Korona

Izrael prvak v cepljenju: kaj prinaša zelena 'vstopnica' v normalno življenje?

Tel Aviv, 23. 03. 2021 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
294

Kar je uspelo Izraelu, ni uspelo še nikomur drugemu. Iz številk, ki so še pred nekaj meseci napovedovale popoln kolaps zdravstvenega sistema, so se s pomočjo učinkovite cepilne strategije rešili in postali država z največjim deležem precepljenega prebivalstva. V veljavi je zelena prepustnica, ki jo dobijo tisti, ki so cepljeni in tisti, ki so covid-19 preboleli. Življenje se vrača v normalo, vse to pa sproža pravna in moralna vprašanja.

Izrael velja za svetovnega prvaka v cepljenju. Cepili so že tri četrtine starejših od 16 let, oba odmerka pa je prejela že polovica prebivalstva. To so neverjetne številke in postavlja se vprašanje, kako je Izraelu to uspelo. Za New York Times je o tem spregovorila Isabel Kershner, dopisnica časnika v Tel Avivu, ki se je pred dnevi udeležila prvega javnega koncerta na tamkajšnjem stadionu. To ji je bilo dovoljeno, saj je januarja prejela še drugi odmerek cepiva Pfizer/BioNTech, zaradi česar je prek ministrstva za zdravje zaprosila za posebno digitalno zeleno prepustnico, ki ji dovoljuje "vrnitev v normalno življenje", kot se je sama izrazila.

Izraelska zelena prepustnica, ki jo dobijo tisti, ki so bili cepljeni z dvema odmerkoma in tisti, ki so preboleli covid-19.
Izraelska zelena prepustnica, ki jo dobijo tisti, ki so bili cepljeni z dvema odmerkoma in tisti, ki so preboleli covid-19. FOTO: Profimedia

Politična usoda Netanjahuja odvisna od cepilne strategije

Da je bil Izrael tako zelo uspešen v svoji cepilni strategiji, gre zahvala predvsem izraelskemu predsedniku vlade Benjaminu Netanjahuju, ki je boj proti koronavirusu vzel za svoj politični boj, da kljub obtožbam o korupciji ostane na oblasti. V Izraelu namreč potekajo že četrte parlamentarne volitve v manj kot dveh letih, 71-letni Netanjahu pa računa, da si bo zmago tokrat zagotovil z daleč najuspešnejšo kampanjo cepljenja proti covidu-19 na svetu. V devetmilijonskem Izraelu se je do zdaj z dvema odmerkoma Pfizerjevega cepiva cepilo okoli štiri milijone prebivalcev, kar mu zavidajo številne države.

A teh uspešnih rezultatov ne bi bilo, če se ne bi novembra, ko so bile številke o okuženih v Izraelu katastrofalne, v pogajanja za nakup Pfizerjevega cepiva vključil Netanjahu osebno. Kot pravi Kershnerjeva, je premier poklical izvršnega direktorja Pfizerja in izkoristil svoj vpliv ter dejstvo, da je direktor potomec žrtve holokavsta, tako da je 9. decembra lani na letališču v Tel Avivu prevzel prvo pošiljko cepiv. 

Sledil je nov mejnik, ko se je 19. decembra pred televizijskimi kamerami cepil in s tem vsem prebivalcem pokazal, da zaupa v varnost cepiva. Sledile so množične akcije zdravstvenega ministrstva, ki so prek svojih regionalnih zdravstvenih organizacij stopile v stik s prebivalci in jih pozvale, naj se čim prej naročijo na cepljenje. Prednost so imeli starejši od 60 let, kmalu pa so cepili tudi mlajše, ki so izrazili željo. In teh ni bilo malo, saj je bila v državi dovolj močna kampanja, da je cepljenje zdravo in učinkovito. Temu v prid so govorile tudi številke o obolelih in hospitaliziranih, ki so strmo začele padati.

Potrdilo o cepljenju za premierja Netanjahuja.
Potrdilo o cepljenju za premierja Netanjahuja. FOTO: AP

Zelena prepustnica vstopnica v normalno življenje

Tudi Kershnerjeva se je cepila. 24. januarja je skupaj z možem prejela še drugi odmerek cepiva, marca pa je na spletni strani ministrstva za zdravje oddala vlogo za t. i. zeleno prepustnico, ki ji je bila odobrena. Kot pravi, gre za mobilno dovoljenje, ki ga ima ves čas na telefonu, vsebuje pa številko njenega osebnega dokumenta in njeno ime. 

Izrael je za cepiva podjetja Pfizer/BioNTech plačal precej višjo ceno kot Evropska unija, obenem pa je postal svetovni laboratorij, saj s Pfizerjem deli podatke o cepljenju in njegovih učinkih.

Ta prepustnica ji omogoča, da lahko znova hodi v fitnes, v restavracije, na plavanje ali se udeleži katerega od koncertov, ki se počasi spet vračajo v mesto. Še vedno veljajo omejitve števila obiskovalcev, pa tudi maske so še vedno obvezne, a življenje, ki smo ga poznali pred izbruhom epidemije, se počasi vendarle spet vrača, pravi novinarka.

Prva pošiljka cepiv za Izrael, ki jo je 9. decembra lani osebno pričakal izraelski premier.
Prva pošiljka cepiv za Izrael, ki jo je 9. decembra lani osebno pričakal izraelski premier. FOTO: AP

Odpiranje moralnih in pravnih vprašanj

Ker je cepljenje prostovoljno, so se nekateri odločili, da ga zavrnejo in so tako – če niso preboleli covida-19 – sedaj brez te zelene prepustnice. "Ta družba je zaradi svoje težke zgodovine že tako zelo razdeljena, ta delitev na cepljene in necepljene pa razdvojenost še poglablja," opozarja Kershnerjeva. Prav tako je uvedba potrdila kot vstopnice v normalno življenje že sprožila številna politična, ekonomska in moralna vprašanja, opozarja. Tako imajo lahko nekateri težave pri delodajalcu, ki bi zahteval prepustnico, zaradi česar so že vložene prve tožbe na ustavno sodišče, ker se uvedba prepustnic in delitev na dvorazredno družbo – tiste s prepustnicami in tiste brez – smatra za kršenje pravic in pravice do zasebnosti. Kersherjeva pa izpostavlja tudi nasprotni vidik in se sprašuje, ali je moralno, da se tiste, ki so se cepili in naredili vse, da bi zaščitili druge ter pomagali k okrevanju države, izpostavlja tistim, ki so zavrnili cepljenje?

Cepljenje Palestincev, ki dnevno odhajajo na delo v Izrael.
Cepljenje Palestincev, ki dnevno odhajajo na delo v Izrael. FOTO: AP

Je pa sogovornica opozorila še na en vidik. Netanjahu je namreč poskrbel za stalen dotok cepiv v državo, pri čemer je bila palestinska manjšina prve tedne močno zanemarjena. Palestinske oblasti so sicer poskušale z lastnim lobiranjem za cepiva iz sistema pomoči CANVax, a je bilo to premalo. Sprožene so bile razprave o tem, kdo je odgovoren za zdravstveni vidik, glede na Ženevsko konvencijo pa je ta odgovornost vendarle na strani Izraela, da pomaga okupiranemu ljudstvu med epidemijo. Ta je za zdaj cepil vse tiste Palestince, ki hodijo v Izrael dnevno na delo, nekaj cepiva pa je na voljo tudi ostalim Palestincem, ki ne zapuščajo okupiranega ozemlja. A je odstotek cepljenih tam še zelo majhen.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (294)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Arhimedius
12. 04. 2021 12.14
V štirdesetih letih prejšnega stoletja so za svobodno gibanje imeli v okupirani evropi podobna potrdila o rasni čistosti. Izdajali so jih zdravniki v komisijah za oceno rasne čistosti. Takrat so Žide fašisti prikazovali kot svetovno bolezen.Zgodovina se ne en svoj ironičen način ponavlja in se od vseh nas dela norca. Preporočam Izraelcam da premislijo o svom početju. Ne cepljen človek ne more okužiti cepljenega če cepljenje deluje. Kontra pa. Razlogi za omejitve so izključno politični. In še enkrat; corona ni kuga. Kljub vsem napihovanju podatkov ima tisoč krat manjšo smrtnost.
Karel Car
25. 03. 2021 20.33
Dajte sssssše malo poročat koliko jih je umrlo zaradi cepiva v tej isti državi ki jo tako lepo omenjate,da vas ni sram sedaj sploh niste več novinarji ampak plačanci zločinskih organizacij...fuj,fuj...fuj...
Rene Jelinčič
24. 03. 2021 15.08
Fašizem ,edina novost,da so zapestnice zamenjale rumeno zvezdo na rokavu,kaj bo naslednje žigosanje ljudi?
hajer66
24. 03. 2021 13.03
judje imajo denar
Minx17
24. 03. 2021 12.45
Pomaga, ne pomaga. je res ni res. Poglej Izrael. Cepljen, zeleni potni list, nisi- nimaš nič. Prej ko slej bodo preostale v to prisilili.. In tako bo tudi v Evropi nažalost. Če se ne boš cepil ne boš potoval, kino, dopusti ipd... In? kaj boš naredil? Cepil se boš a ne* ne glede na vsee.... Tak je nažalost
olidata
23. 03. 2021 21.59
+4
Kaj se pomaga cepit, če lahko še vedno zboliš in kužiš naprej? Glede blažjega poteka bolezni bi se dalo debatirat. Zboliš pa že od cepiva...
mungus
23. 03. 2021 21.54
+1
ti so pa res nekaj posebnega....pa ne v pozitivnem smislu....saj se ve kakšno mnenje ima večina glede teh precepljenih...samo toliko ker karkoli več o tem moderator briše vse ....kar pa ni prav ...................................................................................!!!!!!!!!
Alojz69
23. 03. 2021 21.29
+1
Hazari jih cepijo
grumf
23. 03. 2021 21.26
+3
Zdej se lepo vidi, kdo v resnici vodi ta svet. Do točke preloma, potem bo pa spet......
Alexandra Blaži
23. 03. 2021 21.22
+2
Umetno narjena država s strani Rotschildov. Oaza za pedofile in kriminalno združbo. Se mi ne smilijo niti malo tisti, ki imajo roke umazane s krvjo.
VAREN
23. 03. 2021 20.50
+5
Natanjaku rabi glasove na volitvah. Se mora slinit narodu.
lnterReflections
23. 03. 2021 20.43
+3
Lastnik Pfizerja jim je razložil, zakaj v cepivu ni čipov in da si zdravstvena stroka ne sme privoščiti napake, naša Bojana Beović pa je rekla: "Cepite se zato, ker sem jaz epidemiologinja in se morate zato, ker sem jaz tako rekla in ker jaz za vas vem, zakaj je dobro." Evo, tako jim je uspelo.
Dmg. 0
23. 03. 2021 20.42
+5
Zapomnite si, bumerang ki je bil vržen z epidemijo se nam bo vrnil in zaril v naša življenja, saj osebnostno nismo sposobni prenest anarhije, ki sledi.Vse te omejitve, postavljanje ljudi v razrede, vse se bo v trenutku razblinilo v popolno anarhijo sistema, ki si jo nihče normalen ne želi.Upam, da bo prevladal razum brez pogojevanj, če ne bo pa na oltarju razpetih velika večina prodajalcev “nove normalnosti” vsi ostali pa bomo prisiljeni preživeti vse kritične zadeve, ki se v svetu desetletja kuhajo na zmerni temperaturi in bodo v trenutku prevrela v vulkan🤨
olimpija007
23. 03. 2021 20.42
+7
So pa židje prvi in edinstveni tudi v genocidu in apartheidu saj ga aktivno izvajajo 70 let... še bolj zanimivo pa je da so dosegli da se danes pogovarjamo o njihovi precepljenosti medtem ko otroci v Palestini dnevno umirajo in so v zaporih in medtem ko je Gaza več kot 2/3 dneva brez elektrike (vključno z bolnicami)
rcarlos
23. 03. 2021 20.38
+7
Pr nas pa gospa iz CSD po dveh odmerkih cepiva faše korono :D ... Mogoče se bomo vsaj po cepljenju vrnili v stare tirnice in bo spet prišla nazaj gripa :D ... Samo prvo se more še neki dnarja obrnat s tem cepivom in testi preden bo tega konec
olimpija007
23. 03. 2021 20.34
+3
Prvak v verski in rasni diskriminaciji... in še mnogo (v glavnem negativnih stvari - vse to pa pod pretvezo večne žrtve)
Tomy Bananas
23. 03. 2021 20.20
+7
70 let nazaj rumene zvezde sedaj pa zelene propustnice. Žalostno in to židje ki so bili močno zaznamovani zaradi zvezde.Očitno je bila to dobra praksa med vojno da jo uvajajo sami nad svojimi ljudmi.
lnterReflections
23. 03. 2021 20.13
+7
Če bi v Evropi dali ta zakon, da če se cepiš, ne smeš v službo, bi bilo 50% Evrope na socialni podpori, Evropa bi bankrotirala v momentu.
lnterReflections
23. 03. 2021 20.12
+11
Na Bližnjem vzhodu imajo to tradicijo, da če ti delodajalec reče: "Cepu se boš." to pomeni: "Postavi se v vrsto ali pa daj odpoved." Enako je v Dubaju. Mi Evropejci pa moramo to tradicijo ubraniti za vsako ceno. Za nas so to že opravili pravniki, če pa spremenijo mnenje, jim je treba z masovnimi protesti nabasati vse prestolnice v Evropi.
NopeNoNever
24. 03. 2021 09.30
+1
Tam nimaš praktično niti ene demokratične države. No, saj tudi tu izginjajo na brzino.
Omas1313
23. 03. 2021 20.08
+4
Sem mislil da so izraelci pametnejši
NopeNoNever
24. 03. 2021 09.31
+1
Židje so navajeni ubogati svoje starešine brez razmišljanja.