Slovenija

Janša o konstruktivni nezaupnici: Jasno je, da iz tega ne bo nič

Ljubljana, 04. 02. 2021 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
250

Medtem ko se državljani sprašujejo, kdaj bo vlada začela sproščati ukrepe in se bodo končno zagnale nekatere gospodarske dejavnosti, so Janša, Počivalšek in Tonin, govorniki na današnji popoldanski novinarski konferenci, kar nekaj časa namenili političnemu obračunavanju. Niso skoparili z očitki na račun opozicije, ki da se je radikalizirala. Predsednik vlade je komentiral tudi po njegovem mnenju "dekonstruktivno nezaupnico".

Predsednik vlade Janez Janša je na novinarski konferenci, ki je potekala ob 15. uri na Brdu pri Kranju, povedal, da se ukrepi ne bodo več sproščali ali zaostrovali na ravni regij, temveč na ravni celotne države. In nadaljeval: "Glede dekonstruktivne nezaupnice, ki se napoveduje že od aprila in ki naj bi bila zdaj končno vložena: po našem mnenju ne sme zavirati našega dela, dela vlade in koalicije, ker bi bilo to neodgovorno. Razumemo, da morajo tisti, ki so se tukaj zaplezali, na nek način ta postopek končati, v situaciji, kakršna je, je na nek način tudi prav, da se preštejemo," je dejal Janša.

"Jasno je, da iz tega ne bo nič," je še dejal in dodal, da bo "tudi po tem glasovanju, ki, kar zadeva želje predlagateljev, ne bo uspešno, imela Slovenija še vedno iste težave, bomo sredi epidemije, še vedno bomo v situaciji, ko bo treba združiti moči in s temi združenimi močmi skupaj pripraviti izhodno strategijo".

Dotaknil se je tudi projekta vodenja Sveta EU. Spomnil je, da je koalicija maja lani k sodelovanju povabila vse parlamentarne stranke in da bodo na začetku prihodnjega tedna ta poziv ponovno dobile. "Kot veste, je bil odgovor na naš prvi poziv k sodelovanju, podan maja lani, v glavnem zavrnjen," je izpostavil.

Na vprašanje, ali bo k sodelovanju povabil poslansko skupino DeSUS ali celotno stranko, pa je Janša odgovoril, da je DeSUS "suverena stranka, poslanci so suvereni in glasujejo po vesti"

Kar se tiče odziva ostalih strank, ki doslej niso sprejele vabila za sodelovanje v partnerstvu za razvoj, pa da bodo o odzivih sodili potem, ko bodo. "Koalicija, ki ima večino, ponuja dobronamerno roko tistim, ki nimajo večine oziroma imajo vse manj glasov za to tragikomedijo, ki jo izvajajo. S tem sodelovanjem lahko samo dobimo, še največ lahko dobi opozicija," je še dejal Janša.

"SMC ne podpira projekta KUL"

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek pa je poudaril, da so "stranka liberalnega centra, ki lahko sodeluje z levimi in desnimi". A že v naslednjih stavkih izpostavil tudi, da imajo "sveže izkušnje s trenutno levo opozicijo" in da vanjo nimajo zaupanja. SMC ne podpira projekta KUL, je bil jasen Počivalšek. "Me pa veseli, da se bomo končno prešteli in to sago ali farso, ki traja od lanske pomladi, zaključili. Čas je, da se preseka umetno ustvarjanje vladne krize," je še povedal Počivalšek.

"Skrbi nas radikalizacija opozicije"

Matej Tonin iz Nove Slovenije pa je glede situacije v koaliciji dejal, da jih v njegovi stranki "skrbi radikalizacija opozicije, neprimeren in zelo oster diskurz v parlamentu, ki se odraža v dejanjih v družbi". To, kar se dogaja z napadi na zavode, pelje na stranpota, ki za demokratično družbo niso primerna, je še izpostavil Tonin.

"Nekateri nastopi parlamentarnih skupin v parlamentu so dobesedna grožnja za demokracijo (...) Veseli smo, da bo čim prej prišlo do konstruktivne nezaupnice, da se vendarle preštejemo in da se kot koalicija konsolidiramo. Najprej se je dolžna konsolidirati koalicija, nato pa k sodelovanju povabiti celotno konstruktivno opozicijo," je še dejal Tonin.

Spomnimo

Predlog nezaupnice vladi Janeza Janše bodo stranke Koalicije ustavnega loka (KUL) ponovno vložile predvidoma v sredo prihodnji teden. Kot je predsednik DeSUS in potencialni kandidat za predsednika vlade Karl Erjavec zatrdil po torkovem sestanku s strankinimi poslanci, so slednji enotni in tudi enotno podpirajo konstruktivno nezaupnico.

Opozicija na vlado stopnjuje pritisk tudi z interpelacijami. Poslanci Levice, LMŠ, SD in SAB so interpelaciji ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja ter ministrice za izobraževanje Simone Kustec že vložili, v petek pa jo bodo vložili še zoper ministra za kulturo Vaska Simonitija.

Koronavirus pasica november


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (250)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
09. 02. 2021 08.53
+1
te pa vseeno stiska.še posebej ,ker je počivalšek,kljub prepričanju ,povedal ,da se bo stranka morala rekonstruirat.vsi mu izgleda tudi ne kimajo.sam se boji ,da bo projekt dokapitalizacije term propadel in ,da bi potem po suhem privatiziral olimie
Build NEK2
05. 02. 2021 12.32
+1
Rabili bi neko novo mlado alternativo tem starim posrancem v parlamentu. V Avstriji imajo srečo in so naleteli na Kurza in ta zelo uspešno vodi državo. Pri nas se pa isti stari obrazi že desetletja pojavljajo in uničujejo drzavo. In to zagotovo ni dobro.
Saloreich
05. 02. 2021 17.29
+1
pikec50
09. 02. 2021 18.58
+1
Build NEK2
05. 02. 2021 12.28
Tako država ne more laufat. Naj že kaj kdo nardi glede vsega tega.
prinašalec2
05. 02. 2021 09.30
-1
Vse je jasno takrat, ko zaslišimo na popu in nacionalki "glas" in bebavost novega političnega mandatarja. Pa še otroci v vrtcu bi se smejali ob njegovem nastopanju, samo najbolj brani medij in njegovi podaniki, pa ne.
sinhron
05. 02. 2021 09.10
-1
"Ne skrbite, nismo Madžarska " , pravi Logar v Bruslju , ko brani svojega šefa , desničarskega populističnega premierja Janeza Janšo ! Res nismo Madžarska in tudi ne Poljska , vendar Janša nas pelje po njihovi poti , kjer je vladavina prava bogoskrunstvo , kjer je svoboda misli in tiska bogokletno in še huje je razmišljanje drugače od SDS- ovih načel ! Torej je razmišljanje tujih diplomatov na mestu in na mestu je tudi bojazen ob vodenju Sveta EU , ki ga bo junija prevzela Slovenija pod vodstvom vlade desničarskega populističnega premierja Janeza Janše , v kolikor ga ne zruši nezaupnica vladi ! Ta nezaupnica vladi dela velike preglavice Janši , zato je prepovedal koalicijskim partnerjem , zlasti ministrom sodelovanje na tiskovnih konferencah ali drugih oddajah , ki obravnavajo dnevnopolitične teme ! To kaže na diktaturo , ki jo s pomočjo SMC , NSI in SNS skozi stranska vrata vozi avtokrat Janša s svojo SDS !
asedelatenorca
04. 02. 2021 21.17
+1
Čas je da plesko oddide. Nevem koliko moras biti psihicno bolan, da ne uvides kako si slab za cel narod. Pejt ze stran, noben te ne mara vec, narod bi te skamenjal ce bi te lahko.
mungus
04. 02. 2021 21.07
+2
Kaplar lahko samo upa da is tega ne bo nič ...in že mal se mu sliši panike v njegovih izjavah ...na tihem mu pa prpa-prpa pa ni edini...temu populizmu mora priti hitro konec...ŠKODA SLOVENIJE za take barabine!!!!
Kekec 007
04. 02. 2021 20.51
+0
Dobskemu ne diši nova ablast. Suita na Dobu kliče. Z nohti in zobmi se drži za mandatarsko mizo. Za njim samo še pogorišče in pepel.
jankomat
04. 02. 2021 20.41
-1
janša se nervira,pa tud kiulovco so nestrpni,saj samo govoričijo,efekta ni in so nestrpni. kje pa je sedaj mandatar damjan ---kkao so ga zvrgli lumpeki!!
Tone 12345
04. 02. 2021 20.21
+3
Dost mate 180 milj. Za maske in puhalce dost!
Nimasmisla
04. 02. 2021 20.16
+2
Matejči mnogo dobrih ekip je podcenjevali nasprotnika in izgubilo četudi so ob polčasu zamenjali igralca ali dva
flojdi
04. 02. 2021 20.12
+2
. hvala vsem bogovom ki so bili , so , in še bodo , da Matilda ni podkupljiva . / sam mal potrpežljivosti je potrebno
Forum 21
04. 02. 2021 19.54
+0
Iz te moke pa ne bo kruha🙆‍♂️
mungus
04. 02. 2021 19.49
+6
Kaplar se ne zaveda da je narod močnejši ...in če ga ne bo mogel dol butnat Korl ga bo pa z majnšim zamiko dol butnu narod...to bo pa naj bolj sigurno da bo tako in bosta s Kanglerjem skup letela...Kangler že tako dobro ve kaj to pomeni ...gotof si!!!!
Saloreich
04. 02. 2021 20.12
+0
majmun11223344
04. 02. 2021 19.47
-1
Bog ti pomagaj Janez...
marmilan
04. 02. 2021 21.31
-3
Mu ne bo pomagal, ker ga bomo.odnesli iz parlamenta, še malo.
Saloreich
04. 02. 2021 19.47
+6
Boter tranzicijske levice Gregor Golobič o Karlu Erjavcu: “Kaj DeSUS motivira? Kaj Karla Erjavca v politiki zanima, motiv v njegovi politiki je funkcija, h kateri spada varovanje in šofer. To je zgodba, ne koliko je ministrstvo močno. Tam je en ogromen aparat, ki to melje in servisira tega ministra, da živi kot bubreg v loju (brezskrbno),” je izpostavil Golobič in dodal, da ta ne varuje interesov upokojencev, ki imajo nizke pokojnine. DeSUS je po besedah Golobiča stranka upokojencev z visokimi pokojninami. “V resnici ga je tisto ministrstvo zasulo- ta zgodba z odpadki. Njega je zasulo delo na realnem ministrstvu. Hitro so izkoristili politiko, da so se tega ministrstva znebili. To ni nič,” je dejal in še dodal: “Erjavčeva moč je moč države, ki ima atomsko bombo. Maš jo, uporabiti je ne moreš. On lahko grozi in izsiljuje, ampak v trenutku, ko je v opoziciji je mrtev.”
bema1201
04. 02. 2021 19.45
+9
Jaz bi predlagal da imajo glasovanje o brezupnici in interpelacije vseh ministrov vse na en dan, pa naj gredo šele potem domov ko bo stvar zaključena, ne pa da nas vsak dan tedne in tedne mučijo s temi svojimi kozlarijami. Tako kot v Vatikanu ko volijo papeža zaključijo ko je papež izvoljen, pa tudi če traja par dni.. Kuhinjo imajo v parlamentu, dremajo pa lahko tudi na stolih.
Saloreich
04. 02. 2021 19.44
+5
KULci imajo samo en program. Sovraštvo do JJ. Ko so na vladi se pa med sabo zgrizejo, ker korito za takšne 🐷🐷🐷 je premajhno!!
Paskakvali
04. 02. 2021 19.43
-3
Počasi a zanesljivo se kaže obraz diktatorja.......
Astalaviva1958
04. 02. 2021 19.42
+0
Saj nima veze če zdaj ne bo uspelo te nagnat, bo pa enkrat....dejstvo je da se ti je totalno zmešalo ob teh nabavah krš testov od mafije, zapiranja ljudi z nekimi brezveznimi omejtivami ki nimajo blage veze z pandemijo in niso doprinesle čisto nič....in laganja o okužbah itd. Poleg tega si kradel in boš kradel. Tak da te treba nagnat. Čas se ti izteka...
revirji
04. 02. 2021 19.43
+4