Korona

Jerala: Najraje bi se cepil s tistim cepivom, ki bo najhitreje na voljo

Ljubljana, 28. 11. 2020 08.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
248

V zadnjem tednu je bilo veliko novic o cepivih, ki so tik pred odobritvijo, a v javnost je prišla tudi napaka družbe AstraZeneca. Med testiranjem njihovega cepiva so prostovoljci namreč prejeli različne odmerke. "Glede varnosti jaz vsekakor ne bi bil v skrbeh," je medtem dejal Roman Jerala in pojasnil, da morajo cepiva pred odobritvijo prestati rigorozne preglede agencij za zdravje. Dodal je, da bi se sam najraje cepil s tistim cepivom, ki bo najhitreje na voljo.

Tik pred odobritvijo naj bi bila trenutno tri cepiva, Pfizerjevo, cepivo Moderne in cepivo družbe AstraZeneca. Vsa cepiva morajo sicer še čez natančen pregled tako evropske kot tudi ameriške agencije za zdravila, je dejal Roman Jerala s kemijskega inštituta.

"Cepil bi se s tistim cepivom, ki bo najhitreje na voljo"

"Rezultati so vsekakor spodbudni. Lahko računamo vsaj na tri cepiva, po moji oceni celo na štiri," je dejal in pojasnil, da je tudi podjetje Johnson&Johnson na precej visokih stopnjah testiranja. "Skoraj prepričan sem, da bo že vsaj januarja na voljo tudi njihovo cepivo," je pripomnil. Glede na pogodbe Evropske unije bi to pomenilo, da bomo lahko cepivo zagotovili za vse prebivalce Evrope.

Na vprašanje, s katerim cepivom bi se raje cepil – tistim, ki je izdelano po klasični metodi, ali tistim, ki je povsem inovativno – je odvrnil, da bi se najraje cepil s tistim, ki bo najhitreje na voljo. "To svetujem tudi vsem prebivalcem Slovenije, saj je čas ključen," je dejal. Spomnil je na trenutno epidemiološko sliko, ko beležimo visoko število umrlih, in svetoval, naj se čim prej cepijo ljudje, ki spadajo v najbolj ogroženo skupino. 

Zatrdil je še, da vsak dan šteje in da je razmišljanje o tem, katero cepivo bi raje vzeli, zlasti če so cepiva enako učinkovita, lažna dilema. 

"Vesel sem, da so imele svojo zmogljivost priložnost pokazati tudi sodobne tehnologije," je nadaljeval in izpostavil "impresivna" zdravila mRNA, ki nudijo izjemno visoko zaščito. Meni, da je ta tehnologija pomembna, saj lahko cepiva zagotovi v najkrajšem možnem času.

Cepljenje (slika je simbolična)

"Glede varnosti jaz vsekakor ne bi bil v skrbeh"

Po njegovem mnenju bodo zdravila nedvomno varna, saj jih bodo zdravstvene agencije rigorozno pregledale. "Stranski učinki so bili relativno majhni. Eno ali dve cepivi so sicer začasno prekinili, ker je prišlo do nekega dogodka. Če nekdo umre, potem takoj prekinejo testiranje, čeprav je možno, da je umrl iz popolnoma drugih razlogov. Potem ko so odkrili, da dogodki niso bili posledica cepiva, so raziskovanje nadaljevali," kar je po njegovem mnenju zagotovilo, da varnost jemljejo zelo resno. 

"Cepiva na noben način ne morejo povzročiti bolezni in tudi ostalih zapletov, najbrž bistveno manj kot prejšnja cepiva," je dejal. Prepričan je, da so cepiva veliko varnejša kot katerakoli druga zdravila. Tudi stranske učinke se pričakuje šele pri enemu od 100.000, celo pri enemu od milijona cepljenih. "Glede varnosti jaz vsekakor ne bi bil v skrbeh," je dodal.

V prvem četrtletju bi se lahko v Sloveniji cepilo pol milijona ljudi, ključna je precepljenost

Cepivo, ki bo pripadalo Sloveniji, bomo dobivali po delih, je dejal. Najprej bi bilo treba cepiti ljudi v domovih za starejše, saj tam beležimo najvišje število žrtev, pravi. "Prav njim bi cepivo najbolj pomagalo," je zatrdil. Upa, da se bo za cepljenje odločilo čim višje število ljudi. Pojasnil je še, da je cepivo trenutno namenjeno preprečevanju bolezni, zato ni nujno, da bodo cepiva enako učinkovito preprečila širjenje okužb. "Bomo pa lahko s cepivi zaustavili število hospitalizacij oziroma število žrtev," je izpostavil. 

Jerala je glede tega, kdaj bi se lahko rešili iz epidemiološke situacije, optimističen. "Mislim, da zelo kmalu," je dejal. Če bo šlo vse po načrtih, lahko Slovenija zadostno količino cepiv za vse v domovih starejših občanov dobi že januarja. "V prvem četrtletju bi lahko v Sloveniji, če bo šla produkcija cepiv po načrtih, cepili pol milijona ljudi. To je več, kot je v Sloveniji ljudi, starejših od 65 let," je dejal. Največ smrtnih žrtev namreč beležimo nad to starostjo.

Še enkrat je izpostavil pomembnost precepljenosti in dejal, da upa, da ne bo nekega upora, nesmiselnih govoric po družbenih omrežjih in anekdotičnih primerov, s katerimi bi ljudje zadeve posploševali. "Doseči moramo dovolj visoko precepljenost. Sedanji odstotek je gotovo prenizek. Upam, da bomo vsaj pri starejših dosegli od 70 do 90 odstotkov precepljenosti," je sklenil. 

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (248)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kmkm
30. 11. 2020 11.38
ti se kar cepi Jerala tvoja stvar jaz vem, da se ne bom. Nikoli se nisem cepil proti gripi in praktično nikoli nisem imel težav z gripo vse je zastavljeno na imunskem sistemu eni samo okno odprejo pa zbolijo !
mario64
30. 11. 2020 11.03
rusko je najbolše
mo23
30. 11. 2020 10.05
+1
To sam perejo možgane ljudem še bolj. Ljudje čist presrani. Sem iz vasi in glih včeraj na sprehodu. Polja okol in okol, pol pa vidiš familijo k majo sred ničesar maske na seb, pa na svežmu zraku. Jao. Kako pa ve kaj je varno pa kaj ne?! Naj ne glumijo in nej pustijo da se ljudlje sami odločajo. Jaz sem se odločil že zdavnaj in povoham ne cepiva.
nnnnnnnnnnn
30. 11. 2020 09.12
Mene pa ful zanima kako zgleda ta natančen pregled v tako kratkem času. Leta in leta so nam govorili včasih in na temu bazirali varnost. Zdaj pa v parih mesecih ni panike. Bo zanimivo vidit ko bo prvi sveženj poceljenih. To da pa je proizvajalec pri cepivih oproščen odgovornosti pa nihče ne omenja.
WEF_DOWN
28. 11. 2020 20.05
+5
V UK je že znano, koliko bo zdravnik dobil plačano za eno pikico. Plačani bodo 12,58 funtov po dozi, bosta pa 2 dozi. Povprečen zdravnik v UK ima 2500 pacientov, pa si izračunajte kaki zneski bojo to, in zakaj se usi derejo na vse glasilke, da so cepiva zdrava. Pa ne pozabimo še na cepivo za gripo, kjer dobijo 10 funtov in 6 centov, in viola, 88 tisoč evrov če cepi z vsemi cepivi. Da boste vedeli, zakaj so tako navdušeni nad situacijo.
WEF_DOWN
28. 11. 2020 20.07
+0
Pardon, 88 tisoč funtov, oz. slabih 100K€.
nikhrast
29. 11. 2020 16.35
-2
Jasno, zdravniki so plačani za vsak posel, mesečne plače ni. Isto v Severni Ameriki, če zdravnik ne dela, potem ne kasira.
emilzapata
28. 11. 2020 17.10
+1
trditev, da aluminij v cepivu deluje na možgane in pospešuje demenco, kot berem spodmje komentarje, ne bo držala. V Sibirskem rajonu Krasnoyarsk imajo samo v okolici milijonskega mesta Krasnoyarsk inštaliranih 10.000MW elektroliz aluminija, in ni pojava večje demence ali duševnih in nervoloških bolezni. Po tej trditvi bi morali biti tam potemtakem vsi dementni in nori.
nnnnnnnnnnn
30. 11. 2020 09.13
Mogoče je omembe vredno da gre cepivo neposredno v telo (mišica). Torej ne gre čez vse obrambne mehanizme telesa.
markym
28. 11. 2020 16.41
+4
A da jih bodo testirali? vic tisočletja. zdaj se mudi za stranke.
kure bedne
28. 11. 2020 15.55
+8
Pfizer je že enkrat močno plačal zaradi podkupovanja zdravnikov in potem poniknil za nekaj časa. Na trg so zopet prišli 2018 in mislite, da je danes kaj drugače. Mal poglejte okrog sebe kaj se dogaja.
kakafonijaprava
28. 11. 2020 15.11
+4
Jerolo zelo dobro plačujejo farmacevti. Naj se kar cepi s to kadavrino od Pfizerja!
Drekachi24
28. 11. 2020 14.46
+4
Ugibam, ali na kratki in srednji rok ne bo s cepivom podobno kot z aplikacijo Ostani Zdrav. Najprej je bilo zanimanje, potem pa se je ustavilo, kolikor vem.
Drekachi24
28. 11. 2020 14.42
+6
Mene pa zanima, kako lahko zaupaš cepivom za tako strašen in uničujoč virus, ki so v testiranju komaj par mesecev. Kaj, če se pojavijo hudi stranski učinki šele čez čas? Ima država pripravljen sklad za velikanske odškodnine ob množičnih tožbah? Jaz bom raje počakal. Naj bodo poskusne miši drugi, če želijo. Na splošno nimam nič proti cepivom, če so res dobro preskušena. Sam sem jih prejel veliko, zlasti pred dolgimi potovanji po svetu.
markym
28. 11. 2020 16.42
+7
država ne plačuje odškodnin... ker posameznik nima dovolj denarja za dolgoletne in dolgotrajne tožbe kjer ti potem tak pajac kot je na sliki reče da to pa ni od tega.
superjezek
28. 11. 2020 14.40
+10
Noben človek na svetu in na ne vem kakšnem položaju ali milijarder nima pravice določiti kaj bo človek v svoje telo vnesel. Če ni 100% sigurno ga v mene ne boste dejali saj s svojim telesom oziroma življenjem ne mislim loterije igrat.
plavimil
28. 11. 2020 14.40
-5
Vsi se boste cepili, drugače boste omejeni samo na gibanje v Sloveniji. Če boš hotel v tujino, brez potrdila o cepljenju nikamor, če bodo hoteli tujci v Slovenijo ,brez potrdila o cepljenju stop, pa res mislite, da bodo države reskirale še eno zaprtje države, malo morgen.
nikhrast
29. 11. 2020 16.39
+0
Saj na avion ne boš moral iti če nisi cepljen.
kenjalo
28. 11. 2020 14.06
+1
ammm falš dokzilo stvar resena
Slava Rodu
28. 11. 2020 12.39
+17
Jaz grem na 1000% sigurnost. Zato se ne bom cepil s cepivom od miljarderja Billa Gejtsa. Glede na to, da se upa že javno govoriti, da je naroda preveč, in da bi bilo najboljše da bi nas bilo le 500 miljonov, tako kot piše na tistih velikih ploščah spomenikih od masonov,mislim kdo lahko zaupa takemu človeku, kdo?!? Mrzla voda in globoko dihanje kisika izdihavanje slabega zraka, narava, to je imunost in dobro za človeka. Pa še nič ne košta in so le dobri ućinki, celice se krepijo in obnavljajo z zdravjem.
Uporabnik1884443
28. 11. 2020 12.26
-5
Vsi, ki se ne boste cepili - počitnice v tujini odpadejo! Letalske družbe bodo zahtevale dokaz, da ste cepljeni. To pa bo tehtanje, glede na to, da so nekateri obupovali v letošnjih počitnicah! 😥
superjezek
28. 11. 2020 14.38
+8
Torej bodo več kot očitno letalske družbe propadale ker ne bo potnikov.. Noben človek na svetu in na ne vem kakšnem položaju ali milijarder nima pravice določiti kaj bo človek v svoje telo vnesel. Če ni 100% sigurno ga v mene ne boste dejali saj s svojim telesom oziroma življenjem ne mislim loterije igrat.
AlBundy1
28. 11. 2020 12.06
+21
In še da dodam. Poglejte, kdo je solastnik Pfizerja. Eden izmed najbogatejših ljudi na svetu B.... Nočem zapisati celotnega imena, ker so me zadnjič zaradi tega blokirali.
ni_mi_vse_eno
28. 11. 2020 12.03
+2
Bolezen je zelo nevarna za starejše, za mlajše je pa bolj nevarna gripa od korone. Statistika pravi: Če pa primerjamo starostno skupino, pa ugotovimo, da je za starejše covid veliko bolj smrtonosen od gripe, za mlajše pa veliko manj. Primer distribucija po letih. (0-10 let) = 1 oseba, (10-20 let) = 3, (20-30 let) = 14, (30-40 let) = 36, (40-50 let) = 113, (50-60 let) = 444, (60-70 let) = 1151, (70-80 let) =2779, (80-90 let) = 5730. Statistični podatki pobrani Novembra, za območje Nemčije. Če si starejši od 70, potem se cepi.
ni_mi_vse_eno
28. 11. 2020 12.01
+10
Roman Jerala naj se cepi s komerkoli želi, živela svoboda. Ostali naj imajo prav tako svobodo.
Uporabnik1884443
28. 11. 2020 12.18
+2
ni_mi_vse_eno
28. 11. 2020 12.01
+5
dr. Chris Exley pravi, da aluminij v cepivu povzroča demenco, vsaj to pokaže analiza možganovine.
djdrg
28. 11. 2020 13.46
+2