Korona

V Bruslju za usklajen pristop članic glede uvajanja ukrepov proti koronavirusu

Tokio / Lizbona , 29. 11. 2021 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, Tadeja Voščun, K.K.
Komentarji
1011

Nova različica koronavirusa se širi po vsem svetu, svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da predstavlja omikron veliko globalno tveganje. Nekatere države so že prepovedale potovanja z juga Afrike, nekatere pa tudi zapirajo svoje meje. V Evropski komisiji so medtem opozorili, da bi se morale države članice vzdržati uvedbe dodatnih omejitev pri potovanjih za imetnike evropskega digitalnega covidnega potrdila. Portugalska je namreč napovedala, da bo zaradi naraščanja števila okužb uvedla omejitve za vse potnike, tudi za imetnike covidnega potrdila.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Zaostrovanje ukrepov na Portugalskem
    02:41
    Iz 24UR ZVEČER: Zaostrovanje ukrepov na Portugalskem
  • Iz SVETA: Pravila na meji
    01:44
    Iz SVETA: Pravila na meji

Portugalska vlada se je odločila, da bo v luči poslabšanja epidemioloških razmer zaostrila pogoje vstopa v državo za vse potnike, tudi iz članic EU. S 1. decembrom bo uvedla obvezno testiranje za vse, ki vstopajo v državo, ne glede na to, ali imajo evropsko digitalno covidno potrdilo ali ne.

Pri Evropski komisiji so potrdili, da so bili obveščeni o novih ukrepih glede omejitve potovanj, ki jih namerava uvesti Portugalska, in da jih bodo zdaj natančno preučili. Pri tem poudarjajo, da bi se morale članice vzdržati uvajanja dodatnih omejitev za imetnike evropskih covidnih potrdil ter 48 ur pred sprejetjem vseh predvidenih ukrepov o tem obvestiti komisijo in druge članice.

Digitalno covidno potrdilo
Digitalno covidno potrdilo FOTO: Shutterstock

Pomembno je tudi, da se članice držijo ravnanja v skladu z uredbo o covidnem potrdilu, da bi zagotovili varno in prosto potovanje v EU ter se izognili situaciji, ki smo ji bili priča letos, ko so članice uvajale omejitve gibanja v Uniji, so pojasnili.

Po besedah govorca komisije Erica Mamerja je zelo pomembno, da se članice obveščajo in medsebojno usklajujejo, pa tudi da še naprej izvajajo ukrepe, predvidene z digitalnim covidnim potrdilom, še zlasti, ko gre za to, da se ne uvajajo nepotrebne omejitve pri potovanjih za tiste, ki so bili polno cepljeni, ki so preboleli covid-19 ali imajo negativen test PCR. Informacij o tem, ali podobne ukrepe kot Portugalska načrtujejo tudi druge članice, pri komisiji za zdaj nimajo.

Omikron: prvi primer potrjen v Avstriji, okuženih tudi 13 portugalskih nogometašev

V Avstriji so po sumu, o katerem so poročali že prejšnji konec tedna, danes tudi uradno potrdili prvi primer okužbe z novo koronavirusno različico omikron. Gre za osebo na Tirolskem, ki je bila na testiranju na novi koronavirus ob nedavni vrnitvi iz Južne Afrike pozitivna, trenutno pa nima simptomov bolezni. 

Kot so sporočili z avstrijskega zdravstvenega ministrstva, so dobili vse potrebne podatke, na podlagi katerih lahko sedaj z gotovostjo potrdijo, da gre pri osebi za okužbo z novo različico novega koronavirusa z oznako B.1.1.529.

Različico omikron so potrdili tudi v Avstriji.
Različico omikron so potrdili tudi v Avstriji. FOTO: Shutterstock

Na Škotskem so potrdili šest novih primerov okužbe z novo različico koronavirusa, imenovano omikron. Škotske oblasti so sporočile, da so štiri primere odkrili v Lanarkshiru, enega na območju Glasgowa in enega na območju Clyda. Strokovnjaki zdaj spremljajo stike okuženih, da bi natančno ugotovili, kje so se okužili in s kom so bili v stiku v zadnjih tednih, piše BBC. 

"Vsi bodo deležni strokovne pomoči in podpore, škotsko javno zdravstvo pa bo spremljalo stike okuženih," je ob potrjenih primerih omikrona dejal minister za zdravje Humza Yousaf. Namestnik ministra John Swinney pa je za BBC potrdil, da v nekaterih primerih v zadnjem času niso potrdili potovanja v Južno Afriko. Torej gre že za prenos okužbe znotraj države, je dodal. Kje in kako so se osebe okužile, morajo še ugotoviti. 

O potrjenih primerih nove različice poročajo tudi iz Portugalske. Tam so jo potrdili pri igralcih in članih osebja lizbonskega nogometnega kluba Belenenses. Precej kaotično zadnjo tekmo zaradi izbruha okužb so odigrali v soboto proti Benfici. Tudi Španija in Švedska sta se pridružili vse številnejšim evropskim državam, kjer so v zadnjih dneh potrdili prve primere okužbe z novo različico koronavirusa.

Prve primere omikrona so potrdili tudi na Portugalskem.
Prve primere omikrona so potrdili tudi na Portugalskem. FOTO: Shutterstock

Belenenses je tako imel na voljo le devet nogometašev, od tega dva vratarja. Kljub temu je portugalska zveza vztrajala, da se tekma mora odigrati. In rezultat? Benfica je že ob polčasu vodila s 7:0. Nogometaši Belenensesa niso želeli nadaljevati, ko so se po 30 minutah vendarle vrnili na igrišče, pa jih je bilo le še sedem. Nato je eden od sedmerice zaigral poškodbo in srečanje je bilo predčasno prekinjeno, ker domači niso imeli več dovolj igralcev. Predsednik kluba pa je vse skupaj spremljal v solzah.

Tudi Kanada je sporočila, da je odkrila prva primera nove koronavirusne različice omikron. Okužbo so potrdili pri dveh osebah, ki sta se vrnili iz Nigerije. Oba bolnika sta v izolaciji, medtem ko še odkrivajo vse njune morebitne stike, so sporočile kanadske oblasti. Obe okužbi so zaenkrat potrdili v prestolnici Ottawa. Minister za zdravje Jean-Yves Duclos pričakuje, da bodo odkrili še več primerov te različice.

WHO: Omikron globalno predstavlja zelo veliko tveganje

Tveganje, ki ga prinaša na novo odkrita različice koronavirusa omikron, je veliko, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Dodali so, da je verjetnost nadaljnjega širjenja po svetu velika. 

Prav tako WHO opozarja, da bi glede na značilnosti te različice, ki jih še preiskujejo, lahko prišlo do resnih posledic. 

Državam so tako naročili, naj prilagodijo mednarodne potovalne ukrepe, in dodali, da bodo kmalu izdali nadaljnje smernice glede potovanj. 

Japonska zaradi nove različice koronavirusa prepoveduje vstop tujcem

Meje Japonske so bile za tuje državljane zaprte velik del pandemije covida-19, pri čemer v določenem trenutku v državo niso mogli niti tujci z bivališčem na Japonskem. V začetku novembra so nato omejitve nekoliko sprostili in dovolili vstop poslovnežem, tujim študentom in drugim imetnikom vizuma, za turiste pa ohranjali meje zaprte.

Ob pojavu nove različice, poimenovane omikron, se je Japonska sedaj znova odločila za strožje ukrepe in vnovično prepoved vstopa tujim državljanom. Že pred tem je za potnike iz skupno devetih držav juga Afrike uvedla desetdnevno obvezno karanteno v posebej za to namenjenih namestitvah.

V državi še niso potrdili nobenega primera nove različice, preučujejo pa primer potnika iz Namibije, ki je bil nedavno pozitiven na testiranju za koronavirus. 

Japonska znova zapira meje.
Japonska znova zapira meje. FOTO: AP

Južnoafriški predsednik poziva k takojšnji odpravi omejitev potovanj

"Pozivamo vse tiste države, ki so uvedle prepoved potovanj za našo državo in naše sestrske države, naj nemudoma spremenijo svoje odločitve," je dejal Ramaphosa v svojem prvem televizijskem nagovoru narodu po potrditvi omikrona. Napovedal je še, da bo vlada začela razpravljati o morebitni uvedbi obveznega cepljenja za določene aktivnosti in storitve, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V državi so prepričani, da ne bi smeli biti kaznovani zaradi njihove napredne tehnologije sekvencioniranja, ki omogoča hitrejše odkrivanje novih različic. "Odlično znanost bi morali hvaliti, ne pa kaznovati. Globalna skupnost potrebuje sodelovanje in partnerstvo v obvladovanju pandemije covida-19," so že pred tem sporočili z Ministrstva za zunanje zadeve. Ob tem so spomnili, da so omikron odkrili tudi v drugih državah, ki niso povezane z Južno Afriko.

Do omejitev potovanj je bila kritična tudi direktorica regionalne Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Afriko Matshidiso Moeti. Glede na to da so različico omikron odkrili že v več regijah sveta, so prepovedi potovanj z območja Afrike napad na globalno solidarnost, je prepričana.

Južnoafriške oblasti so o odkritju nove različice WHO poročale minulo sredo. Že kmalu po tem so jo potrdili tudi v več drugih državah, med drugim v Bocvani, Veliki Britaniji, Belgiji, Hongkongu in Izraelu. Številne države so po odkritju omejile potovanja za območja na jugu Afrike.

WHO je novo različico B.1.1.529 v petek označila za skrb vzbujajočo. Njeno morebitno širjenje sproža zaskrbljenost zaradi velikega števila mutacij, ki jih vsebuje in strahu, da bi bila zaradi tega lahko lažje prenosljiva ali pa bi zaobšla imunost po cepljenju ali prebolelosti, čeprav je v zvezi z njo prisotnih še veliko neznank.

Avstralija v strahu pred omikronom ustavila odpiranje meja

Avstralske oblasti so danes v luči pomislekov glede nove koronavirusne različice omikron nenadoma ustavile načrte za ponovno odpiranje svojih mednarodnih meja za kvalificirane delavce in študente. Odprtje meja, ki je bilo načrtovano za 1. december, so tako prestavili vsaj za dva tedna. Po nujnih posvetovanjih je avstralski premier Scott Morrison zamudo opisal kot "nujno in začasno odločitev", ki sledi nasvetu zdravniške stroke. Na čakanju je tudi odprtje meja za obiskovalce iz Japonske in Južne Koreje, ki je bilo prav tako predvideno za 1. december.

"Začasna pavza bo zagotovila, da bo lahko Avstralija zbrala informacije, ki jih potrebujemo za boljše razumevanje različice omikron," je dejal premier. Pri tem je navedel pomisleke glede učinkovitosti cepiva, obsega bolezni, resnosti simptomov ter prenosljivosti. V državi so doslej odkrili pet primerov okužbe z različico omikron.

Avstralske meje so za večino nedržavljanov zaprte že več kot 20 mesecev, kar je povzročilo pomanjkanje delovne sile in močno prizadelo pomembno turistično industrijo. Vlada je meje sicer že odprla za Avstralce, stalne prebivalce in Singapurce, ne pa tudi za okoli 1,4 milijona kvalificiranih tujih delavcev, ki jim je bil v primeru odhoda iz države onemogočen ponovni vstop. Današnja odločitev povzroča zaskrbljenost tudi v močno prizadetem izobraževalnem sektorju v državi. Po podatkih skupine Universities Australia zunaj države ostaja 130.000 mednarodnih študentov.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1011)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zoran pušenjak
30. 11. 2021 08.16
+1
Ukrepajo samo nič ne ukrenejo, ker so nesposobni. Verjetno si nove račune kje odpirajo edini ukrep
simple_mind
29. 11. 2021 21.59
+2
Heheh, po dveh letih neumnega škodlivega ukrepanja bodo spet ukrepali ?!?
Biker 333
29. 11. 2021 21.57
+4
Dan republike pa to....Od vardara pa do Triglava se je pelo in veselilo, pa danes? Beda od demokracije in lopovščine.
BildiTheEmperor
29. 11. 2021 21.55
+2
prof. dr. Pablo Campra: Citat: "Zdravnikov in faemacevtov tu nimate kaj spraševat. Mislite da oni vedo kaj o tem kaj je grafenoxid? Pojma nimajo!"
lnterReflections
29. 11. 2021 21.54
+0
BildiTheEmperor, ti bi rad bil pameten, pa ti ne uspeva najbolje. Ti sigurno ne veš, da sta 2 najbolj znana koronavirusa 299E in OC43. 229E ima 15% smrtnost, OC43 pa 9,1% smrtnost. Obe sta mnogo višji tako od kovida kot od sezonske gripe. To pa dokazuje, da so koronavirusi veliko hujši od sezonske gripe, le da jih je večina edemičnih, pa ne puščajo takih posledic. Koronavirusi tako nikoli ne bi smeli biti prehladi. Poguglaj "oc43 mortality rate", pa boš videl.
BildiTheEmperor
29. 11. 2021 21.57
+2
Kakšne bedarije. Vprašaj nekega veterinarja. Oni imajo opravka s koronavirusi že 50 let in jih dobro poznajo. Italijan veterinar ki je o tem predaval našim veterinarjem jih je vse bojda dodobra nasmejal ko so debatirali o nebulozah o katerih ti pišeš.
BildiTheEmperor
29. 11. 2021 21.58
+1
V bistvu bolj blaga bolezen ne obstaja! Vidim da si živ in zdrav :)
BildiTheEmperor
29. 11. 2021 21.59
Pojdi se cepit da končaš kot se je končal tvoj short pri BTCju po tem ko se je enako končal tvoj long :)
Skinwalker
29. 11. 2021 21.52
+6
Nehajte terorizirat z tem covidom.
BildiTheEmperor
29. 11. 2021 21.50
+9
Proti tem zločincem sedaj, je bila Jugoslavija Raj varnosti, demokracije, svobode in poštenja. Tito je imel prav. Premalo jih je pospravil!
motokros
29. 11. 2021 21.49
+10
Naj kr se izmisljujejo te viruse.sm jaz pravim folk ne nasedajte pa ne se cept bote najbolse skoz prisli hvalezni si bote sami sep.cez kake 2leti
chongo
29. 11. 2021 21.45
+8
v UK ravnokar, da bo 'pozivitven' odmerek na 3 mesece. nerodno bo pogledat vasim prijateljem in znancem, ki ste jih se nedavno zmerjali s teoretiki zarot, v oci
motokros
29. 11. 2021 21.45
+5
Ce delta ni do zivega prsla mislte da bo ta omikrom nic stega edino optimis prajm.je pa hud robot iz transvormerjev.ce ta tazlicica pride pol smo pa pogotel.
lnterReflections
29. 11. 2021 21.44
+7
Drži, da je smrtnost covid-19 10 krat višja od sezonske gripe, vendar je treba upoštevati starost. Kovid ima 1% smrtnost, gripa 0,1%. Ampak če pa gledamo zadevo po starostnih skupinah, pa je zadeva nekoliko drugačna. V starosti 50 let je smrtnost enaka gripi torej 0,1%, pod to starostjo pa je smrtnost nižja od gripe. 60+ je smrtnost 0,5%, 70% 1%, 80% pa 5%. Dejansko so smrtnosti v starostnih skupinah od 50 let naprej tako visoke, da potem to naredi smrtnost 10 krat višjo od sezonske gripe.
BildiTheEmperor
29. 11. 2021 21.45
-3
neumnost. Nekaj na pamet brez veze. Smrtnost pri starejših je komajda kaj višja kot pri mladih.
BildiTheEmperor
29. 11. 2021 21.46
-1
Ne moreš ti tistega ki ga prepih ubije, štet za covid ogroženega
lnterReflections
29. 11. 2021 21.48
+2
Probaj to dokazati, pa dobiš Nobelovo nagrado. Potem bomo vsi vedeli zate.
BildiTheEmperor
29. 11. 2021 21.51
-1
Kaj imam za dokazovat, Je že 100x dokazano in javno. Tvoja nerazgledanost tega ne spremeni
Poš
29. 11. 2021 21.53
Vse lahko dokažeš, sam potrebno je imeti sredstva in kader..
Blaugrana123
29. 11. 2021 21.43
+11
Dajte enkrat vrzite ta denar v vec postelj in usposobite dodatno osebje pa nehajte zdravim ljudem omejevat osnovne zivljenske pravice!!! Prav norca se delate z nas...meni ze prekipeva in nisem edini
BildiTheEmperor
29. 11. 2021 21.39
+7
Avstrijski znanstvenik, ki je doktoriral iz grafenovega oxida (in njegove pretvorbe v grafenov dioxid) trdi da je močno prisoten v cepivih a da se ga z običajnimi analizami kot to počno naši "znanstveniki" ne da ugotovit. Gre za biološko nerazgradljiv element ki je tako trd da iz njega lahko izdelamo zavorne ploščice. Delci grafenovega oxida v cepivi so debeline 1 atoma in dolžine do okoli 50 atomov. Kot velike ostre molekule. Dokazuje kako ti delci v telesu delujejo kot žiletke in iz dneva v dan v vakcinirani osebi režejo žilice, celice itd. p.s. Čim je nameraval to objavit je umrl in njegova soproga trdi da so ga umorili.
BildiTheEmperor
29. 11. 2021 21.40
+2
BildiTheEmperor
29. 11. 2021 21.43
+3
BildiTheEmperor
29. 11. 2021 21.45
+4
Trdi da vsak strokovnjak ve da to privede do notranjih krvavitev do smrti.
Elvvon
29. 11. 2021 21.36
+4
Hmm, realno pojavi se nekje v afriki nek nov sev pol pa mediji napihujejo da je le ta zelo nevaren. Kdo pa je pri nas sploh stroka ? kajti kolikor je meni znano z vsako mutacijo virus slabi... Se pravi... Medijsko nas zelijo pocepit vse pod prisilo... (Mediji + vlada + stroka = skorumpiran sistem)
Poš
29. 11. 2021 21.35
+6
Otroci nimajo še pljuč razvitih kot odrasli! A menjajo masko na 2 ure? Si razkužijo roke med mwnjavo?
Poš
29. 11. 2021 21.35
+1
Nošenje mask pri otrocih je lahko le kratkotrajen UKREP!
Poš
29. 11. 2021 21.35
Poš
29. 11. 2021 21.32
+6
A obstaja kakšna študija o posledicah tranega nošenja mask.. več kot 80% ljudi sploh ne ve da je treba masko menjati na do 2 do 4 ure, če ne je brezpredmetna uporaba teh mask...
Poš
29. 11. 2021 21.32
+1
Folk zaradi vaših ukrepov... Dela škodo samemu sebi...
Poš
29. 11. 2021 21.33
+2
Ne predstavljam si kak pomeni, ko vneseš kako gljivično okižbo v pljuča?
Poš
29. 11. 2021 21.33
voyotashyka
29. 11. 2021 21.26
+2
Nekaj novih informacij za neraziskovalne novinarje, ki že 3 dni ponavljajo izjave zdravnice, ki zdravi le mlade študente. V bolnice prihajajo stari 20-40 let z zmernim do resnim potekom, od tega nekateri potrebujejo intenzivno nego. Spremembe v simptomih opažajo od začetka meseca. Inkubacijska doba je 6 do 11 dni. 10% hospitaliziralnih pa predstavljajo malčki.
Lepi Marko
29. 11. 2021 21.25
+13
kdaj bodo ukrepi za korona virus, nikoli!, to so ukrepi za cloveka, ne za bakterije, vi mozicki s palcami in z nekimi kemijskimi substancami(cepivo), se blizu mu nepridete, nesposobnezi, meni teh neumnosti ne boste kvasili, drugim lahko, itak nimajo pojma da zivijo- rastline
Lepi Marko
29. 11. 2021 21.28
+2
to je enako kot, pohodnik padu iz hriba, se potolku, pride domov pa krici na zeno in daje ukrepe: ne bos vec vozla avto, in spet gre na hrib in spet se polomi, samo da zdej se na otroke krici in jim vzame igracke, .... Bravo butli
Poš
29. 11. 2021 21.24
+2
Mi moramo ratat... Samostojni... Tko kot je samostojno kosovo!
Poš
29. 11. 2021 21.25
K ma samo 127 okužb v 14h dneh, ko jih mamo mi 127.000 tisoč..
periot22
29. 11. 2021 21.24
+10
VSSKE PAR MINUT GRE LETALO IN VI NAKLADATE O VIRUSU SPELTE SE LOPOVI!