Korona

Avstrija prekinila cepljenje z eno serijo odmerkov cepiva AstraZeneca

Beograd / Sarajevo / Tel Aviv, 07. 03. 2021 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maruša Slana, STA, Urša Vrečar
Komentarji
396

V Izraelu se šolarji po šestih mesecih pouka na daljavo vračajo v šolske klopi, študenti pa v predavalnice. Odpirajo se tudi restavracije in bari. Posebne ugodnosti veljajo za imetnike t. i. zelenih potnih listov (osebe, ki so bile cepljene ali so bolezen prebolele). Avstrija je medtem preventivno začasno prekinila cepljenje z eno serijo odmerkov cepiva AstraZeneca, je sporočil tamkajšnji zdravstveni urad. Poteka namreč preiskava smrti 49-letnice ter hujše obolenje še ene osebe po cepljenju. Dokazov o vzročni povezavi s cepljenjem za zdaj ni, poudarjajo pristojni.

Avstrijske oblasti so prekinile cepljenje z eno serijo cepiva.
Avstrijske oblasti so prekinile cepljenje z eno serijo cepiva. FOTO: Shutterstock

49-letna ženska je umrla po hudih zapletih s strjevanjem krvi, 35-letnica pa je utrpela pljučno embolijo, a si bo opomogla, poroča Reuters. "Trenutno ni nobenih dokazov o vzročni povezavi s cepljenjem," ob tem zatrjujejo pri Uradu za varnost in zdravje BAGS. Kjer pravijo še, da strjevanje krvi ni navedeno kot stranski učinek cepiva AstraZeneca. Kot preventivni ukrep pa so prekinili cepljenje z odmerki iz te serije. 

Več avstrijskih medijev navaja, da sta tako 49-letnica kot 35-letnica medicinski sestri, zaposleni na kliniki Zwettl. 

Pri AstraZeneci poudarjajo, da so klinične študije pokazale, da je njihovo cepivo varno in učinkovito, ter da je bilo za zdaj odobreno za uporabo v 50 državah po svetu. So v stiku z avstrijskimi oblastmi ter bodo sodelovali pri preiskavi, še dodajajo. 

Prvi covidni bolniki s Slovaške že v Nemčiji in na Poljskem

Slovaška je medtem poslala prve covidne bolnike na zdravljenje na Poljsko in v Nemčijo. Na Poljsko so zaenkrat poslali tri slovaške bolnike s covidom-19, v Nemčijo pa potujeta dva, je v soboto sporočil namestnik zdravstvenega ministra Waldemar Kraška. Vsi, ki so jih poslali v tujino, so v težkem zdravstvenem položaju in potrebujejo pomoč medicinskega ventilatorja.

Kot je napovedal, bodo še nekaj covidnih bolnikov v Nemčijo in na Poljsko poslali v prihodnjih dneh. V obeh državah so ponudili pomoč za po deset slovaških bolnikov. Poleg tega naj bi svoje covidne bolnike na Poljsko poslala tudi Češka, je povedal Kraška.

Slovaški premier Igor Matović pa je medtem sporočil, da je Slovaška od Francije prejela 15.000 odmerkov cepiva proti covidu-19. Gre za cepivo proizvajalca AstraZeneca, donacijo pa je Matovič označil za "veliko gesto prijateljstva do Slovaške".

Covidni bolniki so že prispeli v Nemčiji in na Poljsko.
Covidni bolniki so že prispeli v Nemčiji in na Poljsko. FOTO: Profimedia

V Srbiji kratko zaprtje lokalov in trgovin

Srbija je po številu cepljenih prebivalcev v samem svetovnem vrhu, a število okužb v zadnjih tednih znova narašča. V soboto, natanko eno leto po prvem potrjenem primeru v državi, so poročali o 3519 okužbah. 

V petek zvečer je v državo prispelo še 500.000 odmerkov kitajskega cepiva Sinopharm. To cepivo je v Srbiji najbolj razširjeno, uporabljajo pa še cepiva AstraZenece, Pfizerja in ruskega Sputnika V. 

Po vladnih podatkih je Srbija do zdaj porabila že 1.613.682 odmerkov cepiva, skoraj 600.000 prebivalcev pa je že prejelo tudi drugi odmerek. Ker pa se je epidemiološka situacija nekoliko poslabšala, je krizni štab sklenil, da ta konec tedna zaostri ukrepe. Od sobote od 12. ure pa do ponedeljka do 6. ure so tako zaprte vse kavarne, telovadnice, cvetličarne, knjigarne in nakupovalni centri. Odprte ostajajo le trgovine z živili in ostale nujne storitve. 

V ponedeljek se življenje znova vrača v normalo, se pa bodo odslej srednješolci šolali na daljavo, poročajo srbski mediji. 

Na Hrvaškem v zadnjih tednih prav tako beležijo porast okužb, a ne v takšni meri kot ostale evropske države. V zadnjih 24 urah so potrdili 394 novih primerov, 767 oseb potrebuje zdravniško oskrbo. 

Srbija za cepljenje prebivalstva uporablja tudi kitajsko cepivo Sinopharm, ki v EU ni odobreno.
Srbija za cepljenje prebivalstva uporablja tudi kitajsko cepivo Sinopharm, ki v EU ni odobreno. FOTO: AP

Zaostrovanje ukrepov v BiH? 

Bosna in Hercegovina, kjer življenje brez ukrepov poteka kot običajno, beleži občutno naraščanje okužb. Tamkajšnji zdravniki so v soboto opozorili, da se je epidemiološka situacija bistveno poslabšala. 

"Spet imamo nekakšno izredno stanje," je v petek dejal premier Federacije BiH Fadil Novalič. V Sarajevu so nato ministri razpravljali, kako pospešiti dobavo cepiv.

"Danes so razmere dramatične," je dejal pomočnik ministra za zdravje Federacije BiH Goran Cerkez in opozoril, da se lahko BiH sooči s situacijo, v kateri je bila Italija na začetku pandemije. Po njegovem mnenju je novo zaprtje pričakovano, če se situacija ne bo izboljšala. 

Koncert v Izraelu
Koncert v Izraelu FOTO: AP

V Izraelu po šestih mesecih odprli šole, univerze in restavracije

Radijski in televizijski programi so danes, ko v državi začenja veljati tretja faza omilitve ukrepov proti epidemiji covida-19, polni prispevkov o navdušenju učiteljev, učencev in lastnikov restavracij.

Pri izvajanju omenjenih dejavnosti pa veljajo posebna pravila. V restavracijah lahko v zaprtih prostorih strežejo le goste s t. i. zelenim potnim listom, torej tiste, ki so bili cepljeni proti covidu-19 ali so bolezen preboleli. Ostali lahko sedijo na prostem. Tudi na univerze se danes vračajo le študenti z zelenim potnim listom. Ostali bodo predavanja še vedno lahko spremljali le prek spleta.

Nasploh imetniki zelenih potnih listov v Izraelu osnovne pravice in svoboščine pridobivajo prej od tistih, ki niso bili cepljeni. Medtem pa pravila o medosebni razdalji in higieni še vedno veljajo za vse državljane Izraela.

V petek se je v Tel Avivu odvil tudi prvi koncert na prostem. Izraelski glasbenik Ivri Lider je nastopil pred okoli 500 udeleženci koncerta na nogometnem stadionu. Udeleženci so bili imetniki t. i. zelenega potnega lista. 

Kampanja za cepljenje v Izraelu je bila ena najhitrejših na svetu. V državi z 9,3 milijona prebivalcev je prvi odmerek doslej prejelo že skoraj pet milijonov ljudi, 3,7 milijona pa jih je bilo cepljenih že z drugim odmerkom.

Na Češkem pričakujejo krepitev pritiska covidnih bolnikov na bolnišnice

Na Češkem so bolnišnice že več dni prenapolnjene s covidnimi bolniki, zaradi česar so več držav zaprosili za pomoč in njihov sprejem. Vendar pa v prihodnjem tednu pričakujejo še dodaten pritisk bolnikov, zlasti tistih, ki bodo potrebovali intenzivno nego. 

Češki minister za zdravje Jan Blatny ocenjuje, da bo prihodnji teden najbolj kritičen. Kot je dejal za nacionalno televizijo, se bo v prihodnjem tednu zdravstvenemu osebju za oskrbo covidnih bolnikov moralo pridružiti dodatnih 300 zdravnikov in 1000 medicinskih sester iz ambulantnih služb.

Da bi zaustavili širjenje virusa, so v državi nedavno zaostrili omejitvene ukrepe. Nasprotniki tovrstnih ukrepov in zanikovalci virusa so se zato danes v Pragi zbrali na kar dveh shodih. Policija je protestnikom pri tem preprečila dostop do dveh večjih trgov. Prišlo je do nekaj manjših nemirov, nekaj protestnikov je policija pridržala.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (396)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
08. 03. 2021 15.59
+0
Cepivo astra zenica je dosedaj povzročilo več nepojasnenih smrti celo v angliji,a so rekli da je korist večja od nekaj smrti -beri denar je največji-kar pa se tiče samega cepljenja DA a z kvalitetnimi cepivi z katerimi se cepi sedaj samo elita politiki in dr.
na22mor
08. 03. 2021 11.04
+2
najbolj me jezi, ko mi največji strokovnjaki, rečejo vzam kar ti dajo vse je super, pa dragi gospodje pri nas doma če hoče 4 članska družina naročit pizzo na dom to traja vsaj 1 uro preden se dogovorimo pa vemo o čem govorimo
gruber74
08. 03. 2021 10.21
+2
Ampak Slovenci še pa vedno vodimo po okužbah bivse juge. Le kako
marston
08. 03. 2021 10.07
+1
koliko različnih oseb je bilo pozitivnih v celotnem obdobju?
juresmax1
09. 03. 2021 21.54
Čudno da nisi vprašal koliko enakih oseb!
kva pa to
08. 03. 2021 10.05
+5
Sem ZA cepljenje in možnost izbire cepiva ( na žalost v Sloveniji ne mormo zbirat). To pravico bi moral imet vsak državljan, z Astra Zeneco se naj cepi Kacinko Debilko.
Vojko Šarman
08. 03. 2021 09.59
+5
Naj plačajo mastno odškodnino družini. Smrti se ne da nadoknaditi kajne? Pa naj mi stručkoti kot so Jerala, Štrukelj in Krek pojasnijo zakaj umirajo poprej zdrave osebe??Kdo je odgovoren za njihovo smrt?
Dejan Keuc
08. 03. 2021 10.13
+1
Proizvajalci cepiv po zakonu ne odgovarjajo za posledice cepiv... tako v sloveniji kot v celotni evropi...
mihyy
08. 03. 2021 09.37
-2
Igor Matovič ne Igor Matović
User1538643
08. 03. 2021 09.11
+5
Več o stranskih učinkih sedanjih cepljenj bomo najbrž poslušali šele jeseni in kasneje...
brabusednet
08. 03. 2021 09.07
-3
Jaz se jutri cepim pa vam potem iz prve roke povem o stranskih učinkih.Bom se prepričal sam ne tukajšne ovce neumne poslušal.No pa zahvalil bi se vsem skeptikom,ki odklanjajo ceplenje.Zato sem tako hitro prišel na vrsto.Po programu cepljenja sem računal nekje aprila.
01nejci01
08. 03. 2021 09.34
+0
Jst sm se cepla s tem cepivom v petek...dobila vrocino,glavobol in bolecine v kosteh,pa rama me je bolela kjer so me cepli...to je trajalo 1 dan...zaenkrat sm uredu...
Voyager3000
08. 03. 2021 08.48
+4
Počasi bodo priznali, da je najučinkovitejše cepivo Sputnik V. Vse več držav se želi cepiti z njim, samo Merklova nasprotuje zaradi sankcij. Ni res, da se v Srbiji cepijo z vsemi cepivi. 99% prevladuje Sputnik V, ostalih skoraj ni, kajti pri Rusih gre za običajno cepivo, kot je bilo v preteklosti. Sedaj delajo novo verzijo, ki bo v celoti brez stranskih učinkov, omejitev je starostna skupina nad 68 let, kar pa ostali tajijo.
CIGU MIGU
08. 03. 2021 08.39
+0
baje,da ima tudi bayer,ki dela tudi glifosat prste vmes
brabusednet
08. 03. 2021 08.39
-3
Norci malo se spomnite starejši,kako so nas v osnovni šoli cepili v komunizmu,kot ovce po vrsti.Niti enega takrat ni bilo slišat nasprotovat,zakaj le.Verjetno ne zaradi strokovnosti ampak zaradi tedanje politike partije.Sem prepričan,da bi v tistih časi taki nasprotniki končali na golem otoku.Danes pa njihovi potomci levičarji zganjajo tak cirkus.A Bruselj kaj vidi to levičarsko enoumno nasprotovanje svetovni stroki.Bruselj in EU pa tako javno vsiljujeta vsem članicam levičarsko politiko.Lepo je sinoči povedal Španec kateremu danes nameravajo oduzet imuniteto.Bruselj se ukvarja z Poljaki in Madžari,Špance pa spregleda.Zapreti želijo človeka,ki je organiziral referendzm.Torej je pri nas tudi treba zapret tistega,ki organizira referendum.Tako bo počasi razpadla EU sem prepričan.
Marko-Bayern
08. 03. 2021 08.50
+2
Takrat si vede zakaj in z čim si cepljen. Sedaj pa neveš zakaj in z čim. Zato nobeden proizvajalec cepiv ne prevzema odgovornosti za stranske učinke. Zakaj? Pa to nima nobene veze z levimi ali desnimi.
brabusednet
08. 03. 2021 09.02
+3
Ne me flancat,da si takrat vedel zakaj in s čim so te cepili.Da o neki odgovornosti zdravnikov ali partije ne govorim.Koliko ljudi so takrat dohtarji spravili na drugi svet iz malomarnosti in nestrokovnosti nihče niti vprašat ni upal.Takrat so imeli moto,kaj dohtar zapiše,niti bog ne zbriše.
polno3006
08. 03. 2021 08.23
+13
Kaj bo pa pri nas...vse fensi šmensi...NOBENIH stranskih učinkov nikoli ni bilo in ne bo...če pa že bodo kakšne težave, pa bodo strokovne službe potrdile da nimajooo noooobeneee veze s cepljenjem.
Butalec8
08. 03. 2021 08.19
+9
Depopoulacija planeta - to je vsa umetnost ki se tu zadaj skriva. Prevec homosapiensov na Zemlji vrsta mora bit reducirana kot sloni ko se prevec razmnozijo pa jih postrelijo potem
Butalec8
08. 03. 2021 08.17
+5
A spet smo mi teoretiki meli prav.... Samo se vi špricajte s to svinarijo da vam zacnejo rogovi rast
jesenvoyo
08. 03. 2021 08.12
+9
Zanimivo, kako se cepivo AstraZenece največkrat pojavlja na spisku doniranih cepiv ki jih prejemajo tiste države v pomoč, ker nimajo same skoraj nobenih drugih cepiv. V resnici lahko to razumemo kot še dodatno nezaupanje v to cepivo tistih, ki sicer imajo, pa raje za uporabo uporabljajo druge vrste cepiv. Proizvajalcu tega cepiva bo lahko še žal, da se ni poskušal držati dobavnih rokov cepiv za EU, s katero se je pogodbeno obvezal, v praksi pa pod mizo dobavljal cepiva drugim in ne državam EU, katerim je drastično zmanjšal dobavne količine cepiv. Tudi starostne omejitve tega cepiva ki so bile, če jih bodo kar tako brisali me ne prepričajo da se cepim s tem cepivom.
reaf
08. 03. 2021 08.09
+9
Astra Zeneca... antipropaganda za cepljenje!
Lakotax
08. 03. 2021 08.04
-2
Bom počakala na Pfizerja ali Moderno, pa če si cepivo sama plačam.
Marko-Bayern
08. 03. 2021 08.53
+2
Ti se kar cepi gdo ti brani. Lahko pa greš v Srbijo in te ruknejo samoplačniško, ni nobenega problema.
Inred
07. 03. 2021 21.59
+10
Sedaj se bodo proizvajalci Astre lepo pogovorili z avstrijci in jim ukazali, da je cepivo OK na kar bo vlada pokimala. Upam, da bo raja tako pametna in se upre cepljenju.
Voyager3000
07. 03. 2021 21.58
+9
V Srbiji so se v 99% cepili s Skutnik V, to da navedbe o ostalih cepivih zavajajo.