8°C
Podatki za dan: 18. 10. do 24.00
Oboleli
13,678
+537
+4.1%

Omejitev gibanja med 'rdečimi' regijami, šolanje za višje razrede na daljavo

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
AVTOR
D.L. /Tina Švajger /Anja Kralj /24 UR ZVEČER /
KOMENTARJI
1367
Od ponedeljka bo pouk za višje razrede osnovnih šol (od 5. razreda) in srednje šole potekal na daljavo, najmanj do konca počitnic. Veljavnost turističnih bonov se bo v sklopu PKP5 podaljšala v prihodnje leto. Vlada pa je prav tako odločila, da se omeji gibanje med 'rdečimi' statističnimi regijami – takšnih je sedem. Tam bo nošenje mask povsod obvezno, omejeno bo delovanje nekaterih storitvenih dejavnosti, prav tako velja prepoved zbiranja nad deset oseb.

VEČ VIDEOVSEBIN

07:22

Iz 24UR ZVEČER: Branko Meh in Mateja Logar o novih ukrepih

04:53

Iz 24UR ZVEČER: Jelko Kacin o sprejetih ukrepih

 

Številke, ki so se nam do zdaj zdele nepredstavljive, postajajo naša nova realnost.  Predsednik vlade Janez Janšaje predstavil nove ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa.  

Vlada je na seji odločala in sprejela nove ukrepe iz tretje faze oranžnega paketa. Sprejela je dve vrsti ukrepov – takšne, ki veljajo za celotno državo, ter sklop, ki velja zgolj za 'rdeče' regije. 

"Smo med oranžno in rdečo fazo. Trenutno imamo sedem statističnih regij, ki so 'rdeče' ,in pet, ki so 'oranžne' oziroma 'rumene'," je uvodoma dejal premier. Vlada se je na seji po njegovih besedah tako odločila, da bodo nekateri ukrepi, ki jih je sprejela, veljali za celotno državo, nekateri pa selektivno za regije s slabšo epidemiološko sliko. "Ukrepi so bili danes sprejeti, jutri bodo objavljeni v uradnem listu. Nekateri bodo začeli veljati v petek, drugi v ponedeljek," je dodal Janša.  Kot je pojasnil Jelko Kacin, bodo v ponedeljek začeli veljati ukrepi povezani s šolanjem, ostali pa bodo začeli veljati v petek. 

Janez Janša
Janez JanšaFOTO: Posnetek zaslona

Ukrepi za vse: od ponedeljka pouk za višje razrede OŠ in srednje šole na daljavo, podaljšanje turističnih bonov

To pomeni, da ukrepi iz tretjega paketa oranžne faze ne veljajo avtomatično za celotno državo. Ukrepi, ki veljajo za vse prebivalce oziroma za celotno državo, so sicer vnovična uvedba šolanja na daljavo za višje razrede osnovnih šol (od 5.) in srednje šole (v veljavo stopi v ponedeljek) ter možnost podaljšanja turističnih bonov v prihodnje leto (v okviru PKP5).

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Tudi visokošolskim zavodom in univerzam so že priporočili, naj na ta način organizirajo čim več pedagoškega procesa. O ukrepu bodo po Janševih besedah znova odločali po jesenskih počitnicah.  Potem se bo presodilo, ali je treba učenje na daljavo podaljšati, eventuelno sprostiti ali dodatno zaostriti, kar bo odvisno od situacije takrat. "Računamo pa, da bo ta 14 dnevni premor omogočil, da se situacija stabilizira, ali pa se trendi vsaj delno obrnejo navzgor," je še povedal. Kot je za oddajo24UR ZVEČERpovedalJelko Kacin, je na mizi še več ukrepov, med drugim podaljšanje počitnic ali šolanja na daljavo, če bo to potrebno. 

Na današnji seji se je vlada odločila tudi za aktiviranje rezerv v zdravstvenem sistemu. Nekaj rešitev so danes že predstavili. 

Ukrepi v regijah s slabšo epidemiološko sliko: zaprtje lokalov, verskih obredov, začasna prepoved prireditev, maske obvezne povsod ...

Ogroženost regij (rdeče z indikatorjem nad 140)
Ogroženost regij (rdeče z indikatorjem nad 140)FOTO: Vlada RS

Za rdeče regije pa od petka veljajo naslednji ukrepi: začasna prepoved vseh prireditev in zbiranj nad deset oseb, omejitev nekaterih storitvenih dejavnosti, omejitev nekaterih športnih aktivnosti ter omejitev gibanja med regijami. Po besedah premierja bodo tam od petka zaprta tudi vrata lokalov in fitnescentrov.

V rdečih regija bo veljala: 

-        začasna prepoved vseh prireditev in zbiranj nad 10 oseb,
-        omejitev nekaterih storitvenih dejavnosti,
-        omejitev določenih športnih aktivnosti,
-        omejitev gibanja med regijami, ki bo veljala za regije, ki so obarvane, pri čemer bo za te regije uvedeno tudi obvezno nošenje zaščitnih mask povsod, tudi na prostem, razen ob predpisanih izjemah. 

Za prehajanje med regijami pa bodo veljale enake izjeme kot spomladi za prehod občinskih meja. Kot je za večerno oddajo pojasnil Jelko Kacin, je zapiranje lokalov in restavracij  predvideno v rdečih območjih, v oranžnih pa ni tako, tam bodo lokali še delovali. Enako velja za verske dogodke, je še povedal Kacin.  Na rdečih območjih bo treba nositi maske tudi na prostem, je napovedal Janša. 

Zaprte bodo tiste regije, ki imajo 14-dnevno incidenco nad 140. Pri čemer so trdno na varni strani le tri – obalno-kraška, primorsko-notranjska in goriška. V 'rumenem' sta sicer tudi pomurska in podravska regija, a sta že zelo blizu rdečega območja. Najbolj 'rdeči' slovenski regiji pa sta Gorenjska in Koroška. Predsednik vlade je ob tem še izrazil upanje, da bo to omogočilo, da se razmere stabilizirajo.

'Zdaj bomo zaprti na veliko večje območje'

Za razliko od spomladi, bomo zdaj zaprti na veliko večje območje, pravi Kacin: "Večino potreb bomo lahko zadovoljili v svoji regiji. Seveda pa gre za veliko izjem, bistvo tega ukrepa je, da se moramo čim manj gibati po državi- opravimo le najnujnejše. Vsi ti ukrepi bodo začasni, postopoma bomo v regijah, ki bodo uspele znižati incidenco, začeli sproščati ukrepe in jih odpirati. "  

"Ker se zavedamo, da ta začasna delna omejitev gibanja ali nekaterih ukrepov na statistične regije sama po sebi ne more biti dovolj natančna, ker nekatere statistične regije so precej velike in problem predstavljajo predvsem posamični izbruhi, tudi v teh regijah, ki so v celoti statistično dobro in niso v rdeči barvi, tako da imamo tudi občine, ki, če bi upoštevali ta indikator samo zanje, bi presegale to mejo in so v bistvu rdeče, skratka pozivam in prosim župane v teh občinah, da v okviru svojih pristojnosti za občinske prostore in objekte, sprejmejo podobne omejitvene ukrepe, kot veljajo za rdeče regije, samo za svojo občino," je povedal predsednik vlade in dodal, da se na ta način lahko izognemo kasnejšim zaostritvam in ukrepom, ki smo jih poznali pomladi, ko smo morali omejevati gibanje na ravni vseh občin v državi, kar je bil precej oster, drastičen ukrep. 

'Tokrat ni na voljo finančne blazine, kot je bila spomladi'

"Vlada Republike Slovenije ima pripravljene načrte in ukrepe za primer, da se situacija poslabša. Pripravljeni so tudi ukrepi za rdeče fazo, vključno z razglasitvijo epidemije, a bi se radi temu izognili, ker vemo, da to terja svojo ceno in finančne blazine, kot je bila na razpolago za pomladni in poletni del epidemije, v prihodnosti v takšni meri ni na razpolago," je dejal premier in dodal, da je zato odgovorno ravnanje še toliko bolj pomembno. "Od naslednjih desetih dni, dveh tednov, bo odvisno, ali bomo virus obvladali, ne da bi plačali višjo ceno kot spomladi, ali pa se bo pokazalo da tega nismo sposobni," je ocenil premier Janez Janša.  Državljane je pozval tudi k uporabi aplikacije Ostani zdrav. 

Mateja Logarz ljubljanskega UKC  je v oddaji 24UR ZVEČER  komentirala predstavljene ukrepe in povedala, da upajo, da bodo ljudje upoštevali navodila. Problematično je predvsem druženje v popoldanskih urah in zabave. Če bodo novi ukrepi to uredili, je možnost, da se širjenje virusa omeji. Pandemski plan na nivoju države je sicer narejen, odpirajo se dodatne bolnišnice, tako da bomo tako uspeli zagotoviti dodatne postelje. Večja težava bo zagotovitev kadra, je znova poudarila. Obvezno nošnjo mask na prostem je ocenila, da je na zunanjem prostoru manjše tveganje, če pa smo v stiku z nekom, ki je okužen, pa je tudi možnost okužbe, je dejala. 

Spomnimo

Kar 707 novih okužb so potrdili v torek po opravljenih 4902 testiranjih. V primerjavi s ponedeljkom se je število novookuženih skoraj podvojilo, delež pozitivnih pa je že več kot 14-odstoten. O tem, kako, s kakšnimi ukrepi zajeziti to skokovito naraščanje okužb, je vlada danes več ur razpravljala na Brdu pri Kranju. 

Nosite maske, kjer je potrebno, razkužujte roke in če se le da, ostanite doma.
Nosite maske, kjer je potrebno, razkužujte roke in če se le da, ostanite doma.FOTO: 24ur.com