Korona

Janša: NIJZ je na začetku epidemije funkcioniral kot v 19. stoletju

Ljubljana, 24. 09. 2021 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maruša Slana, STA
Komentarji
1853

Preiskovalna komisija državnega zbora, ki se na zahtevo opozicije ukvarja z ukrepanjem vlade med epidemijo covida-19, je nadaljevala svoje delo. Na današnjo sejo je bil kot priča vabljen predsednik vlade Janez Janša, ki je bil kritičen do pripravljenosti NIJZ na epidemijo. Zdravstvena kriza je po njegovi oceni razkrila tudi velikansko ignoranco do oskrbe starejših, ki se je nabirala desetletja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Janša pred preiskovalno komisijo
    03:24
    Iz 24UR: Janša pred preiskovalno komisijo
  • Iz SVETA: Janša pred preiskovalno komisijo
    03:07
    Iz SVETA: Janša pred preiskovalno komisijo

 

Parlamentarna preiskovalna komisija, ki jo vodi Robert Pavšič (LMŠ) in preiskuje z epidemijo povezane vladne ukrepe od nastopa Janševe vlade do marca letos, se je sprva za zaprtimi vrati dogovorila o poteku dela, Janševo zaslišanje pa je potekalo javno.

Doslej je komisija zaslišala nekdanjo vodjo svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojano Beović ter epidemiologa Maria Fafangla in Majo Sočan, ki sta bila nekdaj člana svetovalne skupine za covid-19. Ivana Eržena, nekdanjega direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), pa je komisija zaslišala kot izvedenca.

Omenjene so zaslišali v začetku julija. V kabinetu predsednika vlade so takrat opravičili Janševo odsotnost na seji, a Pavšič z opravičilom ni bil zadovoljen, saj da ne formalno ne vsebinsko ne ustreza opravičilu.

Po uvodnem pregovarjanju glede prejema vabila na sejo je Janez Janša predlagal, naj Pavšič preide k vprašanjem, saj da se je seja začela z zamudo, sam pa je časovno omejen. Pavšiča je zanimalo, kdo je predlagal ustanovitev vladne svetovalne skupine, Janša pa ga je vprašal, katere. "Tudi to je problem – koliko svetovalnih skupin ste imeli," je dejal Pavšič. Predsednik vlade je pojasnil, da se je v samem začetku ta vlada soočila z epidemijo, v prvih dveh tednih pa so se posvetovali s številnimi posamezniki iz 'prve bojne linije'. 

Očem ni ušla niti narobe obrnjena značka s slovensko zastavo, pripeta na obleko Janeza Janše. Na to je premierja čez nekaj časa opozoril tudi predsednik komisije Robert Pavšič. Janša si je nato značko popravil. Če seveda ne gre za površnost, lahko narobe obrnjena zastava simbolizira protest, nesoglasje, stisko ali sovražnikov prevzem plovila.

Vladna svetovalna skupina za obvladovanje epidemije je bila, kot je pojasnil Janša, oblikovana na podlagi zakona o vladi. Formalno je člane skupine predlagal sam, med drugim tudi takratno vodjo skupine Bojano Beović. Sprva je skupina delovala kot delovna skupina vlade, kasneje pa v okviru ministrstva za zdravje. Skupina po Janševih besedah ni imela posebnega statusa ali moči, prav tako tudi ne pooblastil za sprejemanje ukrepov. Svetovala je vladi, ta pa je v veliki meri sledila njenim predlogom, je navedel. 

Janša se je odzval tudi na očitke stroke, da ni upošteval njenih predlogov. "Katera stroka? Tista, ki je svetovala, naj se kiha v rokav, ali tista, ki je predlagala ukrepe, ki so jih sprejemali v drugih državah?" je vprašal Janša. Pavšič mu je med drugimi naštel epidemiologa Maria Fafangla, Majo Sočan in Ivana Eržena. Janša je dejal, da so bili vsi trije vključeni v proces odločanja. 

Janša z narobe obrnjeno značko s slovensko zastavo.
Janša z narobe obrnjeno značko s slovensko zastavo. FOTO: 24ur.com

'Na dan razglasitve epidemije so na NIJZ funkcionirali kot v 19. stoletju'

Janšo čudi, da je preiskovalna komisija Eržena imenovala kot izvedenca, saj da je v času, ko je bil v. d. NIJZ, naredil veliko škode. Predsednik vlade je spomnil na ugotovitve inšpekcije, ki jih je leta 2017 podala Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Ta je med obiskom Slovenije preverjala tudi njeno pripravljenost na epidemijo in podala ocene ter priporočila, kaj je treba storiti. Po Janševih besedah so torej strokovnjaki navodila prejeli tri leta pred epidemijo. 

V poročilu so s petico, najvišjo oceno, ocenili zakon o nalezljivih bolezni, ki je v slovenskem prostoru naletel na največ kritik, je dejal Janša. Oceno nezadostno pa je Slovenija prejela za sisteme za poročanje v realnem času. "Na dan, ko smo razglasili epidemijo, je bilo na NIJZ zaposlenih več kot 500 ljudi, funkcionirali pa so kot v 19. stoletju. Med sabo so si nosili listke, nismo imeli realnih podatkov v času, ko je bilo treba reagirati. Omrežje postavljamo od marca lani, da imajo odločevalci na voljo podatke za ukrepanje," je dodal Janša. Navedel je še, da so se na NIJZ hkrati soočali s kadrovsko stisko, "zaposlenih pa je bilo več piarovcev kot epidemiologov"

Poudaril je še, da so ob nastopu vlade v roke dobili le 3210 mask tipa FFP3 in 76.000 različnih kirurških mask, kar je zadoščalo za osem ur. Pavšiču je očital, da je vlada Marjana Šarca šele 27 dni po tem, ko je Italija razglasila epidemijo, skenila sklep o nabavi zaščitne opreme. 

Na očitke, da je vlada dajala bonbončke tistim, ki jih epidemija ni prizadela, je Janša odgovoril, da se vlada redno posvetuje s fiskalnim svetom, ki je izrazil določene pomisleke. Predstavil je pozitivne učinke turističnih bonov. "Ko smo delali izračune, smo videli, da bodo podjetja, če jim damo ta denar neposredno, plačevala ljudi, ki ne delajo, in da bomo tako del socialnih problemov rešili, a bodo ta ista podjetja zaprta. Isto vsoto denarja smo razdelili v bonih in dosegli dvojni učinek," je dejal Janša. 

Pavšič je ob tem spomnil na več kot dve milijardi velik primanjkljaj v državi blagajni in na opozorilo fiskalnega sveta, da vsega denarja niso uporabili za ukrepe, namenjene blaženju epidemije. 

Parlamentarna preiskava za ugotovitev dejanskega stanja in morebitne politične odgovornosti pri ukrepih, povezanih z epidemijo in blaženjem njenih posledic, je bila na zahtevo LMŠ, SD, Levice in SAB ustanovljena 27. oktobra. Zajema pa čas vlade Janeza Janše do razširitve obsega preiskave, in sicer 29. marca. Na zahtevo koalicije pa poteka parlamentarna preiskava, ki zajema tudi ukrepanje pred nastopom Janševe vlade.

Janša o preletu letal in 2000 presežnih smrti 

V nadaljevanju je vodjo preiskovalne skupine zanimalo, kako Janša komentira obvladovanje drugega vala epidemije, ko smo imeli več kot 2000 presežnih smrti zaradi covida-19. Glede preleta letal po koncu prvega vala je Janša dejal, da so ti potekali po celotni Evropi in da ga niso sami organizirali. "Norčevanje iz tega je zato malo mimo." Pred začetkom drugega vala so vse upe polagali v elektronsko aplikacijo za sledenje okužbam. Evropska stroka je bila, tako Janša, prepričana, da se, če uvedemo elektronsko aplikacijo, ki bo opozarjala na stik z okuženim, lahko izognemo zapiranju držav. Ko je slovenska vlada predlagala zakonsko podlago za obvezno aplikacijo, pa ta ni bila sprejeta. 

Nato so odreagirali z uvedbo obveznih mask, tudi v šolah, opozicija pa je po njegovih navedbah temu nasprotovala. Okužb je bilo vse več, druge možnosti kot zapiranje pa ni bilo, je dejal Janša. Presežne smrti so na drugi strani nastopile pretežno v domovih za starejše. Tam je bila koncentracija najbolj rizičnih skupin prebivalstva velika, ponekod se tudi ni dalo urediti rdeče cone zaradi prostorske stiske, je še pojasnil Janša. "Dokler ni bilo cepiva, so se smrti tam kopičile." 

Po njegovih besedah je epidemija razkrila velikansko ignoranco do oskrbe starejših, ki se je nabirala desetletja. Šele sedaj se do tega vprašanja sistemsko pristopa z zakonoma o dolgotrajni oskrbi in zagotavljanju sredstev za investicije v zdravstvu, je dejal premier.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1853)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
14. 01. 2022 10.46
+1
Janša: NIJZ je na začetku epidemije funkcioniral kot v 19. stoletju, in potem so stvar v roke prijeli dr.Janša, dr.Kacin in dr.Krek in NIJZ popeljali NAZAJ v ZLATI SREDNJI VEK.
Walter Pravicek
17. 10. 2021 14.54
+1
NIJZ v 19 stoletju ni obstajal,tudi Janše ni bilo.Toraj?
plenilka
27. 09. 2021 09.00
+5
Hmmm zanimivo , 19 stoletje pravite ,no pa ugibam , recimo , da ste mislili zacetek 19 stoletja in sedaj po letu in pol covida in vrhunskemu vodstvu Kreka, mimogrede je navaden metadonski diler, lahko torej trdimo, da je po letu in pol NIJZ ze proti koncu 19 stoletja, saj ste jih malo poducili malo postrasili in vi pricakujete, da bomo drzavljani zaupali stroki in strokovnim skupinam 19 stoletja??? Tudi vasa Beovicka zgleda kot iz 19 stoletja. Amen!
Walter Pravicek
17. 10. 2021 14.55
+1
apodgra
25. 09. 2021 18.11
+7
Moral si bo kupiti novo srajco, ker ta mu postaja pretesna . Kaj se skriva pod srajco je velika uganka . Nekaj črnega je pod njo. Tudi sam je to ugotovil , zato je razpoko pokrival s kravato. Črna podlaga na belo je modna muha in sodi v času , ko še nismo imeli barvne televizije.
Walter Pravicek
17. 10. 2021 14.56
+1
sinhron
25. 09. 2021 15.38
+8
Kot je bilo pričakovati in je v navadi Janše , so vsega krivi drugi , ker so nesposobni , neodgovorni , brez znanja , zato je njegova vlada bolj malo upoštevala predlagane ukrepe NIJZ in jih prikrojevala po svoje ! Glede prejemanja pošte , vemo , kako je pri Janši , kjer se mora zagovarjati zaradi svojih napak ali deliktov pošte ne sprejema , ker " mu ni vročena pred pričami v roke " in kot taka roma v koš , brez posledic zanj . Če bi sodišča ali komisije uporabile svoje zakonite prijeme za prisilni dovod takih bi tudi Janša morda razmislil ali sprejeti pošto ali dovoliti , da ga privedejo !
Walter Pravicek
17. 10. 2021 14.57
+1
zavetnik
25. 09. 2021 13.35
+8
Če je ob prevzemu oblasti NIJZ funkcioniral kot v 19 stoletju je po njegovem prevzemu in pod taktirko Kreka funkcioniral kot v praskupnosti kdo preživi preživi ostali pa v votline in od tam opazujte če se sploh da kaj videti.
Drink Beer and Smile
25. 09. 2021 13.11
+9
Eh, ne bluzi JJ. Večino življenja si (so)odgovoren, tudi kot večkratni PV, da organi Slovenije delujejo tako kot delujejo. In če meniš, da delujejo kot v 19. stoletju... si pravzaprav to dopuščal sam, z neukrepanjem in neupletanjem v te resorje. Pljuvaš po lastnih sadovih (ne)dela, žal. Po karieri VP-ja boš dober nogometaš (senior, seveda), saj pogosto s svojimi komentarji brcneš v temo...
plotter123
25. 09. 2021 10.25
+6
Tale shizofreni paranoik še dandanes živi v srednjem veku vključno z njegovimi pomagači. Pljuva po socializmu živi pa v hiši ki jo je kupil za KEŠ in je bila zgrajena v SOCIALIZMU. Po 30 letih ko je potegnil črto pod svojem življenjem je ugotovil da je vsak delavec lahko v SOCIALIZMU prišel pošteno do svojega domovanja samo on ki zmerja nas ki smo delali z levnuhi NE.
Walter Pravicek
17. 10. 2021 15.03
+1
Delavca-oba v isti tovarni,z minimalnima kreditoma,z pomočjo kolegov sta hišico zgradila.po 20-30( ali še kasneje ) ,letih jo ,popravljajo,širijo,nova okna in vrata.Komunisti tega niso počeli,zanje je bilo na voljo stanovanje v bloku po sistemu:potrebujemo tovariša.In že je bilo razlikovanje med delovni ljudje socialistične zveze Slovenije-Jugoslavije in Zvezo komunistov Slovenije-Jugoslavije.Še pomnite tovariši?Vrsta bi bila predolga za vsa imena iz sds-sd-smc-nova slovenija-desus.
brezvode
25. 09. 2021 10.23
+10
Zanj je škoda časa in besed
bik ferdo
25. 09. 2021 09.40
+8
SŽ so še vedno v 18 stoletju , pot iz MB , do LJ , je samo za 10 minut krajša , kot takrat !
plotter123
25. 09. 2021 10.26
+4
po zaslugi SDS-ovih plačancev v SINDIKATU SŽ.
Bojan Bizjak 1
25. 09. 2021 09.34
+6
vi pa sploh ne zapravili ste naš denar ko ste pošiljali v zrak letala kot da ste zmagovalec na začetku bitke
duhccc
25. 09. 2021 09.28
+6
ze pri zaslisevanju je reku da ga naslednic 11.10 nebo pa da nebo vec hodu na to telovadbo bolano to sam on lahko rece ..
Walter Pravicek
17. 10. 2021 15.04
+1
mungus
25. 09. 2021 09.25
+11
ta-puklasti pa deluje diktatorsko brez primere...ta se še spomnil ni kolko je bilo strokovnih skupin...po tem se vidi kak psihič nam trajba sistem saj gleda sam kako bo folku zagrenil lajf ...sebi pa ta pokvarjenec nafilal žepe s provizijami!
Ugovor vesti 133.člen
25. 09. 2021 09.25
-9
Naslednje zaslišanje komisije JJ, bo po volitvah naslednje leto. Prej se JJ nima časa ukvarjati s polit komisariatom, ki je tokrat deloval ne z argumenti, ker jih niti niso imeli, ampak z določeno mero "rešpekta", delovalo je pravzaprav (straho)spoštovanje do JJ. Mogoče pa s tem tudi priznanje, da levičarji trenutno boljšega ne premorejo.
Ugovor vesti 133.člen
25. 09. 2021 09.16
-9
Janšo bi levičarji, sodstvo,..., utopili v kavni žlički vode, če bi imeli samo EN OPRIJEMLJIV DOKAZ. Zdaj pa ali je JJ tako prebrisan, bolj tudi od prej drugo omenjenega, prvi so itak še vedno v svoji rdeči zavržni ideologiji, popolnoma nesposobni in omejeni, ali pa proti JJ NI NOBENEGA DOKAZA. Odgovor je preprost. Levičarji&prokomunisti, skratka ponosni nasledniki, NIMAJO NIČ, niti v rokah, še manj v glavi, razen bujne rdeče domišljije.
Walter Pravicek
17. 10. 2021 15.05
+1
On je tako," prebrisan",da mu ureja v banki vse posle sorodnica od žene.Niti v Banko ne upa!
walter2
25. 09. 2021 09.10
+7
JJ na vprašanje predsednika parlamentarne komisije o delu vlade v povezavi s covidom 19 ni vedel odgovorit s koliko posvetovalnimi skupinami zdravstva je sodeloval!Normalno,da ne saj se je z njimi le naključno srečeval kot v večini stvari v njegovem življenju ,a o vsem je odločal on!
Ugovor vesti 133.člen
25. 09. 2021 09.09
-14
Priporočam ogled zaslišanja nesposobnih levičarjev, ki bi radi od JJ priznanje o krivdi, brez argumentov levih članov komisije. To je res burka in bruka in ne glede, če tako kot jaz, ne podpirate slepo nikogar, levičarji Janši ne sežejo niti do gležnjev. Zato volimo kogarkoli, samo levičarjev več nikoli. Za Slovenijo in prihodnost gre.
Walter Pravicek
17. 10. 2021 15.07
+1
LEVIČARJI?KAJ PA JE JANŠA KOMUNIST IZ RANE MLADOSTI?JE ON LENINIST?ALI MOREBITI ROJALIST?
Girobakin
25. 09. 2021 08.48
+3
Pojedli se boste med sabo L........
Grunf TNT
25. 09. 2021 08.38
+2
Je rekel neandratalec....
Girobakin
25. 09. 2021 08.47
-2
Walter Pravicek
17. 10. 2021 15.07
+1
Dado57
25. 09. 2021 08.35
+9
Janezek ima prav glede tega,da je NIJZ funkcioniral kot v 19 stoletju. Je pa res ,da odkar ga vodi on je pa pozni srednji vek. Tale je pa kerlc, ni kaj. Pa IQ tko ,tko...pa...