Korona

Omejitev gibanja med 'rdečimi' regijami, šolanje za višje razrede na daljavo

Brdo pri Kranju, 14. 10. 2020 19.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
D.L., Tina Švajger, Anja Kralj, 24 UR ZVEČER
Komentarji
1368

Od ponedeljka bo pouk za višje razrede osnovnih šol (od 5. razreda) in srednje šole potekal na daljavo, najmanj do konca počitnic. Veljavnost turističnih bonov se bo v sklopu PKP5 podaljšala v prihodnje leto. Vlada pa je prav tako odločila, da se omeji gibanje med 'rdečimi' statističnimi regijami – takšnih je sedem. Tam bo nošenje mask povsod obvezno, omejeno bo delovanje nekaterih storitvenih dejavnosti, prav tako velja prepoved zbiranja nad deset oseb.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Branko Meh in Mateja Logar o novih ukrepih
    07:22
    Iz 24UR ZVEČER: Branko Meh in Mateja Logar o novih ukrepih
  • Iz 24UR ZVEČER: Jelko Kacin o sprejetih ukrepih
    04:53
    Iz 24UR ZVEČER: Jelko Kacin o sprejetih ukrepih
  • Iz 24UR ZVEČER: Novi ukrepi za zajezitev širjenja virusa
    03:57
    Iz 24UR ZVEČER: Novi ukrepi za zajezitev širjenja virusa
  • Janez Janša o novih ukrepih na področju šolanja
    01:11
    Janez Janša o novih ukrepih na področju šolanja
  • Janez Janša o rdečih regijah
    01:10
    Janez Janša o rdečih regijah
  • Janez Janša o ukrepih v državi
    00:51
    Janez Janša o ukrepih v državi
  • Janez Janša o epidemiološki situaciji v državi
    00:56
    Janez Janša o epidemiološki situaciji v državi

 

Številke, ki so se nam do zdaj zdele nepredstavljive, postajajo naša nova realnost.  Predsednik vlade Janez Janša je predstavil nove ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa.  

Vlada je na seji odločala in sprejela nove ukrepe iz tretje faze oranžnega paketa. Sprejela je dve vrsti ukrepov – takšne, ki veljajo za celotno državo, ter sklop, ki velja zgolj za 'rdeče' regije. 

"Smo med oranžno in rdečo fazo. Trenutno imamo sedem statističnih regij, ki so 'rdeče' ,in pet, ki so 'oranžne' oziroma 'rumene'," je uvodoma dejal premier. Vlada se je na seji po njegovih besedah tako odločila, da bodo nekateri ukrepi, ki jih je sprejela, veljali za celotno državo, nekateri pa selektivno za regije s slabšo epidemiološko sliko. "Ukrepi so bili danes sprejeti, jutri bodo objavljeni v uradnem listu. Nekateri bodo začeli veljati v petek, drugi v ponedeljek," je dodal Janša.  Kot je pojasnil Jelko Kacin, bodo v ponedeljek začeli veljati ukrepi povezani s šolanjem, ostali pa bodo začeli veljati v petek. 

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Posnetek zaslona

Ukrepi za vse: od ponedeljka pouk za višje razrede OŠ in srednje šole na daljavo, podaljšanje turističnih bonov

To pomeni, da ukrepi iz tretjega paketa oranžne faze ne veljajo avtomatično za celotno državo. Ukrepi, ki veljajo za vse prebivalce oziroma za celotno državo, so sicer vnovična uvedba šolanja na daljavo za višje razrede osnovnih šol (od 5.) in srednje šole (v veljavo stopi v ponedeljek) ter možnost podaljšanja turističnih bonov v prihodnje leto (v okviru PKP5).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi visokošolskim zavodom in univerzam so že priporočili, naj na ta način organizirajo čim več pedagoškega procesa. O ukrepu bodo po Janševih besedah znova odločali po jesenskih počitnicah.  Potem se bo presodilo, ali je treba učenje na daljavo podaljšati, eventuelno sprostiti ali dodatno zaostriti, kar bo odvisno od situacije takrat. "Računamo pa, da bo ta 14 dnevni premor omogočil, da se situacija stabilizira, ali pa se trendi vsaj delno obrnejo navzgor," je še povedal. Kot je za oddajo 24UR ZVEČER povedal Jelko Kacin, je na mizi še več ukrepov, med drugim podaljšanje počitnic ali šolanja na daljavo, če bo to potrebno. 

Na današnji seji se je vlada odločila tudi za aktiviranje rezerv v zdravstvenem sistemu. Nekaj rešitev so danes že predstavili. 

Ukrepi v regijah s slabšo epidemiološko sliko: zaprtje lokalov, verskih obredov, začasna prepoved prireditev, maske obvezne povsod ...

Ogroženost regij (rdeče z indikatorjem nad 140)
Ogroženost regij (rdeče z indikatorjem nad 140) FOTO: Vlada RS

Za rdeče regije pa od petka veljajo naslednji ukrepi: začasna prepoved vseh prireditev in zbiranj nad deset oseb, omejitev nekaterih storitvenih dejavnosti, omejitev nekaterih športnih aktivnosti ter omejitev gibanja med regijami. Po besedah premierja bodo tam od petka zaprta tudi vrata lokalov in fitnescentrov.

V rdečih regija bo veljala: 

-        začasna prepoved vseh prireditev in zbiranj nad 10 oseb,
-        omejitev nekaterih storitvenih dejavnosti,
-        omejitev določenih športnih aktivnosti,
-        omejitev gibanja med regijami, ki bo veljala za regije, ki so obarvane, pri čemer bo za te regije uvedeno tudi obvezno nošenje zaščitnih mask povsod, tudi na prostem, razen ob predpisanih izjemah. 

Za prehajanje med regijami pa bodo veljale enake izjeme kot spomladi za prehod občinskih meja. Kot je za večerno oddajo pojasnil Jelko Kacin, je zapiranje lokalov in restavracij  predvideno v rdečih območjih, v oranžnih pa ni tako, tam bodo lokali še delovali. Enako velja za verske dogodke, je še povedal Kacin.  Na rdečih območjih bo treba nositi maske tudi na prostem, je napovedal Janša. 

Zaprte bodo tiste regije, ki imajo 14-dnevno incidenco nad 140. Pri čemer so trdno na varni strani le tri – obalno-kraška, primorsko-notranjska in goriška. V 'rumenem' sta sicer tudi pomurska in podravska regija, a sta že zelo blizu rdečega območja. Najbolj 'rdeči' slovenski regiji pa sta Gorenjska in Koroška. Predsednik vlade je ob tem še izrazil upanje, da bo to omogočilo, da se razmere stabilizirajo.

'Zdaj bomo zaprti na veliko večje območje'

Za razliko od spomladi, bomo zdaj zaprti na veliko večje območje, pravi Kacin: "Večino potreb bomo lahko zadovoljili v svoji regiji. Seveda pa gre za veliko izjem, bistvo tega ukrepa je, da se moramo čim manj gibati po državi- opravimo le najnujnejše. Vsi ti ukrepi bodo začasni, postopoma bomo v regijah, ki bodo uspele znižati incidenco, začeli sproščati ukrepe in jih odpirati. "  

"Ker se zavedamo, da ta začasna delna omejitev gibanja ali nekaterih ukrepov na statistične regije sama po sebi ne more biti dovolj natančna, ker nekatere statistične regije so precej velike in problem predstavljajo predvsem posamični izbruhi, tudi v teh regijah, ki so v celoti statistično dobro in niso v rdeči barvi, tako da imamo tudi občine, ki, če bi upoštevali ta indikator samo zanje, bi presegale to mejo in so v bistvu rdeče, skratka pozivam in prosim župane v teh občinah, da v okviru svojih pristojnosti za občinske prostore in objekte, sprejmejo podobne omejitvene ukrepe, kot veljajo za rdeče regije, samo za svojo občino," je povedal predsednik vlade in dodal, da se na ta način lahko izognemo kasnejšim zaostritvam in ukrepom, ki smo jih poznali pomladi, ko smo morali omejevati gibanje na ravni vseh občin v državi, kar je bil precej oster, drastičen ukrep. 

'Tokrat ni na voljo finančne blazine, kot je bila spomladi'

"Vlada Republike Slovenije ima pripravljene načrte in ukrepe za primer, da se situacija poslabša. Pripravljeni so tudi ukrepi za rdeče fazo, vključno z razglasitvijo epidemije, a bi se radi temu izognili, ker vemo, da to terja svojo ceno in finančne blazine, kot je bila na razpolago za pomladni in poletni del epidemije, v prihodnosti v takšni meri ni na razpolago," je dejal premier in dodal, da je zato odgovorno ravnanje še toliko bolj pomembno. "Od naslednjih desetih dni, dveh tednov, bo odvisno, ali bomo virus obvladali, ne da bi plačali višjo ceno kot spomladi, ali pa se bo pokazalo da tega nismo sposobni," je ocenil premier Janez Janša.  Državljane je pozval tudi k uporabi aplikacije Ostani zdrav. 

Mateja Logar z ljubljanskega UKC  je v oddaji 24UR ZVEČER  komentirala predstavljene ukrepe in povedala, da upajo, da bodo ljudje upoštevali navodila. Problematično je predvsem druženje v popoldanskih urah in zabave. Če bodo novi ukrepi to uredili, je možnost, da se širjenje virusa omeji. Pandemski plan na nivoju države je sicer narejen, odpirajo se dodatne bolnišnice, tako da bomo tako uspeli zagotoviti dodatne postelje. Večja težava bo zagotovitev kadra, je znova poudarila. Obvezno nošnjo mask na prostem je ocenila, da je na zunanjem prostoru manjše tveganje, če pa smo v stiku z nekom, ki je okužen, pa je tudi možnost okužbe, je dejala. 

Spomnimo

Kar 707 novih okužb so potrdili v torek po opravljenih 4902 testiranjih. V primerjavi s ponedeljkom se je število novookuženih skoraj podvojilo, delež pozitivnih pa je že več kot 14-odstoten. O tem, kako, s kakšnimi ukrepi zajeziti to skokovito naraščanje okužb, je vlada danes več ur razpravljala na Brdu pri Kranju. 

Nosite maske, kjer je potrebno, razkužujte roke in če se le da, ostanite doma.
Nosite maske, kjer je potrebno, razkužujte roke in če se le da, ostanite doma. FOTO: 24ur.com
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1368)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mb3zb6
26. 10. 2020 11.13
+1
"Od ponedeljka bo pouk za višje razrede osnovnih šol (od 5. razreda) in srednje šole potekal na daljavo, najmanj do konca počitnic. " A sem kej zamudila? Je bilo mišljeno, da je pouk med počitnicami?
BrainDance
18. 10. 2020 21.38
+1
Vazno, da lahko delovna sila iz juge potuje prosto po prešernu. Jaz pa starsev, ki zivijo v drugi regiji ne smem obskat. Vredi je jozl to zrihtu...
Sars2
15. 10. 2020 14.10
-2
Podn od ljudi,da se pustijo tko,k mumije,bodo hodl okol z maskam,to ni se nic,kaj vam se pripravljajo
spam1
15. 10. 2020 15.59
-1
Kmalu bo še spodnje perilo obvezno, ne bomo smeli met lulekov na zraku ....
FAUSTOS1
15. 10. 2020 13.40
+4
T orej ker ni migrantov bo ta janšizem omejil lasten narod na zaporniško življenje ,vsi strokovnjaki opozarjajo na velike posledice zaradi negibanja otrok-porast teže in oslabljeno gibanje,te otroke bodo naredili invalide,brez gibalnih osnov-dol z janšizmom.
Superlan
15. 10. 2020 11.30
+5
Kam vam je pa terorizem ušel? Aja, teroriste skrbi za varnost množic, sploh starejših in so se zato raje povekli nazaj v gore in kleti. Jojojoj, se vidi že iz avijona, da je tole vse skupaj dobro mednarodno orkestrirano.
zigajan11111
15. 10. 2020 11.13
+10
Zdaj ni cas za te prodane,skorumpirane lazljive leve in desne...Zdaj je cas za RESNICO,SVOBODO,CLOVESKO DOSTOJANSTVO... Terorizirajo vas vsak dan z lazmi,nehumanimi ukrepi,svobodo gibanja.... Vi pa se ji kr verjamete.. Zalostno
spam1
15. 10. 2020 16.00
+0
AlternativeFacts
15. 10. 2020 11.09
+5
Največja desničarska mantra, ki jo propagira celo sam Trump je, da so virus naredili Kitajci....
detect
15. 10. 2020 11.09
+4
bliža se konec.molimo
spam1
15. 10. 2020 16.00
+2
Carpediem32
15. 10. 2020 11.08
+3
Kje je dokaz, da je nekdo, ki je virus prebolel, tudi prekužen?
Master81
15. 10. 2020 11.09
-1
Carpediem32
15. 10. 2020 11.11
+3
zigajan11111
15. 10. 2020 11.14
+6
MojsterSplinter
15. 10. 2020 11.17
+6
Obstajajo poročila o ljudeh, ki so za covidom-19 zboleli dvakrat. Drugič celo v hujši obliki. Tako da res ne vem, kako mislijo narediti cepivo...
iganking
15. 10. 2020 16.10
-1
To, da so testi pokazali 2x bolezen pri enem človeku, je dokaz da je vse skupaj kar nekaj. Ali ne znajo, ali lažejo, ali so testiranja finta
EkonomskaSvoboda
15. 10. 2020 11.06
-4
Kaže, da so "svečke" povsod po Evropi, tudi tam kjer sicer vladajo socialistične vlade (Italija, Španija). Francija uvaja policijsko uro. Dolga je roka svečkarska, in Janševa:)
nemo1
15. 10. 2020 10.59
+2
nemo1
15. 10. 2020 10.59
+9
Ma ne bluzite da v Koru so vsi zdravi ko sardoni
Master81
15. 10. 2020 10.52
+12
Pa dajte no, lepo vas prosim. V čem je smisel zapiranja na regije? Jaz ne smem v gore, recimo v Julijce, ker so v drugi regiji, nekdo, ki ima pa vikend, sadovnjak, čebelnjak na drugem koncu slovenije pa lahko gre. Tudi za Bosanca, ki dela v Sloveniji ni problema, gre v Bosno po 5 kil virusa in ga prinese k nam v službo, da se je le vrnil prej kot v 72 urah. Mislim halo, pa kdaj boste slovenceljčki odprli oči? Politika, pa ne samo naša, nam meče pesek v oči, za vse je kriv COVID-19... A ni zdaj ravno sezona gripe i prehladov? Očitno ne, gripa in prehlad sta pa čudežno izginila z obličja zemlje. Mislim, nonsense čez glupost...
spam1
15. 10. 2020 15.54
Ne razumeš. Alternativa ni, da bi bilo vse odprto, ampak da bi zaprli vse. Zato so se odločili za nek vmesen ukrep, da lahko nekatere regije ostanejo "odprte" nekoliko dlje.
Wahl
15. 10. 2020 10.52
+8
Ni čudno, da je v zdravstvu toliko okužb. Na okencu UKC-ja se ena sestra prikotali iz pisarne in se na sredi hodnika spomni, da je pozabila masko, druga brez maske z ovratnikom hale čez usta nekaj govori, da je nisem ni razumel. Bi ji najraje šenkal škatlo mask.
zigajan11111
15. 10. 2020 10.51
+8
Kaj ne vidite,da vam vasi prodani nadrejeni : Omejujejo druzenje...vsiljujejo nekaj kar je skodljivo-maske....omejujejo normalno vdihovanje svezega zraka...omejujejo gibanje...vas silijo v uporabo dezinfekcijskih sredstev za katere vemo,da so skodljiva...lazejo,kradejo in posredno ubijajo...to so njihovi ukrepi.... TO JE CILJ TE AGENDE
spam1
15. 10. 2020 15.57
Maske niso škodljive (uporabljamo jih že stoletja, nekateri celo vsakodnevno pri svojem delu), v dezinfekcijskih sredstvih je etanol, ki ga PIJEŠ v precej večjih količinah.
Wahl
15. 10. 2020 10.50
+11
Včeraj sem bral neumnosti, da božanje domačih živali poveča tveganje za korona okužbo, tako je danes maček brezdomec, živino naj pride pa stroka z Gregorčičeve krmit. Janša bo molzel, Krek bo mleko vozil v mlekarno, Kacin bo kidal g.noj, upam, da je v formi za trajbat šajtrgo.
EkonomskaSvoboda
15. 10. 2020 10.40
-6
Dolga je roka Janševa. V Franciji uvedli policijsko uro.
aleksandar1964
15. 10. 2020 10.40
+10
Sprašujem Smrekca Kacina če je Krk tudi v rdečem??
EkonomskaSvoboda
15. 10. 2020 10.36
-2
A potem v Italiji, Franciji, Španiji in Nemčiji tudi vlada janšizem? Sam vprašam veleume tu gor. Madona je žleht ta JJ, zdaj še kar francijo, češko, nemčijo zapira. , v Franjciji uvaja policijsko uro... Ti, ti lump, Janša.
FAUSTOS1
15. 10. 2020 13.45
-1
KAJ pa švedi še naprej živijo kot ,da korone ni in imajo trenutno najmam okuženih v evropi brez strašne izolacije alia janšizem in orbanizem ,tako v sloveniji kot na madžarskem je klju karanteni več okuženih kot na švedskem.
zigajan11111
15. 10. 2020 10.35
+4
DRAGI LJUDJE,ki se imate malo zdravega cloveskega razuma in vidite kam to vodi: Kaj se bomo zdruzili in te prodane,laznjive politike in ostale soodgovorne osebke odnesli iz tega parlamenta in jim sodili proti zlocinu,ki nam ga plasirajo??? Vam je vseeno za vase otroke in bliznje?? Nobenega virusa ni ...vse je le krinka EU fasistov in ostalih mentalno bolnih osebkov.. Upr,vstaja ali pa boste se samo zgodovina... Na vsak posamezniku je...ne na njih
Castrum
15. 10. 2020 10.38
-5
Zignjan, glede na to jar piše AlternativeFacts si ti skrajni desničar😂🤪
Kollerik
15. 10. 2020 10.45
+0
zigajan11111, virus je še kako prisoten in nevaren! Osebno poznam nekaj oseb, ki so bile, ali so okužene z njim, ter seveda tudi nekaj takšnih, ki so zaradi druženja z njimi, bili ali so v karanteni. Tako da človek božji, ne bluzi.
User416781
15. 10. 2020 10.53
+3
Saj gre le za to, da ga je na smrt strah. Prva faza pa je zanikanje. To je pogost pojav tudi pri ljudeh, ki dobijo diagnozo terminalne bolezni.
zigajan11111
15. 10. 2020 10.56
+5
Ti imas virus v glavi zaradi medijev...nisi niti enkrat podvomil v to LAZ?? Tvoja izbira... Ce pa bi vedel,da se virusi ne prenasajo iz osebe na osebo...bi pa se verjetno tvoje razmisljanje spremenilo... Svet ni taksen kaksnega si vecina ljudi predstavlja...ZAL
AlternativeFacts
15. 10. 2020 10.59
+4
Castrum@ a malo po partijsko obračamo... Od kje si pa pobral da je ziga@ levičar? Ti je sosed v kleti prišepnil, ali kar sam komisar?
Master81
15. 10. 2020 11.14
+3
Bile okužene, so okužene, so v karanteni... So te osebe tudi hudo bolne, je katera mogoče umrla. Verjetno ne, drugače bi napisal... Toliko o tem kako nevaren je virus.
Kollerik
15. 10. 2020 11.54
+3
Zaradi virusa zaenkrat ni umrl še nihče, ki ga osebno poznam.
Kollerik
15. 10. 2020 11.56
+0
ziga od kod ti to, da se virus ne prenaša iz osebe na osebo?
User69420245693
15. 10. 2020 13.01
-1
Kaj se hecas stari, ko bo eden izmed tvojih bliznjih zbolel pa bos videl kako resen je koronavirus!