Korona

Janša: S ponedeljkom cepivo na voljo za vse odrasle prebivalce

Ljubljana, 06. 05. 2021 09.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maruša Slana, Urša Zupan, STA
Komentarji
1129

Premier Janša je sporočil, da bo od ponedeljka steklo cepljenje vseh odraslih državljanov, kar pomeni, da bodo na vrsto lahko prišli tudi mlajši od 50 let. Glede na trenutno nacionalno cepilno strategijo med prednostne skupine spadajo starejši od 50 let, kronični bolniki in kritična infrastruktura. Beovićeva in Poklukar pa dodajata, da prioriteta še vedno ostaja cepljenje starejših in bolj ranljivih.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Cepljenje splošne populacije
    03:05
    Iz 24UR: Cepljenje splošne populacije
  • Iz SVETA: Množično cepljenje
    02:22
    Iz SVETA: Množično cepljenje

 

"Do poletja bomo zagotovili dovolj cepiva za vse. Bodimo odgovorni do sebe in drugih. Cepimo se in zdržimo še nekaj tednov. Čas je za normalno poletje," je zapisal premier Janez Janša.

Da bo s ponedeljkom cepivo na voljo tudi za mlajše od 50 let, je potrdil tudi minister za zdravje Janez Poklukar. Pri tem je dodal, da bodo imeli še naprej prednost rizični prebivalci. "Če imamo cepivo, je prav, da cepimo vse, ki so zainteresirani," je dejal. 

Po besedah Janše bodo cepiva s ponedeljkom na voljo za vse odrasle prebivalce.
Po besedah Janše bodo cepiva s ponedeljkom na voljo za vse odrasle prebivalce. FOTO: Bobo

Beović: Precepljenost prebivalstva bi lahko dosegli v dveh mesecih

Vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović pravi, da podrobnosti Janševe izjave ne pozna, a po njenih besedah ne gre za spremenjeno strategijo cepljenja. Tako prioriteta še vedno ostaja cepljenje starejših in bolj ranljivih. "Vsi starejši od 50 let morajo res terjati cepivo od cepilnih centrov in svojih zdravnikov," je poudarila.

Glede na izkušnje s cepljenjem v zadnjih tednih pa bodo po njenem mnenju potrebni dodatni napori, da bodo te ranljive skupine posebej vabljene na cepljenje in bodo imele na dnevni ravni prednost pred mlajšimi, ki bodo prijavljeni na cepljenje. To bo, kot je seznanjena, omogočala nova aplikacija, ki jo je danes predstavil minister za zdravje.

Pojasnila je, kdaj konkretno lahko mlajši pričakujejo vabilo na cepljenje. Na vrsti bodo, če tisti dan ne bo pacientov iz ranljivih skupin, pri čemer meni, da bo treba še vedno vabiti na cepljenje po prioritetah. "Če se bo zgodilo, da bo ta, ki bi bil naslednji na vrsti, star 40 let, bo lahko cepljen," je pojasnila. Doslej je bila namreč težava v tem, da je inšpekcija dovoljevala samo cepljenje prioritetnih skupin in so cepiva ostajala neporabljena.

Na vprašanje, kdaj pričakuje precepljenost prebivalstva, je Beovićeva odgovorila, da bi bilo to glede na obljubljene dobave cepiv mogoče v dveh mesecih, če prištejemo še prebolevnike, ki še ne bodo cepljeni. Glede prebolevnikov sicer meni, da pri njih zadošča en odmerek cepiva, in sicer do osmega meseca po začetku bolezni. Po osmih mesecih pa sta potrebna dva odmerka cepiva, pri čemer Beovićeva ocenjuje, da se tudi to lahko spremeni, če bi prišli do spoznanja, da je zaščita po preboleli bolezni daljša. O morebitni potrebi po tretjem odmerku cepiva pa pravi, da bi bil ta morda potreben po letu dni od prvega odmerka cepiva. V Veliki Britaniji tako napovedujejo, da bodo jeseni s tretjim odmerkom cepili starejše od 50 let.

Vprašanje, ali cepljeni lahko širijo virus, po njenih besedah še ni rešeno, po dosedanjih podatkih zaščito pa pred tem, da bi se virus sploh pojavil na površini sluznice zgornjih dihal, bolje nudijo mRNK cepiva. Vektorska cepiva pa so, kot kaže, uspešnejša za preprečevanje okužb spodnjih dihal. A Beovićeva ob tem glede na podatke po svetu ocenjuje, da širjenje virusa med cepljeno populacijo ni videti tako velik problem.

Glede aktualnega stanja epidemije pa pravi, da trenutno zelo upada število hospitaliziranih in tudi pozitivnih testov je bilo danes nekoliko manj. Rumeno fazo bi po njeni oceni lahko dosegli nekje do 20. maja, "če se ne bomo preveč sprostili". V strokovni skupini pa si po njenih besedah želijo, da bi tudi v rumeni fazi druženja in dejavnosti pogojevali s cepljenjem, prebolelostjo ali testiranjem. 

Beovićeva ocenjuje, da bi precepljenost prebivalstva lahko dosegli v dveh mesecih.
Beovićeva ocenjuje, da bi precepljenost prebivalstva lahko dosegli v dveh mesecih. FOTO: Bobo

Koliko cepiva imamo na voljo?

Nacionalni koordinator za cepljenje Jelko Kacin je v sredo pojasnil, da ima Slovenija maja zagotovljenih najmanj 450.000 odmerkov cepiva proti covidu-19, kar bo pospešilo cepljenje pri nas. V Sloveniji imamo na razpolago štiri cepiva, med njimi tudi cepivo Jansen. "Vsa štiri uporabljamo v polnem teku," je dejal Kacin in poudaril, da je cepljenje najhitrejša, najbolj varna in zagotovo zanesljiva pot k normalnemu življenju.

Glede pospešitve cepljenja je Kacin dejal, da je predvsem odvisna od hitrosti in sposobnosti cepilnih centrov, ki se bodo morali pripraviti na veliko bolj množično cepljenje. "Pomembno je, da pri tem ne pregorijo," je dodal. 

Skladno s trenutno nacionalno strategijo cepljenja poleg kroničnih bolnikov in zaposlenih v kritični infrastrukturi cepijo starostno skupino od 50 do 59 let. Kacin v sredo ni razpolagal z informacijo, koliko jih še čaka na cepljenje, je pa postregel s podatkom, da so v tej v starostni skupini od 50 do 54 let cepili 16,3 odstotka oseb, v skupini od 55 od 59 let pa 23,3 odstotka. Skupno je bilo v tej skupini tako cepljenih 70.000 oseb.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo skupno doslej s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 449.477 oseb, z dvema odmerkoma pa 228.369.

Nov spletni obrazec na portalu zVem za naročanje na cepljenje že deluje 

Minister Poklukar pa je danes na novinarski konferenci povedal, da v Sloveniji v zadnjih dneh opažamo počasno, a relativno konstantno upadanje novih okužb. Kljub temu še vedno lahko trdimo, da smo nekje na platoju, do zelene faze pa nas loči še kar nekaj tednov, je dejal. Po drugi strani se moramo zavedati, da so bolnišnice še vedno relativno polne, a je v zadnjih dneh tudi tam opazen upad. "Nihče ne more premagati virusa sam, skupaj smo v pandemiji in skupaj se moramo zoperstaviti virusu. Vse prebivalce prosim za potrpežljivost in sodelovanje."

"Izjemnega pomena je, da se precepimo v zadostnem številu," je dodal Poklukar. Danes je obiskal cepilni center Bled, kjer bodo v samo enem dnevu cepili sedem odstotkov občanov. "To je praznik za naše zdravje in za vse občane tamkajšnjih lokalnih skupnosti," je poudaril. 

Minister je predstavil tudi novo aplikacijo za naročanje na cepljenje, ki deluje z današnjim dnem. Spletni obrazec je na voljo na portalu zVem, za vnos podatkov pa ne potrebujete digitalnega potrdila. Na kakšen način deluje aplikacija in katere podatke potrebujete, preberite tukaj

Glede prebolevnikov je minister dejal, da se te cepi z enim odmerkom cepiva, če je od bolezni minilo od šest do osem mesecev. Za njih so predvidena cepiva Pfizer, Moderna ali AstraZeneca, ne pa tudi cepivo proizvajalca Johnson & Johnson. Poklukar je dodal, da vse države še ne priznavajo statusa cepljene osebe z enim odmerkom, zato so na ravni EU že stekli dogovori. Slovenija se v prvi vrsti dogovarja s sosednjimi državami, Hrvaška in Madžarska omenjeni status osebe že priznavata. 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1129)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jozejoze1
07. 05. 2021 20.03
Na voljo "za vse" gotovo ne...bo prej revolucija
Gorje
07. 05. 2021 09.28
+1
Na tale Maršal TWITO neha neumnosti trosit. Čakam na cepljenje od februarja, pa nič.
T.i.G.r
07. 05. 2021 08.04
-4
hahah cepil se bodo samo tisti k nimajo lastnega jaz in so ovce sistema
T.i.G.r
07. 05. 2021 08.03
-1
hahah levi desni politiki in njihovi priseski nastavjena stroka, sevedno mislijo da jim bo narod sledil, cepili se nebomo, ce nam bodo pa vsiljevali pa naj se pripravijo da bodo padli v luknjo katero koplejo narodu,vklucno z sodelovci in zvizgaci
Uporabnik1566620
06. 05. 2021 21.45
+2
Ajde ovce,sedaj pa vse na ceplenje......
Tone1234
06. 05. 2021 21.42
+0
Zakaj sedaj kar vse, če še tisti nad 50 niso cepljeni? zna kdo to pojasniti ?
defodil
07. 05. 2021 08.18
+1
Ja. Ker se dogaja, da naroceni ne pridejo, potem pa moras poklicati preko 100 ljudi, da porabis pripravljeno cepivo, ki je obstojno 6 ur. Ker praksa kaze, da so starejsi ljudje slabse odzivni na tel. klic in se ne morejo v 6 urah prikazati na cepilnem mestu, bodo cepivo prejeli tisti, ki se odzovejo na klic in se lahko pripeljejo v par urah.
Lanwan
06. 05. 2021 21.38
+0
Ali ze kdo ve za kaksne stranske ucinke mRNA cepiv za covid ala krvni strdki pri vektorskih cepivih?
defodil
07. 05. 2021 08.21
vsa cepiva imajo lahko te str. ucinke, pomembno pa je, koliksna je verjetnost, da pride do strdka po cepljenju ali po prebolelem kovidu, kar je pa ze znano
Delboy Trotter
06. 05. 2021 21.31
+2
Prodam bukova drva na paleti.
nnanna
06. 05. 2021 21.23
+2
počakala bom na komarja!
jbtjbt
06. 05. 2021 21.20
+2
🐑🐑🐑🐑hitr v vrsto po zvarek☠
backtothefuture
07. 05. 2021 09.49
+1
Proti cepljenju si. Zakaj potem žališ tiste, ki bi se cepili, da so ovce ? Tisti, ki so za cepljenje nikoli primitivno ne žalijo tistih, ki so proti. To opazujem zdaj na tem portalu že mesece in mesece.
1236
06. 05. 2021 21.20
+2
sem starejši prebolel kovid brez da bi zdravstvo vedelo zato ne nabijat preveč se sili za ceplenje, ker je stvar drugje
defodil
07. 05. 2021 08.22
seveda, saj ni umrljivost 100%, tudi pri crnih kozah je bila samo 30%, pa so precepili 18 mio drzavljanov
nnanna
06. 05. 2021 21.19
+1
milan pripravi se! kriv boš za veliko neprecepljenost!
Rodion Raskolnikov
06. 05. 2021 21.07
+1
Torej starejši od 50 let zdaj sploh ne bomo prišli na vrsto, vsaj ne pred poletjem!
Comrade
06. 05. 2021 21.12
+1
saj ste imeli do sedaj dovolj časa za cepljenje... če ste oklevali, pa pustite sedaj prostor mlajšim kateri imajo željo
defodil
07. 05. 2021 08.24
Raskolnikov, a nisi prebral ali poslusal? Se vedno bodo imeli prednost starejsi, odvisno le, kdaj se bos prijavil. Ce se bo danes prijavil nek 30 letnik in ga bodo cepili v nedeljo, ti se bos pa prijavil v nedeljo, bo imel on prednost, ker bo ze oičen, preden boš ti na seznamu, LOL.
torks11
06. 05. 2021 21.02
+4
Bom spremljal kaj se bo v ponedeljek zalomilo da ne bo tako kakor je danes napovedano.
Don Jr.
06. 05. 2021 20.56
+1
Jani, na tvoji strani sem ko gre za politične poglede, ko pa gre za cepiva pa sva v drugem svetu.
iga_biba
06. 05. 2021 20.55
-2
Cepivo za vse, samo nabaviti in dostaviti, ga bo še potrebno. Ko bodo vsi prišli ga bo zmanjkalo.
nikhrast
06. 05. 2021 20.55
-2
Pa saj ne vem kaj je s tem folkom, že prej smo se cepili za vse sorte nalezljive bolezni, pa nobenih problemov. Pa saj ponekod še potovati nismo mogli, kot v Afriko, cepljenje za potovanje tja nas je stalo 300 eurov.
Veles_zaš?itnik
06. 05. 2021 21.51
+3
Hrast pa daj poglej enkrat izven okvirov svojega malega sveta,... in razumi, da ni samo tvoja resnica. Jaz konkretno poznam ljudi, ki se zaradi zdravstvenih zadev niti ne smejo cepiti proti koronavirusu, pa še čemu drugemu tudi,... Ti se, če se žliš, lahko cepiš vsaki mesec,... pa nehaj no goniti eno in isto. To o Afriki si napisal že najmanj 50x,... Pa tudi napisal sem ti že, da naj bi bilo obvezno cepljenje samo proti rumeni mrzlici (recimo v posameznih afriških ali južnoameriških državah), pa po lastnih izkušnjah nikjer od mene niso zahtevali rumene cepilne knjižice, pa sem potoval po skoraj celotni srednji in južni Ameriki, pa tudi v Afriko. In ti seveda govoriš o Afriki, tam je pa reci in piši več kot 50 držav,... Pa tudi zdravil za malarijo, kot je Lariam ne priporočajo povsod, ker ima lahko velike stranske učinke.
Tanek_led
06. 05. 2021 20.49
+12
Lahko se vi na trepalnice postavite in se ne bom cepil.
nnanna
06. 05. 2021 21.20
+3
backtothefuture
07. 05. 2021 09.51
Nihče te ne sili, zato ne piši otročarij kaj boš in kaj ne boš.
VAREN
06. 05. 2021 20.48
+4
Strokovnjaki pravijo, da virus ubija UV svetloba. Raje začnite talat UV žarnice.
Don Jr.
06. 05. 2021 20.57
+3
sicer ko imš bilokateri virus v telesu, UV svetloba več ne koristi.
batom@pinkponk.com
06. 05. 2021 20.46
+7
Ka te jansha ve...