Korona

Ministrstvo: Moderna je za zdaj vsem članicam EU zagotovila le manjše količine cepiva

Ljubljana, 09. 01. 2021 12.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
589

Ministrstvo za zdravje je pojasnilo, da Sloveniji po evropski strategiji pripada več kot 700.000 odmerkov Moderninega cepiva. Potrdili so tudi, da bomo v prvih dveh mesecih prejeli le 26.000 doz tega cepiva. A premier Janša je zanikal navedbe Politica in nemških medijev, da naj bi se Slovenija odpovedala preostalim odmerkom. Kot so poudarili na ministrstvu, je Moderna vsem članicam EU za zdaj zagotovila le manjše količine cepiva.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pomanjkanje cepiva
    02:12
    Iz 24UR: Pomanjkanje cepiva
  • Iz 24UR: Skromna pošiljka cepiva
    03:52
    Iz 24UR: Skromna pošiljka cepiva

 

Od samega začetka si bogatejše države jemljejo večino zalog cepiva, s tem pa omejujejo dostop do cepiv ostalim. Na to je večkrat opozorila tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in države pozvala k solidarnosti. Tudi v Evropski uniji, ki se je sicer odločila za skupna naročila in solidarnostno porazdelitev cepiv po državah, pa se očitno nekatere države trudijo zagotoviti več odmerkov mimo skupnega razpisa. 

Cepivo Moderne
Cepivo Moderne FOTO: AP

Bruseljski Politico tako poroča, da si Nemčija, ki je sicer zagovarjala skupni nakup cepiv, zdaj skuša zagotoviti čim več odmerkov, tako da hkrati sklepa dodatne pogodbe s proizvajalci cepiv. Država s 83 milijoni prebivalcev je namreč sporočila, da so zagotovili 94 milijonov odmerkov Pfizerjevega cepiva, 64 milijonov v okviru evropskega načrta in 30 milijonov z ločenimi bilateralnimi pogodbami. 

Poleg tega pa naj bi zdaj Nemčija sklepala dodatne pogodbe s proizvajalcema BioNTech/Pfizer in CureVac za odkup odmerkov cepiv, ki jih druge evropske države niso naročile oziroma si jih niso zagotovile. Posamezne države lahko namreč naročijo manj odmerkov, kot jim pripada po evropskem načrtu. Berlin naj bi si na tak način zagotovil od 50 do 160 milijonov doz Moderninega cepiva, kar je veliko več od dodeljenih odmerkov po evropski strategiji.

O tem poroča tudi nemški Spiegel, ki se sklicuje na zaupne dokumente. Nemčiji naj bi po načrtu pripadlo 18,6 odstotka vseh doz določenega proizvajalca. V primeru cepiva Moderne, katerega je EU naročila 160 milijonov odmerkov, bi torej Nemčiji pripadlo okoli 30 milijonov doz. Po podatkih Spiegla pa si je Nemčija na račun držav, ki cepiva niso naročile, pridobila 50,5 milijona doz.

Politico: Slovenija si je zagotovila zgolj manjši delež Moderninega cepiva

Čeprav ne Evropska komisija ne Moderna za Politico nista potrdili, koliko odmerkov naj bi posamezne države naročile, pa so pri časniku s pomočjo javno dostopnih podatkov izračunali, da naj bi več evropskih držav kupilo precej manj odmerkov, kot bi jih lahko. 

Vlada je pojasnila, da smo naročili milijon odmerkov Pfizerjevega cepiva in da pričakujemo okoli 700.000 odmerkov Moderninega cepiva
Vlada je pojasnila, da smo naročili milijon odmerkov Pfizerjevega cepiva in da pričakujemo okoli 700.000 odmerkov Moderninega cepiva FOTO: Dreamstime

Poljska naj bi naročila zgolj 6,6 milijona odmerkov cepiva Moderne, čeprav naj bi ji pripadalo več kot 13 milijonov odmerkov. Bolgarija naj bi si zagotovila 500.000 odmerkov oziroma okoli dva milijona odmerkov manj, kot bi jih lahko kupila. Grčija naj bi kupila 1,8 milijona odmerkov, čeprav bi si lahko zagotovila še okoli dva milijona odmerkov. Belgija naj bi naročila dva milijona odmerkov Moderninega cepiva, čeprav naj bi ji glede na število prebivalcev pripadali približno štirje milijoni doz.

Politico navaja, naj bi bila med državami, ki niso naročile vseh pripadajočih odmerkov cepiv, tudi Slovenija. Po njihovih podatkih naj bi si Slovenija zagotovila zgolj 26.000 doz Moderninega cepiva, čeprav naj bi nam po načrtu pripadalo več kot 600.000 doz. Na pisanje časnika je opozorila tudi evroposlanka in predsednica SD Tanja Fajon, ki se sprašuje, zakaj v državi z eno najslabših epidemioloških slik ne izkoristimo možnosti, ki nam pripada.

Premier Janez Janša je na petkovi predstavitvi načrta za sproščanje ukrepov dejal, da o tem ne ve nič. "Prvič slišim, da bi se Slovenija čemur koli odpovedala," je dejal. Premier nasprotno trdi, da je vlada, odkar sam začasno opravlja funkcijo ministra za zdravje, dodatno naročila milijon doz cepiva in da se o takšni številki pogovarjajo tudi danes. "Kjer koli lahko čim prej dobimo dodatne odmerke cepiva, jih tudi naročimo. Ali se je kaj takega dogajalo prej, ne vem, bomo pa to preučili," je dejal. "V stikih smo z evropskimi organi za dodatno naročilo Pfizerjevega cepiva," je še dodal Janša.

Ministrstvo: Moderna je v prvih dveh mesecih vsem članicam EU zagotovila le manjše količine cepiva

Vlado smo zaprosili za dodatna pojasnila o tem, koliko odmerkov cepiva nam pripada po evropski strategiji in koliko cepiva Moderne bomo naročili. 

Kot so nam pojasnili na ministrstvu za zdravje, je Evropska komisija s proizvajalcem cepiva Moderna sklenila dogovor za 80 milijonov odmerkov z možnostjo povečanja še za dodatnih 80 milijonov odmerkov. Od tega Sloveniji pripada 369.767 odmerkov oziroma še enkrat več glede na dodatnih 80 milijonov odmerkov, so pojasnili na MZ. Skupno torej 739.534 doz, kolikor jih vlada namerava naročiti.

"Proizvajalec cepiva Moderna je sporočil, da bo v prvih dveh mesecih vsem državam članicam lahko zagotovil le manjše količine svojega cepiva in Sloveniji bo lahko v prvih dveh mesecih dobavil le 26.000 odmerkov. Koliko odmerkov bo lahko zagotovil od marca naprej, predstavniki Moderne še niso sporočili in enako velja za vse države članice EU," so poudarili na ministrstvu. Prvih 1000 odmerkov naj bi prejeli že v začetku prihodnjega tedna. 

Dodali so, da če bi si vse države članice EU, seveda tudi Slovenija, želele prejeti celotno količino odmerkov, ki pripada posamezni državi članici glede na razdelilnik, in to ne glede na višino cene. "Kot je sporočila Moderna Evropski komisiji in vsem državam članicam EU, imajo omejene zmožnosti proizvodnje cepiva in s tem tudi preskrbe trga EU.  Upamo, da bo v kratkem Moderni uspelo povečati proizvodne zmožnosti in s tem preskrbo s svojimi cepivi," so še poudarili na ministrstvu.

Kaj pa Pfizerjevo cepivo?

Nemški Spiegel poroča, da se podobno kot z Moderninim dogaja tudi s Pfizerjevim cepivom. Od 100 milijonov doz Pfizerjevega cepiva, ki ga je EU naročila konec 2020, naj bi Nemčiji pripadalo 18,6 milijona odmerkov, a naj bi si jih zagotovila že več kot 25 milijonov. Prav tako naj bi si več tega cepiva zagotovila Francija. Po drugi strani pa si Poljska, Belgija, Češka, Estonija, Bolgarija, Slovaška in Slovenija iz te pošiljke niso zagotovile nič, piše Spiegel, ki se sklicuje na nemške vladne vire. Sloveniji naj bi sicer pripadalo okoli 400.000 odmerkov po evropskem ključu.

Janša je te navedbe zanikal. Zapisal je, da Slovenija sodeluje v skupni dodatni nabavi Evropske komisije, in ponovil, da je Slovenija naročila dodaten milijon odmerkov Pfizerjevega cepiva. Podobno so odgovorili tudi na ministrstvu za zdravje: "Evropska komisija je vse države članice pozvala, naj sporočijo interes za nabavo dodatnih odmerkov proizvajalca BioNTech/Pfizer – Slovenija se je odzvala in sporočila svoj interes, in sicer za 1 milijon dodatnih odmerkov cepiva proti covidu-19 navedenega proizvajalca."

Po 'ostankih' naj bi posegale bogatejše države EU

Nemčija s tem tehnično krši strategijo Evropske komisije glede cepiva, saj so se članice strinjale, da si bodo solidarno razdelile cepivo proti koronavirusu in da se ne bodo na lastno pest dogovarjale in pogajale s proizvajalci cepiv, piše Politico. A neimenovani evropski uradnik je dejal, da takšna poteza ni v nasprotju z evropskim dogovorom, saj bo Nemčija dodatne doze dobila šele po tem, ko bodo razdeljene vse doze po načrtu Evropske komisije. 

Poleg Nemčije naj bi po teh dodatnih odmerkih iz "ostankov" drugih držav posegali tudi Francija in Danska.

Jasno je, da po dodatnih odmerkih posegajo države, ki lahko globlje sežejo v žep. Modernino cepivo je namreč najdražje od treh cepiv, ki so trenutno oziroma bodo kmalu dovoljena za uporabo v EU. Za odmerek Moderninega cepiva je treba odšteti skoraj 15 evrov, za odmerek Pfizerjevega cepiva 12 evrov, za odmerek cepiva AstraZenece (ki naj bi ga v EU odobrili še ta mesec) pa manj kot dva evra.

Kot je v petek pojasnila vlada, je bilo v Sloveniji do zdaj razdeljenih nekaj več kot 33.000 odmerkov cepiva, Slovenija pa se po besedah Janše dogovarja za naročilo še milijona odmerkov Pfizerjeva cepiva. Naslednjih 16.500 odmerkov cepiva Slovenija pričakuje v prihodnjem tednu, ko se bo začelo cepljenje najstarejših tudi v zdravstvenih domovih. Sredi decembra je vlada sicer napovedovala, da bo Slovenija do konca marca leta 2021 dobila 247 tisoč odmerkov cepiva, kar zadostuje za približno 120.000 ljudi. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (589)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

scipio
11. 02. 2021 12.39
Tako se dela. Za Herrnfolk se vedno najdejo viški, a ne, Freundin Angela?
spaceair
11. 01. 2021 17.24
+1
neimenovani novinar ,,ma bluzite samo nekaj
Rock8
10. 01. 2021 19.47
+1
Ma dej ,sam bluzite tuki!vsi na cepljenje pa mir!
son?ek11
10. 01. 2021 18.12
+0
Ja.podtaknili so nam drage,neuporabne pocivalskove papirnate maske z gumicami, pa drage neuporabne respiratorje, sedaj nam bodo pa se drago , slabo cepivo......
spaceair
10. 01. 2021 11.59
+3
še en članek ki ni nič druga kot vnašanje zmešnjave med ljudi.Same špekulacije.
borjac
10. 01. 2021 09.37
+1
Namesto 600.000 kosov cepiva, kot bi ga lahko naročili, je Janša naročil le 26.000 kosov cepiva, ostalo je prepustil bogatejšim državam (tak je tudi aneks v pogodbi), ampak Janša o tem kot po navadi ne ve nič in bodo proučili, ni kaj glupi narod lahko umira, do sedaj 3000 mrtvih, elita bo cepljena, vendar sem prepričan, da bo na koncu vsega kriv glupi narod, češ saj se niso hoteli cepiti, vi ste krivi Janez ni nič kriv on ni bil nikoli nič kriv, je pa nekaj pozitivnega naredila ta desničarska vlada, mrtve bomo lahko vozili v popolnoma novih vojaških oklepnikih, velika zmaga.
xavi007
10. 01. 2021 09.59
-3
zoran jankovi? 007
10. 01. 2021 12.44
+0
Borjac, ali se boš cepil, če se že nisi kot veliki zagovornik cepljenja in neupoštevanja vladnih odlokov o preprečevanju virusa... Janez Janša te pozdravlja iz Golnika, želim mu dobro okrevanje po koroni....
machines
10. 01. 2021 09.15
+3
kukr so nam maske plunl , tako nam bojo še cepiv
Sajuz
10. 01. 2021 09.22
+0
Sajuz
10. 01. 2021 08.54
-1
čakam kak propagandni... clanek glede cepiva... da vam npišem par stvari...
Nimasmisla
10. 01. 2021 08.50
+5
kjer je dim je ponavadi tudi ogenj
Japa Jade
10. 01. 2021 08.47
-1
K berem tele komentarje mi gre prav na smeh. Če bi zdele objavili, da žegnana voda tud ščiti prod korono, bi pa njo pili. En teden nazaj razvito cepivo, test pa kr v živo. Najlepša hvala a ponudbo.
Sajuz
10. 01. 2021 08.46
+0
za une izjave.... bi moral kazensko in finančno odgovarjat!
Sajuz
10. 01. 2021 08.43
+3
zakaj ne bo ruskega cepiva? Kakšne ma veze zdravje pa evropska unija? zna bit da je veliko boljši... od moderninega cepiva... in od fajzerjevega... če boste to podpirali.... eu to eu ono... bo eu propadla!
hotchilipoper
10. 01. 2021 08.43
+5
Ko bodo spraznili domove ostarelih,začnejo polniti umobolnice
Sajuz
10. 01. 2021 08.44
+1
hotchilipoper
10. 01. 2021 08.40
+1
Moderna je za zdaj vsem članicam EU zagotovila le manjše količine cepiva,da ne bi bilo te norije prehitro konec
Sajuz
10. 01. 2021 08.45
-2
ne... ampak zato ker je to popravek fajzerjevega cepiva.... modificirano... na temperaturo... sam so morali reskirat eno lasnost...
Sajuz
10. 01. 2021 08.45
-3
fajzer... se počasi a vstrajno... kaže... da gre za brco v temo..
Sajuz
10. 01. 2021 08.39
-2
štrukljič.... ODSTOPI... iz lepotne funkcije!!!
Sajuz
10. 01. 2021 08.40
-6
kak pa kaj... samoplačniško zdravljenje... za tiste, ki se ne bomo cepili?
reket
10. 01. 2021 08.39
-2
On zastopa Slovenijo in- ce so res drzave za sebe vec narocale- se mora potegniti za nas . Kot se je potegnil za svojo vladavino prava, karkoli to ze je. Saj zna pokazati zobe. To vsi vemo.
reket
10. 01. 2021 08.32
-1
Ne glede na vzrok (to se bo izvedelo) bi morala vlada aktivno zahrevati enako kolicino kot so jo dobili drugi- kot so se dogovorili. Ne pa, da jj o tem obvesca Jerala ali Fajon. Ce je zdravstveni minister bi moral vedeti, ne pa: “Jaz nic ne vem”
cakra
10. 01. 2021 08.21
+0
Tipično po balkansko izmislit neko lažno novico da bo kost za glodanje, razlika je v tem da je tokrat usmerjeno proti vladi.
Bolfenk2
10. 01. 2021 08.12
+7
Nabijat po vladi, da je kriva za virus in pandemijo je res neumno. Več boste naredili za čim prejšnji povratek v normalno življenje, če boste dosledno opozarjali v trgovini vsakega, ki mu gleda nos iz maske. Problem je v tistih nekaj odstotkih prebivalstva, ki se ne drži ukrepov. Velika večina se nas drži.
Stane Adami?
10. 01. 2021 08.09
+0
Nabijate in nabijate levi. Po številu cepljenih pa smo drugi v Evropi. Praktično vsak kateri je bil zaradi pandemije ogrožen je dobil pomoč. Tukaj pa nabijate kaj je ta vlada naredila. Res ste žleht, kar od levih tudi ni drugega za pričakovat kot žlehtnobo.
Japa Jade
10. 01. 2021 08.49
-1
Drugi v Evropi, pa kaj je s tabo, dej mal preber še kej drucga k 24ur.