Korona

Ob prihodu v Nemčijo iz rizičnih držav bo obvezno testiranje

Seul/Washington/Berlin, 27. 07. 2020 11.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maruša Slana, Urša Vrečar, STA
Komentarji
19

Nemčija namerava uvesti obvezna testiranja za vse, ki pridejo v državo iz rizičnih držav. Ukrep naj bi začel veljati prihodnji teden. Ameriški mediji medtem poročajo, da je s koronavirusom okužen tudi Trumpov svetovalec za nacionalno varnost. Svetovna zdravstvena organizacija pa svari, da lahko nenehne spremembe strategij v boju proti novemu koronavirusu lahko ogrozijo uspešen boj proti virusu.

V Nemčiji nameravajo uvesti obvezna testiranja na okužbo z novim koronavirusom ob prihodu iz rizičnih držav, je napovedal minister za zdravje Jens Spahn. Za dpa je dejal, da bo odredil "obvezne teste za vse, ki prihajajo iz rizičnih držav". Namen tega ukrepa je po njegovih besedah zaščita prebivalcev Nemčije."Preprečiti moramo, da bi tisti, ki se vrnejo s potovanj, neopazno okužili druge in tako sprožili verigo novih okužb," je še dejal.

Testi naj bi bili brezplačni, ukrep pa naj bi začel veljati prihodnji teden. 

Seznam rizičnih držav pripravlja nemška vlada skupaj z nemškim inštitutom Roberta Kocha (RKI). Glavni kriterij je več kot 50 novih okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dnevih. Na trenutnem seznamu je 128 držav, med njimi ni Slovenije, Hrvaške, Italije in Madžarske ter Španije, so pa med drugim Luksemburg, BiH, Kosovo, Črna gora, Srbija in Turčija.

Od konca minulega tedna so na nemških letališčih mogoča prostovoljna testiranja za vse, ki se vrnejo iz rizičnih držav. Tisti, pri katerih potrdijo okužbo z novim koronavirusom, morajo v domačo samoizolacijo.

Brezplačno se lahko v 72 urah testirajo tudi potniki iz držav, ki niso na seznamu rizičnih držav, vendar tega ne morejo storiti na letališčih, pač pa v zdravniških ordinacijah ali zdravstvenih domovih. 

Od konca minulega tedna so na nemških letališčih mogoča prostovoljna testiranja za vse, ki se vrnejo iz rizičnih držav.
Od konca minulega tedna so na nemških letališčih mogoča prostovoljna testiranja za vse, ki se vrnejo iz rizičnih držav. FOTO: AP

Južna Koreja: severnokorejski prebežnik ni bil okužen 

Severnokorejske oblasti so v nedeljo odredile zaporo mesta Kaesong ob meji z Južno Korejo, potem ko so, kot so sporočili, odkrili prvi sum koronavirusa v državi. Državna televizija KCNA je poročala, da naj bi simptome okužbe kazal moški, ki je pred tremi leti prebegnil v Južno Korejo, nato pa se je pretekli teden, 19. julija, vrnil v domovino preko demarkacijske črte. 

Danes se je odzvala Južna Koreja in sporočila, da prebežnik ni bil okužen s koronavirusom. "Oseba ni registrirana kot bolnik s covidom-19, niti ni bila v stiku z okuženimi posamezniki," so sporočili z južnokorejskega zdravstvenega ministrstva. Tamkajšnje oblasti so na koronavirus testirale dve osebi, ki sta bili v kontaktu s prebežnikom, oba testa pa sta bila negativna. 

Južna Koreja je bila ena prvih držav, ki se je po izbruhu virusa na Kitajskem spopadla z epidemijo. Situacijo ima trenutno v veliki meri pod nadzorom. Dnevno potrdijo povprečno 50 novih okužb, večina pa jih je uvoženih iz tujine. 

Kim Džong Un je v nedeljo sklical zasedanje politbiroja partije zaradi domnevnega prvega primera okužbe s koronavirusom.
Kim Džong Un je v nedeljo sklical zasedanje politbiroja partije zaradi domnevnega prvega primera okužbe s koronavirusom. FOTO: Shutterstock

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je v nedeljo zaradi prvega suma na koronavirus v tej izolirani komunistični diktaturi sklical izredno zasedanje politbiroja partije za sprejetje ukrepov za zajezitev širjenja virusa in sprožil preiskavo, kako je moškemu uspelo nelegalno prečkati močno zastraženo mejo, ki ločuje korejski polotok. 

V ponedeljek je južnokorejska vojska sporočila, da gre za 24-letnega moškega, ki naj bi preplaval nazaj v domovino z zahodnega otoka Gwanghwa, potem ko se je pred južnokorejskimi pazniki skril v kanalizacijo. Na kraju so našli torbo, za katero verjamejo, da pripada Severnokorejcu. 

Severna Koreja ni potrdila niti enega primera Covid-19, poznavalci pa že dolgo trdijo, da je to le malo verjetno.

Trumpov svetovalec za nacionalno javnost pozitiven 

Robert O'Brien, svetovalec za nacionalno varnost ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je okužen s koronavirusom, poročajo ameriški mediji. Gre za najvišjega uradnika v Beli hiši oziroma Trupovem krogu, pri katerem so potrdili okužbo. Ni pa še znano, ali je bil O'Brien v zadnjih dneh v stikih z ameriškim predsednikom oziroma kdaj sta se nazadnje srečala. Viri iz Bele hiše so za CNN dejali, da naj bi sicer O'Brien že zadnji teden dni delal od doma. V javnosti sta bila s Trumpom nazadnje skupaj videna pred dvema tednoma, 10. julija. 

Robert O'Brien, splošna
Robert O'Brien, splošna FOTO: AP

Nedavno se je O'Brien vrnil iz Evropa, kjer se je srečal s predstavniki Velike Britanije, Nemčije, Francije in Italije. O'Brien je v izolaciji in dela z varnega kraja izven Bele hiše, so pojasnili. "Ni tveganja, da bi bila predsednik ali podpredsednik izpostavljena (virusu)," so dodali.

Na Kitajskem porast okužb, na Novi Zelandiji brez novih primerov

Na Kitajskem so v ponedeljek zabeležili 61 novih primerov, kar je največji dnevni prirast od aprila. Virus je med drugim izbruhnil v mestu Urumči, kjer so potrdili 57 okužb med domačim prebivalstvom. Tamkajšnje oblasti so takoj po izbruhu organizirale množično testiranje. Do zdaj so testirali že več kot 2,3 milijona ljudi v mestu s 3,5 milijona prebivalcev. 

Nova Zelandija medtem že tretji dan zapored ne beleži novih primerov. V državi imajo aktivnih 21 okuženih, vsi pa so potniki, ki so se vrnili v državo iz tujine in so 14 dni preživeli v karanteni. Lokalno se virus v državi več ne širi. Nova Zelandija sicer vztraja pri strogem nadzoru izhodov in prihodov v državo. 
 
V Vietnamu se medtem tamkajšnje oblasti pripravljajo na množično evakuacijo domačih turistov in mesta Danang. Evakuirali jih bodo 80.000, potem ko so tam odkrili štiri primere lokalnega prenosa virusa. Gre za prve primere v državi po 99 dneh. 

V Hongkongu poslej povsod obvezne zaščitne maske 

V Hongkongu bodo poslej v javnosti obvezne zaščitne maske za vse, prepovedano je zbiranje več kot dveh oseb na javnih površinah, restavracije bodo lahko od srede ponujale zgolj hrano za domov, so danes sporočile mestne oblasti ob predstavitvi doslej najstrožjih ukrepov družbenega distanciranja.

Prav tako so pristojni delodajalce pozvali, naj svojim zaposlenim omogočijo delo od doma. Ukrepi naj bi pripomogli k zajezitvi novega vala okužb z novim koronavirusom v tej večmilijonski finančni svetovni metropoli. Prav tako so pristojni v mestu sporočili, da bo Kitajska pomagala pri gradnji poljske bolnišnice za naraščajoče število bolnikov s covidom-19. Opozorili so, da so epidemiološke razmere v Hongkongu zelo resne. 

WHO svari pred preštevilnimi spremembami strategij v boju proti novemu koronavirusu

Svetovna zdravstvena organizacija medtem svari, da lahko nenehne spremembe strategij v boju proti novemu koronavirusu lahko ogrozijo uspešen boj proti virusu. Skupno število potrjenih primerov okužb z virusom sars-cov-2 na svetu je že preseglo 16 milijonov, za milijon so se okužbe povečale v samo štirih dneh.

Hkrati so pri WHO opozorili, da je covid-19 povzročil "zagotovo najtežje" globalne zdravstvene izredne razmere, kar jih je WHO kdajkoli razglasil. Prvi mož WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je ob tem danes opozoril, da je "pred nami še dolga pot". "Pandemija se še naprej krepi," je dodal. 

Koordinator WHO za nujno pomoč Michael Ryan je, ne da bi pri tem poimensko navedel kakšno državo, izpostavil, da je lahko stalno spreminjanje strategije med enim ukrepom danes in drugim jutri morda dobronamerno, a ima takšna praksa lahko nenamerne posledice.

"Prvič, ljudje postanejo negotovi, drugič, nato jih ukrepi začnejo jeziti. Ljudje morajo imeti čas, da se na ukrepe navadijo, da ugotovijo, ali ukrep deluje ali ne," je še dejal Ryjan. Med drugim so se v ZDA in Veliki Britaniji pojavile kritike zaradi nejasnih priporočil glede odpiranja trgovin, karantene in nošenja zaščitnih mask.

Po besedah Ryana si pohvalo zaslužijo tiste vlade, ki javnost takoj seznanijo z novim izbruhi okužb in tudi hitro sprejmejo ukrepe za njihovo zajezitev.

"Skrbeti nas morajo razmere, kjer težave niso izpostavljene, kjer težave prekrivajo, kjer je vse videti dobro," je še dejal. "Kot pri vseh drugih nalezljivih boleznih tudi pri covidu-19 velja: To, da je videti dobro, še ne pomeni, da so razmere res dobre."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tornadotex
27. 07. 2020 19.29
+1
Ko je pobegnu nazaj v S.Korejo je takoj staknil virus,ki se imenuje obglavitev...
rožarica
27. 07. 2020 16.47
-6
NE verjemi komunistom!!!
Millady
27. 07. 2020 16.00
+7
To so ugotovili na obdukciji :))
Millady
27. 07. 2020 16.40
+7
Haha..ko uredništvo spremeni naslov članka postanejo svi komentarji butasti :))
BenQurer24
27. 07. 2020 19.18
+2
BenQurer24
27. 07. 2020 19.19
+1
sm fprašu a neb vi opd 3x... pa je blo prepovedano :D
BenQurer24
27. 07. 2020 19.19
+1
tko da vam glatko povem, da noben ne ve wtkgo n
Ta`prav
27. 07. 2020 13.23
+2
Bolj točno bi bilo - ni več okužen z virusom. (pa če je bil ali pač ne).
jspatipaon
27. 07. 2020 12.23
+6
kake bedarije kopirate od drugih medijev, že po logiki, negre članek skup...
Aijn Prenn
27. 07. 2020 12.14
+7
Sploh ni pomembno ali je bil okužen ali ne. Na njem tudi virusi ne bodo dolgo preživeli... ;-))
jg57
27. 07. 2020 12.07
+6
ta zgodba je verjetna samo S. Korejcem. Nihče jim tudi ne verjame, da v deželi nimajo virusa!
Uporabnik1940659
27. 07. 2020 12.05
+3
... Očitno gre za kaj drugega... Veliki severnokorejski diktator laže, kako odpre usta....😝🤬
Rožice cvetijo
27. 07. 2020 11.58
+27
Trač novica, zrasla na zeljnikih severnih Korejcev. Kateri normalen človek.bi iz J Koreje prebegnil, po treh letih, nazaj v S Korejo?
GOOD vs. EVIL
27. 07. 2020 11.52
+20
A to je kakšen adrenalinski odvisnik?? :D
Razumnež
27. 07. 2020 11.51
+22
Ok... da zbeži ven nekako razumem, ampak da se pa potem vrne. Celotna zgodba je sumljiva.
Uporabnik1940659
27. 07. 2020 12.05
+10
boyman
27. 07. 2020 11.30
+23
Tega ni več, ce je okuzen ali ne :)
Lepotanko
27. 07. 2020 11.24
+14