Korona

Samotestiranje za vse, ne le za šolnike. Bo potrebno le enkrat na teden?

Ljubljana, 19. 08. 2021 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
1577

Po 23. avgustu bo testiranje na covid-19 postalo samoplačniško, ministrstvo za šolstvo je zato vladni skupini predlagalo samotestiranje učiteljev. Premier Janez Janša je napovedal, da bo v primeru uvedbe samotestiranja to veljalo za vse in ne samo za šolnike. Medtem ko je Janša sporočil obetavno novico za zaposlene v javnem sektorju, se je prebudil tudi zasebni. Na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije ne pristajajo na neenako obravnavo, možnost samotestiranja želijo tudi za zaposlene v zasebnem sektorju.

Testiranje na covid-19 bo od 23. avgusta samoplačniško, razen za dejavnosti, kjer je PCT-pogoj za izvajalce oziroma zaposlene predpisan z odloki. "V primeru uvedbe samotestiranja bo/bi to veljalo za vse in ne samo za šolnike," je napovedal predsednik vlade Janez Janša. Zapisal je še, da bo frekvenca testiranja v šolstvu ostala enaka kot v prejšnjem šolskem letu: "V ostalih dejavnostih, kjer testiranje za zaposlene obvezno, se izenačuje s šolstvom". 

"Frekvenca testiranja v šolstvu bo kot v prejšnjem šolskem letu. V ostalih dejavnostih, kjer je testiranje za zaposlene obvezno, se izenačuje s šolstvom. Ko oziroma če bomo 6.9.2021 lahko prešli na samotestiranje za večino dejavnosti, bomo uspešni le ob čimvišji precepljenosti in odgovornosti", je dejal Janša in s tem namignil, da bo verjetno potrebno testiranje le enkrat na teden. Namreč, v lanskem šolskem letu so se šolniki sicer testirali enkrat na teden, v skladu s trenutnimi vladnimi odloki pa bi se morali zaposleni v določenih poklicnih skupinah, ki niso cepljeni proti covidu-19 oz. ga niso preboleli testirati na 48 (s hitrimi antigenskimi testi) oz. 72 ur (s PCR-testi). Gre za zaposlene v zdravstvu, šolstvu, domovih za starejše, pa tudi za številne storitvene dejavnosti. O tem zdaj razpravljajo na vladi, a kot kaže, bo prišlo do nove spremembe tik pred rokom za uvedbo plačljivega testiranja.

"Ko/če bomo 6.9.2021 lahko prešli na samotestiranje za večino dejavnosti, bomo uspešni le ob čimvišji precepljenosti in odgovornosti," je še zapisal premier.

 Premier Janez Janša je napovedal, da bo v primeru uvedbe samotestiranja to veljalo za vse in ne samo za šolnike.
Premier Janez Janša je napovedal, da bo v primeru uvedbe samotestiranja to veljalo za vse in ne samo za šolnike. FOTO: KPV

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) je vladni skupini predlagalo samotestiranje zaposlenih v izobraževalnih ustanovah. Tako je v izjavi po videokonferencah z ravnatelji osnovnih in srednjih šol ter vrtcev dejal državni sekretar na ministrstvu Damir Orehovec. Ob tem je poudaril, da je to seveda odvisno od vladne skupine, vendar pa po njegovih besedah ministrstvo za zdravje "nekako soglaša" z njihovim predlogom. "Če bodo ugodili, bo sistem veliko lažje stekel," pravi.

"Zaenkrat se o možnosti samotestiranja za zaposlene v zdravstvenih in socialnovarstvenih ustanovah ni govorilo in se do tega težko opredelimo. V kolikor bo to opcija, ki jo bo potrdila stroka, temu ne bomo nasprotovali," so dejali na Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije in dodali, da v skladu z zakonodajo ni podlage za plačljivost testov. "In to je tudi naše stališče," so zatrdili. 

Možnost samotestiranja tudi za zaposlene v malem gospodarstvu?

Medtem ko je Janša sporočil obetavno novico za zaposlene v javnem sektorju, se je prebudil tudi zasebni. Na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) medtem vztrajajo, da stroške obveznih testiranj krije država in ne delodajalec. Kot so sporočili, želijo možnost samotestiranja tudi za zaposlene v malem gospodarstvu.

"Če bodo imeli zaposleni v šolstvu možnost samotestiranja, naj bo to omogočeno tudi frizerjem, gostincem in kozmetikom. Ne pristajamo na to, da se neenako obravnava zaposlene v javnem in zasebnem sektorju. Obenem pa naj se odpravi obvezno testiranje vsakih 48 ur, saj je to preveliko organizacijsko breme," poudarja predsednik OZS Branko Meh. V praksi bo torej nemogoče izvajati ukrepe, zato je nujno, da jih vlada naredi bolj življenjske.

OZS je na vlado naslovila tudi prošnjo, da se odpravi obvezno testiranje tistih zaposlenih, ki nimajo stika s potrošniki, četudi delajo v dejavnosti, kjer ponujajo ali prodajajo blago neposredno potrošnikom. Gre denimo za direktorja hotela ali pa lastnico frizerskega salona (ki ne frizira). "Menimo, da PCT-pogoj za te skupine zaposlenih ne bi smel biti obvezen. Podobno velja tudi v sosednji Avstriji," so pojasnili. 

"Člani nas obenem pozivajo, da bi odpravili tedensko testiranje v gostinski, frizerski in kozmetični dejavnosti, saj te dejavnosti nikoli niso bile vir okužb. To dokazujejo tudi podatki Covid-19 Sledilnika," so pravijo. V Avstriji imajo zaposleni, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT, možnost nositi zaščitno masko. "V OZS smo prepričani, da bi lahko podobni pogoji dela veljali tudi v Sloveniji," so še dejali. 

V OZS so dodali, da sicer podpirajo cepljenje, a da delodajalci svojih zaposlenih ne morejo prisiliti, da se cepijo. "Glede na današnji tvit predsednika vlade Janeza Janše pa v OZS pričakujemo, da bo vlada vendarle prisluhnila našim argumentom," so še dejali.  

Ni razloga, da hitre teste še naprej krije država

Vlada je 19. julija sprejela uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z novim koronavirusom, ki med drugim določa, da od 23. avgusta za večino ne bo več brezplačnega testiranja s hitrimi testi. Proračun bi v skladu z uredbo še naprej kril stroške testiranja za bolnike oz. uporabnike zdravstvenih storitev, oskrbovance socialno-varstvenih zavodov, zapornike, osebe v prevzgojnih domovih, centrih za tujce, varnih hišah, azilnih domih, integracijskih hišah in kriznih centrih za otroke, ter za tiste, ki se zaradi medicinskih razlogov ne smejo cepiti, kar se izkaže z zdravniškim potrdilom.

Cepljenje je dostopno vsem in zato utemeljenega razloga, da hitre teste še naprej krije državni proračun, ni, meni stroka. "Bolj pravilno je, da se ta denar, ki se porablja za hitro antigensko testiranje, porabi za druge stvari v zdravstvu, ali za skrajševanje čakalnih dob ali za nove investicije. Glede na to, da je cepljenje enkratni strošek, tukaj pa gre za ponavljajoče stroške, je žal treba gledati tudi skozi te oči," je junija pojasnila vodja strokovne svetovalne skupine Mateja Logar.

Hitro testiranje državo trenutno stane 12 evrov. Necepljen šolnik bi tako za en teden, če poučuje od ponedeljka do petka, potreboval tri hitre teste. En test namreč velja le 48 ur. Če upoštevamo strošek, ki zdaj pade na državo, to pomeni 36 evrov tedensko in kar 144 evrov na mesec.

Ob ukinitvi financiranja teh testov iz državnega proračuna se je odprlo vprašanje, kdo bo plačal te teste za zaposlene. Po zakonu o varnosti in zdravju pri delu je to breme delodajalca, saj zakon določa, da zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu delavcu ne sme povzročiti finančnih obveznosti, prav tako zdravstvene posledice opravljanja dela ne smejo prizadeti delavčeve plače ter posegati v njegov z delom pridobljeni materialni in socialni položaj. Številni delodajalci so se uprli temu, da bi se stroški testov prevalili na njihova pleča.

Koronavirus pasica nova

KOMENTARJI (1577)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gutenberg
15. 10. 2021 20.59
Ej, a niste vi teoretiki že julija govorili da veste, kako je že vse splanirano, da bomo oktobra vsi zaprti, otroci pa se bodo šolali doma? Kje je zdaj ta 'teoretični' plan?
Victoria13
23. 08. 2021 15.36
+3
Človek se vpraša, če anti cepilci res v življenju ne delajo nič drugega kot cel dan visijo na internetu in že eno leto pišejo eno in isto.
fofnudl
21. 08. 2021 19.05
-1
Številke itak sami,izmislijo, glede na trenutne potrebe. "Medicinka" je pa plačana, da kokodaka pred mikrofonom po nareku.
fofnudl
21. 08. 2021 19.03
-1
Prisila rodi upor.
gmajna
20. 08. 2021 14.53
+0
🐑✝️🐑👏🤣🤣🤣🤣🤣😂😂😂🤣🤣🤣🤣
Kostorog
20. 08. 2021 14.26
+6
Puklasti nekaj razlaga o precepljenosti in odgovornosti, polovico državnega zbora, zdravnikov, policistov, vojske in še bi lahko našteval pa je še vedno necepljeno in zdaj bi psihopat izvajal teror nad ostalimi državljani, najprej naj pomete pred svojim pragom.
Aleš66
19. 08. 2021 21.59
-4
Pustite to blesavo natezanje levi-desni, rdeči-beli. Tudi če bi bila zdaj na oblasti leva vlada, bi bili ukrepi enaki. Treba je ustaviti oz. obrzdati epidemijo. Samo za to gre. Tudi meni gredo na živce maske, karantene, šolanje od doma, stalne palčke v nos ipd. Alternativa je cepljenje. Zakaj je to tako težko razumeti? Ima kdo boljšo idejo? Ampak res idejo, ne neko užaljeno palamudenje kuko use skp nč ni? Ajmo junaki/nje!
t.jaskaA
20. 08. 2021 16.17
+1
wau, še so ljudje, ki razmišljajo trezno in brez emoji ovc
t.jaskaA
20. 08. 2021 16.18
+2
seveda bo vse tiho, teoretiki zarot ne spravijo skupaj 3 treznih mislih, kaj šele treznega komentarja z argumenti
Important notice
20. 08. 2021 16.32
+0
Povej, zakaj je rešitev v cepljenju, če cepljeni dokazano rosijo virus okoli in tudi zbolijo. Prosim za razlago.
Yoka Nono
19. 08. 2021 21.54
+4
Tega pa Ivanov oči ni maral,če si naročil kepico vanilje,potem je to to,ne pa neka čokolada,pol pol..
Uporabnik1884804
19. 08. 2021 21.52
+4
Še en dokaz več, da covid sploh ni medicinsko, ampak politično vprašanje. Testi veljajo tako, kot odloči politika, ne pa stroka. Stroka, kako ste lahko tako tupi, da ne uvidite svoje hlapčevske vloge v tem nategu ?
pesnitev
20. 08. 2021 21.08
+0
Uporabnik1884804 ti si šele za bregom, revše!
slovenka62
19. 08. 2021 21.40
+3
O Janez Janez kam nas ti pelješ?? Sploh ne veste kaj delate???
Petur
19. 08. 2021 21.37
+0
kako se o sele zresnil ko bo padla prva obtoznica oz prvi nalog !
Capone42
19. 08. 2021 21.47
+2
Janez ima za to preverjeno formulo..on preprosto ne odpre kuverte, ki je namenjena njemu..simpl k pasulj
spermi?
19. 08. 2021 21.34
+2
Moonkey ti si boš vedno sam plačeval testiranje .
Korak
19. 08. 2021 21.23
+3
Obstaja alternativa levim in desnim, to je resni.ca
Korak
19. 08. 2021 21.23
+0
simc167
19. 08. 2021 21.18
+8
Volitve, takoj
pesnitev
20. 08. 2021 21.10
+1
Aha, volitve takoj in virusi bodo takoj pobegnili iz Slovenije... rešuj se, kdor se more...
Pepe Bolcev
19. 08. 2021 21.05
+5
Dmg. Vazno, da ti razumes kaj si napisal. 😜🤪😜
Dmg. 0
19. 08. 2021 21.44
+0
Pepe Bolcev
19. 08. 2021 21.04
+2
jodr. A ves od koga so se to naucili? Poglej si malo novice pred marcem 2020.
jodr
19. 08. 2021 21.02
-6
Levaki so zopet proti. Če bi JJ predlagal jutri sončen dan, 30 st. in zastonj kopanje , bi bili levaki proti. Lahko bi dodal šem gajbo piva, pa bi bili še vedno proti. Tudi čevapi jih nebi zadovoljili. Ej levaki, res te ubogi v svojih dejanjih.
simc167
19. 08. 2021 21.15
+6
Ja res je levaki se ne prodajamo in ne podpiramo psihičnih bolnikov, ki nočejo na zdravljenje. Tebe kupi za pingo in sok. Ubožec
srebrnibreg
19. 08. 2021 21.22
+2
Capone42
19. 08. 2021 21.22
+5
Jodr# kaj reči takšnemu maloumnemu osebku kot si? Glej, očitno je, da si prav želiš da te kradejo vsi po vrsti, levi in desni..In prav je tako, naj te..teste, ki jih bom jaz kot davkoplačevalec kupil, mi Janez pač ne more prodati še enkrat..jasno? Janez pa naj raje pove, kam mu naj pošljem račune za teste, ki bodo negativni in kateri bodo na neki neutemeljeni podlagi bremenili moj proračun (njegovega in njegovih omladincov- prevarantov ala Lah pa bogatili)?
fofnudl
21. 08. 2021 19.06
+1
Sami komunisti na obeh polih, teater za bedake.
Gozdni joza
19. 08. 2021 20.49
+5
PROLETARCI VSEH DEŽEL, ZDRUŽITE SE!! smrt kapitalizmu
jodr
19. 08. 2021 21.00
-2
Pepe Bolcev
19. 08. 2021 21.05
+10
jodr. Samo zate. Spisek komunistov v slovenski politiki leta 2021: Janez Jansa clan zveze komunistov slovenije (zKS) med peti 1975-1984. V tem casu tudi clan predsedstva republiske ZSMS, clan predsedstva. Leta 1984 je bil iz zveze komunistov izkljucen, na kar se je neuspesno pritozil. Milan Zver, clan ZKS od 1979 do 1989, bil je tudi predsednik ZSMS Desternik. Tone Krkovic, clan ZKS, clanstvo mu je premehalo avtomaticno, ni izstopil sam. Barbara Brezigar clanica ZKS od srede 70 do leta 1988. Peter Jambrek, clan ZKS od leta 1966 do leta 1989, sekretar partijske celice aktiva Pravne fakultete, clan partijskega komiteja Ljubljane, predsednik marksisticne centra Pravne fakultete. Vinko Gorenak, clan ZKS do leta 1989, mentor marksisticnega krozka na tacenski policijski soli. Zvonko Cernac, clan ZKS, dolzina clanstva ni javno znana. Tone Jerovsek, clan ZKS od leta 1976, datum izstopa ni znan. Bil je sekretar zveze komunistov v slovenski skupscini, za svoj druzbeno politicni angazma je prejel medaljo zaslug za narod in red dela z zlatim vencem, na volitvah 1990 je kandidiral na listo SZDL. Andrej Sircelj, clan ZKS od leta 1985.
Capone42
19. 08. 2021 21.24
+4
Jodr je pač se en svečko, ki v 'železnem komunizmu' ni bil deležen sadnega jogurta
Dmg. 0
19. 08. 2021 20.47
-6
Na Mmc-ju objavljena uk raziskava, ki temelji samo na nosilcih-prenosnikih Sarsa, rezultat 50:50 cep:necep ,stvar je jasna maske in testi za vse ali za nikogar, to ni več sporno, no eni bodo malo skakali ker so verjeli bleferjem, jbg s časom se bodo že pomirili, ostane jim “garancija”, da ne bodo pristali v bolnici, ok prav, samo da bodo potolaženi, res pa je da se še nikjer ni opogumil nekdo odgovoren z izjavo, da bi presekal in raji povedal, da smo se s Sarsom združili verjetno kar za dolgo časa