Korona

Ker sta se med pandemijo zabavala, bosta Johnson in žena oglobljena

London, 12. 04. 2022 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
11

Zaradi zabav v času strogih ukrepov za omejitev širjenja covida-19 na Otoku morata v denarnico seči tudi britanski premier Boris Johnson in finančni minister Rishi Sunak, so potrdili na Downing Streetu. Britanska policija je v okviru preiskave spornih druženj doslej skupno izdala že več kot 50 glob, med kaznovanimi pa sta torej tudi najvišja politična predstavnika v državi. Iz opozicije se že vrstijo še glasnejši pozivi k odstopu.

Policija bo premierju Borisu Johnsonu poslala kazen.
Policija bo premierju Borisu Johnsonu poslala kazen. FOTO: AP

Britanska metropolitanska policija je preiskavo afere Partygate, ki je zatresla stolček premierja Borisa Johnsona, začela konec januarja. Pod drobnogled je vzela 12 družabnih dogodkov na sedežu vlade na Downing Streetu in v palači Whitehall, ki je bila uradna kraljeva rezidenca v Londonu do leta 1689.

Koga vse so doletele globe in v povezavi s katerim dogodkom, policija sicer ne namerava razkriti. So pa zato na Downing Streetu 10 zagotovili, da bodo javnosti sporočili, če bo med kaznovanimi tudi Johnson. Danes so torej to potrdili, pravijo pa, da v obvestilu o prihajajoči globi niti sami še niso bili obveščeni, za udeležbo na katerem dogodku je šlo, piše BBC. Sky News dodaja, da je morala globo plačati tudi Johnsonova soproga Carrie. Po poročanju britanskih medijev naj bi sicer kazni večinoma znašale 50 funtov (60 evrov).

Britanski premier se je v današnjem televizijskem nagovoru zaradi kršenja protikoronskih ukrepov opravičil in dodal, da je globo že plačal. Odstopiti pa ne namerava.

Johnson je tako postal prvi britanski premier, ki je dobil kazen zaradi kršenja zakona v času, ko zaseda svoj položaj. Pozivi k njegovemu odstopu, ki so se začeli vrstiti že takoj po izbruhu afere konec lanskega leta, so tako zdaj postali še glasnejši. Vodja laburistov Keir Starmer je prepričan, da morata oditi tako Johnson kot Sunak, dodaja pa, da so konservativci s tem dokazali, da so popolnoma neprimerni za vladanje: "Velika Britanija si zasluži več," je prepričan.  

Predstavnik liberalnih demokratov Ed Davey je parlament, ki je trenutno na velikonočnih počitnicah, pozval h glasovanju o nezaupnici: "To je vlada v krizi, ki zanemarja državo v krizi."

'Neuspeh pri vodenju in napačne presoje'

Johnson se je že od izbruha afere upiral pozivom k odstopu in poslancem odgovarjal, naj počakajo na uradno poročilo višje javne uslužbenke Sue Gray. A tudi ta je v svojem poročilu ugotovila, da se tovrstne zabave ne bi smele zgoditi. Zapisala je, da je na nekaterih srečanjih in domnevnih zabavah prišlo do resnega neupoštevanja visokih standardov, ki se pričakujejo od tistih, ki delajo v središču vlade, pa tudi standardov, ki se pričakujejo od celotnega britanskega prebivalstva v omenjenem (koronskem) času

Downing Street 10
Downing Street 10 FOTO: AP

Grayjeva je v raziskala 16 dogodkov v obdobju 20 mesecev, ki so se zgodili na Downing Streetu in drugih vladnih uradih. Poročilo je bilo dolgo 12 strani in pojasnjuje, da se nekateri dogodki v rezidenci na Downing Streetu zaradi omejitve javnega življenja ne bi smeli zgoditi, pa tudi pristojni ne bi smeli dovoliti, da se razvijajo tako, kot so se. Kritična je bila do čezmernega uživanja alkohola ob različnih priložnostih in v času, ko se ljudje v pretežni meri niso smeli družiti. Zapisala je, da so bile zabave pri premierju organizirane brez jasnega dovoljenja ali nadzora in da takšno početje ni primerno. 

Johnson je nazadnje dejal, da se opravičuje za stvari, ki jih "enostavno nismo naredili prav". Napovedal je tudi niz sprememb pri upravljanju na Downing Streetu, pa  vnovično presojo trenutno veljavnega pravilnika glede obnašanja javnih uslužbencev. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klima
28. 04. 2022 18.37
Pa tako smrtonosen virus, najhujši v zgodovini človeštva, vladniki v neskončni, nesebični skrbi za ljudstvo le temu prepovedo vsakršno druzenje, za sebe in svoja zivljenja jim pa ni mar in se medtem brezskrbno družijo in uživajo. Kar jim je zdravje drzavljanov pred njihovim lastnim... sarkazem seveda...
TitCankar
12. 04. 2022 19.08
+5
Angleži pa imajo burkeža za predsednika vlade! Polnoma neodgovorni infantilnež!
Novorazodetje
12. 04. 2022 18.41
+3
Janez niti pozivov na sodišče ni sprejemal, pa si zamislite, da bi plačal takšno globo. Hojs bi takoj suspendiral policaja, ki bi napisal globo.
supplement
12. 04. 2022 18.13
+2
oglobljena,hahahaha na hitro sem prebral,obglavljena
Wolfman
12. 04. 2022 18.03
+2
Se opazi, da je bloni nastavljen, ker bi kogarkoli drugega obe sili za jaj ca.
JOSEPH HAYDN
12. 04. 2022 18.01
+4
To še pljunek v morje ni za njiju
SlobodaNE
12. 04. 2022 17.24
+2
Dobro si je stari izbral
Kloven
12. 04. 2022 17.17
+1
Nimasmisla
12. 04. 2022 17.16
+2
A so pozabili še 2 nule napisat
tech
12. 04. 2022 17.09
+3
Uuu, bosta oglobljena. Kaj jim bodo vzeli en rogljiček od 100 vrst na mizi.
revolucija_mb
12. 04. 2022 17.09
+5
Torej zdravje ni na prvem mestu...denar kupi vse. Hahahhahaa, gnilo do neba. Denarna kazen za politika, je kot da bi ribo za kazen v vodo vrgel.