Korona

Janša: Ko bomo čez leto dni gledali nazaj, bomo ponosni na Slovenijo

Ljubljana, 03. 11. 2020 17.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
1799

Zima bo dolga in zahtevna, je v nagovoru državljane opozoril premier Janša. Čaka nas najmanj mesec dni trdega boja z virusom in nato še meseci velike previdnosti, a če bomo v naslednjih tednih uspešni, bomo lahko božič in novo leto preživeli bolj normalno kot krompirjeve počitnice, je optimističen. "Podprimo z vsemi močmi naše zdravstvene delavce, epidemiologe, pripadnike civilne zaščite, zaposlene v domovih za starejše, policiste, vojake, inšpektorje, trgovke, zaposlene na kritičnih mestih in vse druge na prvi bojni črti. Ker če bodo zmogli oni, bomo zmogli vsi," je pozval.

Predsednik vlade Janez Janša je nagovoril državljane in državljanke. Kot je sporočil, smo skupaj z ostalo Evropo in večino severne poloble na začetku hladnega vala pandemije koronavirusa. "Pandemija vpliva na vse. Položaj je zelo resen in nima smisla karkoli olepševati. V imenu vlade najprej izrekam iskreno sožalje vsem, ki ste v pandemiji izgubili svoje najbližje," je dejal uvodoma. 

Poudaril je, da je od nas vseh, od vsakega posameznika, od vse naše zavzetosti, naše vztrajnosti, trdoživosti, poguma, trme in solidarnosti odvisno, kako bo šlo naprej. "Pred vrati je zima. Spremljali smo, kako je zimo ravno prestala Avstralija. Ni bilo lahko. Nekaj podobnega nas čaka. Ta pandemija ni samo velikanski izziv za zdravstvo, ampak preizkušnja za celotno človeštvo. Za nas Slovence še posebej."

Hladni val pandemije je v zadnjih tednih ogrozil celo zmogljivosti najboljših zdravstvenih sistemov na svetu, kot so nizozemski, nemški ali avstrijski, je poudaril Janša in opozoril, da nihče nima na voljo neomejenega dodatnega števila zdravnikov in medicinskih sester, prav tako ni mogoče in ni smiselno zaustaviti vseh ostalih nujnih zdravstvenih posegov, saj s tem naredimo le še dodatno škodo, dodatno trpljenje in umiranje. Ko je število okuženih previsoko, zgolj upoštevanje osnovnih preventivnih pravil obnašanja virusa ne zaustavlja več dovolj učinkovito. 

Edina obramba pred splošnim razpadom zdravstvenega sistema je tako drastična omejitev naših stikov z drugimi. Nekaj, česar naše generacije pred to pandemijo niso doživele še nikoli v takem obsegu, je menil in dodal, da razume, da ukrepi za omejevanje medosebnih stikov nikjer v demokratičnem svetu niso sprejeti z aplavzom.  

Slovenija po besedah Janše nima najboljšega zdravstvenega sistema v Evropi, ima pa najbolj požrtvovalne ljudi, ki delajo v njem.
Slovenija po besedah Janše nima najboljšega zdravstvenega sistema v Evropi, ima pa najbolj požrtvovalne ljudi, ki delajo v njem. FOTO: Kabinet predsednika vlade

Pandemija sama kot tudi številni ukrepi za njeno zaustavljanje pri nas in drugod so bili in so izjemno obremenjujoči, je priznal. Ne samo zaradi omejevanja naše svobode, ampak tudi zaradi vpliva na gospodarstvo in večino drugih življenjsko pomembnih dejavnosti. "Daljše obdobje omejitev pri izobraževanju, kulturi, duhovnih in vseh drugih dejavnostih, ki predstavljajo vezivo naše skupnosti, ne more miniti brez negativnih posledic. Zato je naš skupni, nujni, obvezni strateški cilj, da epidemijo obvladamo čim prej do stopnje, ki ne bo ogrožala normalnega delovanja zdravstva in ko jo bomo lahko spet nadzorovali z doslednim sledenjem stikov, tako kot med poletnimi meseci. To lahko naredimo, če bomo dosledni," opozarja premier. 

Zima bo dolga, čaka pa nas "najmanj mesec dni trdega boja z virusom in nato še meseci velike previdnosti". "A če bomo v naslednjih tednih uspešni, bomo lahko božič in novo leto preživeli bolj normalno kot krompirjeve počitnice, pravi Janša.

Zaradi odločitve ustavnega sodišča smo omejeni na sprejemanje ukrepov, ki lahko trajajo brez nove presoje zgolj teden dni. "A ne glede na ustavno sodišče je jasno, da bodo morali nekateri ukrepi trajati dlje časa. V bistvu nas čaka najmanj mesec dni trdega boja z virusom in nato še meseci velike previdnosti. Ob večji dostopnosti hitrih antigenskih testov bo mogoče na lažji način zamejiti posamezne izbruhe virusa."

Če bomo v naslednjih tednih uspešni, bomo lahko božič in novo leto preživeli bolj normalno kot krompirjeve počitnice, je optimističen. "Vsekakor pa bo zima dolga. Zadnji sestanek evropskih voditeljev je minil ob razpravi o ocenah Evropske komisije, ki predvideva možnost splošnega cepljenja v mesecih od aprila do junija prihodnje leto. Kolikor bo ustreznega cepiva na voljo prej, bo na razpolago predvsem za ogrožene skupine."

Slovenija po njegovih besedah nima najboljšega zdravstvenega sistema v Evropi, ima pa najbolj požrtvovalne ljudi, ki delajo v njem. Zato nihče ne bo ostal brez nujne pomoči ali intenzivne nege. "Iskrena in ponovna hvala vsem v belih in modrih haljah."

Janša je na koncu opozoril, da bo zima dolga in zahtevna. "Za naravo je to čas počitka. Nas pa čaka trdo delo, veliko odrekanj in izjemna odgovornost vsakega med nami do sebe in vseh ostalih. Podprimo z vsemi močmi naše zdravstvene delavce, epidemiologe, pripadnike civilne zaščite, zaposlene v domovih za starejše, policiste, vojake, inšpektorje, trgovke, zaposlene na kritičnih mestih in vse druge na prvi bojni črti. Ker če bodo zmogli oni, bomo zmogli vsi. In ko bomo čez leto dni gledali nazaj na današnji čas, bomo ponosni na Slovenijo," je zaključil. 

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1799)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alexxsaso@yahoo.ca
05. 11. 2020 13.23
+1
Hitlerjeve besede... Skoraj dobesedno.
Dany75
05. 11. 2020 10.26
+5
Ta pa res ni vec Diht..verjetno je ze narocil novi prelet letal...adijo pamet,kaka komedija smo mi ....
SVETTEL5
05. 11. 2020 09.29
+2
LE KDO ŠE VERJAME VERNIKOM PRINCA TEME? Po moje moje mi je uspela najkrajša definicija za JJ Princa Teme od vseh mojih objavljenih i tisočerimi drugimi kratkimi ter knjigami o njegovi krivdi izdaji itd! ... ja ja JJ je mati in oče Slovenskega korupcijskega sistema in na njegovi grbi je 90% vsega ukradenega v Sloveniji ampak, ker je soustvaril ta sistem ga tudi ta sistem ščiti...sem spada policija, tožilci, sodniki ,zakoni in ,ko vse odpove ga zaščiti Ustavno Sodišče!! P,S. Zakaj je v Avstriji korupcija kraja ,ki nikoli ne zastara v Sloveniji pa ne...ja ja vprašajte JJ Princa Teme!👿👹!!!
Huggo
04. 11. 2020 19.33
+2
Lahko je tebi,imas denar,imas vse mi pa s tem kar si nam onemogocil nimamo nicesar skoraj nič,čudno da še parlament k ste mnozicno skupaj niste zaprli,a lokale ste nam zaprl. V parlamentu se hitrejs siri virus haha 😂😂 ma bolano.
Huggo
04. 11. 2020 19.27
+0
Huggo
04. 11. 2020 19.27
+1
K bos ti sedel kje drugje. Ne na tko vzvisenem stolcku
Ost1234
04. 11. 2020 16.54
+5
A johanovi kletarji so pa pri maši ali na politični nastavi?
FAUSTOS1
04. 11. 2020 14.31
+8
Če želimo ,da bomo ponosni moramo pod nujno odstraniti to ornabovo frakcijo profašistov iz vrst sds v sloveniji,saj sicer bomo dobili režim podoben pinočetu v čilu kjer so ponoči odstranjevali oz ubili vse nasprotnike režima-to so mokre sanje janšistov.
UlaGabi
04. 11. 2020 14.06
+6
Danes so pa na Trstenjakovi. zelo medli z minusi a tudi oni komaj cakajo. da se spoka kjer mu je mesto.
zelo star kavkaški ov?ar
04. 11. 2020 13.36
+10
Čez eno leto bomo brskali po smeteh za hrano, res bomo hudo ponosni.
hisne
04. 11. 2020 13.34
+10
sramota za vlado kaj si vse privošči.............................
wandi
04. 11. 2020 13.33
+10
Tako kot smo od leta 91 ponosni na drugo švico
oježeš
04. 11. 2020 13.32
+9
Na Slovenijo bomo res, vprašanje kdaj bomo pa lahko na slovenske politike!
mlutherking
04. 11. 2020 13.18
+12
Ko bo konec maškar in pusta, bo čas da se ta povorka tudi malce povleče nekam. Nakradli so si dovolj denarja, sedaj pa naj pustijo ljudem bolj prosto dihati. Pojdite nekam v davčno oazo uživati nakradeni denar.
oježeš
04. 11. 2020 13.34
+8
Veš kako je, že velikokrat videno. Več nakrade, manj ima zavesti, da se mora umakniti. 'Davaj' dokler gre, si mislijo in pišejo zakone v svojo korist.
Tomy Bananas
04. 11. 2020 13.14
+12
sinhron
04. 11. 2020 13.13
+8
Za božič bo vlada uredila , da ne bo več okuženih pri nas , da bodo lahko ukinili prepovedi gibanja med občinami in ostale omejitve , da bodo ljudje lahko šli k polnočnicam , pa v gostilne in po nakupih , po božiču pa spet karantene ! Tej vladi ni verjeti in ji zaupati ! Ponosni smo bili in bomo ostali , da živimo v tako lepi deželi pod Alpami , samo žalosti to , da imamo tako skorumpirano vlado in politične stranke , ki to podpirajo .!
cupavec
04. 11. 2020 13.22
+2
Do sedaj so bile vse vlade enake! Zakaj? Ker so stalno enake face noter, samo stolčke si podajajo!!
grenkipes
04. 11. 2020 13.12
+5
Ko se bomo čez eno leto ozrli nazaj, bomo res ponosni na Slovenijo, da smo enkrat in za vselej opravili z nestrpnostjo do različnih, lažnimi novicami, odkritim plenjenjem in fašističnimi težnjami !!!
SVEŽE GATE
04. 11. 2020 12.46
+15
Daj Janez, potrpi še malo. Ti bomo častili terme Dob doživljensko!
mackon08
04. 11. 2020 12.45
+14
Jaz sem že zdaj ponosen na Slovenijo samo me je pa zelo sram da imamo takšne politike, ki kradejo in tega niti ne skrivajo.
prvaliga
04. 11. 2020 12.43
+11
ko bomo gledali nazaj za eno leto se bo videlo kakšne bedarije je počela vlada predvsem kar se tiče covida nameščanja nestrokovnih ljudi na položaje pošlušni njej predvsem pa kraji davkoplačevalskega denarja
User1280007
04. 11. 2020 12.40
+7
Janez, čez eno leto bo 5 val. Čez 3 leta pa bo covid-19 postal navaden virozni prehlad. Povsem samodejno, brez cepiv in ukrepov. Poglejte kaj se je zgodilo s 3mi od 7ih corona virusov s katerimi se lahko okuži človek.
SVETTEL5
05. 11. 2020 09.31