Korona

Neživljenjski ukrepi v javnem prometu? Avtobus za 170 potnikov bi lahko sprejel le 17 oseb

Ljubljana , 07. 05. 2020 12.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

S ponedeljkom bomo v Sloveniji znova zagnali javni potniški promet, je potrdil minister Vrtovec. A tudi tu bodo veljali posebni ukrepi za zaščito potnikov in voznikov. Ti med drugim predvidevajo fizične pregrade za varovanje voznikov, do njihove vgradnje bodo potniki lahko vstopali samo pri zadnjih vratih. Prav tako bo obvezno nošenje mask in razkuževanje rok pred vstopom na avtobus ali vlak. Pri LPP ob tem opozarjajo na nekatere neživljenjske ukrepe, kot je varnostna razdalja 1,5 metra. Avtobus za 170 potnikov bi v skladu s tem lahko sprejel le 17 oseb.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Jernej Vrtovec in Peter Horvat
    07:18
    Iz 24UR ZVEČER: Jernej Vrtovec in Peter Horvat
  • Iz 24UR: Znova javni promet
    04:21
    Iz 24UR: Znova javni promet
  • Iz SVETA: Vrtovec o sproščanju ukrepov
    03:18
    Iz SVETA: Vrtovec o sproščanju ukrepov

 

Minister Jernej Vrtovec je na današnji novinarski konferenci potrdil, da se v Sloveniji s ponedeljkom znova odpira javni potniški promet. "Osem tednov je minilo od težke, a nujne odločitve, da začasno prekinemo ves javni prevoz potnikov. V ta ukrep smo bili resnično prisiljeni, če smo želeli učinkovito zajeziti in obvladovati širjenje koronavirusa." 

Javni potniški promet se po osmih tednih znova odpira.
Javni potniški promet se po osmih tednih znova odpira. FOTO: Bobo

A tudi v javnem potniškem prometu bo treba upoštevati navodila zdravstvene stroke. Da jim je uspelo pripraviti ukrepe, ki bodo varovali potnike pred virusom, hkrati pa so dovolj življenjski za številne izvajalce javnega potniškega prometa, pravi Vrtovec, ki dodaja, da so uspeli doseči "najboljši možni kompromis v tem trenutku". "Epidemije še nismo premagali, prav tako še ni prišlo do odkritja cepiva ali zdravila za covid-19. Zdravje potnikov in voznikov mora biti na prvem mestu, a hkrati ne smemo pozabiti na izvajalce javnih prevozov, ki jim moramo zagotoviti realne in izvedljive pogoje za izvajanje javnega prevoza." 

Da žal še nismo v fazi, ko bi lahko v Sloveniji javni potniški promet izvajali na enak način kot pred epidemijo, dodaja minister. Izvajalci morajo tako upoštevati navodila NIJZ. Ta med drugim predvidevajo fizične pregrade za zaščito voznikov. Ker pa vgradnja dodatne opreme zahteva določen čas, vlada predvideva prehodno obdobje, ko bodo potniki vstopali v vozilo samo na zadnjih vratih, da ne bo prišlo do stika med voznikom in potnikom. 

V času epidemije so obstali tudi vlaki.
V času epidemije so obstali tudi vlaki. FOTO: Miro Majcen

Predvidena je tudi razdalja med potniki vsaj 1,5 metra, vsi potniki bodo morali obvezno nositi maske. Vsa vozila pa bo treba po koncu vožnje razkužiti in temeljito prezračiti še pred začetkom naslednje vožnje. 

Prav tako bo pred vstopnimi vrati v vozilo moralo biti nameščeno razkužilo. Vsi potniki pa si bodo morali tako pred vstopom (in priporočeno tudi ob izstopu) razkužiti roke. 

"Na avtobusih ne poteka prodaja vozovnic, dokler niso nameščene potrebne fizične pregrade z odprtino za prodajo vozovnic. V železniškem prometu pa priporočamo nakup vozovnic na postajah preko avtomatov in prek spleta," je še povedal Vrtovec. 

Na ministrstvu se zavedajo, da je vprašanj v povezavi s potniškim prometom veliko, zato so vzpostavili posebno telefonsko številko, kamor lahko naslovite vsa vprašanja – 01 478 85 12. 

"Marsikdo se je v času prekinitve javnega potniškega prometa posluževal trajnostnih oblik mobilnosti, kot sta hoja in kolesarjenje. Na nek način smo bili v to prisiljeni." Vrtovec tako poziva in spodbuja vse, tudi v "luči odgovornega ravnanja do okolja in bolj zdravega življenjskega sloga", da se tem tudi nadaljujejo. 

LPP: Nekateri ukrepi neživljenjski 

Da so nekateri ukrepi, ki jih predvideva vlada ob ponovnem zagonu javnega prometa, neživljenjski, so za oddajo 24UR POPOLDAN in novinarko Tanjo Volmut dejali pri LPP. Opozarjajo predvsem na varnostno razdaljo 1,5 metra, ki da je v praksi neizvedljiva. To namreč pomeni, da bi na avtobusu, ki zdaj sprejme 170 ljudi, lahko sedelo le 17 potnikov.

V začetku bo vozila le približno tretjina vlakov, in sicer na najbolj  frekventnih progah. 

Voznike naj bi od potnikov ločevale fizične pregrade.
Voznike naj bi od potnikov ločevale fizične pregrade. FOTO: POP TV

Sindikat voznikov avtobusov upa, da bo za varnost in čiščenje poskrbljeno z ustreznimi zunanjimi službami

V Sindikatu voznikov avtobusov pozdravljajo odločitev, da se s ponedeljkom znova zažene javni promet, "a le ob predpogoju, da se tako uporabnikom kot tudi zaposlenim v javnem prometu (vozniku) brezkompromisno zagotovi varno in zdravo okolje", so zapisali v sporočilu za javnost. 

Pričakujejo, da se bo po zgledu trgovin, lekarn, zdravstvenih domov in bolnišnic omogočilo voznikom "opravljanje le njihovega dela (vožnja vozila) in da bo za varnost in čiščenje poskrbljeno z ustreznimi zunanjimi službami, ki bodo lahko realno zagotovile kakovostno izvajanje varnega in zdravega okolja v skladu z navodili stroke". Poleg tega pričakujejo, da se bo voznike ločilo od potnikov ter se jim s tem zagotovilo varno in zdravo delovno okolje. 

SŽ: Število sedežev in stojišč na vlaku bo omejeno, vozni red bo okrnjen 

Slovenske železnice so ob tem na svoji spletni strani zapisale, da bo s ponedeljkom v veljavi spremenjen vozni red – ta bo okrnjen. Podrobneje si ga lahko ogledate na tej povezavi. 

Dodajajo, da bodo na vlak lahko vstopile le zdrave osebe, ki ne kažejo znakov akutne okužbe dihal, pred vstopom bo treba vzdrževati zadostno medosebno razdaljo. Na vlakih bodo z nalepkami označena vrata, kjer bo možen vstop oz. izstop. "Prosimo, da upoštevate talne oznake za smer premikanja, da ne pride do sočasnega premikanja v nasprotne smeri," opozarjajo pri SŽ. 

Število sedežev in stojišč na vlaku bo omejeno. "Prosimo, da upoštevate tudi oznake na sedežih, ki ob upoštevanju zagotavljajo ustrezno varnostno razdaljo." 

V času trajanja ukrepov bodo na postajah zaprte čakalnice in javna stranišča, omogočen bo le prehod skozi čakalnice, kjer poteka prodaja vozovnic.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Avtomatično podaljšanje veljavnosti vozovnic IJPP

Že konec aprila je minister Vrtovec podpisal sklep, s katerim se podaljša veljavnost vozovnic IJPP. Imetnikom polletnih in letnih vozovnic bo veljavnost podaljšana najmanj za čas, ko javni linijski promet ni obratoval, imetnikom mesečnih vozovnic pa najmanj število dni do konca veljavnosti marčevske vozovnice, ki je niso mogli koristiti. 

Pasica za 24UR
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (353)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Šterbenc Andrej
28. 05. 2020 10.01
+1
V avtobusu ti 1,5m ne pomaga ker avtobus ima samodejno kroženje zraka in ta razdalja v avtobusu ti ne pomaga če je virus v avtobusu bo krožil. Seveda ima avtobus filtre za zrak vendar ne pomaga pravtako tudi ta omenjena maska ne pomaga celo slabše naredi ker virus prej gre na vlago ki je na maski in ga vdihnemo. Se vidi da zakone sprejemajo ljudje ko nimajo pojma!!! TREBA PORABIT MASKE KI SO NEPRIMERNE KUPIL ZA ZDRAVSTVENI SEKTOR. PRAVE BUTALE IMAMO V SLOVENIJI
Banshee
09. 05. 2020 14.02
+3
To pomeni, da bojo vsi javni prevozi tudi ustrezno klimatsko opremljeni glede na to da se poleti tud dihat ne da gor kaj šele če moramo imeti maske 😏
Betuul
09. 05. 2020 11.18
+4
Tehnična higiena se izvede na in v avtobusu LPP ko zaključi -v garažo. Tam je potrebno dezinf.čiščenje ,sesanje,pomivanje prezračevanje ipd. Toje po zaključku vožnje-v garažo.Nikakor pa ne v prevoznem intervalu. Potemtakem bi trgovske centre zaprli vsake 2ure vse prezračit vsi ven - Pozor higiena ipd
Betuul
08. 05. 2020 21.12
+5
Predlog za higieno: Takoj za šoferjevim hrbtom potegniti pleksi steno,šofer ima svoj vstop. V sredini tam ko so invalidi ;Namestiti varnostnika z razkužilom- razkužije potnike.Desno je prostor za invalide, saj je Šofer za pleksi ipd steno. V harmoni delu stojita dva potnika v diagonali.Vsi po razporeditvi sedežev, pa tudi kakšno stojišče . S tem bi dosegli malo več potnikov
rjk05
08. 05. 2020 11.36
+14
S tem pretiranim razkuževanjem vsepovsod so že smešni. Na koncu bomo vsi zboleli, ker bomo čist neodporni, saj bakterije telo potrebuje za krepitev imunega sistema. No, verjetno je to njihov namen,da čim več ljudi odide s tega sveta!
Crass
08. 05. 2020 09.19
+40
Ta ''pandemija'' je največji natega od ustanovitve Rimokatoliške cerkve. Seveda se bo vse postavilo na mesto - mali bodo padli, pojedli jih bodo ta veliki. Se pravi isto kot vedno. Mali človek bo seveda imel še manj izbire in gremo naprej v vedno bolj sužnjelastniški odnos do delavcev. Dejansko zgleda vedno bolj verjetno, da je virus pri nas krožil že prej. (vem iz prve roke, da se je šlo kar nekaj sester iz naše bolnice testirat za protitelesa in so bile praktično vse pozitivne), pa so imeli en potrjen primer okužbe že zgodaj in takrat na testu za Covid usi negativni. V domovih upokojencev - vključno s tistimi ''okuženemi'' je smrtnost praktično ista kot vedno. Pri nas jih je umrlo več kot 20 in nismo imeli enega primera okužbe. Ponavadi pač rečemo, je viroza/gripa v zraku, tolko jih pač gre - pač kruta stran življenja. Nobenega se ne meče na respirator itd. Iz tega virusa pa se je naredila taka medijska senzacija, da so nas lahko pozaprli brez enega upora. Nas naredili idiote. Nas dobro prestrasili - potem je itak kontrolirat lahko. Pomislite, kdo ima vse velike medije v rokah. Res tako velika farsa, da je neverjetno. Korporacije bodo prav kmalu požrle države - kolikor jih še niso. Strah me je kako lahko jim je tokrat uspelo. Upam, da so se za korak prehiteli in bomo te stvari spregledali. Nisem prepričan, da smo se na bilokakšen način zmožni spraviti iz tega dreka. Ker na koncu smo eden drugemo največji nadzor - in če večino prepričajo, da ne delaš prav te bo večina požrla, elita pa lahko le gleda - niti represivnih ukrepov ne rabi - ker se raje požre med sabo. Vsega tega me je 1000krat bolj strah kot virusa. Bolnišnica.
Crass
08. 05. 2020 09.23
+3
Tone 12345
08. 05. 2020 09.49
+9
Mene niso prestrašili s tem virusom ker za meje nima teže ampak naredili so me pa idi...o..t..a
dajno
08. 05. 2020 11.57
+5
Crass
08. 05. 2020 12.28
+5
V redu. Ne rabim biti general. Lahko pa se iz napak učim/o. Upam.
camaro.ccc
08. 05. 2020 21.55
+1
Bravo, bravo, bravo...glavno taktirko pa ima Georg Soros, uboga ga pa tudi naša vlada
mijam75
08. 05. 2020 09.11
+27
Pretirani ukrepi. Maske, razkužilo ob vstopu in ne preveč poln avtobus, da si ljudje ne dihajo za vrat. Ne vem, kako si predstavljajo, da bo avtobus vozil po 17 ljudi naenkrat, ljudje bodo morali pridet do službe...
Voli
08. 05. 2020 09.05
+21
Lahko kdo razloži kako bo to potekalo naprimer iz Kočevja ter drugih krajev na poti gre veliko dijakov 4.in 3jih letnikov v lj in Nm A bo šlo 10 avtobusov naenkrat ali kako ,saj nimajo toliko vozil,kako bo to potekalo,mislim da tole ne bo slo
dajno
08. 05. 2020 11.58
+7
Smeile
08. 05. 2020 09.01
+14
Brez veze, ker če imajo vsi maske in si razkužijo roke, se nima kaj zgoditi... Zdaj so pa res čist mimo vsekali bedaki...… Vlada mora pasti, gremo na volitve. Stroka pa naj si nalije čistega vina in do Jeseni naredi svoje delo, ker v Jeseni bo pa hudič verjemite
SkokecPokec
08. 05. 2020 08.53
+13
Vstop potnikov skozi zadnja vrata pomeni izvajati brezplačne prevoze. 10% poštenih bo karte imelo. Ostali se bodo vozili brezplačno... In potem naj nek prevoznik preživi...? Potem grem v trgovino, banko, bencinsko, pa jih vprašam, če imajo kaj zastonj. 10% jim plačam, ostalo bo pa cesar pokril.
Mungos2
08. 05. 2020 08.26
+39
S takšnimi ukrepi vlada potrjuje svojo nesposobnost in norčevanje iz državljanov !!!!
Boris6116
08. 05. 2020 08.01
+1
Kakšno je to sporočilo na avtobusu, Validacija? Omika, ki bo stopila na avtobus, bo verjetno zamomljala: "Absurdno izražanje do infinitivnosti" in potegnila denarnico Iz žepa.
Mengele
07. 05. 2020 21.40
+11
Bravo mali Janez, še dobro, da se ti ne rabiš vozit do frizerja... :)
bababu
07. 05. 2020 21.29
+17
Zdej mi ni jasno. Spet.... Če si na delovnem mestu, ne potrebuješ maske razen, če si bližje od 2m. Torej si z masko lahko bližje. Ko piješ kavo, je ne moreš skozi masko, zato moraš sedeti 1.5m stran..... Kaj je zdej za komplicirat.....
MN75
07. 05. 2020 21.21
+33
Če je dovoljeno druženje za isto mizo v lokalih in restavracijah potem kak smisle ima omejevanje števila potnikov (druženje) na avtobusih in vlakih. Draga Slovenska vlada, če niste sposobni logično sproščati omejevalnih ukrepov je bolje, dato kopirate od drugih držav, ki to znasjo in ne kažete kako ste nesposobni.
dajno
08. 05. 2020 11.59
+3
Lucky
07. 05. 2020 21.18
+26
Hahaha, ka si nor. Edina pozitivna stvar tegale je obilica domiselnih komentarjev spodaj, ki so me resnično nasmejali. O takih ukrepih bi se lahko snemale humoristične serije. Adijo pamet.
Oblastiželjni
07. 05. 2020 21.02
+12
Teorija in praksa pa to.
Tone 12345
07. 05. 2020 20.51
+8
Sreča da sem samski!!!to je najbolj čudovita stvar na svetu!!!!verjemite najbolj čudovita!!!žal imamo samo nekateri te privilegije ker če bi vsi tako živeli človeštva ne bi bilo več!!!ampak imam se super nobenih prepirov ljubosumja pritiskov laži izgovarjanja nič nič!!samo mirno življenje brez polaganja računov!!!
Tone 12345
07. 05. 2020 20.55
+3
Tukaj je samo en velik problem! Vsi tisti ki tega nimajo te pljuvajo ponižuje jo z najbolj nizkotnimi zgodbami da bi te osramotili in te uničili ker so ti fous da tako dobro živiš!!
Millady
07. 05. 2020 21.10
+5
Voli
08. 05. 2020 09.07
+3
Tone 12345
08. 05. 2020 13.36
Betuul
07. 05. 2020 20.41
+3
Kaksne bodo pol zakonske postelje,saj nimamo vsi za svoje spalnice.Pa intima!Bo potem manj rojstev! Slovenci bom o izumrli ! to je prioritetno politićno reševanje
Voli
08. 05. 2020 09.08
+6
Tukaj ni omejitve, če živiš v skupnem gospodinjstvu,skok čez plot je pa druga zgodba
Betuul
07. 05. 2020 20.19
+34
Pa jaz na strehi pati na strehi pa on na strehi naj sedi, v Ljubljano gremo vsi la la la la la li
Millady
07. 05. 2020 21.10
Millady
07. 05. 2020 21.11
+18
Mungos2
08. 05. 2020 08.28
+14
17 jih pa teče za avtobusom, 17 pa pred njim !
Voli
08. 05. 2020 09.09
+2