Korona

Je vlada pri ukrepih pozabila na koncesionarje? Maske sterilizirajo kar v pečicah

Maribor, 21. 04. 2020 06.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
91

Čeprav smo del javnega zdravstva in smo dnevno v stikih s potencialno okuženimi pacienti, vse od začetka epidemije koronavirusa do danes ni bilo izrečene besede o tem, da bi tudi mi dobili dodatke za delo v kriznih razmerah, pravijo zdravniki koncesionarji. Prav tako do pred kratkim niso prejeli prepotrebne zaščitne opreme, zaradi česar so se morali znajti po svoje. Delo je že zdaj stresno, bojimo pa se navala pacientov na primarno mrežo po koncu ukrepov, pravijo.

Žalosti nas, da nihče od pristojnih vse od začetka epidemije do zdaj ni omenil koncesionarjev, čeprav smo zakonit in pomemben delež naše javne zdravstvene mreže, pravi zdravnik splošne medicine Laszlo Tenyi, eden od treh koncesionarjev, ki imajo ambulante na Partizanski v Mariboru. Tako ne morejo računati na dodatek za krizno delo, niti niso od države prejeli nujno potrebne zaščitne opreme. "Znajti smo se morali po svoje. Opremo smo po zelo visokih cenah nabavljali povsod, kjer jo je bilo možno dobiti. Cena zaščitne maske, ki je bila šest centov, je poskočila na 2,5 evra. Zaščitne rokavice in vizirje smo kupovali vsepovsod, kjer se je dalo, sploh nismo gledali na ceno. Kajti če ne zaščitimo sebe in naših pacientov, nismo naredili nič," je jasen. Zaradi velikega pomanjkanja maske sterilizirajo kar v pečici. "Maske na 70 stopinj Celzija za pol ure v pečico. Naša zaščitna oprema za jutri zjutraj. Delamo naprej, kmalu bo še en dan mimo," so zapisali ob fotografiji mask, ki jo je ambulanta objavila na Facebooku.

V ambulanti dr. Tenyja so se ob pomanjkanju zaščitne opreme znašli po svoje.
V ambulanti dr. Tenyja so se ob pomanjkanju zaščitne opreme znašli po svoje. FOTO:

"Brez zaščite ne moremo delati. Če bi se eden od nas okužil, bi morali za 14 dni zapreti tri ambulante," opozarja tudi njegova kolegica, splošna zdravnica Jasna Lupše Štampar. "Urgirali smo tako na Zdravniško zbornico kot na zdravstveno ministrstvo, pa od slednjega nismo dobili nobenih odgovorov. Po številnih prošnjah in vlogah smo šele zdaj, ob pomoči UKC Maribor, dobili zaščitno opremo za normalno delovanje ambulant. Ne vem pa, kako dolgo jo bomo imeli," pripoveduje. 

Na njihovem naslovu namreč deluje tudi antikoagulantna ambulanta. "Tam je osebni stik nujno potreben. Pacientov ne moreš pustiti brez nadzora, ker se jim stanje lahko poslabša. Če jih zadene možganska kap ali dobijo pljučno embolijo, pa bodo še dodatno obremenjevali bolnišnice," pove Tenyi.

Delo v težkih pogojih in strah, da bi naredili napako 

Že mesec dni delajo v izjemno težkih delovnih pogojih, način dela so spremenili in prilagodili razmeram. "Že po prvem tednu smo prepovedali vstop v ordinacije, ambulante so zaklenjene. Delamo ves čas, veliko več od ordinacijskega časa, tudi popoldne, ob sobotah in nedeljah. Vsi smo v službi, dvigujemo telefone, uporabljamo vse možnosti telemedicine – fotografije in elektronsko pošto, a tak način dela je zahteven, saj mora zdravnik vedno delati tako, da ne naredi napake. In ko pacienta ne vidiš, nastane problem," opisuje Tenyi. 

Osebno obravnavajo enega po enega pacienta. "Vse paciente, ki pridejo, moramo obravnavati, kot da so okuženi. Zato jim naročimo, naj pridejo točno ob uri, ko so naročeni, potem pa tistega, ki nujno potrebuje našo pomoč, spustimo v poseben del ambulante. Pričakamo ga z zaščitno opremo. Veseli smo, da imajo ljudje zdaj končno maske, kar je nujno potrebno, da ne širijo bolezni, če so slučajno bolni."

Do dodatka za delo v rizičnih razmerah bodo po kolektivni pogodbi za javni sektor po besedah ministra za javno upravo Boštjana Koritnika upravičeni tisti, ki res delajo v nevarnih razmerah, kar bo določil delodajalec oz. predstojnik organizacije. Doslej so dodatek izplačali le nekateri delodajalci.

Naše trenutno delo je psihično zelo obremenjujoče, odločitve so včasih zelo težke, doda Lupše Štamparjeva. "Lažje je delati s pacientom, ko ga imaš nasproti sebe kot pa na telefonu. Kar se da rešiti, poskušamo s slikami, ostalo pa … saj veste, pacienti ali ne znajo ali pa ne želijo govoriti o svojem zdravstvenem stanju. Včasih imaš zato občutek, da ni vse idealno narejeno," je razočarana. 

Dobri le takrat, ko jih potrebujejo

Odgovorno vedenje vseh je v teh trenutkih ključno, poudari Tenyi. "Naša sodelavka, ki je bila na smučanju, je dobila uradno navodilo od epidemiologa, da lahko dela, ker nima znakov okužbe, a smo se kljub temu dogovorili, da ji ne dovolimo, da pride sem, dokler ni bila 14 dni v izolaciji. Zaradi takšnih napak je prišlo do epidemije v Metliki in bolezen se je razširila." To je strašanski pritisk na vse nas, zato potrebujemo moralno pomoč, še pravi in dodaja: delali bomo naprej, to sploh ni vprašanje. "Delamo za ves Maribor, za paciente, ki nas nujno potrebujejo, ker ne morejo priti do specialistov v UKC Maribor. To so predvsem časi, ko moramo stopiti skupaj in biti ljudje."

Prav zato, še pravi naš sogovornik, ga žalosti, da so izvzeti iz vseh vladnih ukrepov. "Ves čas govorijo izključno o javnih zavodih, UKC-jih in bolnišnicah, koncesionarji pa nismo omenjeni niti z besedo. Glede na odstotek, koliko nas je, imamo zelo veliko pacientov, to je pomemben delež naše populacije. Kdo bo nagradil naše delavce? Odgovorni so javno rekli, naj utihnemo in ne sejemo panike. Ne želimo sejati panike, utihnili pa ne bomo," je odločen.

Tudi mi smo samo ljudje, kot vsi ostali, imamo družine in otroke. Poskrbeti moramo zase, da lahko poskrbimo za druge. Upamo, da bo čim prej bolje. Laszlo Tenyi, splošni zdravnik

Da je vlada koncesionarje pri soočanju z boleznijo covid-19 kar izpustila, se strinja tudi Lupše Štamparjeva. "Zasebnica sem že od leta 1994, a kot koncesionar delam v sklopu javnega zdravstva, in misliti, da mi nismo javno zdravstvo, je napačno. Na primarnem nivoju nas je ogromno, skrbimo za veliko število ljudi. Samo v Mariboru skoraj za polovico prebivalstva, če ne še več," opiše in doda: dokler sem se morala obvezno vključevati v 24-urno službo, torej delo na urgentnem bloku in v dežurnih ambulantah za splošno medicino, sem se vedno. "Tako da nas najdejo takrat, ko nas potrebujejo!" Žalostna je tudi, ker je povezava z javnimi zavodi, sploh v štajerski regiji, zelo slaba. "Niti informacij o organiziranosti ambulante za covid-19 nismo dobili, sami smo se morali pozanimati o tem."

Vprašanja o pomoči koncesionarjem smo naslovili na ministrstvo za zdravje, a odgovora še nismo prejeli. Prav tako nas je zanimalo, koliko koncesionarjev je v Sloveniji in kolikšen odstotek prebivalstva zdravijo. Neuradno gre za najmanj polovico prebivalstva.

'Bojimo se tega, kar prihaja' 

Trenutna situacija se bo po besedah Lupše Štamparjeve zagotovo poznala tudi na zdravstvenem stanju prebivalstva. "Strah nas je, kaj bo, ko se bo vse skupaj sprostilo. Morali bomo precej zavihati rokave, kajti tudi kontrolni pregledi in preiskave, za katere so pacienti imeli termine, so zdaj odpadli. Že tako smo izčrpani, potem bomo pa morali delati še bolj. Upam, da bo vse gladko steklo, smo pa razočarani nad odnosom države, ki se vede, kot da ne obstajamo," še pove.

Prednost zasebnikov je, da smo iznajdljivi, prilagodljivi in se znajdemo v vsaki situaciji, in tudi v tej smo se, doda Tenyi. "Žalosti pa nas, da smo pozabljeni in da se realna slika našega javnega zdravstva izkrivlja, ker nas zanemarjajo, kar preprosto ni človeško in pošteno. Razumem, da nimamo zaščitne opreme, ampak odgovorni imajo glas, razum in vest. Ves čas delamo, celotne ekipe – zdravniki, medicinske sestre, tehniki - in delali bomo še naprej, kolikor bo treba. Upam, da bo hitro mimo in se bojim tega, kar prihaja. Bojimo se navala pacientov na primarno mrežo. Primarna raven je namreč temelj zdravstva, na njej rešimo več kot 90 odstotkov težav bolnikov."

'Ker z nami nikoli ni težav, se z nami ne ukvarjajo

To, da je država na koncesionarje pozabila, ni nič novega, pa pravi Igor Dovnik, pediater in predsednik Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije. "To se nam dogaja vedno in tega ne jemljemo kot neko novost. Dejstvo namreč je, da z nami tudi sicer ni težav in se z nami ni treba ukvarjati," pove in potrdi, da zaščitne opreme od države do prejšnjega tedna niso prejeli. 

Dovnik pravi, da ima kot pediater srečo, da otroci, ki niso v vrtcu ali šoli, niso bolni. "Ker morajo biti izolirani, tudi poškodb ni toliko, kot bi jih bilo sicer. Večino dela tako opravimo s pomočjo modernih tehnologij (telefonov, e-mailov, posredovanih slik, filmčkov …) na daljavo. Tudi recepte pošljemo v e-obliki. Sam sem celoten delovni čas ordinacije dosegljiv na telefonu … Tudi nujno preventivo (preglede dojenčkov in cepljenja) nas kar veliko pediatrov spet, po krajši prekinitvi, dela. Seveda v povsem drugačnih pogojih in z zaščitno opremo, kot smo si jo uspeli zagotoviti," pojasnjuje.

Velika večina zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov nas je starejših in smo sami v skupini ranljive, za okužbo s koronavirusom, bolj tvegane populacije. Zato poziv – ne pozabite na nas, veliko pacientov je v naši oskrbi in veliko lahko pomagamo, le nujno potrebujemo ustrezno zaščitno opremo. Varnost naših pacientov in nas je tudi pomembna. Igor Dovnik, pediater

Varnost je v trenutnih pogojih izredno pomembna, poudarja. "Cilj je, da rešimo kar največ težav na način, da preprečimo širjenje nesrečnega koronavirusa in ob tem naši pacienti ne utrpijo škode zaradi težave, ki jo imajo. Zaščititi je treba paciente, s katerimi se srečujemo in tudi nas in naše zaposlene." Zaščitna oprema je po njegovih besedah največja težava, saj ustrezne preprosto ni možno nabaviti, tisto, kar je dostopno, pa je velikokrat po ceni, ki je tudi 50-krat višja kot pred mesecem dni. "V moji ambulanti bolnih otrok ne gledamo. Kolegici, ki sta zaposleni pri meni, in moja medicinska sestra, se po urniku vključujejo v delo pediatrične covid ambulante v Mariborskem ZD. Tako v ordinaciji gledamo samo zdrave otroke v opremi, ki smo si jo uspeli v zadnjem trenutku nabaviti sami. Bomo pa zelo veseli, če se MZ in CZ spomnita tudi na nas. Preko Zdravniške zbornice Slovenije smo že pred tremi tedni javljali okvirne potrebe po zaščitni opremi. Pa še ni kaj prijeti v roke iz tega naslova," še dodaja Dovnik.

V najtežjem položaju so po njegovih besedah zobozdravniki, saj je bilo izvajanje njihove dejavnosti z dekretom ukinjeno in številni že mesec dni ne morejo delati. "Primarni zdravniki družinske in splošne medicine imajo veliko več dela in težav kot pediatri. Številni odrasli pacienti imajo težave, ki niso povezane s covidom-19, pa ali ne upajo pravočasno poiskati pomoči, ali jih zdravniki ne morejo ustrezno pregledati, ker nimajo zaščitne opreme. Tako nastaja škoda na zdravju, ki si je ne želimo." Zdravniki na sekundarnem specialističnem nivoju pa so že dobili navodila, naj opravljajo preglede, ki bi lahko pripeljali do poslabšanja zdravstvenega stanja pacientov. "Številni bi to želeli, pa nimajo možnosti za varno delo. Pacienti pa njihove storitve nujno potrebujejo. Na voljo so tudi specialisti brez koncesij, ki so se pripravljeni vključiti v delo, če se MZ tako odloči," zaključi Dovnik.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
21. 04. 2020 21.54
+1
Tudi Nemci imajo podobne probleme, kot pri nas. Je pa gretje maske v pečici pri 70 stopinjah dobra zamisel. Enak sistem uporabljajo ortopedi v Erlangnu pred operacijo. Treba je pač biti iznajdljiv,ne pa samo veliko čvekanja, kot pri nas. Si predstavljate, če bi bila sirota Jerica Korče v tem trenutku ministrica, Matjaž Nemec, ali celo Kordišev Mihec. No ja vsak je za nekaj dober. S kakšnim hitrim kurzom bi bili lahko tudi uspešni WC kozmetičarji.
wolfterier
22. 04. 2020 16.18
+1
Če je treba segreti,v hladilniku pač ne gre,a ne...v pečico,kam pa...
hotchilipoper
21. 04. 2020 21.40
-1
Živa štala s temi maskami
iga_biba
21. 04. 2020 21.35
-1
vlada samo na sebe in svoje ne bo pozabila. samo pri maskah imjo tri linije dobav NSI, SMC, SDS. Kaj so Pivčevi obljubili oziroma dali, da je tiho? Ona ki ne bo odpirala ideoloških tem, pa tudi o depeši, ne bev, ne mev.
Skankhunt42
21. 04. 2020 21.20
+0
ja bogi reveži oni si pa res ne morjo prvoščt mask... da mi privatnik dober dan reče mu moram plačat minimalno 40 evrov... ne mi zdej jokat da so na vs pozabil..
zavetnik
21. 04. 2020 18.48
+9
Ja zdaj pa naj državljani kupujemo zaščitna sredstva za privatnike, ke dobijo plačano po glavi pacienta še kasirajo samoplačniško vso opremo so si lepo počasi odnašali iz javnega zdravstva in še vedno to počno s kolegi iz javnega zdravstva, ko so si prisvajali dobičke in si jih lepo nalagali, bi morali pomisliti tudi na krizne čase, zdaj pa naj država še plačuje njihov potrošni material jaz bi tudi bil tak koncesionar ali SP, ali DOO?
Helix Nebula
21. 04. 2020 18.46
+7
Koncesiinarji naj kar sami plačajo. Če se želijo it kapitaliste naj plačajo tržne cene
iga_biba
21. 04. 2020 21.39
+1
Vse privat firme so se še decembra drle, ne samo koncesionarji, privat je privat in naj državo ne zanima, samo davke naj spusti in minimalno plačo ukine, sedaj pa jok in stok, na pomoč. Zamisli državo prosijo za pomoč. So veliki podjetniki obljubljali selitev podjetja v tujino, ampak so v tujino prenesli le dobičke. Snežič, Janšev prijatelj vabi firme v Bosno, ugodnejši pogoji.
kolbek460
21. 04. 2020 18.00
+3
Saj tudi hitler je v pečici vse stereliziral .
Rookoko
21. 04. 2020 17.49
+7
Koncesionarji najvecji roparji sistema.
BUONcaffee
21. 04. 2020 16.38
-6
Jaz dam v skrinjo, da virus zmrzne.
mmickica
21. 04. 2020 17.04
+9
Je povedal zadnjic en epidemiolog po TV, da zamrzniti covida ne mores. Ko zadevo odmrznes, se tudi virus odmrzne in ponovno zazivi, se mocneje menda. Tako da mu zgleda samo 60 in vec °C skodi.
wolfterier
21. 04. 2020 16.10
+1
V hladilniku se ne da.
provokatorr
21. 04. 2020 15.56
+3
a on je eden izmed tistih, pri katerem moraš plačati, če bi rad bil njegov pacient?
WAUKA
21. 04. 2020 14.13
-9
Kirurške maske se ne da sterilizirat v mikrovalovki,ker ima žično oporo. Sem probal in se je desetinki sekunde skurila. Torej to je že bla bla v članku. In kaj je še nakladanje poleg tega ???
provokatorr
21. 04. 2020 15.59
+10
kje pa piše, da jih v mikrovalovki? si polpismen? a ti lahko mikrovalovno pečico nastaviš na 70 stopinj?
Mojca1313
21. 04. 2020 14.04
+8
Koncesionar v javni mreži ali zdravnik, zaposlen v zdravstvenem domu isti k....za pacienta, povsod čakanje...samoplačnikom pa skoraj pogrnejo rdeč tepih
bundy crocodile
21. 04. 2020 12.18
+23
To je čista sramota kaj se v tem času dogaja v naši državi, vlada pa z rekordno podporo. Upam, da po krizi nahebejo prvo tisti, ki podpirajo te goljufe, ker niti eden ni bil izvoljen ne prvič, ne drugič, ne tretjič. Počivalšek se je vsedel na ministrski stilček, ker je odstopil Cerar in prišlepa se še v novo vlado pomeni, da mu narod ni dal niti enega glasa on pa skrbi za narodno preskrbo zaščitnega materiala. Bolj noro od totalno zmešanega.
Streznitev
21. 04. 2020 12.49
-15
Če bi imel o demokraciji najmanjše pojme, teh neumnosti ne bi pisal.Ti si demokracijo razlagaš po načelu enoumja in spadaš na Kitajsko, kjer med drugim jejo tudi krokodile.
Gavrilovich
21. 04. 2020 13.53
+9
Indijci pa nas cudno gledajo k jemo krave... In?
WAUKA
21. 04. 2020 14.15
+6
Počivalšek po pokvarjenosti že prehiteva ljubljenega.
WAUKA
21. 04. 2020 14.16
-4
Ti pa vseeno nosiš njihovo masko, ovca ostrižena.
BUONcaffee
21. 04. 2020 11.07
-2
Gantar je baje zdravnik. On že ve.
WAUKA
21. 04. 2020 14.17
+0
BUONcaffee
21. 04. 2020 11.06
+19
Gantar kot zdravnik bi moral urediti, da vlada poskrbi za prave maske.
Jure Kacicnik
21. 04. 2020 10.59
+8
Vsak svoj lonček, k kaj pa če bo... pa sej še ni, ampak kaj če bo.... hahahaha
_buba_
21. 04. 2020 10.55
-4
Upam da babkrotiras
Vikica
21. 04. 2020 10.43
+16
Moja zdravnica in njena sestra iz zd.dom šiška sploh ne delata. Zdravila piše kr nekdo. Oja vetjetn dodatek pa bo.
VOLK 91P11
21. 04. 2020 10.12
-6
kar neki, najprej je to tok trdoživ virus, da je 9 dni na površini, potem je celo 17 dni na površini, itd zdaj mal segreješ in ga ni več, bla bla bla bla
juresmax1
21. 04. 2020 12.06
+3
A bereš pravljice namesto informacij svetovno znanih laboratorijev, nič se ni spremenilo, na kartonu in papirju 24 ur, na trdih površinah, 3 dni na nerjavečem jeklu do 7 dni, v 30 minutah ga ubije ga temperatura od 60 do 70 C ( zato je možna sterilizacija v pečeh), prav tako v 30 min UV svetloba in najmanj 60% alkohol.