Korona

'Sistem je zavožen, nepravičen in vzpostavlja ogromne plačne anomalije'

, 30. 01. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER, Tina Hojnik
Komentarji
668

Kaos v državi in veliko slabe volje sprožajo tudi dodatki za rizično delo. Kako je mogoče, da so revirni gozdarji na zavodu za gozdove dobili v povprečju po 1500 evrov covid dodatka, šef gozdarjev v brežiški izpostavi pa celo več kot 5000. Na svežem zraku v gozdu jih covid verjetno manj ogroža kot zaposlene v zdravstvu, ki so upravičeni do enakega odstotka. Navodil pa ni, odločajo kar direktorji in župani, skratka odgovorni.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Gosta Branimir Štrukelj in Peter Pogačar
    09:59
    Iz 24UR ZVEČER: Gosta Branimir Štrukelj in Peter Pogačar
  • Iz 24UR ZVEČER: Velike razlike v dodatkih
    03:36
    Iz 24UR ZVEČER: Velike razlike v dodatkih

Za delo v gozdu ali pisarni so na zavodu za gozdove sredi novembra skoraj 800 zaposlenim izplačali v povprečju 1500 evrov dodatka, saj so bili pri delu, tudi sredi gozda ali pa za pisalno mizo, po njihovem izpostavljeni okužbi. "Praktično ves čas so bili v stiku tako z lastniki gozdov kot z izvajalci del, pa konec koncev tudi z naključnimi obiskovalci del, ki so v času epidemije gozdove izdatno obiskovali," na to pove v. d. direktorja ZGS Janez Logar.

Meril, kako določiti, ali so do dodatka za nevarnost in posebne razmere posamezni zaposleni v javnem sektorju upravičeni, pa ni. "Spraševali smo državo, nekih enotnih stališč nismo dobili, kako zadeve obravnavati," je dejal Peter Misja.

Tako je vsak odločal zase, direktorica celjske knjižnice Polona Rifelj denimo dodatka ni predlagala. "Naš argument zagotavljanja izposoje knjig je bil, da smo zagotovili nerizičen stik, z moje strani pa mislim, da bi bilo potem skrajno shizofreno, če bi obrnila ploščo, ko so se začeli omenjati dodatki." So ga pa izplačali v večini slovenskih knjižnic. 

Nič drugače, povsem neenotno, so k dodatkom pristopali na občinski ravni. "Nismo ga v prvem valu, tako so se odločili tudi v šolah in vrtcu, zahtevek je dal samo zasebni lekarnar," je povedal Misja. V drugem valu je dodatek predlagal za tri zaposlene. "Ne vem, kdo je tu včasih nor, tisti, ki si ne izplačuje, ali tisti, ki si maksimalno."

Med prejemniki je zaznati velike razlike v izplačilu dodatkov.
Med prejemniki je zaznati velike razlike v izplačilu dodatkov. FOTO: Dreamstime

Številne občine so se odločile za dodatke, ižanska je denimo 16 zaposlenim novembra v povprečju izplačala nekaj manj kot 1200 evrov. "Za temi izplačili stojim, ti ljudje so bili izpostavljeni na več načinov, vseskozi smo na terenu, vsak dela, vsi projekti so potekali normalno in seveda nimam prav nobenega občutka, da je občina kogarkoli okradla," je dejal župan občine Janez Cimperman

Država je v prvem valu uslužbencem izplačala za 191 milijonov evrov dodatkov, v drugem je za 82 milijonov evrov zahtevkov, do konca januarja je predvidena analiza.

Za zidovi ptujske bolnišnice pa tli nezadovoljstvo, saj je država pozabila na laboratorije, ko gre za izplačilo še enega dodatka, in sicer določenega v protikoronskih paketih. Zato zahtevajo, da jih vlada prišteje k upravičenim skupinam in jih s tem izenači z vsemi ostalimi skupinami zaposlenih v zdravstvu.

Štrukelj: Vlada si je težavo zakuhala sama

Peter Pogačar, direktor direktorata za javni sektor, je za oddajo 24UR ZVEČER poskušal pojasniti, zakaj prihaja do anomalij. "Gre za dodatke za delo v rizičnih razmerah, ki jih zaposleni v javnem sektorju dobijo po kolektivni pogodbi za javni sektor in znašajo 65 odstotkov od osnovne plače. Kateri dodatki in v kolikšni višini pripadajo, pa je odvisno od nevarnih pogojev. O tem pa konkretno odloča delodajalec. Seveda pa tukaj prihaja do zelo različnih primerov. Poleg tega dodatka pa je vlada s PKP uvedla še posebne dodatke, prav za zaposlene v zdravstvu in socialnovarstvenih zavodih, kajti ti so v prvih obrambnih vrstah v tej epidemiji."

Peter Pogačar
Peter Pogačar FOTO: 24 UR ZVEČER

Glede primera šefa brežiških gozdarjev pa je povedal, da ga ne pozna. "V kolikor direktor zavoda ni ravnal pravilno, bo moral prevzeti tudi odgovornost. Noben predstojnik v javnem sektorju ni vsemogočen, vsak ima nad sabo svet zavoda, resorno ministrstvo, pa tudi računsko sodišče." Pogačar je dejal, da vlada za vseh 180.000 zaposlenih v javnem sektorju ne more natančno regulirati, kdo dela, koliko časa in v kakšnih nevarnih pogojih. Povedal pa je, da bodo preiskali vsa domnevna neskladja in potencialne kršitve zakonodaje. 

Medtem pa Branimir Štrukelj meni, da je za anomalije v celoti in popolnoma odgovorna vlada, "ki si je sama to zakuhala. Sistem je popolnoma zavožen, nepravičen, vzpostavlja ogromne anomalije, da sta lahko pri dveh enakih obremenitvah, ki delata enake naloge, enak čas in sta enako izpostavljena, dva popolnoma različna dodatka, samo zato, ker delata v dveh različnih zavodih, kar je v popolnem nasprotju s predpostavko plačnega sistema, ki pravi enako delo, enako plačilo." Štrukelj je dejal, da je vlada izsilila "enostransko odločitev v komisiji za razlago kolektivne pogodbe za javni sektor, povozila sindikate in sprejela tako odločitev, s katero je presegla svoja pooblastila in ki sedaj vsakemu delodajalcu posebej omogoča, da dela, kar hoče." 

Dejal je, da bodo zaradi enostranskih odločitev, ki so tudi v PKP, še deset let obremenjena sodišča, ki bodo razsojala o sproženih postopkih zaradi nepravilnosti. Glede dodatkov učiteljem je povedal, da morajo biti absolutno izplačani tudi učiteljem. "Učitelji so v tveganem položaju, zato pričakujemo, da bo za nas veljalo enako in da ne bo takih razlik." 

Koronavirus pasica november

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (668)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krneki15
02. 02. 2021 20.35
+1
Prosveta že eno leto leži doma, a dodatki jim dišijo.
Mežiška dolina
02. 02. 2021 15.12
Seveda je zavožen. Samo gospod Štrukelj je veliko pripomogel k današnjem stanju.
blindgirl
01. 02. 2021 17.30
+1
mislim sramota... celo javni osluzbenci.... prosim lepo pa taki dodatni...da jih ni sram!
jodr
30. 01. 2021 21.40
+3
Sistem je res zavožen in zafuran, če raznim Štrukljem plačuje po 6000 EURO_v na mesec za nedelo.
zibertmi
30. 01. 2021 20.14
-1
človek teh koalicijskih poslancev ,še posebej pa ministrov, ne razume.šolska ministrica je brez besede,vse kar reče jo janša takoj pobije in spremeni njene navedbe.sedaj jo že javno blati zaradi fakultet in njenega dela z razpisi.zorčič odgovarja na pismo pojbiča o zvezdi.pa še veno vstrajajo v tej ideološki nedemokratični vezi.o desusu je škoda izgubljat besed,odkrižali so pivčevo,kaj bi pa sami s sabo pa nimajp pojma,starci pač.pv je pa tako že davno izgubil kompas.ravnatelji so bili pripravljeni v ponedeljek zagnat pouk in testiranja,jajo je na konferenci rekel ,da bo spremenil odločbo,pa je ni in šolniki so odpovedali za ponedeljek prehrano in prevoz.kot je nekdo napisal,z odvetniki in ostalo birokracijo ne bo šlo,mogoče z baretami
Oknaj 4
30. 01. 2021 20.12
+3
Marsikaj je res samo ta Štrukelj je pa res težko prebavljiv
borec91
30. 01. 2021 19.58
+5
lopovska drzava ki izplacuje dodatke lenuhom in pokvarjencem edino delavce po fabiskih halah ki so kot v taboriscu pa niti borih 200 e niso mogli izplacat gnusi pokvarjeni zadavte se od pozresnosti
Gregaaa
30. 01. 2021 19.54
+1
Ok,vse lepo in prav...sedaj je tema o gozdarjih...zakaj se nena odpere tudi tema o vojski,to bi rad slisal od novinarjev...ocitno imajo prepovedano pisanje na to temo....po mojih inf.v vojski,dobivajo nenormalne dodatke!Mislim,da nas drzavljane zanima,ZAKAJ!Po jaj...se cohajo,vozijo,sim pa tja pa dodatki...noro,aja pa se to,naj napisejo tudi,kako je vojska in policija imela zakljucke ob koncu leta,medtem,ko drzavljane j....e z a prehod obcin😃
jackrussel
30. 01. 2021 19.49
+5
Se štrukelj ne zaveda,da so tak sistem nastavili njegovi meceni?
BroNo1
30. 01. 2021 17.57
+10
Folk kar pozablja, da nismo več Juga. Če hočemo napredek, so nujne spremembe, je tako!? Čim pa se nekaj začne spreminjat oz. da se samo nakaže, da bi radi spremenili pa skok u luft pa hočmo imet tko kot je blo v Jugi. Tito je rekel vse je naše in te fore.....
ROMELS
30. 01. 2021 17.56
+10
zavožen je štrukeljc s svojim obnašanjem. Pa naj bi bil baje pedagog??????
crazymoto
30. 01. 2021 17.32
-2
Pogačar... je lahko nova beseda za "lažnivec"....!
User768643
30. 01. 2021 17.21
+11
Pa kje so spet tega Štruklja potegnili? Za večino anomalij je tudi sam kriv. Saj je vseskozi sodeloval pri oblikovanju plačnega sistema, kakor ga tudi rušil z neprestanimi zahtevami po dvigu plač posameznih sektorjev javne uprave.
sinhron
30. 01. 2021 16.25
+1
Sistem je zavožen, nepravičen in vzpostavlja ogromne plačne in eksistenčne anomalije !
Bavci11
30. 01. 2021 16.43
+8
takega so nardili lev i bureki...ti isti ki zdaj jamrajo in mecejo polena pod noge vladi ki hoce ta kaos mal popraviti
poneumljanje
30. 01. 2021 16.49
-4
Stonicna marela-bavči, zakaj zagovarjaš kriminalce ?
aaeedda
30. 01. 2021 16.55
-1
Nič noče popraviti, če razumete članek je že zopet sprejela ukrepe, za katere NE ZNA predvideti, kako bodo vplivali na plačila. Ni prvič. Poleg tega je bila zavožena (Virantova) reforma plač v javnem sektorju sprejeta leta 2008, v času prve Janševe vlade. Ne komentirajte, če ne razumete članka in ste na navedeno reformo že pozabili. Ali pa nam želite sporočiti, da je (bil) Virant levi burek?
antilevi?ar
30. 01. 2021 16.21
+1
Ne drži. 65% plače sigurno ne. 65% od suma opravljenih ur v tekočem mesecu DA,..Če je nekdo v npr. decembru v službi bil le 100 ur in je v uvrščen v najvišji razred (65%) bo dobil izplačanih 65 ur dodatka na njegovo urno postavko,.torej nekdo, ki ima v povrečju neto 1000 evrov si lahko obeta cca do 3.5 evra dodatka, v tem primeru je to 227 evrov,...nikakor pa ne 1000 ali 5000 evrov a ste normalni.
Grizli2
30. 01. 2021 18.45
+1
kaplan1
30. 01. 2021 15.29
-8
Slovenija nima vlade ampak norce, ki sami sebe imenujejo poslanec,minister. Marija Terezija pridi nazaj in prevzemi komando.
wolfterier
30. 01. 2021 15.58
+2
Ja,kaplan,to bo bilo pa slabo za levnuhe.Takrad je veljalo: red,delo,disciplina !!!
borut_p
30. 01. 2021 15.23
+9
Glede na to koliko casa je tale mojster krojil place ljudi ne vem kaj se usaja. Za stanje je eden glavnih povzrociteljev
srečen
30. 01. 2021 15.13
+3
Niste v državni trgovini v službi! To ti mora dat trgovec, ker mudelaš dobiček!
Diegol14
30. 01. 2021 15.12
+16
Štrukeljček....čemu tebi plača, kakšno korist ima navaden delavček od tebe??
tash73
30. 01. 2021 15.11
+15
V trgovini smo izpostavljeni vsemu po vrsti pa noben ne dobi. V pisarnah kjer vidijo dva človeka na dan pa ja. Kdo je tu nor
antilevi?ar
30. 01. 2021 16.24
-2
A še niste dojeli, da ne gre za nobeno izpostavljenost in za nobeno resno nevarnost,..cilj je elite kako pospešiti reset in prehod na NWO. Z ustvarjanjem svetovne krize se določene agende izpeljejo prej in lažje kot sicer na normalen način.