Korona

Javni kulturni in verski dogodki dovoljeni ob polovični zasedenosti sedišč

Ljubljana, 14. 05. 2021 06.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, T.V., Ti.Š.
Komentarji
26

Spet so dovoljene kulturne prireditve – tako v zaprtih javnih prostorih kot tudi na prostem. Organizatorji morajo zagotoviti sedišča, obiskovalce pa lahko sprejmejo do polovične zasedenosti sedišč. Udeležba je dopustna ob negativnem testu, cepljenju ali prebolelem covidu-19. Zadnje pa ni pogoj za verske dogodke, ki se prav tako sproščajo. Sindikat Glosa pa je medtem pozval k takojšnji sprostitvi koncertov in drugih prireditev – "brez pogojevanj in privilegiranj testirancev, prebolevnikov in cepljencev".

Vračajo se kulturni dogodki.
Vračajo se kulturni dogodki. FOTO: Shutterstock

Danes je začel veljati spremenjeni odlok o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev uporabnikom, ki pa ne omejuje števila ljudi na javnih kulturnih prireditvah, kjer se obiskovalci lahko združujejo kot zaključena skupina na podlagi priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) s področja vzgoje in izobraževanja.

Odlok sicer določa tudi, da je izvajanje javnih kulturnih prireditev dovoljeno le pod pogojem, da nastopajoči enkrat tedensko oziroma pred samo izvedbo opravijo test na virus Sars-CoV-2, ki mora biti negativen.

Strežba in uživanje hrane in pijače na prireditvah nista dovoljena, potrebni pa sta 1,5-metrska razdalja med obiskovalci, če niso člani istega gospodinjstva, ter v zaprtih prostorih uporaba zaščitnih mask. Uporaba mask ni obvezna za nastopajoče, ki izvajajo gledališke, glasbene in plesne dejavnosti.

Hkrati je začel veljati spremenjeni odlok, ki zadeva izvajanje verskih obredov. Ta tako v zaprtih prostorih kot na odprtih površinah omogoča zbiranje do 50 oseb z največ 50-odstotno zasedenostjo sedišč in obvezno razdaljo 1,5 metra. Negativni test, cepljenje ali preboleli covid-19 za udeležence niso pogoj.

Oba odloka veljata do 23. maja.

Sindikat Glosa pozval k takojšnji sprostitvi koncertov in drugih prireditev

Sindikat kulture in narave - Glosa je medtem v odprtem pismu pozval Vlado RS, Ministrstvo RS za kulturo ter Državni zbor in Državni svet k takojšnji sprostitvi koncertov in drugih prireditev tako znotraj kot na prostem. Po njegovem mnenju bi se to moralo zgoditi "brez pogojevanj in privilegiranj testirancev, prebolevnikov in cepljencev".

V Sindikatu Glosa v odprtem pismu opozarjajo, da je omejevanje nesmiselno in neutemeljeno.
V Sindikatu Glosa v odprtem pismu opozarjajo, da je omejevanje nesmiselno in neutemeljeno. FOTO: AP

V Glosi ob covidu-19 zaskrbljeno spremljajo odločitve oblasti, ki po njihovi oceni posegajo v marsikatero temeljno svoboščino in pravico, tudi na področju kulture in umetnosti.

"Nikakor ne moremo razumeti, kako je mogoče, da je prav na področju kulturnih dejavnosti naša vlada toliko časa postavljala pogoje, ki so onemogočali uresničevanje temeljnih svoboščin in pravic, celo tako skrajne, kot je sedanji 'PCT pogoj' in omejitev števila udeležencev. Nesmiselno in neutemeljeno je takšno omejevanje, pogoji so nevzdržni tudi s finančnega in ekonomskega vidika, tako za same izvajalce kot druge udeležence," so zapisali v odprtem pismu.

Po mnenju sindikata tega ni mogoče razumeti, postavi pa se tudi vprašanje ustavne dopustnosti tovrstnih pogojev, posegov in razlikovanj. "Prav je, da varujemo zdravje posameznika in javno zdravje, to je ena ključnih nalog države, saj gre za najpomembnejšo osebnostno pravico. A v primeru posega v druge temeljne svoboščine in pravice sta nujna resen premislek in skrbna utemeljitev, za koliko časa, kako in s katerimi sredstvi oziroma ukrepi postopati, da ne povzročimo večje škode od koristi."

V Glosi ocenjujejo, da smo pozabili, kaj nalaga ustava, in spregledali, da se pod krinko varovanja zdravja eno temeljno svoboščino in pravico zlorablja v škodo drugih, cilj pa pri tem ni popolnoma jasen. "Velika večina državljanov je omejena pri uresničevanju svoje temeljne svoboščine in pravice do uživanja v umetnosti in kulturi, omenjeno pogojevanje pa kaznuje tudi tiste, ki so zdravi, ki so se držali vseh ukrepov, ki so imeli srečo, da niso zboleli ali pa so celo preboleli covid-19, vendar tega ne morejo dokazati," so zapisali.

Pri tem so spomnili še na tiste, ki ne želijo testiranja ali cepljenja, ter na to, da naj bi bila verjetnost za okužbo na odprtem pod odstotkom oziroma celo okoli 0,1 odstotka.

Ti pogoji so po oceni Glose posegli v pravice delavca in človeka, kot so pravica do dela, svobodnega ravnanja, enakosti pred zakonom. Sindikat jih je označil za nedopustne in neustavne ter opomnil, da jih vlada sprejema s podzakonskimi predpisi oziroma odloki, ki so "vsak teden novi in manj razumljivi". Zato se v sindikatu sprašujejo, kdo ji je dal to pravico. Sprašujejo se tudi, ali zakonodajo telo nima več vloge, ki mu jo narekuje in predpisuje ustava.

"Smo mar v izrednem ali vojnem stanju in se parlament ne more sestati - le tedaj namreč lahko vlada po 108. členu ustave izdaja uredbe z zakonsko močjo in izjemoma lahko omejuje posamezne pravice in temeljne svoboščine. V vsakem primeru pa mora predsednik republike uredbe predložiti v potrditev državnemu zboru takoj, ko se sestane," so opozorili v pismu.

Pozvali so k takojšnji sprostitvi koncertov in drugih prireditev brez pogojevanj, da bi s tem omogočili normalno poslovanje in izvajanje namena, nalog in dejavnosti javnih zavodov, samozaposlenih in vseh drugih ustvarjalcev v kulturi.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
14. 05. 2021 15.52
+1
to sago z okužbami mislite vlečt v nedogled.dijaki se bi samotestirali.do konca šolskega leta bo to pilotsko testiranje,ki bo pripomoglo k praksi v jeseni,je rekla ministrica za šolstvo.baba vanga je bila res daleč za vami
the kop
14. 05. 2021 14.35
-1
ja ga bomo pa cerkvah žurali!!
Jožajoža
14. 05. 2021 11.50
+0
za cerkve se nič ne spremeni.ves čas korone so imele normalno maše,seveda,zelo slabo obiskane,ker vernikov več nimajo
User300173
14. 05. 2021 11.29
+5
RKC kler je izvirni greh v tej državi. V zgodovini je razdvajal, kakor tudi danes. RKC kler je zlo današnjice. Dokler bodo izrabljali vero in naivnost vernikov, da takrat bo razdvojenost in sovraštvo na tem prostoru. Moto RKC klera je zgodovinski...skregaj in vladaj. Vera je intimna stvar posameznika, katero klero-fašistični kler izrablja. Tuzemske dobrine in moč je cilj uzrupatorjev. Mesto jim ni v politiki, ampak v širjenju evangelijev. Ta vlada pod vodstvom "pacienta" se klanja za volilne glasove in Slovenijo prodaja-podarja klero-fašistom.
meval
14. 05. 2021 10.48
+4
Kovid bolj napada kulturnike kot vernike. Očitno.
periot22
14. 05. 2021 10.14
+7
NACISTI NA CELU SLOVENIJE!
zibertmi
14. 05. 2021 10.06
+7
smo se odlili naš lokal prekrstiti v verski objekt.tako bodo naši gostje lahko sedeli v lokalu brez negativnega testa,ker je to tudi njihova ustavna pravica
felix59 drugič
14. 05. 2021 10.01
+3
Kaj to pomeni , da moramo na sedežu sedeti s polovico RITi.
Sabina Palmer
14. 05. 2021 09.40
+4
Torej, kot smo včeraj na 24ur zvečer poslušali Zajca... PCT naj ne bi bil obvezen za verske obrede, ker v cerkvi ne daš maske dol, v gostilni pa, da lahko ješ/piješ. Na mestu bi bilo tule vprašanje, zakaj potem potrebno na kulturnih prireditvah ob izpolnjevanju PCT pogojev še vedno potrebno nositi maske?
Important notice
14. 05. 2021 09.31
+6
V cerkvi (zaprti prostor) dovoljena polovična zasedenost - to je v povprečju 150 + ljudi, pred cerkvijo 50 oseb. Kje je tu logika?
na22mor
14. 05. 2021 09.15
+9
privilegij cerkve, privilegij vladajočih politikov, bogatenje elite(Zdravnikov) in mizerija za rajo(med.sestre) to je gnojilo na katerem raste komunizem, dragi moji politiki ne se potem čudit, če bo po Ljubljani in ostalih slo mestih čedalje več rdečih zvezd po stavbah,za začetek
User300173
14. 05. 2021 09.04
+9
V posmeh klero-fašistični vladi in ustavnih pravicah. V lokal z potrdili v cerkev brez potrdil o cepljenju ali negativnem testu. Vse za zdravje in ustavne pravice. Dragi vladni butalci, v cerkvah ni primernega zračenja, če sploh o zračenju prostora lahko govorimo saj ni naravne ne tehnične ventilacije. Torej butci zarukani, po dveh tednih bo klero-fašistični domobran za povečanje okužb spet obtoževal 27.april? Tuj domobranski vladi je malo mar za ljudi, le da lezejo RKC kleru tam zadaj pod krilo.
romeoo
14. 05. 2021 09.07
+8
mene zanima le izjava ki šokira za cerkev ustava velja za ostalo pa ne ...
lojze3
14. 05. 2021 09.15
+4
gruber74
14. 05. 2021 09.00
-8
Oglašajo se samo eni in isti ki celo življenje dobivajo denar od države.
romeoo
14. 05. 2021 09.06
+9
Gruber raje se ukvarjaj s Helgo "the german woman" ala merkel
na22mor
14. 05. 2021 09.25
-1
In kje tocno mi ga sparajo,da grem po njega
XenoSlo
14. 05. 2021 08.14
+12
A virus pa čudežno izgine, če greš v cerkev? Božji duh oćitno vse pozdravi. Tudi pedofile.
ivan res grozni
14. 05. 2021 08.13
+11
Iz športnih prireditev se vlada norčuje. Novi ukrepi glede prisotnosti gledalcev veljajo šele od ponedeljka, za soglasje glede gledalcev pa moraš prositi deset dni prej. Dodatni problem; ukrepi veljajo zaenkrat, za teden dni. Večina tekem bo tako ostala brez gledalcev.
zibertmi
14. 05. 2021 08.10
+17
smo se odlili naš lokal prekrstiti v verski objekt.tako bodo naši gostje lahko sedeli v lokalu brez negativnega testa,ker je to tudi njihova ustavna pravica
silce
14. 05. 2021 08.16
+13
Verjamemo v šnopc?upravne enote bodo imele polne roke dela. Pa še prispevke lahko pobiraš.
Tanek_led
14. 05. 2021 08.05
+10
Kak je zaj po novem če greš z motorjem, moraš met masko čelade pa ni treba.
romeoo
14. 05. 2021 09.04
+7
če se ne ubiješ brez čelade te vsaj maska zagifta ...
lluckyss
14. 05. 2021 08.01
+15
Takole na kratko in preprosto...Če že hočete ustanavljati neke zasebne šole, kjer se bo predavala drugačna zgodovina in bo prioriteta poslušnost in ponižnost, imate do tega vso pravico....Ampak poneumljajte svoje otroke za SVOJ denar, jaz ne bom plačeval za nov rod ovčic...In desnaki, zasebne šole so lahko tudi albanske ali muslimanske, butalci zarukani...
lluckyss
14. 05. 2021 08.07
+10
Moj zgornji komentar sicer ni pod pravim člankom, vendar je SDSovcam itak treba vse trikrat povedati, ker so bolj počasni, kar se razmišljanja tiče..
liklir
14. 05. 2021 08.18
+11
Svečkarjem ne smejo kratiti pravic in PCT za njih ne velja, nam pa kratijo vse človekove pravice. Vse skupaj smerdi po VELEIZDAJI, ponarejanju zgodovine, delitvi naroda itp. itp. Koliko časa je še ostalo do volitev?