Korona

'Uporabili bomo vsa varna in odobrena cepiva, tudi ruska, indijska in kitajska'

Ljubljana, 10. 02. 2021 13.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Anja Kralj, U.Z., STA
Komentarji
637

V Sloveniji so doslej proti covidu-19 cepili dva odstotka prebivalstva, ob načrtovani novi dobavi cepiva pa po besedah nacionalne koordinatorice programa cepljenja z NIJZ Marte Grgič Vitek računajo, da bodo do konca februarja cepili pet odstotkov populacije. Ko pride na vrsto za cepljenje kritična infrastruktura, predlagajo, naj bodo prvi šolniki. A kot kaže, to še ne bo kmalu. Do konca februarja naj bi precepili starejše od 80 let, ranljivi kronični bolniki naj bi na vrsto prišli morda aprila.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Uporabili bomo vsa cepiva
    02:59
    Iz 24UR: Uporabili bomo vsa cepiva
  • Iz 24UR: Izrael prehiteva svet
    02:10
    Iz 24UR: Izrael prehiteva svet
  • Iz SVETA: Cepivo v Sloveniji
    01:32
    Iz SVETA: Cepivo v Sloveniji

 

"V Sloveniji bomo za cepljenje zoper covid-19 uporabili vsa cepiva, ki bodo kot učinkovita in varna odobrena od EMA, kar vključuje odobritev nacionalnega regulatorja. Tudi ruska, indijska in kitajska," je danes napovedal predsednik vlade Janez Janša.

Do 7. februarja so v Sloveniji sicer s prvim odmerkom cepili blizu 55.000 ljudi oziroma 2,6 odstotka prebivalcev, z drugim odmerkom pa skoraj 43.000 ljudi, kar predstavlja dva odstotka slovenskega prebivalstva. Doslej so razdelili okoli 108.000 odmerkov cepiva, v februarju pa je predvidena dobava še dodatnih 136.100 odmerkov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Začeli z razdeljevanjem cepiva AstraZenece

Ta teden so poleg cepiv družb Pfizer in BioNTech ter Moderne začeli razdeljevati tudi cepivo AstraZenece. Zaenkrat velja priporočilo, da za starejše od 80 let uporabljajo mRNK cepiva, torej od družb Pfizer in BioNTech ter Moderne, za vse ostale pa tudi cepivo AstraZenece. Slednje še posebej priporočajo za cepljenje nepokretnih ali slabo pokretnih oseb na domu, saj je to cepivo za razliko od mRNK cepiv stabilnejše in enostavnejše za transport.

Ko bodo cepljeni vsi starejši od 80 let, pridejo na vrsto starejši od 75 let, nato starejši od 70 let in posebej ranljivi kronični bolniki ne glede na starost.

Cepivo AstraZenece je po besedah Grgič Vitkove priporočljivo za uporabo pri osebah, starih od 18 do 64 let, saj je glede njegovega učinkovanja pri starejših še premalo podatkov. Presledek med prvim in drugim odmerkom naj bi bil 9 do 12 tednov, kar pomeni, da je daljši kot pri mRNK cepivih.

Zaenkrat naj bi ga uporabljali za zdravstvene delavce, ki doslej še niso bili cepljeni, za institucionalizirane osebe, ki doslej še niso bile cepljene, za zaposlene in učence šol za osebe s posebnimi potrebami in posebej ranljive kronične bolnike do 65 let.

Zatem pridejo na vrsto ostali kronični bolniki in za njimi nujne službe. Kdaj bi lahko prišla na vrsto za cepljenje zdrava odrasla populacija, po besedah Grgič Vitkove še ni mogoče reči. "Ne vemo, kakšno bo zanimanje in kakšne bodo dobave," je dejala.

Začeli bodo z razdeljevanjem cepiva AstraZenece.
Začeli bodo z razdeljevanjem cepiva AstraZenece. FOTO: Shutterstock

Do konca februarja bodo uspeli cepiti starejše od 80 let, ranljivejši kronični bolniki morda na vrsti aprila

Do konca februarja bodo po trenutnih ocenah uspeli cepiti starejše od 80 let, ranljivejši kronični bolniki bi lahko prišli na vrsto aprila. Prednostne skupine bodo sproti prilagajali glede na vrsto in količino dobavljenega cepiva. "Naše mnenje je, da bi morali biti prednostno cepljeni učitelji oziroma zaposleni na področju vzgoje in izobraževanja. Za ostale nujne službe pa bomo prosili za odločitev vlado oziroma druge resorje, kaj je tisto, kar ocenjujejo, da je najbolj pomembno za delovanje države," je dejala na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19.

Pri vseh vrstah cepiva doslej še ni znano, ali preprečujejo tudi prenos okužbe. "Strokovno priporočilo je, da ko je enkrat oseba zaščitena, torej en teden po cepljenju z drugim odmerkom cepiva Pfizerja in BioNTecha, dva tedna po cepljenju z drugim odmerkom cepiva Moderne in tri tedne po cepljenju s prvim odmerkom cepiva AstraZenece, se naslednje tri mesece ni treba testirati. Zaenkrat se to upošteva le za zdravstvene delavce, a bo treba doreči tudi za druge," je dejala.

Najpogosteje prijavljeni stranski učinki: težave na mestu cepljenja, glavoboli in omotica

Do začetka tega tedna je bilo v register NIJZ prijavljenih več kot tisoč primerov neželenih učinkov po cepljenju proti covidu-19. Večina, 1064 primerov, se nanaša na cepivo Pfizerja in BioNTecha, s katerim je bilo opravljenih okoli 96.000 cepljenj. Pet primerov se je nanašalo na cepivo Moderne, s katerim je opravljenih šele nekaj več kot 8000 cepljenj. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Večinoma gre za splošne težave in spremembe na mestu cepljenja, glavobole in omotico.

Resnejših neželenih učinkov so do konca januarja zabeležili sedem. "To sta bili dve smrti in pet takih neželenih učinkov, kjer je bilo potrebno hospitalno zdravljenje," je pojasnila Grgič Vitkova. Po njenih besedah je delež resnih neželenih učinkov med vsemi prijavljenimi pri cepljenju proti covidu-19 manjši kot pri ostalih cepljenjih. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Virus se izloča z blatom in tako prehaja v kanalizacijo in čistilne naprave. Te vzorce že več mesecev v okviru pilotnega projekta spremljajo na Nacionalnem inštitutu za biologijo, in sicer na več čistilnih napravah po državi, zajetih je okoli 600.000 prebivalcev.

Po dosedanjih ugotovitvah količina novega koronavirusa v odpadnih vodah ustreza številu aktivno pozitivnih prebivalcev, ugotovljenih na testiranjih. Zadnje povečanje virusa so zaznali v januarju, že nekaj časa pa je vidno upadanje količine virusa, je povedala direktorica inštituta Maja Ravnikar. "S sledenjem odpadnim vodam spremljamo celotno populacijo, torej tudi tiste, ki se niso testirali. To zaznavanje je zelo hitro, včasih celo nekaj dni preden vidimo porast v številu okuženih ljudi," je dejala.

Spremljajo lahko tudi mutacije virusa. Do sredine januarja niso zaznali prisotnosti južnoafriškega in brazilskega seva, so pa našli nekaj povezanih z angleško različico, a v zelo majhnih količinah.

Cepljenje po državi se nadaljuje

Po Sloveniji se danes sicer nadaljuje cepljenje starejših od 80 let proti covidu-19.

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je cepljenje potekalo dopoldne, popoldne pa je steklo testiranje s hitrimi testi. Ta teden imajo na voljo 4000 odmerkov cepiva treh proizvajalcev, je v torek povedal koordinator testiranja in cepljenja Uroš Zafošnik.

V mariborskem zdravstvenem domu trenutno poteka cepljenje s cepivom Pfizer Biontech za tiste, ki morajo prejeti drugi odmerek, to so varovanci domov za starejše, zaposleni v zdravstvu in sociali, ter prvi odmerek starostne populacije nad 80 let. Danes so dobili tudi prvih 300 odmerkov cepiva AstraZenece. V čakalni vrsti na cepljenje proti covidu-19 v Mariboru je trenutno 23.362 ljudi, od tega je 2851 starejših od 80 let. Več kot 7000 čakajočih je starih 70 in več let, še vedno čakajo na cepljenje tudi še nekateri zdravstveni delavci in zaposleni v sociali, so povedali v zdravstvenem domu.

Cepljenje na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani
Cepljenje na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani FOTO: Bobo

V Kranju se bo cepljenje nadaljevalo jutri

V Kranju se bo cepljenje starejših od 80 let nadaljevalo v četrtek. Potekalo bo od 8. do predvidoma 16. ure v avli Mestne občine Kranj. Kot so danes še sporočili s kranjske občine, bo tokrat predvidoma prišlo na vrsto okoli 400 ljudi.

Trenutno je na cepljenje prek spletnega obrazca prijavljenih več kot 11.000 občanov. Od teh je bilo skupaj 1900 starejših od 80 let, po četrtkovem cepljenju pa jih bo v tej starostni skupini na prvi odmerek čakalo še 950. Izbrani pacienti v tej starostni skupini bodo obveščeni o točnem terminu cepljenja.

Zdravstveni dom Kranj vse vabljene naproša, da se na cepilnem mestu zglasijo pravočasno, upoštevajo navodila osebja ter skrbijo za varnost. Cepljenje je mogoče izvesti le pri zdravih osebah, kar bo na cepilnem mestu preverjal zdravnik.

Pri prvem cepljenju v Kranju je bilo na voljo 335 doz cepiva, pred tednom dni so nato cepili 580 ljudi, pri čemer je večina prejela drugi odmerek. Ker podatki o številu odmerkov cepiva po področjih prihajajo pozno, je tudi obveščanje občanov zelo pozno, včasih komaj dan pred cepljenjem. Zato v ZD Kranj priporočajo, da vsi starejši, ki so izrazili interes za cepljenje, načrtujejo možnost cepljenja na enega od prihajajočih četrtkov.

V Kopru načrtujejo cepiti še 200 ljudi

V Zdravstvenem domu Koper so doslej cepili 793 ljudi, od teh jih je 573 tudi že dobilo drugi odmerek cepiva, je povedala strokovna direktorica Ljubica Kolander Bizjak. Ta teden bodo predvidoma cepili še 200 starejših od 80 let, cepljenje te skupine pa se bo verjetno nadaljevalo še v prihodnjem tednu, je pristavila. Na Koprskem imajo namreč velik delež starejšega prebivalstva. Cepljenje v ZD Koper poteka tako, da so ljudje naročeni in pridejo na cepljenje ob točno določeni uri, po cepljenju preventivno počakajo 15 minut in nato gredo domov. Celoten postopek za zdaj poteka gladko, je povedala strokovna direktorica. V Kopru danes sicer pričakujejo tudi prvo pošiljko cepiv AstraZenece. O točnih številkah Kolander Bizjakova ni mogla govoriti, gre pa za manjše število doz.

V novogoriškem zdravstvenem domu medtem nova cepiva pričakujejo danes ali v četrtek. Namenjena bodo za cepljenje z drugim odmerkom, nekaj cepljenj morajo opraviti še med zaposlenimi v zdravstvu in v socialno-varstvenih zavodih, nekaj odmerkov pa bo ostalo za cepljenje prijavljenih starejših oseb nad 80 let, je povedala direktorica doma direktorica Petra Kokoravec.

V ajdovskem zdravstvenem domu so nekaj cepiva dobili v torek, je povedal direktor Egon Stopar. Uporabili ga bodo za cepljenje starostnikov z drugim odmerkom, nekaj cepiva bodo namenili za cepljenje v domovih starejših, nekaj pa ga bo ostalo za cepljenje starejših od 80 let, ki so se zanj prijavili pri osebnih zdravnikih.

V ZD Celje na cepljenje čaka okoli 1100 ljudi, starejših od 80 let, med skupinami pa prevladujejo osebe, stare od 70 do 80 let, so povedali v celjskem zdravstvenem domu. Na vprašanje, ali drži informacija, da so 90-letniku, ki se je želel cepiti, povedali, da je pred njim v čakalni vrsti 30 ljudi, so odgovorili, da je v eni od ambulant v čakalni vrsti starejših od 80 let na 29. mestu oseba, starejša od 90 let. Na cepivo AstraZenece v ZD Celje še čakajo. Z njim bodo cepili skladno z navodili ministrstva za zdravje in NIJZ, na točne usmeritve pa še čakajo.

V ZD Novo mesto so do zdaj cepili zaposlene v zdravstvu in starejše od 80 let, ki so se želeli cepiti. Na seznamu imajo še približno 600 starostnikov, starih več kot 80 let. V četrtek jih bodo cepili še 200, za preostale pa ob dobavi ustrezne količine cepiva cepljenje načrtujejo prihodnji teden. Doslej so z dvema odmerkoma cepili 1856 ljudi. Prejeli so 200 doz cepiva Moderna, vse preostale pa so cepili s cepivom podjetja Pfizer. Prve odmerke cepiva AstraZenece pričakujejo v četrtek, z njim bodo cepili zaposlene v zdravstvu, so še navedli.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (637)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik369807
03. 03. 2021 14.52
Genetski genocid
Liliputput9
11. 02. 2021 09.07
+2
Ubogi poskusni zajčki vsi, ki ste se in se še boste cepili...
CIGU MIGU
11. 02. 2021 08.49
+1
in spet pokazali židje,zakaj so tako napredni in vedno pred vsemi,tako pač je in vedno bilo
hotchilipoper
11. 02. 2021 08.41
Ja verjamemo ,hahahahaahahahaha
JosipBrozDrugi
11. 02. 2021 08.41
-2
Pa smo dočakali pametno potezo Jonuza.
Nimasmisla
11. 02. 2021 08.31
+1
škoda da ne bo pustovanja
brabusednet
11. 02. 2021 08.27
-5
Ruska naj bodo za levičarje,da bodo še bolj neumni.
bobiv
11. 02. 2021 08.32
+4
Bolj neumnih kot si ti s celotno vlado ni!
CIGU MIGU
11. 02. 2021 08.45
+2
uleda
11. 02. 2021 08.27
+4
Bosna ima sigurno učinkovito cepivo ko je tako malo okuženih.
bobiv
11. 02. 2021 08.26
+4
Cepiva, ki bi pomagalo vam na vladi ni in ga žal nikdar ne bo!
dej no
10. 02. 2021 21.56
+2
mene in mojo družino ne bo vam uspelo.
Trembalajek
10. 02. 2021 21.50
+3
Za večino prebivalstva bo zmanjkalo cepiva, bo pa vedno dovolj piva.
zibertmi
10. 02. 2021 21.39
+5
tvito treba te bo dat mal v avt,da boš spet lahko v evropi jokal,ko te noben ne posluša,kako so te okradli,saj zase ne boš povedal,bi tud predolgo trajalo
Periot222
10. 02. 2021 21.26
+2
Psihopati norisnice vabijo!
zjolah
10. 02. 2021 21.00
+0
Srbi cepijo z ruskimi in kitajskimi in tako imenovanimi zahodnimi- in in naenkrat jih hvali vsa EU ,kako uspesno so vse nardili-- vodilni po ceplenju--
spoštovanje
10. 02. 2021 20.45
+2
RESNO....ZADNJI NAJ UGASNE LUČ
spoštovanje
10. 02. 2021 20.40
+1
Slovenski epidemiolog: Politiki zavajajo, ukrepe bi bilo treba zaostriti
hajer66
10. 02. 2021 20.34
+0
prvo JJ z indijskim. pa kaj še. najboljše s kakšnim iz Tibeta
spoštovanje
10. 02. 2021 20.27
+2
Konec omejitve gibanja ponoči? Odprava prepovedi gibanja po 21. uri je sicer predvidena šele v rumeni fazi, ko bi imeli v bolnišnicah manj kot 600 pacientov s covidom in bi bilo sedemdnevno povprečje novih okužb manj kot 500. A epidemiolog Mario Fafangel je prejšnji teden dejal, da bodo vladi svetovali, naj sprosti tudi ta ukrep, saj po njihovem mnenju ni prinesel želenega učinka. Janez Janša pa je zgodaj popoldne na twitterju opozoril, da ima Slovenija še vedno eno izmed najresnejših epidemioloških slik v EU.
Petur
10. 02. 2021 20.17
+4
bolj kot mesajo s temi nabavami ,vec bogataskih politikantov bomo presteli!
bohinj je zakon
10. 02. 2021 20.08
-5
"Komunajzarska" cepiva ne bi smeli uporabljati. Lahko postanmo čez noč "komunajzarji".
tistntadruj
10. 02. 2021 20.30
+1
waris
10. 02. 2021 21.45
+1
Tebi se pa res dogaja,,,ga ni cepiva, da te spravi k pameti!!!