Korona

Kaj bi Damijan na vrhuncu epidemije počel drugače?

Ljubljana, 24. 11. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER, K.H.
Komentarji
684

Bi bilo življenje v času epidemije drugačno, če vlade ne bi vodil Janez Janša? Kakšne ukrepe bi na vrhuncu epidemije sprejel kandidat opozicije za mandatarja Jože P. Damijan? Se mu zdi omejitev gibanja med občinami pretirana, bi odprl šole in vrtce? Bo Koalicija ustavnega loka do 15. decembra res vložila konstruktivno nezaupnico premierju Janši?

Na ta vprašanja je v oddaji 24UR ZVEČER odgovarjal kandidat za mandatarja Koalicije ustavnega loka (KUL) Jože P. Damijan. Kot je dejal, je pri tovrstnih epidemijah, še posebej ko uidejo nadzoru, najprej treba uveljaviti zelo ostre ukrepe glede omejevanja druženja ljudi. "Ampak kot se je pokazalo, omejevanje gibanja med občinami ni potrebno. Prav tako je problematično zapiranje šol, predvsem za mlajše," je dejal. Meni, da bi te ukrepe lahko sprostili, po drugi strani pa bi bilo treba bistveno bolje poskrbeti za najranljivejše skupine, predvsem za starejše v domovih za starejše občane, kjer vlada po njegovem mnenju "ni naredila ničesar, da bi omejila vnos okužb"

Rešitev za omejevanje širjenja okužb znotraj domov za starejše Damijan vidi v hitrem testiranju in nato še nekajdnevnem testiranju s PCR-testi. "Recimo na vsake tri dni za zaposlene v domovih. Okužene bi tako lahko takoj ločili od zdravih in s tem omejili prenos okužb na varovance," pravi. 

Kako pa bi pomagali gostincem? Tudi tukaj meni, da bi lahko omilili ukrepe. "Če vprašate epidemiologe, ki so edini merodajni tukaj, vam bodo rekli, da je možnost za okužbo v odprtih prostorih minimalna. Tako da v lokalih, ki strežejo na terasah, zunanjih prostorih in kjer je zagotovljena določena razdalja, do okužb praktično ne more priti. In ti bi lahko delovali naprej," je prepričan.

Kot pravi, se mu zdi nerazumljivo, da so nekateri podjetniki pomoč države za julijske plače dobili šele ta mesec. "Ti ukrepi so se izvajali že v prvem valu, od marca do maja oziroma celo do julija ponekod. In v bistvu bi ti ukrepi morali biti že utečeni, tako da ni nobenega razumnega razloga, zakaj ta zadeva ne steče hitreje. Po drugi strani pa je problem v tem, da je vlada zelo omejujoča glede tega, kdo je upravičen do pomoči," pravi Damijan. Dodaja, da bi lahko pomoč prišla hitreje do podjetij, če bi bila dostopna za vse, ne glede na to, koliko jim je upadel promet. 

Novo koalicijo bi lahko oblikovali že do božiča

KUL za zdaj nima potrebnih 46 glasov za konstruktivno nezaupnico, a pogovori s strankami in posameznimi poslanci potekajo. Čakajo pa predvsem na razplet kongresa stranke DeSUS. "Mnogi si sestavljanje koalicije predstavljajo zelo po domače, kot neke vrste anketo, da kličeš poslance po državnem zboru in jih sprašuješ, ali bi podprli novo vlado. Tukaj je treba vedeti dvoje. Prvič, da zaenkrat gradimo te krhke odnose, ki so bili močno skrhani po tem, ko se je razšla prejšnja vlada na način, kot se je razšla, in da je treba ponovno zgraditi to zaupanje. Druga stvar pa je, da lahko pride do oblikovanja nove koalicije samo takrat, ko dobimo blok glasov skupaj, se pravi, kadar se dve stranki SMC in DeSUS skupaj odločita, da podpreta vlado. Nobena od teh strank ne bo ločeno skakala ven, ker ne bo ogrozila svojega položaja. In to se pravi, da moramo počakati na kongres DeSUS, kajti šele takrat bo nov predsednik stranke lahko dobil mandat sveta stranke za to, da se pogaja o vstopu v novo koalicijo," je pojasnil Damijan.

Dejal je, da z DeSUS delijo skupne vrednote. "Zelo smo usklajeni, ne samo glede vrednot, tudi glede programskih ciljev," pravi. Zato Damijan ob morebitni izvolitvi Karla Erjavca za predsednika stranke DeSUS pričakuje nadaljevanje pogovorov o vstopu v novo vlado. 

Komentiral je tudi informacije, da naj bi trije poslanci iz stranke SMC že bili pripravljeni za prestop. "Tem trem poslancem ali več poslancem je treba ponudit enake pogoje, kot jih imajo danes, treba jim je omogočiti prihodnost tudi po letu 2022. Ti poslanci se bodo odločili za vstop v novo koalicijo šele takrat, ko bo tukaj gotovo glede tega, kako se bodo odločili poslanci v DeSUS. Do prestopa v novo koalicijo lahko pride samo skupaj, kot blok obeh strank."

Damijan je še dejal, da bi se pogovori s strankami, ki so v trenutni vladi, lahko zgodili sredi decembra, tako da bi morda že do božiča lahko oblikovali novo koalicijo.

Nekateri mu očitajo, da se je s svojim tvitom, kako bo odšla Aleksandra Pivec, ko je Janez Janša ne bo več potreboval, spustil na Janševo raven komuniciranja. Na vprašanje, ali bi ga danes znova napisali z istimi besedami, je Damijan priznal, da je bil zapis pod nivojem. "Ta tvit je bil neprimeren, nedostojen in se ga seveda v politiki ne sme uporabljati. Jaz sem ga uporabil kot metaforo, na Štajerskem se ta uporablja za nekoga, ki ga odvržeš, potem ko ga več ne potrebuješ. Ampak seveda je v politiki tovrstno komuniciranje povsem nesprejemljivo in ga seveda nikoli več ne bom uporabil." Pivčevi se je za te besede v oddaji tudi javno opravičil. "Ni bilo mišljeno osebno, mišljeno je bilo kot metafora in se seveda ne bo več ponovilo," je dejal. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (684)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vojko Šarman
25. 11. 2020 14.15
+0
Prepričan sem, da najmanj kar lahko pričakujemo od Damjana, da ne bo kradel kakor to počne JJ hunta. Prepričan sem, da bi bile nabave medicinske opreme transparentne in po najnižjih cenah. Že to mu daje legitimnost da prevzame vlado in je presežek glede na sedanjo razpaslo korupcijo!!
puspan
24. 11. 2020 19.16
+6
Jao, Jao Damjan. Če bo on vodil vlado, si lahko samo predstavljam lahko, kako hudo bo. Pravzaprav pa bo to za razvajeno Slovenijo kar dobro zdravilo. Pa ne samo on, zanima me, kaj bodo delali njegovi bodoči ministri Tanja, Alenka, Kohl, Nemec pa še kakšen Modeldolfe zraven? Ljubi Bog, ali smo se Slovenci res tako hudo pregrešili, da nas čaka tako huda kazen?
klobasa123
24. 11. 2020 17.56
+5
Pišete neumnosti, kaj bi nekdo brez enega glasu na volitvah naredil, ne znate pa napisati, kaj bo storila Vlada. To nas zanima in ne kaj bi če bi neki kljukec drugače naredil! Bolano...
bonkintos
24. 11. 2020 16.48
+7
Artač ima za Damjana dobro pesem naj si jo zavrti.
riss
24. 11. 2020 15.58
+7
Zakaj ni nič novic o novem junaku levice in medijev Zlatko Čordiću, ki nadleguje znane osebe na ulici. g.Krek, naslednjič, roko v pest in direkt na nepokriti del obraza, saj ne nosi maske.
pikec50
24. 11. 2020 15.51
+8
Ne morem verjet da takle k se kiti z dr.spredaj ni zmožen skup spravt dva stavka,čist na nivoju amebe ,kje je kupu diplomo ,pa še predava ,ne vem komu ...mogoče v pragozdu...🦧🦍🦍🦍
r32i
24. 11. 2020 14.50
+9
Ma še en ki ne zna drugega kot zrak mešat. En kup idej imajo, ko so bli pa v vladi pa z enmu in drugemu ni bilo nič. Oz zase so verjetn že poskrbel to znajo. Postrga naj se nazaj na fax bo še največ od njega. Nabijem razne Damjane, Lukce, Marjane, Fajonko pa Alenko nekam.
WAUKA
24. 11. 2020 16.57
-5
flamengo
24. 11. 2020 14.18
+13
So res bogi ti pretendenti za prestol. Armada 571 novinarjev dela non stop, da jih naredijo všečne. Kučanova propagandna mašinerija bo pregorela.
flamengo
24. 11. 2020 14.13
+8
daj povej že enkrat kaj po pravici!!! Špilal bi namizni nogomet v pisarni ne glede na razmere...
WolfeWoof
24. 11. 2020 13.53
-5
Vse ukrepe za USE takoj stran!
brezveze13
24. 11. 2020 13.28
+12
že vsi kučanovi podtaknjenci so odnesli ta kratko, nobenemu se ni izšlo tudi damijanu se ne bo-(bi)
slabogledam
24. 11. 2020 12.41
+13
Še eno sranje poleg Erjavca.
mosqito
24. 11. 2020 12.40
+13
Tole KUL kamarilo, jemljem bolj kot velik kup 🐀🐇🐩💩💩💩.
User1832247
24. 11. 2020 12.03
+8
saj nič ne zna!torej glavo bi dal v pesek pa obvezno bi bilo igrati ročni nogomet!še janša ga je nogiral klov..!
Cardinal
24. 11. 2020 12.01
+13
Vse preveč izgubljanja besed. Je pa dejstvo, da bodo sedanjo vlado do rednih volitev še naprej iz dneva v dan rušili nesposobneži. Po volitvah bo pa končno bolje. Večini državljanov so te igrice opozicije, KUL, Jankovića, Golobiča in ostalih že presedle,
Helix Nebula
24. 11. 2020 11.57
+13
Očitno je da Damjan nima podpore
0od0
24. 11. 2020 11.48
+12
Takole piše v novici; - Bi bilo življenje v času epidemije drugačno, če vlade ne bi vodil Janez Janša? ... ja bilo bi, .... mrtvih bi bilo na tisoče in pokopališča bi se širila, ... da o drugih gospodarskih, socialnih ter drugih področjih niti ne izgubljam besed - z eno besedo povedano, priča bi bili vsesplošni KATASROFI !
mitja999
24. 11. 2020 11.46
+0
Ah Slovenci... Pa saj smo ja pameten narod al kaj? Zakaj se kregate med sabo ko pa bi morale obe strani doumeti da sta in ena in druga navadno sraje. Gledamo vse samo resitev ne... In mi se prepiramo med sabo namesto da bi temu rekli stop. Politika v Sloveniji je na tako nizkem nivoju, da ce se ne znebimo vseh se lahko poslovimo od Slovenije kot samostojne drzave. Namesto da resujemo drzavo se kregamo. Zakaj?
mosqito
24. 11. 2020 11.47
+1
mosqito
24. 11. 2020 11.47
+4
JApajaDAja
24. 11. 2020 12.15
+3
slovenci se prepiramo med seboj, južna braća pa prevzemajo slo v svoje kremplje!
Gornik
24. 11. 2020 19.27
Zakaj se kregamo.....zato, ker opozicija od prvega dne nove vlade samo kritizirajo vsak ukrep, netijo nemire, sprožajo sovraštvo. Ali so naredili en samcat korak v smislu sodelovanja ali da mi pomagali vladi in Slovencem v tej res težki situaciji. Že 8 mesecev počnejo to svinjarijo in zato še dobivajo veliko plačo. In mi davkoplačevalci to plačujemo, sramota. Niso vredni da njih nosi slovenska zemlja.
mosqito
24. 11. 2020 11.45
+12
Damjan...mogoče še imaš nekaj ur časa,da vrneš Šarcu 18300€...pa da se umakneš....dovolj si se že od prej osramitil... še malo, pa boš totalno zablamiran.
Berenika
24. 11. 2020 11.38
-7
Žalosten dan za svečkarje, Kramp jim je potonil, kakor tone njihov Maršal Twito. Iskrene sožalje. :))
mosqito
24. 11. 2020 11.39
+2
Berenika
24. 11. 2020 11.44
-1