Korona

Masko se lahko ob uživanju hrane sname le, če se ob tem ustavimo in ohranjamo razdaljo

Ljubljana, 30. 10. 2020 13.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan, STA
Komentarji
901

Če je bilo še pred kratkim rečeno, da je "kajenje tako kot prehranjevanje" in torej v obeh primerih lahko snamemo zaščitno masko, se je zdaj v praksi pokazalo, da nas inšpektorji, če jemo na ulici, lahko oglobijo. "Če je lakota tako neizmerna, je bolje iti v park, najti prostor, kjer je človek popolnoma sam, to pojesti in nato takoj ponovno natakniti masko. Tisti trenutek brez maske je lahko sporen trenutek," opozarja Kacin. Tudi na zdravstvenem inšpektoratu pojasnjujejo, da se masko lahko ob uživanju hrane sname le, če se ob tem ustavimo in ohranjamo razdaljo.

Na družbenem omrežju Facebook je včeraj zaokrožil zapis para, ki si je med sprehodom po centru Kranja, kjer "ni bilo žive duše", snel maski, da bi si razdelil rogljiček, ki ga njuna dojenčica ni hotela pojesti. Kot pišeta, je tedaj k njima pristopilo šest oseb (dva policista, dva redarja in dva inšpektorja), zaradi kršenja vladnega odloka o nošenju mask na javnih površinah pa so ju oglobili za 800 evrov. Objavila sta tudi posnetek, na katerem se sliši, da moški policistom in redarjem reče: "To je represija!"  

Kot so pojasnili na zdravstvenem inšpektoratu, je v četrtek v središču Kranja potekal nadzor javnih površin s kontrolo nošenja zaščitnih mask, pri katerem sta sodelovala dva inšpektorja Zdravstvenega inšpektorata RS, občinski redar ter dva kranjska policista. Glavni razlog za nadzor je bilo preverjanje spoštovanja ukrepov zaradi trenutno izjemno slabe epidemiološke slike na Gorenjskem. 

"Postopek je potekal okoli 12.30 in sta ga na podlagi neposredne zaznave kršitve in sta ga v celoti vodila zdravstvena inšpektorja. Eden izmed inšpektorjev je paru, ki se je v družbi otrok sprehajal brez mask, pojasnil, da gre za sprehod po centru brez zaščitne maske in posledično za dejanje z znaki prekrška. Moški je inšpektorjema nato odgovoril, da "jesta rogljiček". Policista sta bila med postopkom v neposredni bližini, a njuna pomoč v postopku ni bila potrebna. Približno eno uro po zaključenem postopku je do policista, inšpektorja in redarja sam pristopil isti kršitelj in izrazil svoje nestrinjanje z odločitvijo inšpektorja, ob tem pa prikrito snemal pogovor z uradnimi osebami in ga pozneje objavil na družabnem omrežju Facebook," so zapisali. 

Inšpektorja na kraju samem nista izrekla nobenega ukrepa. Ta bo sledil po pošti, kršitelj pa ima v skladu s poukom o pravnem sredstvu nato možnost vložitve zahteve za sodno varstvo, so še pojasnili na inšpektoratu.

Masko se lahko ob uživanju hrane sname le, če se ob tem ustavimo in ohranjamo razdaljo.
Masko se lahko ob uživanju hrane sname le, če se ob tem ustavimo in ohranjamo razdaljo. FOTO: Dreamstime

Zdravstveni inšpektorat: Masko se lahko ob uživanju hrane sname le, če se ob tem ustavimo in ohranjamo razdaljo

Vladni odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe s koronavirusom pri zadrževanju in gibanju na javnih površinah predpisuje obvezno nošenje zaščitnih mask ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza.

Odlok izjeme uživanja hrane ali pijače sicer ne določa, a kot so pojasnili na zdravstvenem inšpektoratu, je zaradi življenjskosti in smiselnosti izvajanja tega predpisa dopustno, da si pri uživanju hrane ali pijače masko lahko izjemoma snamemo. A le, če se ob tem ustavimo in zadržujemo na varni razdalji od drugih oseb, so opozorili.

"Pri gibanju brez maske namreč obstaja večja potencialna možnost širjenja virusa, zato je ob gibanju na vseh krajih, kjer se zadržuje večje število ljudi, med katere sodijo tudi mestne središča, potrebno dosledno spoštovati zapoved nošenja maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza," so še zapisali.

Na Zdravstveni inšpektorat smo naslovili tudi vprašanja glede kajenja, a odgovora še nismo prejeli.

Bregantova: Ljudje hodijo v gneči brez maske, s sendvičem v roki

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant je pred kratkim na eni od novinarskih konferenc povedala, da kadilci med kajenjem na ulici lahko snamejo masko, saj je "kajenje tako kot prehranjevanje", zdaj pa se je v praksi pokazalo drugače. Kako odgovarja?

"Lahko povem, kar sem videla – ljudje hodijo po ulici s sendvičem in s kavo v roki, brez maske in v gruči. To gotovo ni način, kako se izognemo nošnji maske, in to ni ustrezno. Če ste pa vi zunaj v parku sami in želite nekaj pojesti, potem pa s tem ni nekih težav," je odgovorila na novinarsko vprašanje.

Povedala je tudi, da je epidemiološka situacija resna, a nakazuje se trend, da so protikoronski ukrepi prijeli. Zato se na ministrstvu za zdravje niso odločili za sprejetje novih ukrepov, podaljšujejo pa veljavne. Po njenih besedah se večina ljudi drži sprejetih zaščitnih ukrepov in edino tako bomo lahko nekoliko upočasnili hitrost širjenja virusa. A že sprejeti ukrepi za zdaj še ostajajo v veljavi, ker sama upočasnitev ni dovolj, je opozorila. "Če bomo sledili ukrepom in pri tem vztrajali dovolj dolgo, bomo lahko skupaj zmogli. Zahvaljujem se vsem, ki ostajate doma, nosite maske, si umivate roke, ostajate dobronamerni in vztrajni," je dejala in dodala, da je ravno vztrajnost tista, ki nas bo pripeljala do želenega cilja. 

Kacin: Če je lakota tako neizmerna, pojdite v park in tam pojejte sami 

Vladni govorec Jelko Kacin pa je znova poudaril, da so maske univerzalno zaščitno sredstvo. "Dolgo časa so se po svetu spraševali, kako in kaj, dokler niso dežele Daljnega vzhoda dokazale, da je s tem veliko lažje zamejiti virus, toliko časa so se mnogi ukvarjali s tem, ali so maske primerne za zahodnoevropsko kulturo ali ne. Ne gre za kulturo, v tem trenutku gre za življenja," je pojasnil.

Še enkrat je pozval, naj ljudje "ne nasedajo tistim, ki provocirajo s tem, da hodijo okoli brez mask". "Zdaj je čas, da se tiste kaznuje in se jih resnično izloči. To je ogrožanje vseh nas. Masko nosimo zato, da zaščitimo druge. Nihče od nas ne ve, ali pozitiven ali ne, in to je zaščita za druge. Gre za elementarno gesto solidarnosti.

Če smo na ulici in želimo tisto, kar smo kupili, nekje pojesti, potem Kacin svetuje: "Če je lakota tako neizmerna, je bolje iti v park, najti prostor, kjer je človek popolnoma sam, to pojesti in nato takoj ponovno natakniti masko. Tisti trenutek brez maske je lahko sporen trenutek.

Naj se to prehranjevanje, če ni v družinskem krogu, dogaja individualno, je opozoril. "To, da nas je več na kupu in jemo brez maske, je isto, kot se je dogajalo v javnih zavodih s področja zdravstva, ko so delavci med malico bili skupaj in smo imeli vdor okužbe tako v DSO kot v bolnišnice, ZD, prav tista 'čik pavza', malica je največkrat razlog za okužbo. Tudi to je čas, ko je treba imeti masko oz. je treba malicati, biti na kavi sam."

Na terenu več inšpektorjev:  'Sprehod po mestu ne more potekati brez maske'

Da bo na terenu zdaj veliko več inšpektorjev, ki bodo nadzirali spoštovanje protikoronskih ukrepov, je ravno včeraj opozorila Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata. S petim protikoronskim paketom, ki je začel veljati minulo soboto, se je namreč pristojnost nadzora nad upoštevanjem vladnih odlokov razširila na še druge inšpektorate ter policijo. 

Pozvala je k osebni odgovornosti vsakega posameznika, "kajti kljub temu da se velika večina drži ukrepov, je dejstvo, da se jih nekateri ne bodo nikoli". "Nenošenje mask v trenutni epidemiološki situaciji ne more biti znak uporništva, temveč je lahko izključno znak ignorance do sočloveka. Če kdaj, potem je zdaj čas, da egoizem pospravimo v predal," je še dodala.

Potza še pravi, da so težave z razumevanjem zelenih površin in razdalje – torej, kdaj velja, da na zeleni površini in ob vsaj treh metrih razdalje ni treba nositi maske. Kot pravi, so zelene površine vse, ki "izkazujejo določeno mero naravnosti" – to niso pločniki in ceste. Sprehod po mestu torej ne more potekati brez maske. 

Tudi druženje (brez maske) na Šmarni gori denimo ni v okviru spoštovanja odlokov, je povedala. Inšpektorji bi lahko tako že kmalu zavili na to priljubljeno lokacijo. 

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (901)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1175947
31. 10. 2020 21.53
+1
Nekateri "osebki", sicer zagrenjeni in z manjvrednostnim kompleksom, so v teh časih našli svoje trenutke slave in svoje frustracije sproščajo na nemočnih ljudeh. Bo pa prišel čas, ko se bodo stvari umirile in takrat bo "karma" naredila svoje.
Covid 19
31. 10. 2020 12.35
+4
Tile inšpektorji in polizanci,se vsebolj kažejo kot,prišleki z butal po 100 letih komunizma...primer je sramota za državo in državne institucije..kjer pa so resni problemi z neupoštevanjem priporočil ali odlokov,pa nikjer nobenega.Slovenci so vzeli vseskupaj kot počitnice in gas na hrvaško,bencinske so gostilne brez nošenja mask,šesterica se spravi pa na grižljaj rogljička...sramota,pejte v 3....ne zaslužite si samo milih granitnih kock.
heartbreaker
31. 10. 2020 11.55
-4
naj bodo rajš veseli, da niso dubl kazni še zarad snemanja policajev in vsega. bi blo takoj 5000 eur še zraven al pa zapor. snemanje brez vednosti tistih, ki jih snemaš, je prepovedano in na sodišču ti posnetek itak nč ne pomaga, kr niso vedeli, da so snemani.
Covid 19
31. 10. 2020 12.24
+5
Heartbreaker,ne bluzi,sem tudi prof.snemalec..na javnem mestu lahko snemaš vse,kar vidi človek lahko tudi kamera..javno dobro je od vseh tudi od očesa kamere..zakaj dopustite,da vas snemajo povsod in po vseh cestah,če je nezakonito in vi o tem nič ne veste..
Xyh
31. 10. 2020 11.20
+5
Za kozlat. Kam smo pršli???? Vlada poskuša nekaj zavijat in prodajat v celofanu, da so življenjski in da naj bi se kaznovalo samo tiste, ki provucirajo. Tisti inšpektor, ki je šel tako kazen pisat - upam da se zatakneš nekam s tistmule vampom, da tvoje ime pride v javnost, pa da te en ta prav poišče. Poden od ljudi, ki izlivajo svojo lastno gnojnico po normalnih ljudeh. Res, zabrskajte se nekam.
Biser.Vsak.Zase
31. 10. 2020 10.56
+6
to pa je prestopilo vse meje potrpljenja.Bolniki jedni psihiatrični. ODNESLI VAS BOMO!
oježeš
31. 10. 2020 10.35
+4
Prepričan sem, če ni bilo v bližini nikogar drugega, da bi bilo čisto dovolj opozorilo glede "prekrška". Drugače je tam, ko so v bližini še drugi ljudje. Malo človečnosti bi prav prišlo dostikrat tudi represivnim organom in raznim inšpektorjem. Ne rečem za tam, kjer se ljudje ne obnašajo kulturno, ampak v tem primeru je pa bila kazen napisana le z namenom, da se pokaže moč inšpektorja.
kekec_pokec
31. 10. 2020 10.20
+2
In vlada je s svojimi represivnimi ukrepi dosegla svoje. Z zastraševanjem ljudi in uktepi okrog tega rogljička in z njo povezano kaznijo bodo ljudje nosili maske. Pa ne zaradi tega ker bi se bai okužbe ampak zaradi tega ker se bojijo kazni povezane z nenošenjem maske
Millady
31. 10. 2020 11.22
+3
Ja saj, to je point, represija in kaznovanje, zdaj za maske in izhode, jutri za cepljenje in kdo ve za kaj še, počasi nas kuhajo in nam jemljejo pravice, prvo kao z razlogom po tem pa po defaultu
Martin Horvat 1
31. 10. 2020 10.19
-1
Inšpektor bi krvavo zaslužku 400 €
giovanni2
31. 10. 2020 10.19
+1
Kaj če delaš 24 ur na dan in si zmatran? Lahko snameš masko in ješ? Ali lahko samo snameš masko in natočiš bencin?
TerminatorX
31. 10. 2020 10.14
+4
Maska ne zadrži delcev virusa covid 19. Ne tistega,ki je okužen in ne prepreči okužbe tiskega, ki je zdrav. Delno se prepreči samo količina prenešenega virusa. To pa je res pomembno samo s stališča ali boš končal na respiratorju ali ne. Država bi pravilno ukrepala le če bi vsak državlajan prejel od države masko z filtrom, ki prepreči in-out okužbo z virusom(N95 3 NM). Šele tedaj bi legitimno lahko zahtevala nošnjo le-te.
Walter Pravicek
31. 10. 2020 10.08
+4
Slovenci imamo lepo navado,da ne sedemo na klop v parku,če tam nekdo sedi,nepoznan,ter malica!To je bonton.Ni potrebe POSEBAJ KREKU,JANŠI,KACINU ali članici SDS BEOVIĆKI NAS POUČEVATI!in tega nam razlagati.Mi na BRDO ne zahajamo,.večidel Slovencev ni bil tam nikoli,ali sploh ne vedo kje ta kraj je!Drugo je,če smo z družinskimi člani,ko "tamali"nekaj žvečio!
nikandra
31. 10. 2020 09.35
+7
Sta Krek in Kovšca tudi plačala?
hotchilipoper
31. 10. 2020 09.34
+7
če non stop ješ potem ne rabiš maske sploh:)))
Simati
31. 10. 2020 09.34
+6
Poanta je denar je potrebno dobiti nazaj saj ga je zmanjkalo in ni važen na kakšen način, saj drugače ne bo imel Jajo everčkov,😂
Otmarx
31. 10. 2020 09.31
+0
Kaj pa če ješ, medtem ko točiš gorivo?
Walter Pravicek
31. 10. 2020 10.09
+2
Brez rokavice z onim velikim sendvičem v roki?Pa ti tekne!
Vangaro Design
31. 10. 2020 09.23
+8
KamGremo
31. 10. 2020 09.22
+16
Tile nasi inspektorji in redarji so ene seralice brez mozga. Ko vidis kdo so redarji v nasi obcini ti gre na bruhanje...
Simati
31. 10. 2020 09.34
+8
Matrax
31. 10. 2020 09.19
+7
Za vse že pišete kazni. Zanima me kdaj boste začeli tud cigarete kaznovat. Sploh v avtu pa tud, če je oseba sama.
ninili
31. 10. 2020 09.16
+12
Vceri zvcer pa 4 policaji v avtu brez maske hahaha kere nebuloze ma ta vlada in pa 24 ur
MindyMouse
31. 10. 2020 09.16
+0
Najprej nalašč hodijo okoli brez maske, ker virus za njih ne obstaja, potem ko jih pa ustavijo, pa iščejo izgovore..