila nakazana 30. decembra. Zahtevke za vračilo sredstev za nadaljnja obdobja bodo izvajalci vlagali na tri mesece.

Za dodatek po kolektivni pogodbi se sredstva iz državnega proračuna zagotavljajo v času razglašene epidemije, torej od 19. oktobra. Po navedbah ministrstva za delo zahtevke za izplačilo sredstev za ta dodatek za obdobje od 19. oktobra do 30. novembra so izvajalci vlagali v decembru. Sredstva iz proračuna bodo zagotovljena v januarju. Do preklica epidemije pa bodo izvajalci zahtevke za financiranje stroškov tega dodatka vlagali mesečno.

Izvajalci se morajo sicer z zahtevki obrniti na resorno ministrstvo oz. občino, glede na ustanoviteljstvo. Na področju zdravstva na primer bolnišnica zahtevek posreduje ministrstvu za zdravje, zdravstveni dom pa občini ustanoviteljici.

Kot so pojasnili na ministrstvu za zdravje, je postopek in roke za uveljavljanje sredstev za financiranje dodatka po kolektivni pogodbi določil finančni minister s pravilnikom, ki je bil v uradnem listu objavljen 14. decembra. Ministrstvo za zdravje je na tej podlagi pripravilo navodila za uveljavljanje zahtevkov s področja zdravstva, s katerimi so bili javni zavodi in drugi izvajalci, ki zdravstveno dejavnost izvajajo v okviru javne zdravstvene mreže, seznanjeni 16. decembra.

Na tej podlagi lahko izvajalci zdaj uveljavljajo povračilo sredstev za dodatek po kolektivni pogodbi iz proračuna, pojasnjujejo na ministrstvu. Dodajajo pa, da bi izvajalci, če nimajo likvidnostnih težav, dodatek zaposlenim lahko že izplačali, saj navodila urejajo samo postopek povrnitve sredstev s tega naslova iz proračuna. "Javne bolnišnice so vključene tudi v sistem upravljanja z enotnim zakladniškim računom pri ministrstvu za finance in lahko za premostitev kratkoročne likvidnostne vrzeli pri državni zakladnici najamejo posojilo, tudi za namen izplačila dodatka zaposlenim," so še izpostavili.

V sindikatih javnega sektorja so sicer že spomladi opozarjali na nekatere težave pri izplačevanju dodatkov v epidemiji, da je sistem nepregleden in da tudi vodi do nepravične obravnave. Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je za STA dejal, da v zvezi s tem posamezni sindikati pripravljajo tudi tožbe.

Bolj jasno sliko o izplačevanju dodatkov v prvem valu epidemije naj bi sicer dala posebna analiza, o kateri sta se dogovorili vladna in sindikalna stran in ki naj bi bila pripravljena do konca leta 2020.

Po podatkih finančnega ministrstva je bilo na podlagi zahtevkov za čas pomladanske razglasitve epidemije za vse neposredne in posredne uporabnike proračuna zagotovljeno 191,8 milijona evrov, od tega za neposredne uporabnike (ministrstva z organi v sestavi, nevladni in pravosodni uporabniki ter občine) 36,4 milijona evrov, za posredne proračunske uporabnike (javni zavodi, javni skladi in agencije) pa 155,4 milijona evrov.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (299)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

grozjak
03. 01. 2021 20.03
+1
V zdravstvu je dodatek enormen in brez zamika....smo morda zopet žrtve diskriminacije, tako kot v primeru vikendov, jahtic......
borec91
03. 01. 2021 19.07
-2
ti dodatki so lopovscina diktator placuje poslusne za laganje zavajanje in lenuharjenje
srebrnibreg
03. 01. 2021 15.17
+0
Standardno. Najprej se na veliko hvalijo z lažnimi obljubami potem pa začnejo nauaj vleči tako bolj neopazno in narahlo.
SlobodaNE
03. 01. 2021 14.35
+0
Strgani janšizem rabi volivce, da bodo 4 leta delali škodo. Kdor jih voli je soodgovoren za vse kar delajo.
Jožajoža
03. 01. 2021 13.37
+11
Vinko Möderndorfer: Nismo hlapci, ampak še kako uporni, pripravljeni iti na ulice. Zato sem butalski optimist
sandi101
03. 01. 2021 13.06
+18
zakaj je policija deležna tega dodatka, trgovci pa ne. trgovka ima stika z več ljudmi na dan, kot policist na mesec!!!!
rb63
03. 01. 2021 13.13
+8
Policaj, ki dela na terenu si vsekakor zasluži. Vprašanje so tisti, ki delajo po pisarnah, predvsem višji sloj. Če si pa trgovci niso izborili je pa to vprašanje za njih.
Jožajoža
03. 01. 2021 13.39
+6
policaji,ker migrirajo v službe v vse pokrajine slovenije, so največji prenešalci korone.policaje prezaposlit v svoje regije.to je rešitev. ti so okužbo iz gorenjske prenesli v prekmurje.
grozjak
03. 01. 2021 20.05
+2
Naj gredo trgovci v štrajk, pa boste vsi jokali.....
SlobodaNE
03. 01. 2021 12.59
+8
Koliko denarja so razmetali, bi s tem lahko naredili marsikaj. Ampak volitve so pred vrati.
Hophopferdo
03. 01. 2021 12.56
+6
Do teh dodatkov je upravičena izkjučno populacija, pri kateri vlada računa na glas na naslednjih volitvah oz. predvideva, da lahko te ljudi kupi za par 100 EUR
SlobodaNE
03. 01. 2021 13.05
+4
Zato pozor koga boste volili. Poštene dobro misleče, samo da niso sds.
piljan
03. 01. 2021 13.06
+7
Hophopferdo
03. 01. 2021 12.54
+7
Zakaj se deli ta denar kot bombončki? Zakaj oseba, ki je zaposlena naenkrat potrebuje 200 EUR več, ki jih nima kje zapraviti? Kolega je marca dobil službo in do začetka junija ni mogel začet z delom, ker nihče ni izvajal varnosti pri delu in zdravniških pregledov. Izkjučno zaradi epidemije je bil 2 meseca brez dohodka in ni dobil nič. Dobili so pa penzionitsti, za katere se nič ni spremenilo.
knap11
03. 01. 2021 13.38
+3
hophopferdo..... da nima kje zapraviti 200€, nekdo z nizkimi prejemki? Kakšna nevednost ali aroganca je to. Kot razgledan človek verjetno veš, da so zaradi tki. ZUJF-a ti penzionisti, katerim si ti fouš, ki pa prejemajo veliko nižje penzije kot so pa dohodki do dodatka upravičenih zaradi dela na kovid oddelkih in domovih upokojencev, vsako leto prikrajšani za cca 400€. Ja zgolj zaradi ZUjf-a in takratne Janševe vlade, krivica za večne čase oz. do smrti.
Hophopferdo
03. 01. 2021 15.16
+1
V marsičem se strinjava, le da ti mešaš kar vse skupaj, jaz pa govorim o učinkih covida. To ni nobena sistemska pomoč oškodovanim, ampak kar neka “žepnina”, ki je nihče ni natančno opredelil. Meni vse skupaj deluje kot neka kompenzacije za ukrepe in podkupnina za politicno podporo. Pa da ne bo pomote. Vsem privoščim višje dohodke, ampak covid dodatek bi morali dobiti tisti, ki zaradi epidemije delajo vec oz. imajo visje stroske. Nekomu, ki do zdaj ni shajal s svojimi prihodki 2x200EUR ne bo dolgorocna resitev.
šmajser1
03. 01. 2021 12.41
+14
Dejstvo je, da javne uprave vec ne moremo fojtrat! To ne gre v nedogled! In se prevec jih je, ki si j...cohajo!
vonbongo
03. 01. 2021 12.45
+3
Dejstvo je tudi , da svećke ne vejo povedat kateri del javne uprave ;)
vonbongo
03. 01. 2021 12.40
+1
Vlada dela dobro. ŠTALO !!!!
Kaktus111
03. 01. 2021 12.37
+8
Men se zdi da bojo tile krizni dodatki izplačani tako kot so bile razdeljene une tablice ........
knap11
03. 01. 2021 12.28
+12
Zakaj je izplačano izplačilo dodatka za delo v kriznih razmerah v odstotkih, glede na osnovo? Mar se lahko komu razmišljajočemu, načelnemu človeku zdi, da to ni krivica?! Tako npr. "gospod" doktor dobijo cca 2000€ dodatka, medicinska sestra 600€, bolničarka 400€, strežnica 250€. In koliko dobi snažilka na kovid oddelku? Usrani drobiž! ..... Vprašam še, a je zdravje in življenje zdravnika več vredno od zdravja ali življenja ostalega osebja na z delom nevarnem oddelku? Sramota je to, takšen način vrednotenja !!!
Hophopferdo
03. 01. 2021 13.00
-5
Čisto teoretično in surovo... Žal ali pa na srečo v povprečju en zdravnik družbi prinese več koristi kot snažilka. Strinjam se da eno brez drugega ne gre in da se sliši grdo, ampak ja, zdravnik je vreden več.
knap11
03. 01. 2021 13.12
+10
hophopferdo... čisto teoretično in surovo, a ŽAL tudi na svoji izkušnji in doživeto, ti lahko povem, da nekateri zdravniki škodijo zdravju pacientom in ne le to, temveč tudi ubijajo. Tako sta mojemu najboljšemu prijatelju kar dva zdravnika spregledala očitne znake globoboke venske tromboze in je to ugotovila šele tretja zdravnica in ga dala na ultrazvok žil. Pa tudi internistka in še kasneje gastoenterologinja ga nista poslali na magnetno resonanca, ko pa mu je končno čez pol leta zatem le uspelo opraviti MG, se je ugotovilo, da je njegovo črevo prehodno le še za 2mm. Kasnejša operacija in histopatološki pregled pa je pokazal raka na črevesju! Toliko o sposobnostih mnogih, res da na srečo ne vsehzdravnikov in jihovi koristi, vrednosti.
borec91
03. 01. 2021 19.12
-2
nazalost so kar v vecini taki nesposobnezi ki jim je samo do bajnih plac
Sašo Bratušek
03. 01. 2021 12.19
+6
Ker zdravstvo sodeluje pri tej bedariji, jim je treba pobrati še to kar dobijo. Saj bo prišel čas za vislice tudi v zdravstvu.
vonbongo
03. 01. 2021 12.29
+11
Oduzet licence vsem po vrsti !!! Prvi dve pa Begovicka in Tina !!
CtrlDelete
03. 01. 2021 12.08
+16
Naš Stane Dolanc, pardon, naš Zdravko Počivalšek si je svoj krizni dodatek varno naložil v eni od tujih bank.
metulj?ek
03. 01. 2021 12.09
+16
CtrlDelete
03. 01. 2021 12.11
+13
...pa onega izgubljenega kamijončka Toninčka...
Jožajoža
03. 01. 2021 13.49
+5
baje je gotovina potovala v bosno preko čudežnega dečka,zunanjega finančnega ministra,doktorja prevar.
Uporabnik2005296
03. 01. 2021 12.05
+10
Ali so bili krizni dodatki, obljubljeni spomladi, že (sploh) izplačani? Samo vprašam.....
metulj?ek
03. 01. 2021 12.10
+11
Zdravko, Janez in ti so že dobili ja, že pri prvih nabavah...
Golobek
03. 01. 2021 11.47
-7
Prodajalke ki vozijo kruh v določena mesta so zelo izpostavljeni celo najbolj saj eni nimajo v glavi in ven si hodijo po kruh ter po enem tednu se hvali da je prebolel covid-19
Uporabnik2005296
03. 01. 2021 12.05
+13
Glavno, da je denar za orožje.... Kajne?????
Defragment
03. 01. 2021 12.41
-2
Očalarca, ali veš kaj je januarja Bratuškova v mikrofon povedala, ko so jo spraševali zakaj razpada vlada? Rekla je, da za zdravstvo v 16 mesecih niso storili skoraj nič. ....a sedaj pa bojo kulovci vse za nazaj poravnavali....a bejš?!
tron3
03. 01. 2021 11.29
-9
Zakaj izplačilo dodatka kriznega, če pa medicinske sestre v kratkih rokavih, s telefonom v roki in malodane plešejo po modrih kontejnerjih. Torej niso opravičeni do dodatkov, slike iz bolnišnic so pa itak prirejene ali pa so starejšega datuma.
Hophopferdo
03. 01. 2021 12.44
+1
Lahko se greš prostovoljno prepričat, če so slike res prirejene
SlovenŠtima
03. 01. 2021 12.48
+7
Če posnameš prazno bolnico, si kaznovan.
Jenkec
03. 01. 2021 11.27
+13
Vsi bi morali nehati delati dokler dodatki niso izplačani do zadnjega centa! Tipično za Janšo da trosi prazne obljube
Jožajoža
03. 01. 2021 11.49
+9
Naš denar izginja po čudnih kanalih.ko bomo slovenci spet prevzeli, oblast bo s težavo pridobili nazaj "odtujen"denar
zibertmi
03. 01. 2021 11.24
+20
tako kot vedno-nič novega.v našem kraju so pristojni ta dodatek kar zadržali za poplačilo izgube bolnice.država je pa tiho.normalno,saj oni imajo isto prakso,vse k sebi.bonbončki pa za medije.in ljudi ,ki vse vrjamejo
zibertmi
03. 01. 2021 11.26
+12