Korona

Industrije Slovenija ne bo ustavljala, nekateri ukrepi pa v veljavi do sredine 2021?

Bruselj, 11. 12. 2020 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Premier Janez Janša je v Bruslju pred sobotnimi pogovori s predstavniki gospodarstva in zdravstva glede koronskih ukrepov poudaril, da Slovenija industrije ne bo ustavljala. Izpostavil je tudi, da se bodo držali načrta v petih stopnjah, pri čemer edini manevrski prostor daje možnost sproščanja v posameznih statističnih regijah. Janša je omenil tudi spletni obrazec za cepljenje in dejal, da bodo prijavo upoštevali kot vrstni red. Kljub temu, da je minister Koritnik dejal, da prijava izraža le interes za cepljenje.

 Pfizerjevo cepivo bo po Janševih besedah na voljo najpozneje 27. decembra.
Pfizerjevo cepivo bo po Janševih besedah na voljo najpozneje 27. decembra. FOTO: AP

Če bo v naslednjih dneh prišlo do korakov sproščanja, bodo ti omejeni na regije, kjer je okužb manj in so trendi padajoči, ni pa možno ničesar reči vnaprej, je dejal Janša na virtualni novinarski konferenci po dvodnevnem vrhu EU v Bruslju. "Z veliko verjetnostjo lahko napovem, da industrije, kot so bili predlagali nekateri, Slovenija ne bo ustavljala," je poudaril. Bodo pa po njegovih besedah poostrili nadzor nad upoštevanjem ukrepov pri gospodarskih subjektih, kjer je bilo ugotovljenih več okužb ali se nakazujejo nevarni trendi.

To je utemeljil z dejstvom, da ima Slovenija izvozno gospodarstvo in da zelo veliko slovenskih podjetij sodeluje v večji proizvodni verigi, v kateri pogodb ni mogoče začasno prekiniti. "Če jih prekineš, jih prekineš za stalno," je ponazoril. To je po njegovih besedah tudi eden glavnih razlogov za tehtanje. Ob tem je izpostavil, da v Evropi ni države, ki bi se odločila za zaustavitev industrijske proizvodnje ali celotnega gospodarstva. Nekatere države so se za to odločile spomladi, pa to ni bistveno vplivalo na zajezitev okužb, je še dejal.

Najprej pa je treba počakati na današnje podatke po regijah, saj so nadaljnji koraki odvisni od tega in od morebitnih dodatnih rezerv zmogljivosti v bolnišnicah, pri čemer pa se premier boji, da ne bo velikih prijetnih presenečenj. Če bi imela Slovenija 10.000 rezervnih postelj, bi lahko tvegali nekaj več okužb čez praznike, dokler so rezerve takšne, kot so, pa bi bilo to igranje z življenji, je opozoril.

Voditelji članic Unije so sicer v četrtek v Bruslju izmenjali izkušnje glede pandemije. Slika je optimistična, ker je zaradi cepiv, ki prihajajo, videti luč na koncu tunela, obenem pa bosta prihodnja dva meseca zaradi vremenskih razmer zelo zahtevna. Veliko tveganje predstavljajo tudi božični in novoletni prazniki, zato se večina držav odloča za zaostrovanje ukrepov v tem času, je povzel Janša.

Cepivo že decembra, ukrepi veljavni do sredine leta 2021?

Prvo, Pfizerjevo cepivo bo po Janševih besedah na voljo najpozneje 27. decembra, verjetno že prej. Glavni razlog, zakaj so cepivo v Veliki Britaniji že odobrili, v EU pa še ne, je po njegovih navedbah zapleten postopek verifikacije, saj v širšem okviru Evropske agencije za zdravila (Ema) sodelujejo nacionalne agencije, ki potrebujejo strokovno soglasje, in trenutno manjka še soglasje dveh držav.

Bo pa tako Evropa dobila 100-odstotno preverjeno cepivo, kar pomeni, da bo varnost praktično 100-odstotna, je izpostavil. Članice so se sicer dogovorile, da bodo cepivo vse dobile v istem času, da bodo s cepljenjem začele v istem dnevu oziroma tednu ter da bodo cepivo razdelili sorazmerno glede na število prebivalcev.

Najpozneje do sredine januarja bo po Janševih besedah na voljo tudi drugo cepivo, tako da lahko v prvi polovici januarja računamo na začetek cepljenja najbolj rizičnih skupin v vseh državah EU z dvema preverjenima cepivoma. Ker pa cepiva na začetku ne bo dovolj, bo verjetno treba vsaj nekatere ukrepe obdržati do sredine prihodnjega leta.

Premier je izpostavil še neznanke glede imunosti, nujnost uporabe hitrih testov v zdravstvu, pri negi starejših, kritični infrastrukturi in zelo verjetno tudi v šolstvu ter podatek, da je za odpravo nevarnosti virusa potrebna 70-odstotna precepljenost po vseh članicah Unije.

Spletni obrazec izraža le interes za cepljenje ali se s tem postavite v vrsto? 

Janša je ob tem dejal, da v Sloveniji od ponedeljka deluje aplikacija, na podlagi katere se lahko vsak prijavi k cepljenju. To prijavo bodo upoštevali kot vrstni red – prej ko se torej nekdo prijavi, prej bo na vrsti za cepljenje, če ne sodi v rizično skupino, je dejal.

In to kljub temu, da je minister za javno upravo Boštjan Koritnik pred dnevi jasno zatrdil, da je spletni obrazec (in ne aplikacija, kot jo omenja premier) namenjen le temu, da državljani lahko izrazijo interes za cepljenje, a da se s tem ne postavijo v vrsto za cepljenje. 

Danes smo v uredništvo z ministrstva prejeli tudi popravek za anketo, objavljeno na naši spletni strani, z naslovom "Boste oddali vlogo za cepljenje proti covid-19 na e-upravi" - da naj se naslov raje glasi "Boste oddali vlogo za zbiranje interesa za cepljenje proti covidu-19 na eUpravi", so zapisali pri ministrstvu, saj gre za "vlogo, s katero državljan izkaže interes za cepljenje". 

Ali bo torej izpolnjen spletni obrazec v kakršnikoli meri vplival na vrstni red cepljenja, smo vprašali pristojno ministrstvo. Odgovor še čakamo. 

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (821)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1563571
12. 12. 2020 19.23
Siti so ljudje, vsak se je sam odločil za poklic, v katerem je, lahko ga tudi zapusti, zdrave zapiramo v domače plinske celice v neskončne lockdown, pametni so jih že zapustili, te strokovnjake.......je vse to še zdrava pamet? Res?
bc123456
12. 12. 2020 18.50
-2
ALI ŠE NI DOJEL SAMODRŽEC JANŠA, DA IMA NAROD SLOVENIJE DOVOLJ NJEGOVEGA NEUSPEŠNEGA DELOVANJA IN UNIČUJE IN SE KOMPROMITIRA PREDLJUDMI, KAJ BO REKEL SVOJIM POTOMCEM KO BODO ZAČELI RAZMIŠLJATI Z SVOJO GLAVO. VSE TO DELA IZ SVOJEGA EGOIZMA IN BOLANE MISELNOSTI PO VLADANJU. NAJ SPREVIDI ,DA JE V ŽIVLJENJU ŽE VEČKRAT SKUŠAL PREVZETI VODSTVO, PA DO SEDAJ NI NIKOLI USPEL.
Miss YAY
12. 12. 2020 18.57
+0
No javni agitatorji in destruktorji demokracije v Sloveniji. Sedaj pa se lahko mal zamislite glede razlike, ki se pojavi v pojmovanju delovanja demokratičnega pluralizma v Avstriji in pri nas. Pri nas kvazi nepolitični javni mediji poveličujete agitatorje in destruktorje političnega sistema in javno podpirate delovanje opurtonistov proti vladi, medtem, ko v Avstriji izdajajo mednarodne tiralice za rušilce vlade in jim bojo omogočili edino pravilno satisfakcijo s tem, ko jih bojo postavili pred sodišče. Poleg tega Avstrijci svojim policajem, ki preprečijo teroristično delovanje proti sistemu, dajajo največja državna odlikovanja, pri nas jih pa vlačite po sodiščih, kot bi oni bli hudodelci in ne v službi države. Sedaj, ko nas vladajoča koalicija vsaj v nekem smislu spet hoče umestit nazaj na zemljevid demokratične Evrope, pa se ustanavlja nekakšen LOK iz strank, ki se ne morejo otrest spon prejšnjega enopartijskega enoumlja in na vsak način hočjo preprečit razvoj demokracije v SLO, z raznoraznimi floskulami in podtikanji, kot so to naučeni iz toka zgodovine, kjer se je pobilo ničkoliko rojakov z izmišljenimi obtožbami brez sojenja, pa ne glede, če so to bile ženske, otroci ali kakšni starci. Ja k takšnemu sistemu nas vodi ta KUL opozicija v sedanjem izrednem času, ko jim ni mar za življenja Slovencev, edina njihova preokupacija je boj za oblast. Če bomo nasedli vrinjenim demagogom, se nam Slovencem, kot ljudstvu v prihodnosti slabo piše, kajti katastrofa komunizma, ki se je zgrnila nad tem ljudstvom, je nekaj najslabšega, kar se je kdajkoli v zgodovini pripetilo našemu narodu.
Bojan58J
12. 12. 2020 21.34
+0
No vsaj nekaj resničnega na 24UR.com. Bravo
bc123456
13. 12. 2020 14.01
+1
janmar1234
12. 12. 2020 15.18
-1
kaj je zdaj novinarčki 24ur.com, ne boste nič blokirali...
kakafonijaprava
12. 12. 2020 14.49
+2
A BO ŠLA MINIMALNA PLAČA S 1.1.2021 GOR, SAM VPRAŠAM, DA SI KUPIM BANJICO SLADOLEDA!
murate
12. 12. 2020 21.44
Sidr
13. 12. 2020 10.47
Ledo sladoled ni kaj prida,pa še hrvaški je
Nimasmisla
12. 12. 2020 14.07
+2
2022 se lepše vidi
antilevi?ar
12. 12. 2020 13.47
+5
Ovce naj se cepijo in sledilci prefarbanega komunista,..mislim, da bo ta država gorela po dolgem in počez, ne drezajte narod in tam kjer vas ne srbi.
Jožajoža
12. 12. 2020 13.44
+0
slovenci, vsi,ki vas je ta vlada pahnila v brezno ,v lakoto in vam prepovedala delat, da greste na trstenjakovo,klet skrajnih desničarjev,kjer se pretakajo milijarde, in tam zahtevajte sredstva za preživetje.vztrajat,ne čakat na rdeči križ in karitas. vlada naj da.vlada vas je pahnila v tako stanje.
Bavci11
12. 12. 2020 13.47
+2
Ta levi pojdite v ukradeno vilo Moskovič na Levstikovi 15
mačo123
12. 12. 2020 13.26
+5
Zakaj ne pišete o bonitetni oceni.Slovenija je dobila A-A s stabilnimi obeti.Za 24ur je važen samo avtobus,ter blatenje vlade.
Bavci11
12. 12. 2020 13.50
+0
Ker gre nekako takole "diskeditacija potem pa likvidacija".
Uporabnik1888402
13. 12. 2020 14.51
Ocene se nanasajo na prejsnje obdobje. Jansa je na oblasti od februarja meseca. Bomo videli kaksna bo boniteta, ko bo zajela cas Janeza Vsegospodnjega ...
la-cucaracha
12. 12. 2020 12.33
-1
kje pa ta bu.... vidi slovensko proizvodnjo ?? Saj je ni več in to po njegovi zaslugi. S tako industrijo se lahko primerjamo s kosovom leta 1980 ali mogoče z zimbabwejem ..pa za tega zadnjega nisem čist prepričan
Bavci11
12. 12. 2020 13.48
+1
Sedanja vlada ni prodala se nic. Vse kar se je do sedaj prodalo je bilo prodano pod levimi vladami. Nazadnje mislim da zdaj ze pokojna Adrija.
borjac
12. 12. 2020 12.19
+4
Janša je maja meseca trepljal po rami sam sebe in svoje sodelavce, češ prvi v Evropi smo končali pandemijo, samohvala cena mala, sedaj smo prvi na svetu po mrtvih na svetu, imamo 2041 mrtvih do konca leta se bomo približali trem tisočem 3000 mrtvih, groza me je pomisliti kaj bo Januarja, kajti cepivo bo začelo učinkovati šele Februarja- Maja meseca, po črnih vendar realnih napovedih lahko umre 5000 Slovencev, prej kot se bo pandemija umirila, Janša in desna vlada so popolnoma zavozili reševanje pandemije, ne moreš človeka samo kaznovati in ga zaničevati ter žaliti, obramboslovec Kacin, obramboslovec Janša in generalisimo Hojs so znoreli, virus se ne boji represije in pušk, za vojaškim pristopom so zafurali vse, kar se je zafurati dalo, ljudi moraš pozitivno nagovarjati, jih poučevati, jim pomagati ne pa preganjati s policijo in vojsko, represija rodi samo nasilen odpor in nič drugega, nikakršne samorefleksije, samokritike ni bilo opaziti pri teh ljudeh, Janši, Kacinu, Hojsu, vse naj bi bil kriv Glupi narod, pa ni tako KRIVI STE PREDVSEM VI.
piu
12. 12. 2020 12.01
+0
kako ste lewaki, lahko sploh pomislili, da boste s Kakelom rušili vlado in Janeza?......
Uporabnik1888402
13. 12. 2020 14.54
Ne hiteti. Karel kalkulira. Pocivalsek je biznismen in, ko vidi, da mu sodelovanje z Janso prinasa slabo na obeh podrocjih, ne bo dolgo razmisljal. SMC in Desus sta na prelomnici obstoja ....
Bavci11
12. 12. 2020 10.40
-6
Res ne vem kaj levicarje moti pri tem ... itak jih vecina nikoli ni in ne bo delalal ...se posebaj pa ne v gospodarstvu ker tam je res treba delati.
borjac
12. 12. 2020 12.04
+7
Sicer ni vredno odgovarjati, ker je to načrtna desničarska provokacija, ampak v industriji delajo delavci, kateri so v večini levo usmerjeni, zato pa se stalno preko sindikatov morajo boriti za minimalno plačo, pa za regrese in še marsikakšne pravice, kot sem že povedal ni vredno na provokacije odgovarjati, ker mislim da ti Bavci nisi še v svojem življenju oddelal šihta v fabriki.
exdetektiv
12. 12. 2020 09.43
+3
Zapomnil sem si lik iz osnovnošolskega učbenika...pod njim je pisalo " delo krepi človeka " Lik je v roki držal lopato in kidal sneg v gumijastih škornjih...njegov obraz je imel čeljust mal naprj...enko visoko čelo in enako plešato frizuro. Brez maske.
dante
12. 12. 2020 09.34
+4
če ustavimo industrijo, ustavimo širjenje korone, to ni vladni cilj ker, če ni korone, ni gnara iz EU za koronske ukrepe
Felix x
12. 12. 2020 09.24
-13
najtezje je voditi vlado ko je kriza . In bravo JJ da nas vodis in ne kot skupina levaki pusko v koruzo .
resslovenka
12. 12. 2020 10.14
+9
Mal ste dolgočasni s tistim "puška pa koruza". Ta vlada ni vrgla puške v koruzo, pokopava pa na desetine ljudi vsak in sleherni dan. Kaj je po tvojem mnenju huje? Ah, za SDS trole "puška pa koruza". Za bruhat ste! 😱
simeoni
12. 12. 2020 13.23
+0
Tako kot vodi vlado Janša, jo je sposoben voditi tudi klošar in ne ga hvalit, kako je sposoben. V teh časih je Janša totalno zakrknil.
xanalist
12. 12. 2020 13.55
+1
batom@pinkponk.com
12. 12. 2020 09.07
+7
Twitler ogabni
MB322
12. 12. 2020 09.05
+10
Twitko res je če gospodarstvo zapreš ne boš več imel dinarčkov in država bo še v večjem drek.. Skratka tvoj odnos do naroda je katastrofa, izražanje mržnje in hujskanje pa spada v druge čase! Moje mnenje je, da potegneš ročno in greš po svoje. Zraven pa vzemeš svojo skupinico in jim nabija svoje mnenje in svoje misli koliko hočeš.
mr.poper
12. 12. 2020 08.58
+5
Nekateri ukrepi v veljavi do sredine 2021 janša predvsem prehod med občinami ključ pa boš pojedel ha ha ha
Astalaviva1958
12. 12. 2020 08.37
+7
Virus bo tako dolgo nevaren pri nas dokler ne bojo prodali vseh mask in si dali v žep denarjev. V Avstriji in Nemčiji npr. že več ni tak nevaren, ker so odprli trgovine, frizerje in zunaj nositi mask tak ne rabiš ker je neumnost.
mr.poper
12. 12. 2020 10.42
+3
Enkratnik števila vseh smrti ni presežen pa govorimo da je na meji apokalipse
aaeedda
12. 12. 2020 08.23
+5
Odprite šole vsaj do novoletnih počitnic, nesposobna vlada...
resslovenka
12. 12. 2020 10.18
+7
Odprli bojo cerkve. So nakazal duhovnikom po 700 eur. Ampak to ni dovolj. Tko da ja... Zgleda, da za vesoljno cerkev prenos božičnih in novoletnih maš ni dobičkonosen. Bosta Janez in Hojs kot "zgledna" kristijana že poskrbela, da bo prav. Komu mar strokovna opozorila? 🙄
simeoni
12. 12. 2020 13.27
+1
Če cerkve držijo zaprte je še najmanj škode, ker tja se denar samo steka od vernikov,odpustke pa dobijo samo posvečeni prebarvani komiji.
User1563571
12. 12. 2020 19.17
Komu lažeš, vprašaj se, kaj dela, plačan je za nakladanje in potiskanje ovc v revščino. Dela po tvoje več od gospodinje na kmetiji?