Korona

Johnson napovedal konec večine ukrepov v Angliji

London, 05. 07. 2021 22.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanski premier Boris Johnson je sporočil, da se večini protikoronskih ukrepov bliža konec. Maske ne bodo več zakonsko obvezne, pravila o ohranjanju distance bodo ukinjena. Po 16-mesečnem življenju ob strogih omejitvah bo umaknjeno pravilo zbiranja zgolj šestih oseb v zasebnih prostorih, prav tako bo vlada umaknila priporočila za delo od doma.

Nadaljnja navodila glede šolskih mehurčkov, potovanjih in samoizolaciji bodo prišla v naslednjih dneh, je na novinarski konferenci napovedal britanski premier Boris Johnson. Dodal je, da bo sam – tudi potem, ko bo obvezno nošenje mask odpravljeno –, na bolj obljudenih krajih masko še vedno nosil, in sicer iz preventivnih razlogov, poroča BBC.

Zadnja, četrta faza angleškega načrta, ki zajema velika sproščanja, je bila prejšnji mesec  zaradi hitrega naraščanja primerov okužb, povezanih z novo, bolj nalezljivo različico delta, prestavljena na 19. julij. Ali bodo vse omejitve s tem datumom zares odpravljene, bo dokončno znano 12. julija, po pregledu zadnjih podatkov o okužbah z novim koronavirusom.

Boris Johnson je napovedal velika sproščanja v državi.
Boris Johnson je napovedal velika sproščanja v državi. FOTO: AP

Johnson je zmožnost končanja vseh navedenih ukrepov v državi pripisal uspešni precepljenosti, ki je prekinila povezavo med številom okužb in smrtnih primerov. A opozoril je, da bi se lahko še v tem mesecu število primerov okužb povečalo na 50.000 na dan, zato "se moramo na žalost pripraviti na več smrtnih primerov".

Nobena država na svetu sicer še ni poskušala odpraviti toliko omejitev naenkrat. Medtem ko nekateri strokovnjaki svarijo, da bi bilo s tem bolje počakati do jeseni, ko bodo vsi odrasli imeli priložnost dobiti drugi odmerek cepiva, znanstveniki, ki svetujejo vladi, podpirajo poletno sproščanje.

Škotska, Wales in Severna Irska imajo medtem ločena pravila in omejitve, povezane s koronavirusom.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

92ddt 1
06. 07. 2021 15.27
-1
Ni bojazni . Se bo kmalu premislil. Takrat mu bodo pa po večini mlajši natrpali bolnišnice.
Rene Jelinčič
06. 07. 2021 13.43
+4
Verjetno,da jeto posledica množičnih protestov,ki so se dnevno vrstili v VB o katerih pa so naši mediji vseskoti hinavsko molčali.
štajerski janezek
06. 07. 2021 08.43
+5
ja bravo :) ampak novica ni za 1 stran pravite?
anjerd
06. 07. 2021 08.02
+4
Še en lažnjivi kljukec. Ravno zaradi širjenja delta različice v Angliji ,Slovenijia ne ukinja ukrepov, kdo zdaj tu laže? Kaj pa bodo zdaj potegnili na plano, da lahko ukrepe podaljšajo?
Stajerc22
06. 07. 2021 08.00
+7
Bravo Johnson! Ajde mediji, krizajte jih, tako kot ste Svedsko lani. Cez eno leto ste jih pa hvalili...Dejstvo je, da virus ni tako nevaren kot je "bil". Res je, da se delta siri bolj kot obicajno ampak ce pogledate smrti, jih je bore malo glede na okuzbe! Penzijoniste ste precepili, veliko je prekuzenih. Mladim pa pustite da zivijo brez represije!