Korona

Jerala o precepljenosti do poletja: Upam, da se bodo Slovenci obnašali racionalno

Ljubljana, 20. 01. 2021 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24 UR ZVEČER
Komentarji
165

Slovenija, tako kot celotna EU, si želi do marca pocepiti vso zdravstveno osebje, do poletja pa že 70 odstotkov celotne populacije, je dejal premier Janez Janša. Kaj bo cepljenje prineslo epidemiji, v tem trenutku še ni jasno. Glede napovedi o deležu precepljenih Roman Jerala s Kemijskega inštituta upa, da so dovolj realne. Upa, da se bodo Slovenci obnašali racionalno in cepili v večji meri, kot trenutno napovedujejo ankete.

Na vprašanje, ali je napoved premierja Janše o 70-odstotnem deležu precepljenih realna, Roman Jerala s Kemijskega inštituta odgovarja: "Upam, da ja. Jaz mislim, da se bodo Slovenci obnašali racionalno. Potem ko bodo videli, da cepivo dejansko deluje in da je zaželeno po svetu, upam, da se bodo cepili v večjem odstotku, kot trenutno kažejo ankete."

Vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu Roman Jerala.
Vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu Roman Jerala. FOTO: POP TV

Kaj pomeni to, da dobimo več kot tri milijone cepiv Moderne in Pfizerja? Ali bodo tisti, ki bodo cepljeni s tema dvema cepivoma, bolje zaščiteni od tistih, ki jih bodo cepili s cepivom AstraZenece, ki še ni odobreno in ima zgolj 75 odstotno zaščito? "Mislim, da je dobra novica, da smo dobili večje količine bolj učinkovitega cepiva. Morda bo to cepivo od AstraZenece bolj primerno za tiste, ki so v dvomih o novejši tehnologiji. Sicer je cepivo res nekoliko manj učinkovito, ampak v osnovi sta obe vrsti cepiv zelo učinkoviti in dobri. Spomnimo se, cepivo za gripo je na primer 50-odstotno učinkovito. Tudi cepiva AstraZenece se ne gre braniti," odgovarja Jerala.

Kaj pa glede pomislekov, da bi nekdo menil, da je krivično, da bo cepljen s cepivom AstraZenece? "Cepivo AstraZenece ni bilo preizkušeno v takšni meri na bolj občutljivi starejši populaciji kot bolj učinkoviti cepivi. V tej prvi fazi gre predvsem za to, da zmanjšamo število žrtev. V teh prvih dveh treh mesecih ne moremo zaustaviti epidemije, če bomo do poletja res dosegli 70-odstotno precepljenost (po nekaterih napovedih pa celo 80-odstotno), potem bo to izvrstno izhodišče, da epidemijo do jeseni zaustavimo."

Pri potniku, ki je prišel iz Velike Britanije v Slovenijo, obstaja sum na novi sev, ki je podoben angleškemu sevu? Kaj to pomeni za cepljenje? "To je sev, ki so ga prvič zaznali sredi septembra, kasneje v decembru pa se je izredno hitro razširil. Na osnovi širjenja so ugotovili, da je bistveno bolj infektiven, okoli 40 do 50 odstotkov. Znamenito R vrednost dvigne za 0,4, kar pomeni, da vsi ti sedanji ukrepi ne bodo dovolj za zaustavitev tega virusa. Kljub vsemu pa vidimo, da so v Veliki Britaniji uspeli obrniti krivuljo okužb, torej bistveno pada število okuženih. Če bi se ta sev razširil v Sloveniji, predstavlja potencialno nevarnost. Menim, da je zato treba biti izredno previden pred nekim obsežnejšim sproščanjem ukrepov. Nenazadnje se je lažje braniti pred epidemijo, če je število okužb nizko, kot če je visoko," pojasnjuje Jerala.

Na vprašanje, zakaj ni jasno, kako bo cepljenje vplivalo na epidemijo oziroma število novookuženih, pa odgovarja: "Cepljenje bo zagotovo pomagalo pri epidemiji, problem je le, ker ne vemo, kako dobro deluje cepivo, da zaščiti pred okužbo. Eden od razlogov je, da pri Pfizerjevem cepivu tega niso merili. So pa pri ostalih dveh cepivih to izmerili in rezultati so pokazali bistveno zmanjšanje – tudi asimptomatičnih okužb. Za vsa cepiva smo lahko gotovi, da bodo zmanjšala število širjenja okužb, samo ne vemo še, v kakšni meri. To bo pokazal čas."

Koronavirus pasica november

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (165)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jbtjbt
21. 01. 2021 16.17
-1
Ko bo vlada "racionaln"in bomo res postali druga SVICA se bom pa cepu.😂😂
jbtjbt
21. 01. 2021 16.14
+0
Kdo mi garantera,da je cepivo KUL?????
Timy15
21. 01. 2021 08.53
+6
Le katero poletje bo ta precepljenost pri nas.
Mother Russia
20. 01. 2021 17.39
+7
Vidi se mu da še sam ne verjame v svoje pravljice....
valovanje
20. 01. 2021 14.25
+8
In kera buča mu izleti iz ust, da sploh niso merili koliko cepivo ščiti pred okužbo. Beri drugače; nič, zato pa kao niso merili. Zato pa pravijo da moramo še vedno nositi maske itd. Vse kaže da res cepivo nič ne pomaga, vse kar bo bo pesek v oči in igranje s številkami. Upam da se najde kdo neodvisen (no dovolj njih) po celem svetu, pa da so budni nad tem če cepljeni dejansko niso več na intenzivnih oddelkih. Sej ko pa bodo, bo pa itak vse drugo krivo samo cepivo ne. Najlažje je reči, da gre za nov sev in smo spet povsem na začetku in v novih vrstah za cepljenje, ki seveda sploh ni nujno da kakorkoli pomaga, prej škodi, kolikor so izkušnje s cepivi do zdaj pokazale. Skratka loh prikazujejo kakor jim ustreza, to je zelo problematično, ker trenutno so sigurno vse sile usmerjene v paniko in čim višje številke (zloraba) da bi se čimveč folka cepilo in da ohranjajo ukrepe ki nas pritiskajo v to... uf. Ampak v bodoče bo lahko povsem isto, kakor bodo agende... cepivo pa vsako leto drugo, ljudje ki se bodo enkrat cepili se bodo drugič še lažje, pol pa pride loh "slabo" cepivo (če ni že zdej) in bodo maso našopali z zelo škodljivo zadevo. Rekli bodo pa samo "ups" se zgodi. Posledice pa boljš da ne razmišljam kakšne so lahko. Pamet in razsodnost v roke. Sploh če niste zelo stari in v osnovi zdravi, je brezveze reskirati. Saj če zaznate kakšne znake, se pač izolirate, kot pri gripi in podobno in to je to. Crpivo se mora itak najprej izkazat in dokazat, potem pa rizične recimo cepit. Sploh pa zagovarjam da se najde zdravilo, da če zboliš ni problemov, ne pa ta čudaška preventiva kar vseh po vrsti. Pa kaj ne znajo razmišljati človeško? Ne smejo to je to. Glede zdravil pa so celo našli razni zdravniki zdravila ki resnično pomagajo, v dveh dneh si dober. In kaj so naredili? Preprosto so jih PREPOVEDALI! Mater, vse to je preverljivo in resnično. Še celo tem zdravnikom so grozili z odvzemom licence! Pojma nimate kaj se dogaja. Zato pa tisti informirani (tudi doktorji) vsi pravijo da je to plandemija in definitivno imajo prav. Vprašajte se prosim zakaj je to tako kot je, to je pomembno. In ja, ne bo vam všeč, ampak a bomo razmišljali in bili odgovorni, ali bomo neumno govedo kakor v eliti radi označijo nas, neposvečene. Prosim informirajte se. Srečno!
jesenvoyo
20. 01. 2021 13.41
+2
Toliko kot je nasprotnikov cepljenja po komentarjih sodeč sploh ne bi smelo biti težav da pridemo na vrsto tisti, ki bi se cepili, mogoče bomo lahko celo izbirali s katerim cepivom.
flojdi
20. 01. 2021 18.49
+1
. evo imam toliko let , da pridem , bojda , prej na vrsto . z veseljem odstopim vse svoje , morebitne , doze
myphone
20. 01. 2021 13.40
+5
Od cepiva imajo interes farmacevtske družbe, zato pa tako pritiskajo za cepljenje.
09ZarMan10
20. 01. 2021 12.49
+7
Dajmo se Slovenci obnašati RACIONALNO in se dajmo vsi po dva krat cepiti. To je "švohnih" 100€ na glavo x 2.000.000 glav! Dajmo biti racionalni in upravičiti vse zaplete in žrtve in omogočimo farmaciji ta krvavo prislužen denar!
Generacija56
20. 01. 2021 11.28
+5
Rusi so podali zahtevek za registracijo njihovega cepiva v EU. Cepivo je v Nemčiji že testirano. Nima stranskih učinkov. Bomo še malo počakali...
kure bedne
20. 01. 2021 11.27
+11
Kar sanjajte. Nobeden se ne bo več cepil s to greznico. Jansha naj cepi Urško in svoje otroke.
Suma
20. 01. 2021 12.16
+0
spoštovanje
20. 01. 2021 11.18
+4
slovenci bi bili racionalni, ampak, kaj ko je sovražne propagande eden proti drugim tolk, da smrdi...že v t.i. hramu demokracije je kupleraj
valovanje
20. 01. 2021 11.10
+6
Joj joj joj. Flancajo kolk je sepivo super, ampak pravi da dejansko sploh niti merili niso koliko ščiti pred okužbo (če verjameš seveda) spet en navaden bullsh... Ker so na začetku tudi pravili da cepivo ščiti pred težjim potekom bolezni in potem nekako potihne v obliko da kao ščiti (kar se je zdaj zagovoril da niti merili niso (heh heh) in se moramo vsi cepiti in vsi nositi maske. Skratka najbrž res cepivo nima nikakršnih pozitivnih vplivov, tako kot nekateri strokovnjaki trdijo, da je nemogoče narediti cepivo za ta virus. Pol pa itak loh flancajo da je pomagalo ali ni škodilo po mili volji, sav vse številke lahko prirejajo in se venomer zgovarjajo na kaj drugega, če ne drugo pa nov sev. Težka se nam piše, uf. Držte se, vse mora transparentno biti pojasnjeno in raziskano! Ker tole kar zdaj prodajajo je buča da te kap. Se že dokazuje nasprotno, saj bo prišlo na dan, malo potrpežljivosti, ne se cepit na horuk madona. Srečno.
vvvilice
20. 01. 2021 11.06
+3
Bo pokazal čas ...
ni_mi_vse_eno
20. 01. 2021 11.08
+10
Čas vedno pokaže, da so "teorije zarote" postale resničnost. Le nekatere še ni izučilo.
mr1924
20. 01. 2021 11.02
+4
Ti kar pohlevno uživaj predelano hrano z dodatki težkih kovin ,pesticidov in hormonskih motilcev. Se zavedaš, koliko ton take hrane predela telo v par letih? In kaj vse podihaš s “ svežim “ zrakom? Začnite se boriti tudi za spremembe na tem področju!!!!!
ni_mi_vse_eno
20. 01. 2021 11.07
+10
Če zadevo poješ, gre skozi prebavni trakt in kar se ne absorbira, se izloči. Če pa dobiš zadevo naravnost v žilo, pa ni nobene bariere, nobenega epiteljia. Bistvena razlika.
ni_mi_vse_eno
20. 01. 2021 11.01
+5
Faza 1 preverjanje cepiva moderne. Res govorijo o 21% ljudi ima stranske učinke (= The most notable adverse events were seen at the 250 µg dose level, with three of those 14 participants (21%). Hvala za info, komentatorji.
galop
20. 01. 2021 11.00
+9
Cepim naj se z nečem, kar sploh ne vemo kaj je,niti ni preverjeno in kako bo delovalo na telo?
mr1924
20. 01. 2021 10.58
-5
Bomo pa še dolgo živeli z ukrepi!!!!!
mr1924
20. 01. 2021 10.59
+2
ni_mi_vse_eno
20. 01. 2021 11.09
+2
Z ukrepi bomo živeli vse do pomladi, vse dokler gripa ne izgubi svoje moči z naraščajočo močjo Sončnih žarkov => tvorba vitamina D.
mr1924
20. 01. 2021 10.57
-5
Kje pa imaš svojo dozo? V hladilniku? Podari mi jo, prosim.🤪
dadinho10
20. 01. 2021 10.54
+6
aha, torej bodimo racionalni in se cepimo. nato pa ne vemo kako cepivo deluje, da zasciti pred okuzbo. v cem je torej problem? ne samo to, da ne veste, pol stvari ne veste.
Medo1964
20. 01. 2021 10.53
+9
"racionalno" ??? bolje receno "POHLEVNO"?????